12 dakika okuma süresi

Serapool, Geniş Ürün Ağıyla Tüm İhtiyaçlarımıza Yanıt Veriyor

Serapool, Geniş Ürün Ağıyla Tüm İhtiyaçlarımıza Yanıt Veriyor

Turizm endüstrisi başta olmak üzere uluslararası pek çok projesiyle en prestijli ödüllerin sahibi olan Mimar Erdal Tusavul, Türkiye’deki havuz sektörünün gelişimini ve kullanmaktan hiç vazgeçmediği Serapool ürünlerini anlattı. 

Yurt içinde ve yurt dışında pek çok projeye imza attınız. Birçok projeniz de ödüllendirildi. Öncelikle mesleki geçmişinizden ve imza attığınız projelerden kısaca bahseder misiniz?

1962 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nden mezun oldum. Yurt dışına çıkana kadar çalışmalarımı kendi özel büromda sürdürdüm. Yurt içinde takriben 200 apartman projesini hayata geçirdikten sonra İtalya’dan gelen bir teklifle 1978 yılında yurt dışına çıktım.

İtalya’da belli bir süre çalıştıktan sonra Libya’da okul projelerinde görev aldım. Mısır’da enerji santrali işinin idare bölümlerini projelendirmek üzere Kahire’de 1,5 sene kadar kaldım.

Yurt dışından Türkiye’ye 1986 senesinde döndüm. O sırada Türkiye’de turizm faaliyetleri yoğun olarak başlamıştı. Bu durum benim için büyük bir şans oldu. Club Med Palmiye Otel’in iç mimarisiyle alakalı bir çalışmaya girdim. Böylece turizm tesislerinin projelendirilmesi üzerine bir işe başlamış oldum. Ardından Yapı Merkezi’nin Novotel projesinin iç mimari çalışmalarını üstlendim. O dönemde zaten otel projeleri üzerinde en fazla 10 mimar faaliyet gösteriyordu. Onların arasına ben de katılmış oldum. 

O dönem iş miktarı da çok fazlaydı. Bu sayede otel işleri üzerine epey ihtisas sahibi olduk ve tecrübe kazandık. Şu an Lübliyana’da 60’ıncı otel projemizi yapıyoruz. Bunlar içerisinde marka oteller de var. Urfa Hilton, Mardin Hilton, Beylikdüzü Hilton ve en önemlisi İstanbul Bomonti Hilton otel projelerimiz arasında yer alıyor. Halkalı’da Courtyard by Marriott Hotel projemiz var. Yurt dışında Sochi’de, Moldova’da Radisson Hotel’i gerçekleştirdik. Yine yurt dışında Rixos otellerimiz mevcut. Türkiye’de de Bodrum Rixos Hotel bizim projelerimiz arasında. Şimdiye kadar iyi şeyler yaptığımıza inanıyoruz.

Altı projemiz ödül aldı.  Bunlar arasında en önemlisi Hilton Istanbul Bomonti Hotel & Conference Center projesi ile aldığımız German Design Council (Alman Tasarım Konseyi) ödülüdür. Bir de Portall Imga Projesi ile European Property Awards’dan aldığımız dört ödül mevcut. 

Otellerle böylesine çalışırken suyla çok uğraşmak zorundasınız. Çünkü hepsi rekreasyona dönük oteller. Bunun da manası havuz yapmak oluyor. 

Ela Qulity Resort Hotel’de yaptığımız havuzun su miktarı 12 bin metrekareydi. Oldukça büyük bir rakam. Bundan dolayı seramik firmalarıyla büyük bir temas içindeyiz. Fakat bunlar içerisinde, Serapool’un bu işi en ciddi yapan firma olduğuna kesinlikle inanıyorum. Dolayısıyla da yer aldığım her otel projesinde firma sahiplerine mutlaka Serapool’dan teklif istetiyorum.

Havuz sektörünü turizm sektörüyle nasıl ilişkilendirebiliriz? Mesleki deneyimlerinize dayanarak dünya standartlarıyla karşılaştırdığımızda Türkiye’nin bu alandaki konumunu değerlendirir misiniz?

Türkiye, rekreasyon havuzlarında miktar olarak kesin birinci sıradadır. Ama olimpik havuz konusunda biraz geride olduğumuzu düşünüyorum. 

Örneğin, İtalya’da Trieste’de bir tane rekreasyon havuzu var. 10 bin, 5 bin, 3 bin metrekarelik suyun olduğu büyük bir havuz yok. Fransa’da da bulunmuyor. Mısır’da az miktarda var ama bizdekilerle yarışması mümkün değil. Rekreasyon havuzlarında dünyanın şu an bizimle yarışması mevzu bahis değil. 

Sağlık turizminin önemli bir ayağını oluşturan termal havuzlar konusunda da  rekreasyon havuzları kavramından pek çıkamıyoruz. Ancak müşteri de yavaş yavaş havuzların sağlık sistemi içerisinde olmasını istemeye başladı. Dolayısıyla biz de biraz daha o ciddiyete girmeye başlıyoruz.

Bir yüzme havuzu projesinde ödün verilmemesi gereken kriterler nelerdir?

Yüzme havuzunda, belli ölçü standartlarını ve hijyeni çok iyi sağlamak lazım. Hijyen, kullanılan havuz kaplama malzemesiyle çok alakalı. Serapool, Türkiye’de hijyenik havuz kaplama malzemesini üreten önemli bir firma. Kullanılan malzemenin suyla olan ilişkisinde sağlanacak hijyen konusunda Serapool ürünleri kesinlikle ön plana geçiyor.

Serapool ile iş birliğiniz ne zaman ve nasıl başladı? Bir mimar olarak Serapool ürünleri ile ilgili en beğendiğiniz noktalar neler oldu?

Serapool’la iş birliğimiz çok eskiye dayalı. Belki doğduğu günden beri Serapool’la çalışıyorum. Çünkü ben çok eski bir mimarım. Ela Qulity’i yapalı yaklaşık 18 sene oldu.  Antalya’da çok fazla otel projesini hayata geçirdik. Serapool’u bunların birçoğunda kullandık. Çünkü projelerimin çoğunda Serapool’a yer veriyorum. 

Bütün bu havuzlara ait olan ince çubuklar, iç bükeyler, dış bükeyler, basamak tutamakları, merdiven elemanları ve onların kaymazlıkları gibi detay malzemeleri büyük oranda Serapool karşılıyor. Geniş ürün ağıyla tüm ihtiyaçlarımıza yanıt veriyor. Serapool bu konuda da farkını ortaya koyuyor.

Örnek vermek gerekirse;  Les Ottoman Hotel’in dış havuzunda kullanmak için istediğimiz yeşil rengi Serapool dışında hiçbir yerde bulamadık. Koyu bir turkuaz yeşiliydi. Havuz içinde ışıklar yandığı zaman çok hoş duruyor. Les Ottoman’da havuzun yanında gece defile gibi etkinlikler yapılıyor. Açık alanda, ortada bir havuz. Oradan çok hoş ışık ve renk saçıyor. 

Serapool’da renk ve malzeme bolluğu var. Bu konuda gerçekten çok başarılılar. Mersin’deki BN Termal Hotel & Spa’da havuz içinde Serapool’un Pool Mix ürünlerini kullandık.  Havuzlarda çok keyifli durdu. Ayrıca o ürünü merdivenlere ve duvarlara da döşedik. Merdiven elemanlarını herkes yapıyor ama havuz içi başka bir şey. Biz havuz içi merdivenlerine de ürünü uyguladık, çok güzel oldu. 

Serapool, renklerin birbirleriyle olan ilişkilerinde çok dengede seçimler yapmış. Kullanmak için çok fazla ürün seçeneği var. Serapool’dan çok memnunuz, daha da kullanmaya devam edeceğiz.

Havuz projelerinin özelliklerine göre kullanılan ürünlerde ne gibi farklılıklar bulunuyor? Serapool’un bu yönde sunduğu çözümler nelerdir? 

Ülkemizi ele alırsak iki türlü havuz projesi var. Birincisi, olimpik havuz değerlerinde, her şeyi ciddi standart ölçülerine göre yapılmış şehir havuzları. Avrupa’da bunlardan çok var. Bizde de sayıları yavaş yavaş artmaya başlıyor. Bunlar otel havuzları değil.

Bir de rekreasyon havuzu olarak ele alacağımız havuzlar var. Bu havuzlar daha çok tatil yörelerinde oluyor. Günümüzde şehirlerdeki otellerde de rekreasyon havuzları oldukça gelişmeye başladı. Ancak ikisinin arasında fark var. Rekreasyon havuzları, her türlü şekli içerir. Bunlarda kullanılacak havuz kaplama malzemeleriyle diğer havuzlarda kullanılacak malzemeler birbirinden farklıdır. Serapool’un üretimi bu havuz türlerinin hepsine cevap veriyor. Çünkü çok kenar elamanı ve değişik ölçüde üretimleri söz konusu. Bir mimar olarak projelerimde bunların hepsini kullanabiliyorum. Dolayısıyla Serapool’la çalışmaktan son derece mutluyuz.

Betonarme havuzlarda kaplama malzemesi olarak seçilen seramik karolar, cam mozaikler ve PVC esaslı malzemeleri; hijyen ve fonksiyonellik açısından karşılaştıracak olsanız nasıl bir değerlendirme yaparsınız? Bu noktada Serapool projelerinize nasıl bir değer kattı?

Betonarme havuzlarda PVC kullanmanın doğru olduğunu düşünmüyorum. PVC malzemenin hijyeni hakkında itimadım yok.

Neticede betonarmenin üzerine şap atıp, onun üzerine de malzemeyi yapıştırmak uygun değil. Betonarmede onu yapabilmeniz zor ve pek doğru değil. Yapılıyorsa da bana göre yanlış bir uygulama.

Havuz kaplama malzemesi olarak bizim tercihimiz tereddütsüz Serapool. Serapool’un kırık beyaz bir ürünü var; bilhassa dış havuzlarda o ürünü kullanmayı çok seviyorum. Havuzu, kırık beyaz içine biraz mavi ve cobalt çizgilerle karıştırarak döşemeyi tercih ediyorum. Çünkü havuza çok güzel, yeşil- turkuaz bir renk veriyor. Benim bütün havuzlarımda bu vardır, çok hoşuma gidiyor.

Kapalı havuzu mavi karolarla döşüyoruz ama açık havuzda kullanılan mavi ile gök mavisi birbirine karıştığı zaman suda çivit mavisi bir renk oluşuyor. Belki başkalarının hoşuna gidebilir ama benim hoşuma gitmiyor. Serapool’daki beyazla istediğimiz turkuaz rengi sağlıyoruz. Çok güzel bir beyaz, benim zevkime uyuyor.

Serapool sayesinde porselen artık havuz sektöründe de kullanılmaya başlandı. Porselenle birlikte sektörde nasıl bir değişim yaşandı? Serapool’un porselen ürünlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Artık sektöre ebat değişikliği girdi. Böylece 12X25 standart havuz seramiğinin ebatlarına bağlı kalmıyorsunuz. Öte yandan termal havuzların suyunda bulunan mineral seviyesinden dolayı, kullanılan ürünlerde leke ve çizgiler oluşabiliyor. Onu temizlemek de pek kolay olmuyor. Serapool ’un Pool Mix ürünleri, leke ve çizgilerin yüzde 100 önüne geçiyor. Dolayısıyla ürünlerin leke tutmayan özelliği sayesinde de bizlere çok yardımcı olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.

Serapool ile iş birliğiniz size ne gibi avantajlar sağladı? Özellikle kalite, boyut, çeşitlilik ve estetik değerler açısından beklentileriniz karşılandı mı? 

Serapool ürünleriyle, havuzun yanı sıra yürüme yerleri, yansıma havuzları gibi suyla ilgili tüm çalışmalarımda yüzde 100 doğru neticeler elde ettim. Başında da söylediğim gibi Serapool’da ürün detayı ve bu detaylar için üretilen malzeme bolluğu gibi aradığınız pek çok kriter var. Bir de satış sonrası servis hizmeti çok başarılı. Biz mimarlar biraz nazlıyız. Bazı detayları çok acele isteriz. Serapool bunların hepsine çok hızlı cevap verir. Bu çok önemli. Dolayısıyla çalışmalarımızı çok doğru ilerletebildik. 

Mersin’deki BN Termal Hotel & Spa projesindeki çalışmalarından da son derece memnun kaldık. O projede her şey bir karmaşa içindeydi. Düşünün; otelde 54 tane farklı termal havuz tipi var. Birbirine benzer havuzlar gibi görünseler de hepsi birbirinden çok farklıydı. Biri 41 derece, diğeri 38 derece... Bay, bayan, müşterek hepsinin havuzları var. 12 bin metrekarelik bir spa alanı. Aqua Park, kaydıraklar var, kaydırakların dibi var, çukur ve çukurun rengi var ve bu büyük bir karmaşaydı. Projeyi tamamlamamız gerekiyordu ve biraz geç kalınmıştı. Serapool işi o kadar süratli yürüttü ki projeyi hızlıca tamamlayabildik. 

Serapool ürünlerini projelerimde çok kullandım ve hepsinde de çok memnun kaldım. Ama özellikle BN Termal Hotel&Spa’daki projede hakikaten her şeye fırtına gibi cevap verdiler. O nedenle Serapool’la çalışmaktan vazgeçmeyeceğiz.

Serapool’u kullanmak isteyenlere neler söylemek istersiniz?

Havuz kaplama malzemeleri ile ilgili bana soru soran bütün arkadaşlarıma veya müşterilerimize Serapool’a gidin diyorum. Ürünlerindeki ebat ve renk çeşidi başka bir markada yok. Gönül rahatlığıyla herkese öneriyorum. 

SPOTLAR

“Türkiye, rekreasyon havuzlarında miktar olarak kesin birinci sıradadır. Ama olimpik havuz konusunda biraz geride olduğumuzu düşünüyorum.”

“Serapool, üretimiyle havuz türlerinin hepsine cevap veriyor. Çünkü çok kenar elamanı ve değişik ölçüde üretimleri söz konusu. Bir mimar olarak projelerimde bunların hepsini kullanabiliyorum.”

“Doğduğu günden beri Serapool’la çalışıyorum. Havuz kaplama malzemeleri ile ilgili bana soru soran bütün arkadaşlarıma veya müşterilerimize Serapool’a gidin diyorum. 

“Serapool ’un Pool Mix ürünleri, leke ve çizgilerin yüzde 100 önüne geçiyor. Dolayısıyla ürünlerin leke tutmayan özelliği sayesinde de bizlere çok yardımcı olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.”