8 dakika okuma süresi

Yüzmenin Faydaları Nelerdir?

Yüzmenin Faydaları Nelerdir?

Yüzme, kol ve ayakların araç olarak kullanılması aracılığıyla su altında ve su üstünde vücudun ilerleme sağladığı bir tür su sporudur. Yüzme sporu, tüm kasları çalıştıran ve vücuda çeviklik kazandıran bir sportif aktivitedir. Yüzme sporunu icra ederken aynı zamanda pek çok farklı yüzme stili ile yüzülebilir. Deniz, göl, okyanus, dere ve akarsuların bulunduğu coğrafyalarda doğal ortamlarda gerçekleştirilen yüzme sporu, aynı zamanda insan eliyle inşa edilen havuzlarda da gerçekleştirilebilmektedir. Yüzme sporu aynı zamanda müsabakaları düzenlenen ve yarışmaları bulunan bir spor dalıdır. 

Yüzmenin faydaları, insan bedeninde iyileştirici etkiye sahiptir. Sinir sistemini, kas sistemini, insan psikolojisini ve hormonal dengeleri düzenleyen yüzme sporu, profesyonel olarak yapılabildiği gibi eğlence amaçlı da yapılabilmektedir. Yüzmenin bilinen en önemli faydaları arasında; kasları güçlendirmesi, kilo vermeye ve toksik maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olması etkenleri vardır.

  • 1. YÜZMEK PSİKOLOJİK OLARAK RAHATLATIR

Yüzmenin insan psikolojisi üzerinde rahatlatma etkisi mevcuttur. Yüzmek, su dalgasının sesi ve vücudun salgılamış olduğu endorfin (mutluluk) hormonu sayesinde psikolojik olarak gevşemeye ve daha rahat hissetmeye yöneltir. Bilimsel olarak araştırılmış ve açıklanmış veriler doğrultusunda, düzenli aralıklarla yüzen kişilerde daha sağlıklı bir ruh hali gözlemlenmektedir. Meditasyon niteliğindeki yüzme sporu stres seviyesini düşürürken, enerji artışı sağlamaktadır. 

  • 2. YÜZMEK KİLO VERMENİZE YARDIMCI OLUR

Yüzmek, kardiyovasküler egzersiz türüdür. Metabolizmayı hızlandıran yüzme eylemi, kalori yakmaya da yardımcı olmaktadır. Düzenli ve uzun vadeli yüzmelerde, kilo oranını da etkileyen yüzme sporu, vücudun fiziksel olarak da şekillenmesini sağlar. Yüzmenin vücuda faydaları arasında halk arasında en çok bilinen faydası hızlı kilo vermeye zemin hazırlamasıdır. Yüzme stillerine uygun yüzmek, belirli bir rutine sahip olmak ve yüzmenin yanı sıra diyet desteği almak kilo vermeyi kolaylaştırmaktadır. 

  • 3. YÜZMEK KAN BASINCINI DENGELER

Kalp sağlığını, solunum düzenini ve kan basıncını destekleyen yüzme, vücutta oluşan yağlanmayı da azaltmaktadır. Yüzmenin kan basıncını dengelemesi oluşabilecek kalp rahatsızlıklarının büyük ölçüde önüne geçmektedir. Diyostalik kan basıncının düzenlenmesi ile birlikte daha faal ve etkin bir vücut yapısına sahip olmak mümkün kılınır. Özellikle düzenli periyotlarda yapılan yüzmenin kan basıncı üzerindeki iyileştirici etkisi yüksektir.

  • 4. YÜZMEK CİĞER KAPASİTESİNİ ARTIRIR

Yüzmenin bir diğer sağladığı fayda ise ciğer kapasitesini artırmasıdır. Yüzme esnasında normal zamandan daha fazla miktarda enerji harcanmaktadır. Bu sebeple oksijen ihtiyacı da daha yüksek seviyededir. Oksijen kontrolünü sağlamaya ve dengede tutmaya yardımcı yüzme esnasında her 5, 7 ve 9 kulaçta bir nefes alışverişi önerilmektedir. Böylelikle ciğerlerin kapasitesi genişletilerek daha düzenli bir nefes alıp verme gerçekleşir. 

  • 5. YÜZMEK KASLARI GELİŞTİRİR

Diğer spor türlerine kıyasla, yüzme sporu tüm kasların çalışabildiği nadir sporlardandır. Bu sebeple yüzme eylemi esnasında her kasın etkilenmesi ve gelişmesi söz konusudur. Kas ve iskelet sisteminin gelişmesi aynı zamanda meydana gelebilecek çeşitli rahatsızlıkların engellenebilmesini sağlar. Skolyoz, kemik eğriliği, kemik ve kas ağrısı gibi sorunlarda yüzmek oldukça faydalıdır. 

Yüzmede en çok gelişen kaslar arasında en çok çalışan kol ve bacak kasları yer almaktadır. Hemen tüm yüzme stillerinde kol ve bacakların hareketi sonucunda yüzme sağlanır. Yağlanmaya müsait, yumuşak kaslar olan kol ve bacak kasları, yüzme sporu sayesinde daha estetik bir görünüme kavuşmaktadır. 

  • 6. YÜZMEK UYKU KALİTESİNİ GÜÇLENDİRİR

Daha sağlıklı, kesintisiz ve kaliteli uykulara zemin hazırlayan yüzme, uyku süresinin de düzene girmesine yardımcı olur. Stresin minimum seviyede olduğu bir ruh hali, dinlenmiş ve rahatlamış bir beden ve bilinç yapısıyla birlikte uyku kalitesi de gelişmektedir. Yüzme esnasında yorgun düşen vücut, uykuya daha hızlı dalar ve uyku süresinden daha yüksek oranda verim alır. 

DENİZDE YÜZMEK Mİ HAVUZDA YÜZMEK Mİ FAYDALIDIR?

Deniz ile havuz arasındaki en önemli fark, deniz suyunun doğal bir tuza sahip olmasıdır. Kaldırma kuvvetinden deniz suyunda bulunan tuz sayesinde etkilenirken, havuz suyunda bulunan kimyasal maddeler sayesinde etkileniriz. 

Denizde de havuzda da yüzmenin ayrı ayrı faydaları mevcuttur. Denizde yüzmek, içinde bulunan magnezyum, potasyum, kalsiyum ve sülfat elementleri sebebiyle insan sağlığına yararlıdır. Yüzmek, denizde daha kolaydır. Havuzda yüzmek ise dalga, deniz canlıları gibi etkenler bulunmadan daha profesyonel bir şekilde yüzmeyi sağlar. 

DENİZDE YÜZMENİN FAYDALARI NELERDİR?

Denizde yüzmek cilt rahatsızlıklarına, kas ve iskelet sistemi hastalıklarına, üst solunum yolu problemlerine ve romatizmal türdeki rahatsızlıklara doğrudan faydalıdır. Deniz suyu, cildi daha canlı, pürüzsüz ve berrak gösteren elementler ile birlikte, içerisinde bulunan tuz sayesinde üst solunum yollarının açılmasına ve sinüslerin rahatlamasına yardımcı olmaktadır. 

HAVUZDA YÜZMENİN FAYDALARI NELERDİR?

Havuzda yüzmenin denizde yüzmekten ayrıştırılan faydaları bulunmaktadır. Havuzlar durgun bir suya sahip olduğu için, yüzme stilleri tam olarak yapılabilir ve daha düzenli bir yüzme rutini oluşturulabilir. Denizler belirli dönemlerde tercih edilebilirken, kapalı havuzlar ve ısıtmalı havuzlar 4 mevsim kullanılabilmektedir. Bu sayede yüzmeye ara vermeden devam edebilmek vücudun alıştığı düzenin korunmasını sağlar. Kas kütlesinin gelişmesi, vücudun şekillenmesi ve daha teknik bir şekilde yüzme sporunu gerçekleştirebilmek adına havuzlar ideal yüzme alanlarıdır. 

HAVUZDA YÜZMENİN FAYDALI OLABİLMESİ İÇİN HAVUZ TEMİZLİĞİNİN ÖNEMİ NEDİR?

Havuz, kendini yenileyemeyen, yapay yollar ile su sirkülasyonu sağlanan bir yüzme alanıdır. Bu sebeple havuzlarda, denizlerden daha çok bakteri, yosun ve mikrop oluşumu meydana gelmektedir. Havuz temizliği ve bakımı havuzdan hastalık kapmamak ve havuzu daha verimli kullanabilmek adına son derece önemlidir.  

Havuz temizliğinin mutlaka belirli periyotlarda yapılması, detaylı ve yüzeysel temizliklere dikkat edilmesi insan sağlığı açısından gereklidir. Havuzlar, dalgasız denizler kadar rahat yüzülebilecek, daha çok efor sarf edilerek yüzme sporundan daha yüksek verimler alınabilecek bir yüzme ortamı sunar. Yüzmenin daha efektif ve profesyonel bir hale gelebilmesi için temiz ve berrak bir havuz suyunda yüzmek daha doğrudur. 

YÜZMEK HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

Vücudun farklı fizyolojik noktalarında meydana gelen hastalıklara karşı yüzmek etkili bir çözüm sunmaktadır. Kalp hastalıkları, skolyoz, bel ağrısı gibi iskelet sistemi hastalıkları, sinüzit, astım gibi solunum yolu hastalıkları, migren ve boyun ağrısı gibi baş bölgesi rahatsızlıklarına birebir bir spordur. 

HAMİLELİKTE YÜZMENİN FAYDALARI NEDİR?

Hamilelik esnasında kontrollü ve dikkatli bir şekilde yüzmenin hem anne hem de bebek için sayısız faydası mevcuttur. Hamile anneler doktor kontrolüyle beraber haftada en az 3, en fazla 4 kez 20 dakika süreyle düzenli bir yüzme rutini oluşturabilir. 

Hamilelikte yüzmenin faydaları arasında; sırt ve bel ağrılarını hafifletme, kilo artışını önleme, annenin kaslarının güçlenmesiyle doğuma yardımcı olma, psikolojik ve ruhsal bir rahatlık sağlama, yorgunluk ve halsizlik hissiyatını giderme sayılabilir. 

YÜZMEYE NE ZAMAN BAŞLANMALIDIR?

Yüzmeye başlamak için bebeklik ve çocukluk dönemi ideal sürelerdir. Erkek ve kız çocuklarda 3-4 yaş arasında yüzme kursuna gidilmesi, kas ve beyin gelişimi için oldukça önemlidir. Çocuklar için 3-4 yaş döneminde yüzmeye başlamak koordinasyon çalışmasını olumlu yönde etkilemektedir. 

YÜZME SPORU VE AQUA GYM ARASINDAKİ FARKLAR NEDİR?

Aqua GYM, kas ve eklem sorunları için geliştirilmiş, hem profesyonel yüzücülerin hem de diğer kişilerin tercih ettiği bir tür tedavidir. Yüzmekten veya başka sebeplerden meydana gelmiş olan kas ve eklem hasarlarına karşı kullanılan Aqua GYM, suyun direnci ile vücut ağırlığının dengelendiği noktada etkilidir.

Yüzme sporu yalnızca eğlence amaçlı olabilirken, Aqua GYM daha profesyonel bir tedavi ve spor rutini oluşturmaktadır. Aqua GYM’de size eşlik eden bir fizyoterapist de bulunmaktadır. Yüzme sporunda ise yüzme koçu rol oynamaktadır.