Ozon jeneratörleri, belirli bir sistem ve mekanizma içerisinde ozon (O₃) üreten ve havuz suyunun dezenfekte edilmesi amacıyla kullanılan cihazlardır. Ürettikleri ozon ile klordan çok daha yüksek verimli temizlik imkanı sunar. İnorganik moleküllerden biri olan ozonun yapay bir biçimde üretilmesini sağlayan ozon jeneratörleri özellikle büyük yüzme havuzlarının temizliğinde kullanılmaktadır.
Ozon, suyun gerekli hijyen şartlarına uygun hale gelmesi için kullanılabilen güçlü bir oksitleyici gazdır. Su içinde 0 °C'de, 1.05 g L−1 çözünürlük oranına sahiptir ki, bu da ozonun klordan yaklaşık 200 kat daha hızlı şekilde su ile reaksiyona girebileceği anlamına gelir.
Ozon jeneratörleri ihtiyaca bağlı olarak hem küçük hem de büyük boyutlarda olabilirler. Markasına, modeline ve çalışma gücüne göre ürettikleri ozon miktarı da değişkenlik gösterir. Ozon jeneratörleri havuz temizliğinde kullanılan klordan 3 kat güçlü temizleme performansı gösterir.
Yüzme havuzlarının rutin temizlik ve bakım periyotlarında kullanılan pek çok malzeme gibi ozon jeneratörü de temizlik için ideal ekipmanlar arasındadır. Hem 4 mevsim yüzme havuzlarında hem de açık/kapalı yüzme havuzlarında hijyen oldukça önemlidir. Ozon jeneratörü ile temizlik sürecini hızlandırabilir, çok daha steril bir havuz suyu elde edebilirsiniz.
Ozon jeneratörünün özellikleri aşağıdaki gibidir:
Jeneratör mekanizmasında ortaya çıkan ozon molekülü, mekanizma tabanında yer alan difüzörler yoluyla su ile teması kurulur. Ozon molekülünün suda çözünmesiyle de su içerisine yayılan radikaller oksitlenerek, havuz suyunun temizliği sağlanır. Ozon jeneratöründe bulunan donanımlar şu şekildedir: hava hazırlama mekanizması, ozon dağıtım mekanizması, tank difüzörleri, ozon imha ünitesi, ozon jeneratörü soğutma suyu grubu, kontrol paneli ve güç dağıtım paneli.
Ozon jeneratörü mekanizması içerisinde bulunan enerji kaynağı sayesinde, oksijen atomlarına ayrılmış moleküllerin, ayrışmış oksijen atomları ile çarpışması sonucu ozon molekülü elde edilir. Enerji kaynağından beslenen oksijen, taşıdığı gaz ile birlikte deşarj yoluyla akım içerisinde ozonu ortaya çıkarır.
Ozon jeneratörü su arıtma ve temizleme işlemleri için birçok alanda kullanılmaktadır. Kişisel havuzlar, halka açık havuzlar, işletme havuzları, içme suyunu arıtmak amaçlı evlerde, yiyecek ve içecek sektöründe, inşaat alanında, sağlık alanında, tıp alanında ve otomotiv sektöründe çeşitli türlerdeki ozon jeneratörlerine rastlanmaktadır.
Ozon jeneratörünün faydaları:
Özellikle büyük yüzme havuzlarının temizliği oldukça meşakkatlidir. Havuzda bulunan tonlarca suyun boşaltılıp havuz zemini ve duvarlarının temizliği yapıldıktan sonra tekrar havuzun su ile doldurulması ise maliyetli bir işlemdir. Ozon jeneratörü kullanılan havuzlarda, havuz temizliği işlemi için daha az maliyet ve daha az efor sarf edilir. Böylelikle hem işletme havuzları hem de kişisel havuzların temizlik süreci kolaylaştırılır. Daha az kimyasal barındıran bir havuz suyunda yüzme keyfi ile daha eğlenceli vakitler geçirilebilir.
Ozon jeneratörünün zararları:
Ozon jeneratörlerinin tüm sektör ve alanlardaki kullanım mekanizmaları oldukça basittir. Çalışma alanıyla uyumlu teknik özelliklerine göre seçilen ozon jeneratörü cihazı sabit bir alana konumlandırılır. Hem endüstriyel hem de ev tipi ozon jeneratörleri kullanılacağı zaman açma düğmesi ile aktif hale getirilir.
Elektrik tesisatı olan nemsiz ve kuru bir alanda kullanılması gereken ozon jeneratörleri sadece hava ile çalışmaktadır. Havuz suyu kapasitesine ve havuzun kullanım sıklığına göre seçilen endüstriyel ozon jeneratörlerinin kurulumu teknik ekip tarafından gerçekleştirilir. Yüzme havuzları boşken çalıştırma düğmesine basarak kullanımı başlatılır.
Ozon jeneratörü kullanılabilecek havuz türleri şunlardır: