7 dakika okuma süresi

Terapi Havuzu Nedir?

Terapi Havuzu Nedir?

Terapi havuzu, bir diğer adı ile hidroterapi havuzu soğuk ya da sıcak suyun vücuttaki yararlı etkilerini tetikleyen, vücuttaki iltihaplanmayı iyileştiren ve enfeksiyon tehdidi altındaki kişileri tedavi etmeye yarayan bir havuz çeşididir. Terapi havuzlarında amaç dolaşımı hızlandırmak ve kan akışını arttırmaktır. Fizik tedavi merkezlerinde, kliniklerde ve hastanelerde yer alan hidroterapi havuzları, aktif hareket edemeyen kişiler ve vücutta ağrı yaşanılan bölgeler için suyun kaldırma kuvveti de kullanılarak tedavi imkanı sunar. 


Terapi Havuzunun Özellikleri Nedir?

  • Havuz derinliği en fazla 1.35 metredir.
  • Her mevsim tercih edilen bir havuz türüdür.
  • Bölgesel masajlar için birçok bel, boyun ve, sırt gibi bölümler için ayrı ekipmanları bulunmaktadır.
  • Havuz ısısı genellikle 35 °C civarındadır.
  • Hidroterapi havuzlarına eşlik eden bir terapist bulunmaktadır.
  • Terapi havuzunun ebatları, havuzu kullanacak hastaların sayısına ve tedavi şekillerine göre belirlenmelidir.


Hidroterapi Havuzunun Faydaları Nedir?

Hidroterapi havuzları, şelale duşlar ve duvar masaj sistemleri ile ağrılı kas tedavilerinde kullanılır. Hidrotererapi havuzlarında görevli terapistlerin hastalara özel olarak oluşturdukları egzersiz hareketleri ile etkili bir iyileşme sürecine destek olur. Soğuk hidroterapi havuzlarında damarlar kasılır ve küçülür. Sıcak terapi havuzlarında ise damarlar büyür ve genişler. Hastanın ihtiyacı olan egzersizlere göre ve hastalığın seyrine göre sıcak ya da soğuk terapi havuzu tercih edilir. Vücuttaki hangi bölgede ağrı yoğunsa sadece o bölgeye tedavi uygulama imkanı tanır.

Terapi Havuzunu Kimler Kullanabilir?

Yüksek enfeksiyon tehdidi altındaki yüzücülerin beraberinde kas ve eklem ağrıları yaşayan kişiler için de terapi havuzları oldukça yararlıdır. Hem çocuklar hem de yetişkinler için uygunluğu bulunan terapi havuzları mevcuttur. Hidroterapi havuzları doğrudan doktor önerisi ile kullanılmalıdır.


Bebekler Terapi Havuzunu Kullanabilir mi?

Bebeklerin hem fizyolojik gelişimlerine hem de gaz sancılarına tedavi niteliğindeki terapi havuzları sıklıkla kullanılan bir havuz türüdür. Dolaşım ve solunum sistemlerini düzenleyen ve kas gelişimine destek olan terapi seansları, bebeklerin boyun simitleri ile birlikte hidroterapi havuzlarını rahatlıkla kullanmalarını sağlamaktadır.


Hayvanlar Terapi Havuzunu Kullanabilir mi?

Engelli veya kaza sonucu sakatlanmış hayvanlar için de terapi havuzları mevcuttur. Terapi havuzlarına uygun olan ve ihtiyaç duyan hayvanlar veteriner yönlendirmesi ile tedavi görebilir. Tıpkı insanlar gibi hayvanların da eklem ağrılarında ve kas ağrılarında hidroterapi havuzları son derece yararlı olmaktadır.


Hidroterapi Havuzu Nasıl Yapılır?

Hidroterapi havuzları, diğer yüzme havuzlarının inşa süreciyle benzer şekilde yapılmaktadır. Arıtma sistemi, filtre sistemi ve yalıtım düzenlemeleri ile diğer havuzları andıran biçimde oluşturulan terapi havuzlarındaki en büyük farklardan biri özel ısı değerlerine göre kullanılan malzemelerdir. Bir diğer farklılık ise tedavi sürecinde kullanılacak egzersiz hareketlerinin yerlerinin ayarlanmaları ve havuz inşasına dahil edilmesidir.

Hidroterapi Havuzu Yapımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Hidroterapi havuzunun kullanılacağı alana göre merdivenlere, basamaklara ve havuz suyu sıcaklığı için kumanda ile ayarlanabilen ısıtma sistemine dikkat edilmelidir.
  • Havuz planı yapılırken merdiven ve basamakların yerleri ve sayıları belirlenerek üretim yapılmalıdır.
  • Havuz suyu yüksek veya düşük sıcaklıklarda olacaksa buna göre havuz döşemeleri ve malzemeleri seçilmelidir.
  • Havuz kenarlarına yürümekte zorluk çeken hastalar için asansörler eklenebilir. Böyle bir hizmet sunulacak ise belirlenen havuz kenarına asansör için yer ayrılır.


Yuvarlak Terapi Havuzu Nasıl Yapılır?

Havuzun kullanılacağı alanın büyüklüğü ve kullanacak kişilerin sayısı belirlendikten sonra, basamak ve merdiven yapılarının yerleri çizilir ve hidroterapi havuzu yuvarlak şekilde üretilir. Spa benzeri terapi havuzları genellikle yuvarlak biçimlerde tercih edilmektedir.


Dikdörtgen Terapi Havuzu Nasıl Yapılır?

Havuzun kullanılacağı alanın büyüklüğü ve kullanacak kişilerin sayısı belirlendikten sonra, basamak ve merdiven yapılarının yerleri çizilir ve hidroterapi havuzu dikdörtgen şekilde üretilir. Fizik tedavilerde ve kliniklerde terapi havuzları genellikle dikdörtgen biçimlerde tercih edilmektedir.


Hidroterapi Havuzu Betonu Nasıl Olmalıdır?

Hidroterapi havuzunun betonarmesi kaliteli, dayanıklı ve uzun ömürlü olmalıdır. Terapi havuzları diğer havuzlara kıyasla sadece yüzmek için kullanılmayacağından, estetik görünümden ziyade hasta tedavileri göz önüne alınarak daha dayanıklı ve kullanışlı olacak şekilde tedarik edilmelidir.

Terapi Havuzu Kaç Günde Yapılır?

Terapi havuzlarının tamamlanması ve teslimi, havuz içerisinde kullanılan diğer araç gereçlerle ilişkilidir. Hidroterapi havuzunun yapım süreci benzer havuzların inşa süreciyle aynı zaman dilimlerini kapsar. 10 – 20 gün aralığındaki havuz yapım süreçlerinde eklenecek merdiven, basamak, asansör vb. ekipmanlar ile bu süre en fazla 1 ay sonunda tamamlanmaktadır.


Terapi Havuzu İçerisinde Nasıl Karolar Kullanılmalıdır?

Terapi havuzlarında su emmez özellikli, leke tutmayan, düşük ve yüksek sıcaklıklara dayanıklı, darbelere karşı dayanıklı, kaliteli ve kaydırmaz karolar kullanılmalıdır. Serapool’un özel üretim havuz karoları ile hidroterapi havuzlarını temiz ve hijyenik tutmak mümkün kılınır. Seramiğe göre daha sağlam yapılı olan ve terapi havuzlarında birçok farklı desen ve ebat ile kullanılabilecek Serapool markalı karolar oldukça uzun ömürlüdür.


Hidroterapi Havuzu Yapımında Gerekli Malzemeler Nelerdir?

  • Havuza su dolumu ve boşaltımı için kanallar,
  • Tesisat malzemeleri,
  • Beton,
  • Filtre boruları,
  • Yapıştırıcı malzemeler,
  • Demir,
  • Havuz kaplama malzemesi olarak havuz porselenleri.


Hidroterapi Havuzu Yapımındaki Önemli Faktörler Nelerdir?

Hidroterapi havuzunun yapımındaki en önemli faktör, havuz içerisinde kullanılacak ekipmanların havuzdaki yerlerini planlama esnasında belirlemektir. Bazı ekipmanların alanları havuz inşası sırasında ayarlanmazsa sonradan eklemek zorlaşabilir. Bu sebeple hidroterapi havuzu hangi hastalıklar ve kişiler için kullanıldığı belirlenerek üretilmelidir.

Bir diğer önemli faktör ise havuz döşeme ve kaplamalarının havuza uygun şekilde seçilmesidir. Terapi havuzları genellikle kapalı alanlarda kullanılır. Bu sebeple mevsimsel olarak yüksek ısı veya düşük ısıya maruz kalmaz. Fakat tedavi için yüksek veya düşük ısılar kullanılacağından döşemeler buna uygun yapılmalıdır.