8 dakika okuma süresi

Havuzda Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

Havuzda Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

HAVUZDA BULAŞAN HASTALIKLAR NELERDİR?

Hijyenik olmayan,  temizliği yapılmayan ve  bakımlarının zamanında yapılmadığı havuzlardan birçok farklı hastalık bulaşabilmektedir. Bu hastalıkların başında mide, bağırsak, üst solunum yolu, idrar yolu, dış kulak yolu ve göz enfeksiyonları gelmektedir. İnsan sağlığını tehdit eden her türlü mikrop, bakteri ve  yosun gibi faktörlerin arındırılması ve geniş çaplı havuz temizliklerinin sıklıkla yapılması bahsedilen hastalıkların önüne geçer. Özellikle halka açık havuzlarda bu tip rahatsızlıklarla daha çok karşı karşıya kalınmaktadır. Hem havuzu kullanan kişilerin temizliği hem de havuzların temizliği daha hijyenik bir yüzme keyfini sağlamaktadır. 

1-MİDE VE BAĞIRSAK ENFEKSİYONLARI

Havuzlardan kapılan mide ve bağırsak enfeksiyonlarında görülen semptomlar arasında mide bulantısı, kusma, ishal ve karın ağrısı bulunmaktadır. Sindirim sistemini etkileyerek mide ve bağırsakta parazit oluşumuna sebep olan organizmalar, kirli havuz suyunun yutulması sonucu vücuda girer. Enfeksiyon uygun bir tedavi ile çözülebilirken, bazı durumlarda kalıcı ve ciddi hasarlar meydana getirebilir. 

MİDE VE BAĞIRSAK ENFEKSİYONLARINDAN NASIL KORUNULUR?

Havuz kullanımından önce mutlaka duş alınmalıdır. Daha önce hiç gidilmemiş bir havuza girilecekse havuzun temizlik ritüelleri araştırılmalıdır. Yüzme esnasında su yutmamaya dikkat edilmelidir. Havuzdan çıktıktan sonra mutlaka duş alınarak temizlenilmelidir. Havuz kullanımından sonra belirtilen şikayetlerden birine veya birkaçına sahip kişilerin ilgili doktora danışmaları önerilmektedir. En fazla 1 hafta süre ile mide ve bağırsak enfeksiyonundan kurtulmak mümkündür. 

2-ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI

Havuzlardan kapılan üst solunum yolu enfeksiyonlarında görülen semptomlar arasında nezle, grip, faranjit, bronşit, zatürre, larenjit ve benzeri rahatsızlıklar bulunmaktadır. Solunum yollarını etkileyen temizlenmemiş  veya hastalıklı kişilerin kullanmış olduğu havuzlardan enfeksiyon vücuda girer. Kirli havuz suyunun yutulması, kimyasalları yeni eklenmiş havuzların bekleme süresi dolmadan kullanılması gibi şekillerle üst solunum yolu hastalıkları kapılabilir. Bu tür hastalıklar bazen ilaç tedavileri ile çözülebilirken bazen de kronikleşebilir..

ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARINDAN NASIL KORUNULUR?

Havuz kullanımından önce mutlaka duş alınmalıdır. Daha önce hiç gidilmemiş bir havuza girilecekse havuzun temizlik ritüelleri araştırılmalıdır. Yüzme esnasında su yutmamaya dikkat edilmelidir. Havuzdan çıktıktan sonra mutlaka duş alınarak temizlenilmelidir. Havuzlara hasta kişiler veya hastalık belirtisi olan kişiler girmemelidir. Kapalı havuzlarda ortam sıcaklığı olması gerekenden düşük ise üşütülebilir ve üst solunum yolları hasar görebilir. Bu sebeple ortam sıcaklığı konusunda ilgililer uyarılmalıdır. Havuz kullanımından sonra belirtilen şikayetlerden birine veya birkaçına sahip kişilerin ilgili doktora danışmaları önerilmektedir. Üst solunum yolları enfeksiyonlarında iyileşme süresi kişiden kişiye farklılık göstermektedir. 

3-İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARI

Havuzlardan kapılan idrar yolu enfeksiyonlarında görülen semptomlar arasında karın ağrısı, idrarda yanma, ateş, çok sık idrara çıkma gibi belirtiler bulunmaktadır. Böbreklerin ve mesanenin doğrudan etkilendiği idrar yolu enfeksiyonları en riskli havuz hastalıkları arasındadır.  Üretrit, Sistit ve Piyelonefrit  isimleri verilen idrar yolu enfeksiyonları özellikle halka açık havuzlarda meydana gelmektedir. 

İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARINDAN NASIL KORUNULUR?

Havuz kullanımından önce mutlaka duş alınmalıdır. Daha önce hiç gidilmemiş bir havuza girilecekse havuzun temizlik ritüelleri araştırılmalıdır. Yüzme esnasında su yutmamaya dikkat edilmelidir. Havuzdan çıktıktan sonra mutlaka duş alınarak temizlenilmelidir. Küçük çocukların ve yetişkinlerin kullandığı ortak havuzlar tercih edildiğinde, mutlaka havuzda bulunan çocukların havuz bezi kullanmaları gerekmektedir.  Havuz kullanımından sonra belirtilen şikayetlerden birine veya birkaçına sahip kişilerin ilgili doktora danışmaları önerilmektedir. İdrar yolu enfeksiyonu diyabet ve böbrek taşı gibi hastalıklara yol açabilmektedir. 

4-DIŞ KULAK YOLU ENFEKSİYONLARI VE SİNÜZİT

Havuzlardan kapılan dış kulak yolu ve sinüzit enfeksiyonlarında görülen semptomlar arasında kulak ağrısı, baş ağrısı, kulakta şiddetli kaşıntı gibi belirtiler bulunmaktadır. Havuz içerisinde bulunan bakterilerin kulak içerisine sızması ve orada yer etmesi ile oluşan dış kulak yolu enfeksiyonları duymama/sağırlığa kadar giden ciddi bir rahatsızlıktır. Sinüzit ise burun kanallarının tıkanması ile oluşan baş ağrısına ve sağlıklı nefes alamamaya  sebebiyet veren  bir rahatsızlıktır. 

DIŞ KULAK YOLU ENFEKSİYONLARINDAN NASIL KORUNULUR?

Havuz kullanımından önce mutlaka duş alınmalıdır. Daha önce hiç gidilmemiş bir havuza girilecekse havuzun temizlik ritüelleri araştırılmalıdır. Havuzdan çıktıktan sonra mutlaka duş alınarak temizlenilmelidir.  Özellikle kirli suyun kulakta kalması çok sakıncalı olduğundan, kulak içi mutlaka dikkatlice temizlenmelidir. Havuz kullanımı esnasında kulak tıpası takılmalıdır. Sinüzit için önerilen korunma yöntemi ise havuzdan çıktıktan sonra burun kanallarının bol su ile temizlenmesi ve alerjisi  olan kişilerin burun fısfıslarını kullanmayı ihmal etmemesidir. Havuz kullanımından sonra belirtilen şikayetlerden birine veya birkaçına sahip kişilerin ilgili doktora danışmaları önerilmektedir.

5-GÖZ ENFEKSİYONLARI

Havuzlardan kapılan göz enfeksiyonlarında görülen semptomlar arasında gözde yanma, kızarıklık, kaşıntı, görmede azalma gibi belirtiler bulunmaktadır. Kirli havuz suyu, kullanılması gereken miktardan daha fazla eklenen havuz kimyasalları, dezenfeksiyon işlemi yapılmamış havuzlar göz enfeksiyonlarına sebebiyet vermektedir. Göz enfeksiyonları konjonktivit, trahom, fungal keratit ve benzeri alt başlıklara ayrılarak derecelerine göre tespit edilebilmektedir. 

GÖZ ENFEKSİYONLARINDAN NASIL KORUNULUR?

Havuz kullanımından önce mutlaka duş alınmalıdır. Daha önce hiç gidilmemiş bir havuza girilecekse havuzun temizlik ritüelleri araştırılmalıdır. Havuzdan çıktıktan sonra mutlaka duş alınarak temizlenilmelidir. Kişisel havuzlar, halka açık havuzlar veya işletme havuzları kullanılırken göz enfeksiyonlarından korunmak için havuz gözlüğü takılmalıdır. Bu sayede su gözle direkt olarak temas etmeyeceğinden hem havuz içindeki bakteri ve mikroplardan korunulur hem de havuz suyunda bulunan kimyasalların etkisi azaltılmış olur.  Havuz kullanımından sonra belirtilen şikayetlerden birine veya birkaçına sahip kişilerin ilgili doktora danışmaları önerilmektedir.

HAVUZ HASTALIKLARINDAN NASIL KORUNULUR?

Havuz hastalıklarından korunma şekilleri:

  • Havuz temizliğinden emin olunmuyorsa havuz kullanılmamalıdır.
  • Havuza girmeden önce duş alma şartına uyulmalıdır.
  • Havuzdan çıktıktan hemen sonra duş alma şartına uyulmalıdır.
  • Tüm havuzlarda gözlük ve kulak tıkacı kullanılmalıdır. 
  • Kişilerde herhangi bir hastalık teşhisi ya da şüphesi bulunuyorsa havuz kullanılmamalıdır.
  • Kullanılacak havuzun temizlik ve yüzücü denetimlerinin yapıldığından emin olunmalıdır. 
  • Havuzda uzun süreler kalınmamalıdır. 
  • Hiçbir kişisel eşya (havlu, gözlük, kulak tıkacı gibi) ortak şekilde kullanılmamalıdır. 
  • Havuz suyu yutulmamalıdır. Bu durum özellikle çocuklar için dikkat edilmesi gereken bir husustur. 
  • Vücutta herhangi bir açık yara varsa havuz kullanılmamalıdır.

HAVUZA GİRMEDEN ÖNCE HASTALIKLARDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALIDIR?

Havuza girmeden önce vücuttan bulaşabilen mikropların havuz suyuna geçmemesi için duş alınması gereklidir. Parfüm, güneş kremi, deodorant gibi kimyasal içerikli maddeler havuz suyuna karışarak, havuzu kullanan diğer kişilere etki edebilir. Havuza girmeden evvel kişiye özel bone, gözlük ve kulak tıkacı tedarik edilerek havuzdan çıkana dek kullanılmalıdır. Havuza temiz bir mayo ile girilmelidir. Ayak havuzlarında ayaklar dezenfekte edilmelidir. Bahsedilen öneriler ile hem havuz hastalıklarından korunulur hem de daha konforlu bir yüzme deneyimi sağlanır.