16 dakika okuma süresi

Havuz Karşı Akıntı Sistemi Nedir?

Havuz Karşı Akıntı Sistemi Nedir?

Havuz karşı akıntı sistemi, yüzme havuzunda suni bir akıntı oluşturulmasını ve suyun enerjisinden yararlanarak bu akıntının masaj ve egzersiz olarak kullanılmasıdır. Son yıllarda oldukça popülerleşen suda masaj ve egzersiz uygulamaları, havuz karşı akıntı sistemi ile geliştirilen yöntemlerdendir. Suyun kaldırma kuvvetini insan vücudunun yararına kullanan profesyoneller, suyun insan vücudunu rahatlatma ve dinlendirme özelliğini yaşama geçirmektedir. Su masaj ve egzersizleri sıcak yaz günlerinde serinlemek ve dinlenmek amacıyla tercih edilen havuz seçeneklerindendir. İnsan sağlığı söz konusu olduğunda her türlü yöntem önem arz eder. Bu durum da havuzların sadece yüzmek ve serinlemek için değil aynı zamanda masaj ve egzersiz gibi sağlık ve dinlenme maksadı ile kullanıma uygun bulunmaktadır. Özellikle otel ve villalarda karşımıza çıkan bu uygulamalar, tatilcilerin en çok aradığı özelliklerin başında gelmektedir. . Görülen ilgiye karşılık işletme ve villa sahipleri, havuz karşı akıntı sistemi uygulamalarını her geçen gün daha fazla tercih etmeye başlamıştır.

Havuz karşı akıntı sisteminin mantığı oldukça basittir. Su bir pompa aracılığıyla emilir, daha sonra tekrar havuza gönderilerek bir akıntı oluşturulur. Havuz içinde sabit durmayı ve yerinde yüzmeyi güçleştiren bir durum ortaya çıkar. Kişiler bu havuzları yüzmek değil, dinlenmek ve kendini daha sağlıklı hissetmek amacıyla tercih eder. Havuz karşı akıntı sistemi, havuz filtreleme sistemi ile karıştırılmamalıdır. Her ikisi de birbirinden bağımsız uygulamalardır.

HAVUZ KARŞI AKINTI SİSTEMİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Son yıllarda sık karşılaşmaya başladığımız havuz karşı akıntı sistemi birçok kişinin özellikle tatil seçimlerinde beklentileri içinde ilk sıralarda yer alıyor. Bir akıntı ve dalgalandırma oluşturulmasıyla insan vücuduna masaj ve egzersiz imkanı sunan havuzlar dinlenmek isteyen kişiler tarafından oldukça fazla tercih ediliyor. Tüm sistem basit bir düzenekle, pompa sisteminden bağımsız bir mantıkla aktive ediliyor. Havuz karşı akıntı sistemi, kullanım amacı ve kullanım alanının ölçülerine göre farklı özellikler barındırabilir.  Havuz karşı akıntı sistemi özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Havuz karşı akıntı sisteminin en temel özelliği, güçlü bir akıntı oluşturmasıdır.
  • Havuzda tek ya da çift çıkış nozulu ile kullanım sağlanır.
  • Gerekli görüldüğünde ışıklandırma ile ortam aydınlatabilir.
  • Sistem su içindeyken de kolaylıkla açılıp kapatılabilir.
  • Su akış hızının ayarlanabilir olma özelliği vardır.
  • Egzersiz, su masajı, çeşitli havuz oyunları için uygundur.

Havuz karşı akıntı sistemlerinin özellikleri yukarıda sıraladıklarımızla sınırlı kalmıyor. Yapım ve kullanım amacına göre farklı özellikler de eklenebilir.


HAVUZ AKINTI SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIR?

Karşı akıntı sistemi bulunan bir havuzun kullanıcısı istendiği takdirde bir buton aracılığı ile kolay bir şekilde sistemi yönlendirebilir. Karşı akıntı sistemleri, havuzu kullanıcılarının daha keyifli ve sağlıklı zamanlar geçirmeleri için tasarlanır. Dalga motoru olarak da bilinen bu sistemlerin havuzlara kurulum süreci çok sayıda faktör göz önüne alınarak uygulanır. Havuzdan havuza değişiklik gösteren özelliklere sahiptir. Karşı akıntı sisteminde kullanılan malzemeler paslanmaz çeliktir. Havuz karşı akıntı sisteminin çalışması basit bir mantığa dayanır. Bir pompa aracılığı ile çekilen su, sonrasında yeniden havuza gönderilir. Bu işlem ortaya bir akıntı çıkmasını sağlar. Havuz karşı akıntı sistemi havuz filtreleme sisteminden farklıdır ve bağımsız bir yapıya sahiptir. Havuz karşı akıntı sistemi özellikleri, İzmir bölgesinde çeşitli uygulamalarda havuz boyutuna ve kullanım alanına göre değişiklikler gösterir.


HAVUZ KARŞI AKINTI SİSTEMİNİN EKİPMANLARI NELERDİR?

Havuz karşı akıntı sisteminin birçok modelinde giriş nozulu ve yüzey sıyırıcısı darbeye ve basınca dayanıklı ABS plastik malzemeler ile tasarlanır. İmalatının ucuz olması, bu malzemelerin en büyük avantajıdır. Ters akım sistemlerinde paslanmaz çelik malzemeler kullanılır. Bu malzemelerin en belirgin özelliği ise klor ve tuzlu suya karşı dirençlerinin yüksek olmasıdır. Asılı karşı akım sistemleri sayesinde zayıf aydınlatma ortamlarında bile kullanıma uygun hale gelir. Renkli LED ışıkların kullanımı uyumlu bir ortamın oluşmasını sağlar. Özellikle bu ekipman, su altı ışıklarının olmadığı küçük havuzlarda sıklıkla önerilir. Havuz karşı akıntı sistemi, aynı anda birden fazla kişi tarafından kullanılacaksa, iki nozullu bir model seçimi daha uygundur. Tüm havuz kullanıcıları için yeterli alan sunan havuz ölçülerine de dikkat etmek gerekir. Ek tutamaklar bir masaj uygulaması sırasında optimum konfor sağlamasıyla oldukça doğru bir tercih olacaktır.

Havuz karşı akıntı sisteminde kullanılan tüm ekipmanlar, çeşitli ve farklı yapılara sahiptir. Sistem esnek ve ayarlanabilir olduğu için kullanıcısına konforlu bir kullanım sağlar. Sistemin çalıştırılması da oluşturulması kadar kolay bir mantığa sahiptir. Ön kısmında yer alan bir buton aracılığı ile kontrol kullanıcıdadır. Bu buton sayesinde tüm sistem kolaylıkla yönetilebilir. Sistemi etkin bir şekilde kullanabilmek için kullanan kişilere ve amacına uygun seçimler yapmak maksimum fayda elde edilmesini sağlar.

Havuz karşı akıntı sistemlerinin belli bir işleyişi vardır. Motorun gücüne bağlı olarak 230 V ile 380 V arasında bir enerji ile çalışabilirler. Sistemin kurulumuna başlamadan önce bağlantı yapılacak olan enerji hattının bu yükü kaldırmaya uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bunun için bazı testlere ihtiyaç duyulur. Sitemin bu yük için uygun olmadığı tespit edilirse çalışmalar öncelikle uygunluğun ayarlanması yönünde olmalıdır. Aksi takdirde yapılan tüm çalışmalar boşa gider. Enerji altyapısı uygun hale getirildikten sonra güvenli bir kurulum sağlanır. Havuzdaki kullanım amacı önemlidir. Bu amaca göre ayarlanan sistem çekeceği, enerjiyi bu doğrultuda alacaktır. Dolayısı ile kullanılan enerji miktarına göre maliyet de değişecektir.

Havuz karşı akıntı sisteminde motor kadar dikkat edilmesi gereken bir iki nokta daha vardır. Bunlar; yüzey sıyırıcısı ve giriş nozulu gibi malzemelerin de kaliteli bir şekilde imal edilmesidir. Havuz sisteminin motor gücüne ve akıntıya karşı uzun ömürlü ve dayanıklı parçalara sahip olması önemlidir. Havuz suyunda klor gibi çeşitli kimyasallar yer alır. Bu kimyasalların aşınma riskine karşı da son derece dirençli yapıda malzemeler seçilmelidir.


HAVUZ KARŞI AKINTI SİSTEMİNİN FAYDALARI

Havuz karşı akıntı sistemlerinin, insan sağlığına ve dinlenmesine önemli faydaları vardır. Karşı akıntı sistemine karşı yüzmenin avantajlarından dinlenmeye kadar olan tüm faydalarını inceleyelim.

  • Karşı akıntı sistemleri, yüzme öğrenmeye teşvik eder. Sabit kulaç ve sabit bir hızda yüzme imkanı tanır. Hareketlerini koordine etmek ve yüzme öğrenmek için ideal bir seçim olabilir. 
  • Akıntıya karşı yüzmek, bir anlamda da spor aktivitesi yapmanızı sağlar. . Bu sayede hem zinde kalabiliyor hem de kalori yakabiliyorsunuz. Özellikle kas geliştirmek ve dayanıklılığı artırmak isteyenler için de doğru bir seçim olacaktır.
  • Havuzda yüzmek kas ağrısını azaltırken günlük stresin atılmasına da yardım eder. Akıntıya karşı yüzmek canlandırıcı masaj etkisi yarattığı için kişini rahatlamasını da sağlar.
  • Akıntıya karşı yüzmek bir eğlence ortamı olarak da değerlendirilebilir. Aileniz ile birlikte çok keyifli zamanlar geçirebilirsiniz. Bu sistemin yarattığı girdap dalgaları herkes tarafından çok sevilmektedir. 
  • Su arıtma ürünlerini karşılaştırdığınızda daha hijyenik bir ortam yarattığını gözlemleyebilirsiniz. Ayrıca havuzun ısısını daha iyi eşitlemeye yardımcı olur.
  • Havuz akıntı sistemlerin tüm işlevleri, ihtiyaçlara ve isteklere göre ayarlanabilen bir sistemin ayarlanabilir dağıtım nozulundan oluşur.
  • Cihazın ön tarafında yer alan buton sayesinde kontrol edilebilir özelliği kolaylık sağlar. Kullanımı oldukça basit olan bu sistemler, Jet gücü de dahil olmak üzere her şeyi kontrol edebilme avantajı sağlar. 
  • Profesyonel sporcular için de faydaları oldukça fazladır. Yoğun yüzme alıştırması yapmalarına izin veren jet ve güçlü bir akım elde edebildikleri önemli bir sistemdir.
  • Yeni başlayan amatör sporcular için ise yine farklı faydalarını sıralamak mümkün. Akış sayesinde daha rahat bir yüzme pratiği yapabilirler.  Ayarlanabilir özelliği sayesinde su akışı hızlarına göre ayarlanabilir. Yavaş yavaş dayanıklılık kazanmaları için ideal bir seçim olacaktır.
  • Rahatlatıcı ya da canlandırıcı masajlardan yararlanmak için yüzme havuzlarının ters akımlı yüzme sistemi faydalı olur. 
  • Havuzların daha işlevsel olması için tutamaçlarla donatılmış bir havuz sistemi tercih edilebilir.


HAVUZ KARŞI AKINTI SİSTEMİ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Havuz karşı akıntı sistemi çeşitleri merak ediliyor. Gömme ve harici olmak üzere 2 çeşitle karşımıza çıkan havuz sistemi uygulamada büyük zorluklara sahip değildir.


GÖMME HAVUZ KARŞI AKINTI SİSTEMİ

Gömme havuz karşı akıntı sistemindeki en temel özellik, yapım sırasında projeye dahil edilmesidir. Projeye uygun olacak şekilde bir bölme tasarlanır ve sistem belirlenen alana entegre edilir. Tüm sistem kapalı halde yerleştirilir, sadece çalıştırma butonu ile havuzda akıntı oluşturacak çıkış nozulu dışarıdan görülür. Kapalı havuzlarda ve özellikle otel havuzlarında sıklıkla uygulanan bir yöntemdir.


HARİCİ HAVUZ KARŞI AKINTI SİSTEMİ

Harici havuz karşı akıntı sistemi, entegre edildikten sonra kullanılan karşı akıntı sistemidir. Havuz yapımı sırasında planlanan bir sistem değildir. İhtiyaç halinde yeniden konumlandırılan ve havuzun uygun bir yerine yerleştirilen bir sistemdir. 

Her iki akıntı sistemi de aynı mantıkla çalışan sistemlerdir. Ayrıca verimliliklerinde de bir farklılık yoktur. Dış görünümleri dışında bir farklılıkları olduğunu söylemek zordur. Havuz karşı akıntı sistemi seçimi, kişinin isteğine ve beklentisine bağlıdır.  Havuzun konumuna, yeni bir proje ise uygunluğuna ve sistemin kullanım amacına uygun bir şekilde her iki tip sistemi de seçmek kişinin kendi kararıdır. Önemli nokta, kullanım amacını doğru belirlemek ve havuzun müsaitlik durumunu tespit etmektir. Havuz karşı akıntı sistemi, küçük bir havuza entegre edilebileceği gibi boyutu fark etmeksizin tüm havuzlara entegre edilebilir. Tüm bu hususları göz önünde bulundurmalısınız. İhtiyaçlarınız doğrultusunda havuzun durumuna göre çok çeşitli seçenekler içinden seçiminizi yapabilirsiniz.


HAVUZ KARŞI AKINTI SİSTEMİ NASIL KULLANILIR?

Havuz karşı akıntı sistemi, günlük rutinlerinden arınmak isteyenler, dinlenmek isteyenler ve egzersiz yapmak isteyenler tarafından çok tercih edilir. Özellikle profesyonel sporcular tarafından çok kullanılmaktadır. Vücudun ihtiyacı olan dinlenme ve forma girme gibi konularda yüksek başarı gösterdiği bilinmektedir. Bunların hepsi, havuz karşı akıntı sistemini çok tercih edilir hale getirir. Sıraladıklarımız dışında kullanım amacı ise genellikle eğlence ve masaj amaçlıdır.

 Sistem en büyük özelliklerinden olan esnek ve ayarlanabilir olma, kullanıcıya kolaylık sağlar. Sistemin kullanımı oldukça kolaydır. Ön kısmındaki buton ile tüm yönlendirmeler gerçekleştirilebilir. Hem açıp kapamaya hem de akışı yönetmeye yarayan buton sayesinde oldukça kolay bir şekilde kullanabilirsiniz. Sistemi istediğiniz doğrultuda yönetmek ve ihtiyaçlarınıza cevap bulmak için seçimleriniz öncesi beklentilerinizi iyi analiz etmelisiniz.

Üzerinde yer alan bir buton vasıtasıyla kolaylıkla çalıştırılan bu sistemler, yüzme bandı, karşı akıntı, karşı dalga gibi çeşitli isimler de alır. Hızlı bir şekilde ve pratik olarak kısa sürede montajlanıp gerekli görüldüğünde de sökülebilir. Havuz karşı akıntı sisteminde yer alan motor, çeşitli güç aralıklarına sahiptir. Havuzun büyüklüğü ve kullanım amacı motor gücünü ve diğer özelliklerini belirler. Böylece kullanıcılara esnek bir kullanım imkanı tanırken pratik bir kullanım ile konfor da sağlar.

Karşı akıntı sisteminin güvenli bir şekilde kullanımı için rutin bakımları yapılmalıdır. Bunlar; 3 aylık, 6 aylık ve yıllık olacak şekilde organize edilir. Havuzun en önemli özelliklerinden biri sudaki kimyasallardan kolay kolay etkilenmeyecek bir yapıya sahip olmasıdır. Bu durum arıza ihtimalini çok az oranlara düşürür. Sistem ideal bir çalışma temposu içinde uzun yıllar sorun çıkarmadan hizmet alınmasına olanak verir. Bunun için de en önemli kullanım önerisi talimatlara uymak ve gerekli bakımları aksatmadan  yapmaktır. Çalışması sırasında havuz ekipmanlarının sesinde bir değişiklik ya da akıntıda bir azalma durumu yaşanırsa bakım zamanını beklemeden mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız.


HANGİ TÜR HAVUZLARDA KARŞI AKINTI SİSTEMİ BULUNUR?

Kapalı yüzme havuzları:  Üstü kapalı havuzlardır ve havuz suyu ısıtılarak tüm yıl boyunca kullanılabildiği için genellikle bu havuz türünde havuz karşı akıntı sistemlerine sıklıkla rastlanır.

Açık yüzme havuzları: Sadece bahar ve yaz aylarında kullanılabilen bu havuzlar, tatilciler tarafından oldukça fazla tercih edilir. Havuz suyu ısıtılarak kullanım süresi de uzatılabildiği için bu havuz türünde de havuz karşı akıntı sistemlerine rastlanır.

Doğal yüzme havuzları: Deniz, göl ve nehir gibi doğal su yüzme alanlarıdır.  Özellikle sağlık açısından destekleyicidir.

Kaplıca yüzme havuzları: Tedavi ve rehabilitasyon için oldukça fazla tercih edilen havuz türlerindendir. Bunlar da özel havuz türleri içinde yer aldığı için havuz suları önemli olduğu kadar ilave tedavi donanımları ile daha sağlıklı hale getirilir. Havuz karşı akıntı sistemlerinin yine en çok görüldüğü alanlardan biridir.

Profesyonel yüzme havuzları: Profesyonel yüzücülerin tercih ettiği, spor amaçlı olsa da herkes tarafından da yararlanılan yüzme havuzlarıdır. Kondisyonu yükseltmek üzere ve müsabakaya uygun havuz olacak şekilde ölçü ve atlama alanlarına sahiptir. Havuz karşı akıntı sistemlerinin yerleştirildiği havuzlardan biridir.

Spora yönelik yüzme havuzları: Yüzme sporu yapılan havuzlardır. Halkın da yararlanabildiği yüzme havuzlarında yer yer havuz karşı akıntı sistemlerine de yer verilir. Bu havuzların ortak özelliği spor esaslarına uygun havuz ölçüleri ve su derinliklerine sahip olmalarıdır.

Boş zamanları değerlendirmek üzere tasarlanan havuzlar: Halkın yüzme öğrenmek ya da boş zamanlarını değerlendirmek üzere tercih ettiği gibi okul ve yüzme sporu tarafından yararlanılan havuz türlerinden biridir. Bunlar daha çok boş zamanları değerlendirmek üzere tasarlanmış havuzlardır. Beklentilere göre yer yer havuz karşı akıntı sistemlerine yer verilir.

Eğlence amaçlı havuzlar: Boş zamanlarını değerlendirmek isteyen ailelerin, arkadaş gruplarının tercih ettiği havuzlardır. Yüzme olanaklarını içerdiği gibi aquaparklar, su oyunları merkezi gibi diğer başka dinlenmeye yönelik donanımları içerir. Havuz karşı akıntı sistemlerini de içerdiği görülür.

Çırpınma havuzları: Küçük çocukların suya alıştırılmasına ve oynamalarına yarayan oldukça keyifli havuz türlerinden biridir. Havuz karşı akıntı sistemleri içerenlerine de yüzmeye teşvik etmesi amacıyla yer verilebilir.

Yüzme bilmeyenler için tasarlanan havuzlar: Suya alışma, yüzme öğrenme ve gruplar halinde antrenman yapmak için hazırlanan havuzlardır. Havuz karşı akıntı sistemleri sayesinde okul yüzücülüğü, yüzme bilmeyenlerin teşvik edilmesi gibi yardımları vardır.

Dalga havuzları: Eğlenmek ve çalışma yapmak için özel olarak havuz karşı akıntı sistemleri ile dizayn edilen havuzlardır. Derinlik ölçüleri ve su elde edilme şartları standartlarla belirlenen havuz türüdür. Dalga yüksekliği ve havuz ölçüleri, şekli etkileyen faktörlerdir. Sürekli temiz su sirkülasyonuna sahip olan havuzlardır.