9 dakika okuma süresi

Kışın Yüzülür Mü?

Kışın Yüzülür Mü?

Genel algı, yüzmenin yaz ve bahar mevsimleriyle sınırlı kalabileceği yönünde olsa da kış aylarında yüzmek de oldukça yararlı bir egzersizdir. Yüzmek insan vücudundaki bütün kasları çalıştıran ve vücuda zindelik katan bir spordur. Bu sebeple gerekli yüzme ortamı sağlandığı takdirde kış mevsiminde de yüzülebilir. Kışın özellikle kapalı havuzlar en ideal yüzme alanlarıdır. Isıtmalı yani kapalı havuzların yanı sıra açık havuzlarda da kış aylarında yüzmek mümkündür. 

Uzun yıllardır süregelen outdoor trendleri arasında kışın yüzme aktivitesi de yer almaktadır. Birçok farklı ülke ve bölgede kış aylarında yüzme etkinlikleri düzenlenmektedir. Hatta öyle ki bu etkinlikler yarış bazında da değerlendirilerek hem sporun hem de eğlencenin bir arada olduğu keyifli zamanlar yaratılır.

SOĞUK HAVADA YÜZMENİN FAYDALARI NELERDİR?

Soğuk havada yüzmenin faydaları:

  • AĞRI EŞİĞİNİ ARTIRIR: 

Soğuk havada yüzmek özellikle açık havuzlarda insan vücudunu dinç tutan ve ağrı eşiğini arttıran bir aktivitedir. Kış aylarında soğuk suda yüzerek vücutta salgılanan endorfini harekete geçirmiş ve ağrı hissiyatını azaltmış olursunuz. 

  • İLTİHAPLANMAYI AZALTIR: 

İltihaplanmayı azaltmak için özellikle profesyonel yüzücülerin kullandığı buz banyoları mevcuttur. Buz banyolarının ve benzer türdeki soğuk havuz sularının iltihap oluşumunu engellemesi, vücudun organlarını koruması için düşük ısıya verdiği tepki ile gerçekleşir. 

  • METABOLİZMA HIZINI ARTIRIR: 

Standart sıcaklığın altındaki soğuk havuz suyunda kalp, vücudu sıcak tutmak için daha süratli kan pompalar. Böylelikle yüzerken üşümemeye ve tam tersi ısınmaya başlarsınız. Metabolizma hızınız, süratli kalp atışı ve hücrelerin vücut sıcaklığını arttırmak için verdiği mücadele sonucu yükselir.

  • KAN DOLAŞIMINI İYİLEŞTİRİR: 

Normal bir insanda kan dolaşımı kalp atış hızıyla orantılıdır. Soğuk su hem pompalanan kanı hızlandırır, hem de kalp atış seviyesini yükseltir. Böylelikle kan dolaşımı vücudun sıcaklık dengesini koruyacak şekilde düzenlenir. Soğuk havuz suyu içerisinde keskinleşen duyular, hızlı kan dolaşımının etkisiyle daha sağlıklı hissettirir. Yüzme rutininizin şekli ve süresi, kan dolaşımını da belli bir dengeye sokar. 

  • BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR: 

İnsan vücudu fizyolojik olarak soğuğa karşı oldukça duyarlıdır. Soğuk iklim şartlarında yüzme aktivitesi, farklılaşan koşullar çerçevesinde vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Vücut soğuk karşısında bir nevi koruma mekanizması, oluşturarak kendini savunmaya alır. Böylelikle daha dinç ve dinamik bir bağışıklık sistemi kazanmış olur.

  • ENDORFİN ARTIŞI SAĞLAR: 

İnsan vücuduna beynin salgıladığı endofrin hormonu, hissedilen ağrı ve acıların azalmasını sağlar. Soğuk havada soğuk bir suda yüzmek vücuda şok etkisi yaratır, ağrı ve acı uyarılarını tetikler ve su içerisinde kaldığınız süre boyunca endorfin salgılanır. Böylelikle ne kadar süre soğuk suda yüzerseniz, beynin salgıladığı endorfin oranı da eş zamanlı olarak artar.

  • STRESLE BAŞA ÇIKMANIZA YARDIMCI OLUR: 

Soğuk havada yüzmek fiziksel fonksiyonlarınızı bulunduğunuz yere adapte etmek ve arttırmak için konsantrasyon olmuş beyninizin başka hiçbir düşünce içerisinde olmamasını sağlar. Böylelikle stresten uzak ve daha rahat bir egzersiz zamanı geçirmeniz mümkün olur.

KIŞIN HAVUZDA NE KADAR SÜRE YÜZÜLMELİDİR?

Soğuk su havuzları kışın yüzmek için ideal havuzlardır. Düzenli olarak yüzmek son derece faydalı bir kardiyo egzersizidir. Bu sebeple dört mevsim yapılabilen bir spor çeşididir. Eğer su eksi derecelerde seyrediyorsa havuzda kalma süresi çok uzun tutulmamalıdır. 2 saatten fazla süre kışın havuzda kalmak kalbin yorulmasına sebep olabilir. Bu süre profesyonel yüzücüler ve yarı aktif yüzücüler için farklılık gösterebilir. Kışın havuz kullanan kişilerin günde 120 dakikadan daha çok havuzda kalması önerilmemektedir.  Kış aylarında gerçekleştirilecek yüzme faaliyetleri için süre, havuz tipine göre değişiklik gösterir. Terapi havuzu ya da Şok Havuzu gibi sağlık amaçlı yüzme faaliyetlerinde, havuz sıcaklığına bağlı olarak 120 dakikaya kadar yüzülebilir. Ancak özellikle terapi havuzlarında uzmanlardan bilgi alınması daha doğru olacaktır. Atlama Havuzu gibi spor amaçlı yüzme havuzlarında ise, havuz kapalı bir alanda yer alıyorsa süre artabilir. Ancak kış aylarında açık mekanlarda yer alan havuzlarda uzun süre durmak sağlığınıza zarar verebilir.

KIŞIN NERELERDE YÜZÜLEBİLİR?

Kış mevsiminde hem su etkinliklerinin yapıldığı hem de dünyanın birçok farklı yerinden katılımcıya ev sahipliği yapan 4 büyük yüzme alanı mevcuttur. Güney Afrika, Arjantin, Britanya ve İzlanda kışın yüzülebilecek en güzel yerlerin ilk sıralarında bulunmaktadır. 

CAPE TOWN, GÜNEY AFRİKA:

Merkezi konumu ve harika manzarası ile Camps Körfezi Güney Afrika’da bulunan ve oldukça rağbet gören bir kış turizmi bölgesidir. Körfez suyu Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında en düşük sıcaklığına ulaşıyor. Yaklaşık 16° derecelere inen bu suda yüzmek hem çok rahatlatıcı hem de doğal güzelliklerle bir arada olmaya imkan sunuyor.

PERİTO MORENO BUZULU, ARJANTİN:

Arjantin’in Santa Cruz eyaletinde bulunan Perito Moreno Buzulu, kelimenin tam anlamıyla buzulların içinde bir yüzme deneyimiyle sizi baş başa bırakıyor. Özellikle Ağustos ayı, Perito Moreno Buzulu’nda yapılan yüzme etkinlikleri için ideal bir zaman dilimi. 0°  ve -2°  aralığında seyreden su derecesiyle Perito Moreno Buzulu kış festivallerinde binlerce kişinin katılım sağladığı bir organizasyon.

İNGİLİZ KANALI, BOURNEMOUTH, BRİTANYA:

Soğuk suya dalmanın faydaları arasında vücut direncini yükseltmesinden, stresi azaltmaya kadar pek çok madde yer almaktadır. Bournemouth’da bulunan İngiliz Kanalı, soğuk su dalışı için en uygun zemini hazırlamaktadır. İngiliz Kanalı’na atlamadan önce vücudun birden dalacağı eksi derecedeki soğukluğa, gerekli ısınma hareketlerini yapmadan girilmemelidir. Üstelik İngiliz Kanalı daha önceki maddelerde bulunan yerlerden çok daha uzun süre dalış ve yüzme gruplarına ev sahipliği yapmaktadır. İngiltere’de yer alan İngiliz Kanalı, Nisan ayından Ekim ayına dek yüzme gruplarının katılımına açıktır.

REYKJAVİK, İZLANDA:

İzlanda, konumu gereği yaz aylarında bile su sıcaklığının 11°’nin yukarısına çıkmadığı bir ülke. Mayıs ayından Ağustos ayına dek aynı zamanda İzlanda’nın başkenti olan Reykjavik’te donduran soğuğun içine atlayabilirsiniz. Yapılan kış turları ile Reykjavik sahilleri yaz ve bahar aylarında dünyanın farklı yerlerinden gelen yüzme severleri barındırıyor. 

KİMLER SOĞUK HAVADA YÜZMEMELİDİR?

Hem soğuk havuzda hem de soğuk denizde yüzmenin faydaları arasında; ağrı eşiğini artırmak, iltihaplanmayı azaltmak, metabolizmayı hızlandırmak, kan dolaşımını iyileştirmek, bağışıklık sistemini güçlendirmek, endorfin artışını sağlamak ve stresle başa çıkmaya yardımcı olmak gibi yararlı etkiler bulunmaktadır. Fakat soğuk havada yüzmenin sakıncalı olabileceği bazı durumlar da mevcuttur. Özellikle kış mevsiminde hamileyken havuza girmek sakıncalı mı? Soğuk hasta eder mi? gibi sorular, hangi durumlarda soğuk suda yüzmenin zararlı olabileceği konusuna açıklık getirmek için bu makalede yanıtlanmıştır.

Kalp ve damar rahatsızlığı bulunan kişilerin, hamile anne adaylarının ve fiziksel engeli bulunan kişilerin soğuk havada yüzme sporunu kapalı ve ısıtmalı havuzlarda yapması tavsiye edilir. Vücut ısısının aniden değişmesi ve soğuk suya adapte olmak için daha hızlı çalışmaya başlayan kalp, farklı reaksiyonlar göstererek çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Hamile anne adaylarında hem bebek hem de anne sağlığının korunması ve şok etkisi yaratan soğuk su için annenin yeteri kadar direnç gösterememesi nabız düşmesi, baygınlık gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kırık, çıkık, yaralanma ve kaza sonrası travma gibi durumlarda kişilerin soğuk havada oda sıcaklığından daha düşük bir suya girmesi, ters bir şok dalgası yaratarak gidişatı olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu sebeplerden kış mevsiminde kalp ve damar rahatsızlığı bulunan kişilerin, hamile anne adaylarının ve fiziksel engeli bulunan kişilerin soğuk havuz ve denizleri tercih etmemesi önerilmektedir.