7 dakika okuma süresi

Buhar Odasının Faydaları Nelerdir?

Buhar Odasının Faydaları Nelerdir?

Buhar odası insanlar için hem mental rahatlama sağlamada hem de fiziki rahatsızlıkları gidermede oldukça yararlıdır. Nem seviyesi yüksek olan buhar odalarında, toksin maddeler vücuttan uzaklaştırılarak daha sağlıklı ve zinde bir beden formu sağlanır. Zaman içerisinde vücutta oluşan özellikle kaslarda meydana gelen laktik asit, buhar yoluyla atılarak hareket kabiliyetini daha aktif hale getirir.

Buhar odasının kullanım süresi ve odayı kullanacak kişilerin yaş aralığı da son derece önemlidir. Önerilenden fazla sürede buhar odasında kalmak, yararlı olmaktan çok sağlık açısından çeşitli zararlara yol açabilir. Buhar odalarının bedensel görünüme de katkıları mevcuttur.

Buhar odasının faydalarından bazıları:

  • KAN DOLAŞIMINI GELİŞTİRİR 

Buhar odası, insanların kardiyovasküler sistemini olumlu yönde etkileyerek kan dolaşımını geliştirmektedir. Kan dolaşımının gelişmesi hücre yenilenmesi, enerjik hissetme gibi faydaları da beraberinde getirir. Özellikle orta yaş ve üzeri yaşlarda buhar odalarındaki nem, kan dolaşımını hızlandırarak kalp sağlığını da düzenler. Kan dolaşımını sağlamak için buhar odaları haftada 1 kez kullanılabilir. Herhangi bir hastalığı bulunmayan kişilerin gün aşırı da buhar odasını kullanabilmesi mümkündür.

  • STRES SEVİYESİNİ AZALTIR

Buhar banyosu, fiziksel rahatsızlıklarla beraber stres gibi psikolojik rahatsızlıklara da yardımcı olmaktadır. Sıcak ve temiz havanın stres düzeyini düşürmesi, daha rahat ve sakin bir ruhsal durumun oluşmasını sağlar. Stresin kaynaklarından biri olan Kortizon seviyesi, buhar odasının vermiş olduğu rahatlama ile azalarak kişilerde daha mutlu ve rahatlamış bir hissiyat yaratır. Stres seviyesini azaltmak için buhar banyoları ayda 1 kez tercih edilebilir.

  • KALORİ YAKIMINI HIZLANDIRIR 

Sıcak ve nemli ortam kalp atışını hızlandırarak terleme yolu ile kalori ve yağ yakımında büyük rol oynar. Buhar odaları, özellikle spor sonrası  yağ yakımını destekleyerek daha hızlı kilo vermeye de yardımcı olur. Yüksek kiloya sahip kişilerin diyetisyen veya ilgili doktor önerisi olmadan buhar odalarını kullanmaları önerilmemektedir. Sağlık açısından herhangi bir problemi olmayan  kişiler, kalori yakımını hızlandırması için 2 haftada 1 buhar banyolarını kullanabilmektedir.

  • SİNÜSLERİ AÇAR

Üst solunum yolu rahatsızlıklarından biri olan sinüs tıkanıklığı, buhar banyosunda solunan derin hava ile tıkanıkların önüne geçer. Mukoza zarları buhar yoluyla rahatlar ve nefes alışverişini engellemez. Sinüsler için buhar odalarına ayda 1 gidilebilmektedir.

  • KASLARI RAHATLATIR

Kas ve eklem ağrılarını hafifletmek için bir tedavi niteliğinde olan buhar odası seansları, özellikle düzenli gidildiğinde son derece yararlı olabilmektedir. Yüksek sıcaklık, buhar ve nem, kas dokularını rahatlatarak ağrı ve sancı problemlerini büyük ölçüde çözüme kavuşturmaktadır. Kasları rahatlatmak için tercih edilecek buhar banyolarını doktor kontrolünde uygulamak önemlidir. Özellikle sportif faaliyetlerden kaynaklı olarak kas ağrısı ve rahatsızlığı bulunan kişiler buhar odalarını günde 2 kere 15 dakika ile 30 dakika arası kullanabilir.

  • DAHA PÜRÜZSÜZ BİR CİLT SAĞLAR

Buhar odalarında, yüksek miktardaki nem sayesinde vücut gözenekleri açılır. Gözenekleri açılan cilt, daha sağlıklı ve canlı hale gelir. Yüzde, kollarda ve bacaklarda temiz, taze ve pürüzsüz bir görünüm oluşur. Cilt buhar sayesinde terleme ile de daha güzel bir forma kavuşur. Dış cilt bakımı için buhar odalarına 2-3 haftada 1 gidilebilir.


BUHAR ODASININ RİSKLERİ VAR MIDIR?

Buhar odasının hijyen, odayı kullanma süresi, kullanma sıklığı gibi etkenlerden doğan riskleri bulunmaktadır. Kullanılan buhar odasının her müşteriden sonra dezenfekte edilmesi ve günlük olarak genel temizliğinin yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde çeşitli enfeksiyonlara sebebiyet verebilir. Odayı kullanma süresi ise mutlaka takip edilmeli, aralarda en az 20 dakikalık nefes molalarına çıkılmalıdır. Özellikle belirli rahatsızlıkları bulunan kişiler için uzun süreler buhar banyosu yapmak kalp krizi, baygınlık gibi sorunlara neden olabilir. Buhar banyosunu kullanma sebebine göre kullanma sıklığını belirlemek önemlidir. Üst üste birden çok gidilen buhar banyoları vücut derisinin aşınmasına, kalp ritim bozukluğuna ve benzer türde rahatsızlıklara yol açabilir.


BUHAR ODASI KİMLER İÇİN TEHLİKELİDİR?

Buhar odaları 13 yaşın altındaki çocuklar ve 65 yaş üstü kişiler , kalp ve damar hastalığı bulunanlar ve açık yara/enfeksiyon riski taşıyanlar için tehlikeli olabilir. Buhar odasında yoğun nem ile artan kalp hızı, verilen hastalıkları tetikleyerek olumsuz durumlara yol açabilir. Benzer şekilde iyileşmemiş yarası olan kişilerin de mikrop kapma ihtimali olduğundan tehlikeli olarak nitelendirilmektedir. Buhar odasını kullanmadan önce, bilinen bir rahatsızlığın olup olmaması saptanmalıdır.

BUHAR ODASI NASIL YAPILIR?

Şahsi kullanım için evlere yapılan buhar odaları ile otel, spa merkezi gibi genel kullanıma açık yerlerin buhar odaları  farklı şekillerde yapılmaktadır. Öncelikle buhar odasının kullanım kapasitesi tespit edilmeli ve planı çizilmelidir. Buhar odası için kullanılacak malzemelerin tümü nem, buhar ve sıcağa dayanıklı ürünler olmalıdır. Buhar odası tesisatı da fayans zemin ve duvarların altına gizlenerek tehlike oluşturulması önlenmelidir. Buhar odası kapıları da aşınmaması ve buharı içerde tutması için krom kaplama olarak üretilmektedir. Buhar odalarında genellikle köşeli oturma alanları oluşturulur. Sosyal tesislerde kullanılan buhar odalarında birden çok katlı oturma alanları da tasarlanabilmektedir. 

Temelden yapılan buhar odalarının yanı sıra hazır olarak satılan buhar odası kabinleri bulunmaktadır. Özellikle tadilat sürecinden ve maliyetten tasarruf etmek için oldukça tercih edilen buhar odası kabinleri, evlerde kullanılmaktadır.