15 dakika okuma süresi

Havuz Kartuş Filtre Nedir?

Havuz Kartuş Filtre Nedir?

Havuz malzemeleri dendiğinde ilk akla gelen ekipmanlardan biri havuz filtreleridir. Yüzme havuzu filtreleri, havuz suyunun gerektiği gibi korunması ve aynı zamanda insan sağlığının da korunması için olmazsa olmaz ekipmanlardır. Havuz kartuş filtresi, temiz, berrak ve sağlıklı bir havuz suyunun korunması için çevresel etkenler ve kullanım sonucu ortaya çıkan ince toz ve partikülleri süzme görevini üstlenen havuz ekipmanıdır.

Havuz filtre sistemlerinde kum filtreler kadar tercih edilen kartuş filtreler pratik bir uygulama yöntemine sahiptir. Havuz kartuş filtre, daha kompakt ve ekonomiktir. Kartuş filtre ile havuzlarda minimum seviyede su kaybı yaşanır. Bu filtrenin temizliği basınçlı su ile yapılmaktadır ve kum filtreler gibi ters yıkamaya ihtiyaç duyulmaz. Kartuş filtrenin en temel tanımı; suda istenmeyen maddeleri tutmaya yarayan, montajı ve kullanımı kolay su arıtma filtreleri olarak yapılabilir.

Filtre, gövde ve kartuşlardan oluşur. Havuzlar için oldukça yararlı olan kartuş filtreler, ne işe yarar, nasıl çalışır? Merak ettiğiniz tüm soruları inceleyelim.

HAVUZ KARTUŞ FİLTRE NE İŞE YARAR?

Havuzun konforlu kullanımı, temizliği ve güvenliği için kullanılan havuz filtreleri, havuz ekipmanları arasındaki en önemli görevi üstlenir. Havuzların her mevsim kullanıma uygun olması ancak filtreleme ve dezenfeksiyon işlemleri sayesinde gerçekleşebilir. Havuz kartuş filtreler,  katı parçacıkları sıvılardan uzaklaştırmak için kullanılır.

Havuz içerisinde oluşan kirlerin, dışarıdan gelen çöp, toz ya da yaprakların düzenli olarak temizlenmesi insan sağlığı açısından oldukça önemlidir. Havuz giderlerine uygun olacak şekilde yerleştirilen kaliteli filtreler, kullanım ya da dış etkenlerden dolayı ortaya çıkan kirliliği kolay bir şekilde temizleyebilir. Havuz temizleme filtrelerinin en temel görevi, berrak bir suda yüzmenizi sağlamaktır.

Yaz mevsiminde her gün kullanılan ve özellikle açık alanda bulunan havuzların manuel olarak düzenli bir şekilde temizlenmesi mümkün değildir. Bu sebeple havuz temizlik filtrelerinin kullanılması şarttır. Havuz kartuş filtresinin bir diğer önemli görevi de havuz içerisindeki suyu kaybetmeden, konforundan ödün vermeden, tertemiz bir su içerisinde kulaç atmanızı sağlamaktır.

Kartuş filtreler, kum filtresiyle kıyaslandığında iki kat daha fazla kir ve kalıntıyı filtreleme özelliğine sahiptir.  Büyük bir filtreleme alanı, suyun daha küçük parçacıkları çıkararak kartuştan geçmesini sağlar. Havuz filtre seçimi sırasında karşılaşacağınız birçok seçenek olabilir. Bunlar içinden en kaliteli ve yüksek performans gösterene odaklanmalısınız. Arıtes havuz kartuş filtre çeşitleri, yüksek performansa sahiptir. Ekolojik olan bu filtreler, kartuşun temizlenmesi için fazla suya ihtiyaç duymaz. Havuz ve her türlü su filtreleme için ideal bir seçim olacaktır.

HAVUZ KARTUŞ FİLTRENİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Havuz kartuş filtreleri, bir havuzun temiz ve sağlıklı kalması için oldukça önemli roller üstlenen ekipmanlarından biridir. Temiz bir su ortamın yaratılması için hiçbir detayın atlanmaması gerekir. Ayrıca bu aşamada bir uzmandan yardım aldıktan sonra havuzunuz için en doğru filtre hangisi olacağı hakkında bilgi alabilirsiniz. Havuz kartuş filtreye karar vermeden önce 2 çeşit özellikte kartuş filtre vardır.

Derinlik Filtrasyonu yapan kartuş filtreye derinlik filtreleri adı verilir. Yüzey Filtrasyonu yapan pileli yüzey filtrelerine ise yüzey filtrasyonu adı verilir.

Derinlik filtrasyonu, Depth / Derinlik Filtreleri: Hidrofilik yapıdadır. Polipropilen, Poliester, Akrilik, Selülozik malzemelerden üretilirler. Spun, Hytrex, Purtrex, RO Save Zplex gibi kartuş filtrelerin hepsi derinlik filtresidir. Çok katmanlı bir yapıya sahip olan derinlik filtreleri, genellikle ön filtrasyon yapmak için tercih edilir. Derinlik kartuş filtrelerinin en temel özelliği, nominal filtre geçirgenliğine sahip olmalarıdır. Daha verimli sonuçların alındığı durumlar ise filtre edilecek sıvıda bulunan askıdaki katıların çok büyük olması durumudur.  

Yüzey Filtrasyon Kartuş Filtreleri: Hidrofilik yapıda olan Polipropilen ya da cam elyaf / fiberglas malzemelerden üretilirler. Pileli bir yapıya sahip olan bu filtrelerin alt ve üst kısımlarında özel bağlantı kısmı bulunur. Yüzey filtrasyonu yapılmasını sağlayan kartuş filtreler, standart kartuş filtre kaplarına uyum göstermez. Bu türdeki filtrelere özel filtre kapları bulunur. Yüzey filtrasyon filtreleri, verimliliği artırmak için piliseli ince filtrasyon katmanına sahiptir.

Yüzey filtrasyonunu oluşturan kartuş filtre medyaları, ince bir katman halindedir. Yüzeysel kartuş filtreler, genellikle son filtreleme işleminde tercih edilir. Mikron özelliği derinlik filtrelerine göre daha hassastır. Gözenekli yapısı ise derinlikle filtreye göre daha küçüktür. Filtre edilmesi gereken havuzda yer alan askıda katıların tanecik boyutları küçük yapıda ya da inceyse bu tip kartuş filtrelerin kullanımı daha verimli olur. 

Havuz Kartuş Filtresi kullanımın artılarını aşağıda maddeler halinde sıralayalım.

  • Havuz kartuş filtresinde geri yıkama adımına gerek yoktur. Bu sebeple de bakımı oldukça kolaydır.
  • Bakım işlemleri sırasında yapmanız gereken havuz filtre kartuşunu sistemden çıkarıp değiştirmek ya da yıkamaktır. 
  • Havuz kartuş filtreleri, düşük pompa basıncı kullanır ve enerji maliyetlerini düşürür. Kullanılan basınç, daha düşük olduğu için havuz pompanızın ömrü de uzar.
  • Havuz kartuş filtre fiyatları biraz daha maliyetli gibi gözükse de maliyeti belirleyen kriterler pratik bir kullanım sağladığı için aynı zamanda filtrenin uzun ömürlü olmasına yardımcı olduğu için tercih edilmesini engellemez.
  • Havuz kartuş filtre sistemlerinin, diğer filtre sistemlerine göre bakımı daha kolaydır.
  • 10-15 mikrona kadar küçük kir parçacıklarını yok eder.
  • Daha düşük pompa basıncı kullanılması, enerji maliyetlerinin de düşmesini sağlar.
  • Özellikle tuzlu su ile doldurulan havuzlarda, gereksiz tuz israfı ortadan kalkar.

Her filtrenin kendine has bazı özellikleri vardır. Bu nedenle de havuz filtreleri fiyatları hakkında net bir rakam vermek mümkün değildir. Filtrelerin kullanılacağı havuzun büyüklüğü, kullanım amacı ve kullanım sıklığı filtre seçimini etkileyen önemli faktörler arasında sıralanabilir. İşletmelerin kullandığı havuzlar ve kişisel havuzların hacimleri farklı olacağından filtrelerde de değişiklikler olabilir.

HAVUZ KARTUŞ FİLTRESİ NASIL ÇALIŞIR?

Hemen hemen her havuzun filtresi benzer prensiple çalışır. Havuz kartuş filtresi, havuz suyunun pompa basıncının devreye girmesiyle, filtre içine çekilir ve tortularından, çeşitli toz ve kalıntılarından arındırılır. Arındırma işlemi tamamlandıktan sonra suyun tekrar havuza gönderilmesi şeklinde çalışmayı sürdürür. Havuz kartuş filtresi, havuz suyundan ayrıştırdığı tortu ve kalıntıları kendi haznesi içinde biriktirir. Kendi haznesinde biriken kalıntıların periyodik olarak temizlenmesi, filtrenin çok daha iyi bir performansla çalışmasını sağlar. Havuz kartuş filtre temizleme işlemi de oldukça pratiktir. Önemli olan kullanılacak havuza göre ürün seçimi yapmaktır. Filtre seçimindeki en önemli unsur ise filtrelenecek havuz suyu debisinin ve miktarının belirlenmesidir.

HAVUZ KARTUŞ FİLTRESİ NASIL TAKILIR?

Havuz filtrasyonun yapılması, insan sağlığına zarar vermemek için ele alınması gereken bazı işlemleri kapsar. Havuz kartuş filtresini takmaya başlamadan önce havuz içerisinde birikmiş olan görünür maddeler temizlenmelidir. Havuz çevresinden ve kullanımdan dolayı havuza gelen kum ve toprak parçaları, çeşitli kalıntılar ve böcek türleri gibi pek çok unsur ortadan kaldırılmalıdır. Havuz kartuş filtresi, havuz filtrelerinin gider kısmında yer alacak şekilde takılır. Oldukça pratik bir uygulamaya sahiptir. Yerine yerleştirilen filtreleme sistemleri çalışır hale gelir.

Havuzun kirliliği, boyutu ve derinliğine bağlı olarak filtreleme sistemleri harekete geçirilir. Havuza kartuş filtresinin takılma işlemi ilk olarak bir uzman tarafından yapılmalıdır. Havuzların daha sağlıklı bir şekilde çalışması için profesyonel bir destek almak önemlidir. Kaliteli malzeme seçimi ve uzman ekipler bünyesinde yerleştirilen kartuş filtresi, verimli bir sonuç almanızı sağlar. Takma ve çalıştırma süreci tamamlandıktan sonra düzenli olarak havuz pompa kartuş filtre temizleme işlemini kendiniz yapabilirsiniz.

HAVUZ KARTUŞ FİLTRESİ NASIL TEMİZLENİR?

Havuz filtresinin, temiz ve sağlıklı bir havuz suyunun olmazsa olmazı olduğundan bahsetmiştik. Kartuş seçimi, kartuş kullanımı ve bakımı oldukça önemli süreçleri kapsar. Kaliteli bir kartuş hem daha uzun ömürlü olur hem de performansı yüksektir.  Piarpi havuz kartuş filtre seçimi ile siz de yüksek performanslı bir ürün kullanmanın konforunu yaşayabilirsiniz. Ürünü almakla iş bitmez. Havuz filtrelerinin bakımı da düzenli olarak yapılmalıdır. Havuz kartuş filtrenizi temizlemek için takip etmeniz gereken 11 önemli adım vardır.

  1. Adım: Malzemelerinizi hazır hale getirmelisiniz. Filtre kartuşunu iyi bir şekilde temizlemek için temizlik malzemelerinin elinizin altında olması gerekir. Temizlik sırasında ihtiyacınız olacak malzemeler; hortum, havuz filtre kartuşu temizleyici ek ya da püskürtme memesi, 5 galonluk kova veya daha büyük bir kova, filtre temizleme tabletleri, beyaz sirke, tuz ruhu ve havuz klorudur.
  2. Adım: Çalışır durumdaki pompayı kapatmaktır. İlk kez filtre kartuşlu bir havuz kullanıyorsanız, pompayı kapatmak çok önemlidir. Suyun size fışkırması gibi bir tehlike, bu adımı takip etmenizle ortadan kalkar.
  3. Adım: Sistemde bulunan havayı serbest bırakmanız gerekir. Pompayı kapattığınızda havayı boşaltmak için üstteki küçük valfı çekmeniz de gerekecek. Bu işlemi yavaş bir şekilde yapmanız, havanın serbest kalması için yeterli zamanı vermeniz önemlidir.
  4. Adım: Filtreyi dışarı çekmenizi gerektiren 4. adımda ise hava serbest kaldığı için havuz filtre kartuşunuzun kapağını güvenli bir şekilde açıp kapayabilirsiniz. Filtrenin üzerinde çimen, yosun, kir ve çok daha fazlası ile karşılaşacağınızı unutmayın.
  5. Adım: Filtreyi durulayacağınız 5.adımda, hortumu alın ve büyük parçaları filtreden püskürtmeye çalışın. Açılı bir şekilde su püskürtürseniz atıklar daha kolay gidecektir. Filtre kartuşu temizleme ekipmanına sahipseniz, hortumunuzun üzerine yerleştirin ve doğrudan kıvrımlara ulaşmasını sağlayın.
  6. Adım: Filtrede hasar olup olmadığına bakmanız gerekir. Suyu püskürttükten sonra hasar,  delik ve yırtık olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Kartuşlar oldukça dayanıklı ve uzun ömürlü olsa da bir süre sonra bozulabilir. Bu sebeple de temizlerken hasar olup olmadığını kontrol etmek önemli bir adımdır.
  7. Adım: Filtrenin ıslatılması gerekir. Filtreniz çok kirliyse, tüm kiri ve pisliği temizlemek için bir sprey yeterli olmayabilir. Aynı zamanda bir temizleyiciye de ihtiyaç duyabilirsiniz. Kartuş filtresini temizlemek için birden fazla ıslatma yöntemi kullanılabilir. Her bir yöntem ise biraz farklı çalışır. Klor ve asit gibi havuz kimyasalları kullanırken mutlaka eldiven, maske ve gözlük takmanız gerekir.

Havuz temizleyici ıslatırken, temizleyicinin paketindeki talimatları izlemeniz gerekir. Filtreyi solüsyona batırdıktan sonra kepçeyi hava geçirmez bir kapakla kapatmanız gerekir. Islatma solüsyonunun işlevi, filtrenin içinde kalan bakteri ve mikroorganizmaları öldürmektir. Paket üzerinde belirtilen süre kadar filtrenizi solüsyonda bekletmeniz gerekir.

Gereğinden fazla klor kullanımı filtrenizi aşındırabileceği için talimatları dikkatli bir şekilde takip etmeniz önemlidir. Kartuşlar karışımda 6-12 saat bekledikten sonra temizlenmiş olacaktır. Havuz filtre kartuşunuzda kalsiyum birikintisi yüksekse beyaz sirke kullanabilirsiniz. Beyaz sirkeyi suyla bire bir ölçü kullanarak kartuşa uygulayabilirsiniz. Bu süreçte beyaz sirkeyi kovaya ekleyin. Havuz filtre kartuşunuzu da suya ekledikten sonra kovanın kapağını kapatın ve bir gün kadar ıslanmasını sağlayın.

Kartuşlarınız gereğinden fazla çöp ve minerallerle dolmuşsa, onları tuz ruhu ile temizlemeyi deneyebilirsiniz. Su içine, su miktarından az olacak şekilde bir miktar tuz ruhu ekleyin ve havuz kartuşunu da bu karışıma ekleyin.  10 dakika bekleyin ve kartuşun tamamını kapatamazsa çevirin ve 10 dakika daha ıslatmaya devam edin.

  1. Adım: Bu adımda filtre tankını kontrol etmeniz gerekiyor. Filteriniz temizlenme aşamasında beklerken siz de bu süreci tankınızı kontrol etme süresi olarak değerlendirebilirsiniz. Tankınızın iyi durumda olduğundan emin olun.
  2. Adım: Bu adım son durulama adımıdır. Filtrelerinizi talimatlara göre seçtiğiniz temizleyicinin içinde beklettikten sonra, durulama adımına geçebilirsiniz.  Öncelikle kapaklar açıkken, kovadaki filtreyi çalkalamaya başlayın. Filtreyi güvenli bir şekilde dışarı çektikten sonra biriken kir ve yosunları filtreden püskürtmeniz gerekir. Bu işlemi gerçekleştirmek için bahçe hortumu püskürtücü ya da filtre temizleyici kullanabilirsiniz. Filtrede, tüm bu uygulamalara rağmen hala kalıntı varsa, kullandığınız temizleme karışımını yineleyebilirsiniz.
  3. Adım: Filtrenin kuruma adımı 10. adımdır. Filtrenizi havuza yeniden yerleştirmeden önce kurumasını beklemelisiniz. Filtre kıvrımları ve tüm çevresinin tamamen kuruması için bir ipin üzerine yerleştirin ya da üstü kapalı bir alana bırakın. Kuruduğundan emin olduktan sonra, kalan kir ya da kalıntının çıkıp çıkmadığını anlamak için sallayabilirsiniz.
  4. Adım: Son adım ise filtrenin tanka yerleştirilmesinden oluşur. Tamamı ile temizlendiğinden emin olduğunuz filtrenizi yeniden tankın içine yerleştirebilirsiniz. Yerleştirme işlemi sırasında kapağı takmayı ve kapatmayı unutmamalısınız.

HAVUZ KARTUŞ FİLTRESİ SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Havuz suyunun her zaman temiz olması ve insan sağlığı için tehlike oluşturmaması açısından filtre seçimi hayati bir öneme sahiptir. Filtrenin havuz pompası ile uyumlu olması çok önemlidir. Boyutlar uyumsuz olursa, filtrenin kapasitesinden daha fazla su basıncı ortaya çıkar. Bu durum da filtrede kalması gereken kumların ve partiküllerin havuza tekrar karışmasına neden olur. Bunun sonucunda da verimli bir çalışma alamayacağınız gibi filtre kısa sürede bozulur. Havuz kartuş filtresi seçerken aşağıdaki hususlara dikkat etmelisiniz.

  • Havuzun hacmi ve ölçülerini dikkate almalısınız.
  • Havuz filtresi seçiminde önceliğiniz, fiyattan ziyade kalite ve havuz pompası ile  uyumu  olmalıdır.
  • Bir uzmandan yardım alarak ya da iyi bir inceleme yaparak, havuzunuz için en uygun kirleri toplayıp havuza geri bırakmayacak, verimli çalışacak kartuş filtre seçimini yapmalısınız.  Uzun ömürlü bir kullanım için Pina havuz kartuş filtre beklentilerinizi karşılayacaktır.

HAVUZ KARTUŞ FİLTRESİ NE TÜR HAVUZLARDA KULLANILABİLİR?

Küçük ve orta büyüklükteki havuzlar için kartuş filtre kum filtresi kadar popüler bir alternatiftir. Ayrıca kartuş filtre iyi bir donanıma sahipse, büyük havuzlara da uyarlanabilir. Havuzun ihtiyacına göre birden fazla kartuş filtre de kullanılabilmektedir. Havuz temizliği için tercih edeceğiniz havuz robotlarında da filtre seçenekleri oldukça fazladır. Havuz kartuş filtreleri şu havuzlarda kullanılabilir:

  • Olimpik Yüzme Havuzları
  • Villa Havuzları
  • Otel Havuzları
  • Atlama Havuzları
  • Çocuk Havuzları

HAVUZ KARTUŞ FİLTRESİNİN DİĞER FİLTRELERDEN FARKI NEDİR?

Havuz kartuş filtresi, kullanım alanına göre farklılık gösterse de uygulamada oldukça yüksek performanslar sergilemektedir. Havuz kartuş filtresini diğer filtrelerden ayıran özellikleri inceleyelim. 

  • Havuz kartuş filtresinin en temel farkı, geri yıkama gerektirmemesidir. Bu filtrede geri yıkama gerekli olmadığı için havuzun su dengesi uygun ayarında kalma eğilimi gösterir. 
  • Diğer filtrelere oranla 10-20 mikron kadar düşük parçacıkları bile yakalayabilir.
  • Bu kartuş filtresinin en büyük faydası, diğer filtreleri geri yıkamak için kullanılan su miktarından tasarruf sağlıyor olmasıdır.  
  • Kartuş filtre, en hızlı büyüyen filtrasyon tipi olarak biliniyor. Bunun en büyük sebebi ise enerji verimliliği için gereken desteği sağlamasıdır.