8 dakika okuma süresi

Hidroterapi Nedir?

Hidroterapi Nedir?

Hidroterapi, en genel anlamıyla su ile yapılan tedavi anlamına gelmektedir. Fizyoterapinin alt dallarından biri olan hidroterapi, geniş uygulama alanına sahiptir. Hastalık türüne göre çeşitli hidroterapi yöntemleri bulunmaktadır. Hidroterapi, tarihte ilk yaygınlaştığı dönemlerde sadece kas ağrılarını hafifletmekte kullanılmaktaydı. Günümüzde hidroterapi havuzlarında ilgili terapist gözetimiyle yetişkinlerin ve çocukların, farklı iskelet ve kas sistemi rahatsızlıklarında tedavi niteliğinde kullanılmaktadır. 

Hidroterapinin iç ve dış hidroterapi olmak üzere temelde iki çeşidi bulunmaktadır. Dış hidroterapi yöntemleri daha geniş bir kullanım alanına sahipken ve daha sık kullanılırken, iç hidroterapi yöntemleri yalnızca bağırsak temizliğinde ve kadınların genital sisteminin temizliğinde kullanılmaktadır.

HİDROTERAPİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Hidroterapi, çeşitli nedenlerle hem çocuklarda  hem de yetişkinlerde ortaya çıkan fiziksel bozuklukları tedavi etmektedir. Sportif yaralanmalar, iskelet sistemindeki fonksiyon bozuklukları, hareket kısıtlamaları olan kas bölgeleri, doku ve eklem zedelenmeleri ve felç geçirmiş olan hastalar için önerilen hidroterapi, ilaçsız bir tedavi yöntemi  sunmaktadır. Rahatsızlıkların semptomlarına göre belirlenen hidroterapi süreçleri, yüksek oranda başarı ile sonuçlanmaktadır. 

Hidroterapi ile doğal yöntemler kullanılarak hissedilen ağrı, ödem ve yorgunluk hafifletilir. Aynı zamanda eklemlerin rahatlamasını, kas yapısının güçlenmesini ve esnekliğinin artırılmasını sağlamaktadır. Hidroterapi, hastaların daha sağlıklı bir vücut yapısına sahip olması için sık önerilen bir tedavi türüdür.
 

HİDROTERAPİ NASIL YAPILIR?

Suyun sağlık amacı ile kullanıldığı hidroterapide, terapist ile birlikte havuz tedavisinden yararlanılır. Tedavi çeşidine ve yöntemine göre hastaya pasif aktiviteler, masaj uygulamaları, egzersiz ve açma germe hareketleri yaptırılmaktadır. Terapist genellikle hidroterapi havuzlarının orta alanında yer almaktadır. FTR uzmanı ile belirlenen hidroterapi yöntemine göre her hastaya özel egzersiz programı belirlenmektedir. Bu program çerçevesinde hastanın havuz tedavisi sürdürülmektedir.

 

HİDROTERAPİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Hidroterapi uygulamalarında birden fazla yöntem uygulanabilir. Bu yöntemler birbirinden farklı koşullarda uygulanabilir ve farklı amaçlara yönelik olabilir.

Başlıca hidroterapi yöntemleri aşağıdadır:

  • SU AEROBİĞİ

Su aerobiği uygulamasında, hastanın hemen tüm vücudu su içerisinde olacak şekilde en az 27 °C, en fazla ise 35 °C sıcaklığı bulunan terapi havuzunda aerobik egzersizleri uygulanır. Su yoğunluğunun sağladığı dirençten yararlanarak yapılan su aerobiği, kalp direncini yükseltmek isteyen, akciğer kapasitesini artırmak  ve tansiyon değerlerini dengelemek isteyen kişilerde uygulanır. Aynı zamanda çeşitli kol ve bacak kaslarının yumuşaması ve hareket kabiliyetinin artırılmasına da yardımcı olur. Kronik eklem ağrıları için de son derece faydalı olan su aerobiği her yaştan hastanın tedavisinde rahatlıkla kullanılabilen bir hidroterapi yöntemidir.

  • DERİN SU KOŞUSU

Özellikle sporcular için kullanılan bir yöntem olan derin su koşusu hidroterapisi, sportif yaralanmalar için faydalı bir tedavi çeşididir. Genellikle kayış ya da yelek kullanılarak baş bölgesini suyun üzerinden desteklemekle birlikte yaptırılmaktadır. Ritmik aktivitelerin ve akuatik egzersizlerin yapıldığı derin su koşusu tedavisine, profesyonel atletler de katılabilir. Derin su koşusu yöntemi, çocukların motor becerilerinin gelişimi için de uygulanan bir tedavi türüdür.

  • KOLON HİDROTERAPİSİ

Kolon hidroterapi, vücuttaki biriken mukus ve gaz salgılarını uzaklaştırmak için başvurulan bir yöntemdir. Kolon hidroterapiye sadece arınma için başvurulabileceği gibi, ishal, parazit, bağırsak sendromu, egzama, gaz, hemoroid, kabızlık ve çeşitli cilt problemleri gibi rahatsızlıkları bulunan kişiler de tedavi görebilmektedir. Kolon hidroterapisi esnasında tüm kolon su ile doldurulur ve masajla beraber vücuttaki toksik maddelerin atılması sağlanır. Özellikle bağırsak sorunları için son derece etkili bir yöntemdir.

  • ISI KONTROLLÜ HİDROTERAPİ

Isı kontrollü hidroterapi yönteminde, tedavi havuzu belirli sıcaklıklarda ayarlanarak, kas ve eklemlerin yumuşatılması, vücudun rahatlaması, sakatlanmalarda sorunlu bölgenin daha acısız ve ilaçsız olarak iyileştirilmesiyle klinik tedaviye ek bir yöntem oluşturmaktadır. Kan akışını hızlandıran, vücuttaki hücreleri canlandıran ve sıcaklığı kademeli olarak artırılarak 37.5 °C dereceye yükseltilen ısı kontrollü hidroterapi, fizik tedavi gören hastalara, tekrar eden ve hareket kısıtlamasına sebep olan sakatlıklarda ve felç sonrası iyileşme sürecinde sıklıkla tercih edilmektedir.

  • SU MASAJI

Su mesajı hidroterapisi de diğer yöntemler gibi pek çok yarar sağlamaktadır. Anksiyete bozukluğu, kronik ağrılar, bağırsak sorunları, hamilelik ağrıları gibi vücudu hem psikolojik hem de fiziksel olarak rahatlatan su masajı, kalp rahatsızlıkları bulunan kişilere ve tansiyon hastalarına önerilmemektedir. Su altı masajda su jeti ve su püskürtme cihazı kullanılarak vücudun hemen her bölgesi masaja dahil edilmektedir. Vücuttaki ağrıları yüksek ölçüde dindiren ve rahatlamayı sağlayan su masajında terapi havuzu ortalama sıcaklıktadır.  

HİDROTERAPİ NEREDE YAPILIR?

Hidroterapi, özel olarak kullanılan terapi havuzlarından gerçekleştirilmektedir. Sıcaklık kontrolü sağlanan terapi havuzları son derece steril ve dezenfekte haldedir. Her hasta sonrası temizlenen ve temiz bir su ile yeniden doldurulan hidroterapi havuzlarının en ve boy standardı bulunmamaktadır. 

HİDROTERAPİ HAVUZU

Hidroterapi uygulamalarının tamamı terapi havuzu içerisinde yapılmaktadır. Havuz ortası terapist için ayrılmış bir boşluğa sahiptir. Hidroterapi çeşitlerine göre havuz derinliği değişerek en fazla 1,5 metre derinlikte bulunur. Yüzme havuzları kadar büyük olmayan hidroterapi havuzlarında su sıcaklığı, uygulanan yöntem ve hastaların hastalıklarına göre farklılık göstermektedir.

Hidroterapi havuzları, çocuklar ve yetişkinler için ayrı olarak kullanılmaktadır. Genellikle dikdörtgen veya kare şeklinde bulunan hidroterapi havuzlarında en önemli faktör hijyendir. Özellikle iç hidroterapi yöntemlerinden sonra hem hidroterapi cihazları hem de havuzu özenle dezenfekte edilmelidir. 

HİDROTERAPİ YAPILIRKEN HANGİ CİHAZLAR KULLANILIR?

Hidroterapi yöntemlerine göre kullanılan cihazlar farklılık göstermektedir. En yaygın kullanılan hidroterapi cihazları arasında sualtı jetleri, isviçreli duş modeli, vichy duş modeli, termal kapsüller, scotch hortumlar ve kolon cihazı yer almaktadır. 

  • Su altı jetleri hemen her hidroterapi küvetinin ve havuzunun zemininde yer alan, düşük ve orta şiddetli masaj uygulaması sağlayan cihazlardır. 
  • İsveçli duş modelinde duş ünitesi üçgen veya yuvarlak olarak tasarlanmıştır. Ünite gelen suyu üç ya da daha fazla yerden dağıtmaktadır. 
  • Vichy duş modeli, hastanın yatarak tedavi edildiği ve tüm tedavi yöntemlerinde kullanılabilen bir cihazdır.
  • Termal kapsüllerin ünitesinde birden çok cihaz yer almaktadır. Ünitenin içerisinde genellikle vichy duş cihazı, aromaterapi difüzörü ve küvet bulunmaktadır. 
  • Scotch hortumlar, jet hortum olarak da bilinmektedir. Scotch hortumlar su püskürtme özelliği ile masaj yaparak hastaya uygulanmaktadır. 
  • Kolon cihazı hidroterapide kolon temizliği için kullanılan bir cihazdır. Kolon makinası uygulanacak basıncın ayarlanabildiği, 22 °C ile 40 °C derece arasında sıcaklık ayarının yapılabildiği bir hidroterapi cihazıdır. 


HANGİ DURUMLARDA HİDROTERAPİ YAPILMAMALIDIR?

Hidroterapi kontrendikasyonları:

  • Açık yara bulunması durumunda,
  • Duyu kaybı olması durumunda,
  • Gebelik durumunda,
  • Ateş veya enfeksiyon riskinin taşınması durumunda,
  • Hidrofobi rahatsızlığı bulunması durumunda,
  • Mental sorunların bulunması durumunda,
  • Hipertansiyon bulunması durumunda,
  • Kanser hastalığı ve tedavisi durumunda,
  • Kardiyovasküler hastalıkların bulunması durumunda.

HİDROTERAPİ TARİHÇESİ

Tarihte Mısır ve Çin uygarlıklarında hidroterapi niteliğinde havuz tedavilerine yaygın olarak başvurulduğu bilinmektedir. 19. yüzyılın sonunda Sebastian Kneipp tarafından geliştirilen hidroterapi, tıp ve teknoloji alanındaki yenilikler ile tedavi alanı açısından zenginleştirilmiştir. Hidroterapinin günümüzdeki modern halini almadan önceki ismi hidroterapi olarak geçmekteydi. Daha sonraları ise tıp alanında fizyoterapinin bir çeşidi olarak kullanılmaya başlanmasıyla birlikte hidroterapi adını almıştır.