18. yüzyıldan günümüze ulaşmış atlama su sporları için kullanılan havuzlara, atlama havuzu denilmektedir. Atlama havuzları, derinlikleri ve sıçrama tahtaları ile diğer yüzme havuzlarından ayrılmaktadır. Atlama havuzlarını genellikle profesyonel anlamda su sporları ve atlama ile ilgilenen yüzücüler kullanmaktadır. Atlama havuzlarının belirli ebatları ve derinlik ölçüleri bulunmaktadır.
Atlama havuzları, dikdörtgen ve kare şekillerinde açık ve kapalı formlarda bulunmaktadır. Havuza atlama rampaları ve sıçrama tahtaları farklı yüksekliklerde olabilmektedir. Sadece yetişkinler için değil çocuklar için de atlama havuzları yer almaktadır.
Atlama havuzlarını, kule ve tramplen atlama gibi sporlar için çoğunlukla sporcular kullanmaktadır. Bu tip su sporlarında, yüksekliklere göre atlayışlar gerçekleştirilir ve atlayış esnasında akrobasi hareketler yapılarak estetik bir dalış yapılır. Atlama havuzlarını kullanan yüzücülerin yetki belgeleri bulunmak zorundadır. Özellikle olimpiyat yarışmalarında kullanılan atlama havuzlarında katılım sınırlıdır.
Atlama havuzunun özellikleri:
Atlama havuzu, atlama su sporuyla ilgilenen sporcular ve yüzücüler tarafından kullanılmaktadır. Standart seviyedeki sıçrama tahtalarına geçiş yapılmadan önce daha küçük olan atlama rampaları ve daha az derinliğe sahip atlama havuzları öğrenme sürecine daha uygun bir zemin hazırlar. Bu alanda profesyonel olan sporcular için atlama havuzlarına girmeden önce hijyen kurallarına uyulmalı, kule veya uzun atlama havuzları tercih edilmelidir.
Hemen tüm havuzlarda geçerli olduğu gibi, havuza girmeden evvel duş alınması, havuza girerken bone takılması ve havuzdan sonra tekrar duş alınarak temizlenilmesi hijyen kuralları gereğince önerilmektedir.
Yanlış dalış ve ters atlama gibi tehlike arz edici bir durum yaşanması halinde, havuz işletmelerinde cankurtaran, ip ve can simidi bulundurulmalıdır. Atlama havuzlarına aç bir şekilde girilmemelidir. En fazla 1 saat önce yemek yenilmiş ve tok olunması gerekmektedir.
İlk atlama kurallarının 1891 yılında oluşturulmasıyla birlikte 3 metreye sahip tramplenler ve 10 metreyle sınırlı platformlar ile olimpiyatlar düzenlenirdi. Atlama havuzlarında uzun atlama ile dalış, başlangıç pozisyonunda (sabit) dalış, koşarak veya yürüyerek dalış gibi farklı atlama şekilleri bulunmaktadır. Atlama havuzunda kule atlama ve tramplen atlama sporları yapılabilmektedir.
Atlama havuzları diğer havuzlarla benzer şekillerde inşa edilir. Dikdörtgen olarak dizayn edilen atlama havuzlarında su taşma katsayısı iyi ayarlanmalıdır. Havuz yapılacak alana dikdörtgen şekli, iskeleti oluştururken verilmektedir. Özellikle dikdörtgen havuzun köşe kısımlarında deformasyon oluşmaması için altyapısı dikkatli bir şekilde planlanmalıdır. Bir atlama havuzunun genel olarak tamamlanma süresi 15-20 gün aralığındadır.
Atlama havuzu yapımında dikkat edilmesi gerekenler:
Havuz yapım aşamasında kullanılan malzemeler şu şekildedir:
Atlama havuzu ölçüleri, havuzda yapılacak müsabaka ve yarışmaların da standartları ile belirlenir. Derinlikleri en az 3,40 metre olmalıdır. Ebatları ise minimum 20 metreden oluşmaktadır. Atlama havuzu ölçülerini belirlerken yarışmacıların atlayabileceği en uzak mesafe baz alınmalıdır. Atlama havuzları, diğer yüzme havuzları kadar küçük boyutlara sahip değildir.
Atlama havuz döşemesinde kullanılan karoların yosun tutma ve kirlenme ihtimalleri göz önüne alınarak antibakteriyel yapıda seçilmeleri gerekmektedir. Karoların uzun süre kullanıma dayanıklı olmaları ve çabuk yıpranmamalarına dikkat edilmelidir. Serapool porselen havuz karoları, farklı ebatları ve özgün desenleriyle kullanıcılarına sınırsız renk, boyut ve tasarım seçeneği sunar.
Atlama havuzlarında, diğer yüzme havuzlarında olduğu gibi çeşitli donanımlar çerçevesinde belirlenmiş maliyetler bulunmaktadır. Hem zemin, hem duvar hem de atlama tahtalarının tümü kaydırmaz yapıdaki materyallerden oluşmalıdır. Havuz suyunun dibi, yüzeyinden daha çok kullanılacağı için mikrop ve bakteri oluşumunu engelleyen havuz kaplamaları kullanılmalıdır. Bahsedilen malzemeler ile kaliteli bir atlama havuzu yapımı, uzun süreli kullanıma ve bakım masrafı gerektirmeyen yapıya sahip olur. Özellikle dikdörtgen atlama havuzlarında kullanılması gereken iç ve dışbükey parçalar, keskin ve sivri alanları tehlikesiz hale getirmektedir. Müsabakalar için kullanılan atlama havuzları, alternatif yüzme havuzlarına kıyasla daha maliyetlidir.
Atlama havuzları benzer türdeki yüzme havuzlarıyla aynı prensipte temizlenmektedir. Filtreleme sistemleri, manuel dip temizleme motorları, elektrikli dip temizleme robotları gibi pek çok temizlik ekipmanı bulunmaktadır. Filtreleme sistemi haricinde havuz hijyenini sağlamak için ayrıca haftalık ve aylık periyotlarda temizlik yapılmalıdır. Havuz içerisinde bulunan skimmerlar (filtreler) günlük olarak temizlenmeli ve kirden arındırılmalıdır. Haftalık olarak havuzun duvar tabanları temizlenmelidir. Havuzun kimyasal pH değerleri sürekli olarak kontrol edilmelidir.
Havuz belirli zamanlarda boşaltılmalı ve yeniden doldurulmalıdır, ancak 2.000, 3.000 tonluk havuzları boşaltıp tekrar doldurmak oldukça vakit alan bir yöntem olduğu için genellikle işletmeler havuzun belirli bir kısmını boşaltıp yerine taze su eklemesi yapmaktadır. Günde en az 2 kez suyun pH değeri ölçülerek gerekli temizlik kimyasallarının eklemesi yapılmalıdır. Havuz temizliği süreçleri hakkında daha fazla bilgi için Havuz Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır? başlıklı blog yazımızı keşfedebilirsiniz.
Atlama havuzunun diğer havuzlardan farkları: