Termal havuzlar, çok sayıda kullanıcının rahatlamak ve şifa bulmak için kullandığı keyifli vakit geçirme alanlarıdır. Pek çok kişi yaz kış fark etmeksizin doğal termal su kaynaklarının etrafına inşa edilmiş bu havuzların keyfini çıkarmaktadır. Termal havuz, böylesine popüler bir yapı olduğu için de “Termal su nedir?” sorusu yaygın şekilde sorulmaktadır. Bu suların özellikleri, faydaları, içerdikleri mineraller ve oluşum şekilleri birçok kişi için merak konusudur. Termal sular, yer altından yeryüzüne çıkan yüksek mineral oranına ve yüksek sıcaklığa sahip sulardır. Bu sular ile diğer kaynak sularının arasındaki temel fark, termal suların yüksek sıcaklık seviyesidir. Yüzlerce hatta binlerce yıldır kullanılmakta olan termal suların birçok farklı kültürde önemli bir yeri vardır.
Termal su, yeryüzüne çıkma süreci boyunca farklı aşamalardan geçer. Kaynağı yer altı kaynakları olan bu su çeşitli şekillerde ısınmaktadır. Örnek olarak, küçük erimiş taş parçaları termal suların sıcak olmasını sağlayan etkenlerden biridir. Termal suları ısıtan bir diğer etken ise bu suların yerin altındaki sirkülasyonudur. İki durumda da termal suların sıcaklığının temel kaynağı, Dünya’nın manto katmanında bulunan radyoaktivitedir. Termal sular, yeryüzüne çıkış süreçleri boyunca sıcaklıklarının artmasının yanı sıra birçok farklı element ve minerale maruz kalırlar. Böylelikle yer altında bulunan çok sayıda mineral bu sulara karışmaktadır. Dolayısıyla termal sular yüksek sıcaklığa sahip olmalarının yanında yüksek mineral oranlarıyla da dikkat çekmektedir. Sonuç olarak, termal suların bu özellikleri şifa kaynağı olmalarını sağlamaktadır.
Birçok farklı kültürde büyük öneme sahip olan termal sular, Dünya’nın farklı bölgelerinde ortaya çıkmaktadır. Dünya’nın farklı bölgelerinde yer altında bulunan elementlerin oranları farklılık gösterdiğinden dolayı farklı bölgelerdeki termal sular değişik mineral oranlarına sahiptir. Bundan dolayı kimi termal su kaynağı asidik özelliklere sahipken kiminin ise daha bazik pH değerleri bulunmaktadır. Termal sular, içerdikleri yüksek mineral oranının yanı sıra zaman zaman çeşitli mikroorganizmalara da ev sahipliği yapmaktadır. Birçok termal su insanlar tarafından rahatlama, hijyen ve terapi amacıyla kullanılmakta olsa da bazı termal suların insanlar tarafından kullanımı mümkün değildir. Bu durumun başlıca sebebi, bazı termal su kaynaklarının aşırı sıcak olması ya da kimyasal yapılarının uygun olmamasıdır.
Bilimsel açıdan termal suyun evrensel olarak kabul edilmiş bir tanımı olmamakla beraber, birçok farklı termal su tanımı bulunmaktadır. Bir tanıma göre termal su, “jeotermal aktivite sonucunda ısınan sular” olarak kabul edilirken, bir diğerinde ise bu tanım “çevresine göre daha yüksek sıcaklığa sahip doğal kaynak suyu” olarak değişmektedir. Bunun yanı sıra teknik olarak termal suyun ısısı da değişik aralıklara sahiptir. Bazı tanımlara göre bu sıcaklık 21 °C ve üzeri iken, kimi tanıma göre bu sıcaklık 37 °C ve üzeri, diğer bazı tanımlara göre ise 50 °C ve üzeri olarak kabul edilmektedir. Genel olarak 20 °C ve 50 °C arasında sıcaklığa sahip ve jeotermal aktiviteyle ısınan doğal kaynak suları termal su sayılırken, termal suyun kullanım açısından ideal sıcaklığı 40 °C ile 44 °C arasındadır.
Genel olarak kabul edilen tanımı ne olursa olsun, termal su birçok kişi için şifa kaynağı olma özelliği ile dikkat çekmektedir. Her yıl milyonlarca kişi termal su kaynaklarından faydalanarak keyifli vakit geçirmekte ve kimi kullanıcı bazı sağlık problemleri açısından bir nebze de olsa rahatlamaya kavuşmaktadır. Fizik tedavi uygulamalarından cilt bakımına sayısız kullanım alanı bulunan termal sular, bünyelerinde çeşitli mineralleri barındırırlar. Bunlar sodyumdan magnezyuma pek çok farklı minerali içermektedir ve farklı termal su kaynakları farklı oranlarda mineral içermektedirler. Ülkemizde de Dünya’nın birçok bölgesinde olduğu gibi çeşitli oranlarda minerallere sahip termal su kaynakları bulunmaktadır. Kullanıcılar bu termal suların kullanımıyla keyifli vakit geçirmekte ve sağlık problemlerine şifa bulmayı hedeflemektedirler.
TERMAL SU NASIL OLUŞUR ?
Binlerce yıldır kullanılmakta olan termal sularla ilgili merak edilen çok sayıda konu bulunmaktadır. Bu suların nasıl meydana geldiği ve yeryüzüne nasıl ulaştığı çok sayıda kişi tarafından merak edilmektedir. Aynı “Termal su nedir, ne işe yarar?” soruları gibi, “Termal su nasıl oluşur?” sorusu da önemli bir merak konusudur. Termal sular, kullanım alanları ve özellikleri ile olduğu kadar oluşum süreçleri ile de dikkat çekmektedirler. Kısaca açıklamamız gerekirse, termal sular bazı yer altı kaynaklarında bulunan suların zaman içerisinde yeryüzüne çıkması ile oluşmaktadır. Bu suların yeryüzüne çıkma süreçleri kimi zaman yüzlerce yılı bulmaktadır. Termal sular, yıllar süren yeryüzüne çıkma süreçleri boyunca yer altındaki mineraller yönünden zenginleşirler ve sıcaklıkları artar. Daha sonra termal havuzlarda ve termal tesislerin diğer bölümlerinde bu sulardan yararlanırız.
Termal su oluşum sürecini daha detaylı inceleyecek olursak, bu suların oluşum ve mineraller yönünden zenginleşme süreci kaynağına göre değişiklik gösterebilmektedir. Araştırmacılar farklı termal su kaynaklarının işleyiş biçimlerini ve oluşma süreçlerini incelemişlerdir. Yaptıkları araştırmalara bağlı olarak termal suların, öncelikle yeryüzünde bulunan su kütlelerinin Dünya’nın katmanlarındaki çatlaklardan sızarak yer altına ulaşmasıyla ortaya çıkmaya başladığını söyleyebiliriz. Daha sonra bu su kütleleri yer altındaki sıcak katmanlara ulaşarak ısınmaya başlarlar. Ardından bu ani sıcaklık artışının etkisi ile bu su kütleleri buharlaşarak tekrar yeryüzüne çıkmaktadır. Tüm bu süreç boyunca öncelikle yeryüzünden yer altına inmiş olan bu su kütleleri jeotermal enerji yoluyla ısıtılmış olurlar. Bunun yanı sıra tekrar yeryüzüne çıkış süreçleri boyunca birçok farklı minerali bünyelerine katarlar. Böylelikle termal su, hem yüksek sıcaklıklara hem de yüksek mineral oranlarına sahip olmuş olur.
Termal su kaynaklarının oluşumu ve termal suların sıcaklığının kaynağı ile ilgili diğer bazı teoriler de bulunmaktadır. Bir diğer yaklaşıma göre termal suların sıcaklığına katkıda bulunan başka bir etken de bu suların yer altındaki sirkülasyonunun oluşturduğu sürtünme olarak kabul edilmektedir. Termal su kaynakları, binlerce hatta milyonlarca yıl içerisinde doğal etki ve tepkiler sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu suların oluşumu için geçen bu uzun süreç boyunca yer altına iniş ve çıkışları sırasında termal sular, geçtikleri bölgelerde aşınma yaratırlar. Dolayısıyla bu aşınmanın da etkisiyle termal suların sıcaklığı artış göstermektedir. Ayrıca bu aşınma, termal suların yer altındaki mineralleri daha etkili bir biçimde emerek bünyelerine katmasını da sağlamaktadır. Dünya’nın sert katmanları arasında buharlaşarak yeryüzüne ulaşan bu termal sular böylelikle yüksek mineral oranlarıyla belirli alanlarda birikmektedirler.
Termal su kaynaklarının çevresinde kimi zaman volkanik aktivite de görülmektedir. Çünkü volkanik aktivite ile birlikte yüksek sıcaklığa sahip erimiş taşlar, Dünya’nın yeryüzüne daha yakın bölgelerinde bulunmaktadır. Magma olarak da bilinen bu erimiş kayaçlar jeotermal enerjinin oluşumu ve termal suların ısınmasında büyük rol oynamaktadır. Volkanik bölgelerde çok derinde bulunmayan bu magma tabakası sayesinde çatlaklar vasıtasıyla yer altına inmiş sular ısınır ve yeryüzüne çıkar. Ancak volkanik aktivite görülmeyen alanlarda bile termal su oluşumu gözlemlenebilmektedir. Çünkü bu erimiş kayaçlar, volkanik aktivite olmasa da yeterince yer altına inildiğinde etkisini göstermeye başlamaktadır. Bu durumda da su yeterince yer altına sızdığında termal su olarak yeryüzüne dönmektedir. Volkanik aktivite görülmeyen bölgelerde termal su oluşumu genellikle fay hatlarının olduğu yerlerde olmaktadır. Bunun sebebi bu bölgelerde suyun yer altına inmesine izin veren çatlakların daha fazla olmasıdır. Suyun ne kadar derine indiğine ve bölgenin kimyasal yapısına bağlı olarak termal sular farklı özelliklere sahip olmaktadır.
TERMAL SU HANGİ AMAÇLARLA KULLANILIR ?
Yüksek ısı ve mineral oranlarıyla vücutta çok sayıda olumlu etki yarattığı düşünülen termal su, çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. İlk olarak termal sulara sıklıkla termal havuzlarda ve kaplıcalarda rastlarız. Bu alanlarda kullanıcılar termal suyu rahatlamak ve keyifli vakit geçirmek için kullanmaktadır. Bunun yanı sıra termal suyun cilt bakımı ve fizik tedavi gibi konularda etkileri bulunmaktadır.
Termal suyun bazı kullanım alanlarını şu şekilde listeleyebiliriz:
1. CİLT BAKIMI
Hepimiz az çok görselliğe önem veririz ve güzel görünen bir cilde sahip olmak isteriz. Dolayısıyla etkili bir cilt bakımı rutinine sahip olmak, aradığımız bu görünüme ulaşmak için önemlidir. Bunun yanı sıra cilt bakımının genel olarak sağlık açısından büyük önemi olduğunu söyleyebiliriz. Daha sağlıklı olmak için vücudumuzdaki en büyük organ olan cildimizi korumalı ve bakımını doğru bir biçimde yapmalıyız. Bunun için cildimizi nemlendirmeli, vitamin ve minerallerle beslemeli ve güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korumalıyız. Ayrıca termal su kullanımı ile de cilt bakımı bir sonraki seviyeye taşınabilmektedir. Akne ve egzama gibi çok sayıda cilt problemi için kullanılmakta olan termal sular, aynı zamanda cildin daha sağlıklı olmasında yardımcı olabilmektedir.
Termal su, cilt sağlığı ve güzelliğini çok farklı açıdan destekler. Öncelikle termal su kullanımı ile cilt, termal su buharına maruz kalacaktır. Bu buhar sayesinde cilt nemlenir ve cildin gözenekleri açılır. Cildin gözeneklerinin açılması ile cilt bakımı daha kolay bir biçimde gerçekleştirilebilir. Termal su buharının yanı sıra termal suyun kendisi de cilt sağlığı açısından olumlu etkiler ortaya çıkarabilmektedir. Yüksek sıcaklığa sahip termal sular cildin genel olarak gevşeyip rahatlamasına yardımcı olmaktadır. Böylelikle düzenli termal su kullanımı ile kırışıklık oluşumunun önüne geçerek daha genç görünen bir cilde sahip olmak mümkün hale gelmektedir. Aynı zamanda cildin gözeneklerinin açılmasında olduğu gibi, cildin rahatlaması sonucunda da cilt bakımı daha etkili bir biçimde gerçekleştirilebilmektedir.
Yüksek sıcaklık seviyelerinin yanı sıra termal suların diğer bir özelliği de yüksek mineral oranlarıdır. Termal sularda bulunan bu yüksek mineral oranı, cildi besleyici mineraller yönünden desteklememizi sağlamaktadır. Yüksek mineral seviyesine sahip termal suyla temas eden cilt, bu mineraller ile beslenmektedir. Böylelikle termal su yardımıyla daha sağlıklı ve daha genç görünen bir cilde sahip olmak mümkün hale gelir. Sıcaklık ve mineral desteğine ek olarak, termal suların cilt sağlığı yönünden olumlu etkilerinin oluşmasını destekleyen bir diğer durum da bu suların kullanımının stres seviyelerini azaltmasıdır. Yapılan birçok bilimsel çalışmaya göre fazla stres, cilt sağlığını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Termal su kullanımı, stres seviyelerinde azalmaya yardımcı olarak cilt sağlığını destekler.
Cilt bakımı için termal su kullanımının çeşitli yöntemleri bulunmaktadır. Bunlardan ilki termal havuzların kullanımıdır. Termal havuzların kullanımına ek olarak şişelenmiş termal su kullanımı ile de cilt sağlığı desteklenebilmektedir. Her ne kadar termal havuzlar termal su kullanımı için en etkili yöntemlerden biri olsa da bu alanları düzenli olarak kullanmak kimi zaman mümkün olmayabilir. Bu durumda şişelenmiş şekilde satılan termal su ile cildi mineraller yönünden beslemek ve cilt sağlığını desteklemek mümkündür. Çeşitli markaların ürettiği şişelenmiş termal su çeşitleri bulunmaktadır. Bu termal suların cildi rahatlatıcı, nemlendirici ve ferahlatıcı özellikleri olduğu düşünülmektedir.
2. FİZİK TEDAVİ
Genellikle sakatlanmalara ve zaman içerisinde vücutta oluşan rahatsızlıklara bağlı olarak fizik tedavi gerekli olabilmektedir. Bunun yanı sıra bazı ameliyatlardan sonra veya doğuştan kalıtsal olarak oluşan ve fizik tedavi gerektiren sağlık sorunları bulunmaktadır. Hayat kalitesini oldukça olumsuz bir biçimde etkileyen bu sağlık problemlerine çare bulmak için öncelikle profesyonel yardım alınması gerekir. Alınan profesyonel yardım ve uygulanan fizik tedavi programının yanı sıra termal sular da destekleyici şekilde kullanılabilmektedir. Termal suların fizik tedavi alanında kullanılmasının çok sayıda sebebi bulunmaktadır. Bunlar arasında başlıca sebep, yüksek sıcaklık seviyelerine sahip termal suların kas ve eklemlerde rahatlama oluşturarak bu bölgelerde iyileşmeyi destekliyor oluşudur.
Termal suların yüksek sıcaklıkları, yalnızca kas ve eklemlerde iyileşmeyi desteklemekle kalmaz. Bunun yanı sıra fizik tedavi gerektiren bölgede termal su kullanımı ile rahatlama oluşabilmektedir. Böylelikle hastaların sıkça şikayetçi olduğu ağrılar azalabilmektedir. Düzenli olarak termal su kullanımı, aynı zamanda eklemlerin sağlığını desteklemekte ve fizik tedavi sürecini kolaylaştırma amacıyla uygulanmaktadır. Termal su kullanımının fizik tedavi konusunda sağladığı diğer bir avantaj da bu suların kullanımı ile vücutta kan dolaşımının düzenlenmesidir. Vücutta kan dolaşımı süreci termal su yardımıyla daha etkili hale gelmekte ve kan dolaşımı hızlanmaktadır. Artan kan dolaşımı ile vücudun tüm bölgelerine daha verimli bir biçimde kan gider. Böylelikle vücutta iyileşmesi beklenen bölgeler daha iyi bir iyileşme süreci geçirebilmektedir.
Eklem ve kemik problemlerinin yanı sıra çeşitli kas ve sinir sistemi rahatsızlıkları konusunda da termal su yardımıyla şifa bulmak mümkündür. Kulunç oluşumu, siyatik ve fıtık gibi sorunlar, toplumun büyük bir kısmını etkilemektedir. Günlük hayatı ciddi şekilde etkileyen bu sorunlar konusunda termal su kullanımı oldukça yaygındır. Örnek olarak kulunç oluşumu, kaslarda aşırı gerginliğe bağlı olarak zaman içerisinde gerçekleşebilmektedir. Termal suların yüksek sıcaklığı sayesinde kaslarda rahatlama oluşmaktadır ve kulunçların gerginliğinin azalması sağlanmaktadır. Böylelikle bu sorunun tedavisi için yapılan iyileştirici uygulamalar daha kolay ve etkili bir hale gelebilmektedir. Bunun yanı sıra çok sayıda kullanıcı siyatik, fıtık ve huzursuz bacak sendromu gibi sorunlar için termal su kullanımına yönelmektedir.
Günümüzde çok sayıda kişi çeşitli sebeplerden dolayı fizik tedavi uygulamalarına ihtiyaç duymaktadır. Bunun yanı sıra kas, sinir ve kemik hastalıkları da pek çok kişinin hayat kalitesini olumsuz şekilde etkilemektedir. Bu sağlık problemlerinin tedavi ve rehabilitasyonu için çeşitli uygulamalar bulunmaktadır. Tüm bu tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları, profesyonel gözetim eşliğinde uygulanmalıdır. Ayrıca kimi zaman bu tür sağlık sorunları için termal su kullanımı da destekleyici tedavi yöntemi olarak kullanılabilmektedir. Termal sularda bulunan yüksek mineral oranları ve bu suların yüksek sıcaklık seviyeleri kas ve kemik sistemlerinde oluşan rahatsızlıklar için şifa verici niteliğe sahip olabilmektedir. Ancak termal su kullanımını sakıncalı hale getirebilecek tüm durumlarda olduğu gibi bu durumda da doktor tavsiyesi dinlenmelidir. Doktor onayı olduğu sürece fizik tedavi sürecini destekleme amaçlı olarak termal su kullanılabilmektedir.
TERMAL SUYUN ÖZELLİKLERİ NELERDİR ?
Çok sayıda kullanım alanına sahip olan termal su, kendine özgü özellikleriyle dikkat çekmektedir. Termal suyun karakteristik özellikleri, binlerce yıldır çeşitli kültürler tarafından kullanılmasını ve günümüzde de oldukça yaygın kullanım alanına sahip olmasını sağlamıştır. Kısaca termal suyun bazı özelliklerinden bahsetmemiz gerekirse şu şekilde listeleyebiliriz:
TERMAL SULARDA HANGİ MİNERALLER BULUNUR ?
Yüksek sıcaklık seviyelerinin yanı sıra, termal suların vücutta oluşturduğu etkilerin ortaya çıkmasında diğer bir önemli etken de bu sularda bulunan minerallerdir. Mineraller, vücutta çok sayıda fonksiyonu destekleyen ve daima belirli bir düzen içerisinde olması gereken maddelerdir. Bu maddeler vücutta optimum seviyelerde olduğu zaman sağlık yönünden çeşitli olumlu etkiler oluşturabilmektedirler. Mineraller vücutta çok düşük veya çok yüksek seviyelerde olduğunda ise sağlık problemleri oluşabilmektedir. Termal sularda çok sayıda farklı mineral bulunmaktadır. Bu mineraller termal suyun kaynağına göre tür ve miktar bakımından değişiklik gösterebilmektedir. Dolayısıyla termal su kaynakları genellikle farklı seviyelerde mineral oranlarına sahip olmaktadır. Genel olarak termal sularda bulunan bazı mineralleri şu şekilde listeleyebiliriz:
TERMAL SUYUN FAYDALARI NELERDİR ?
Kullanıcılara rahatlatıcı ve keyifli vakit geçirmek için harika bir fırsat sunan termal suyun aynı zamanda birçok olası faydası olduğuna inanılmaktadır. Termal suyun olası faydalarından bazıları şunlardır:
TERMAL SU HAVUZU NASIL YAPILIR ?
Termal su havuzu yapımı için öncelikle havuzun yapılacağı alan incelenir ve termal su havuzu yapımına uygun olup olmadığı tespit edilir. Elde edilen sonuçlara bağlı olarak termal su havuzu yapım işlemlerine geçilir. İlk olarak tasarım aşaması tamamlanır ve sonrasında temel kazmaya geçilir. Termal su havuzu için temel kazılmasının ardından havuzun doğru şekilde işlevini gerçekleştirmesi için gerekli su ve elektrik tesisatı gibi elemanlar yerleştirilir. Bunun yanı sıra filtrasyon sistemleri, skimmer gibi elemanlar ve isteğe bağlı olarak ışıklandırma gibi sistemler kurulur. Daha sonraki aşama, havuzun fayans gibi malzemelerle kaplanmasıdır. Bu aşamada, uzun ömürlü ve kaliteli havuz kaplama malzemeleri tercih etmek akıllıca olacaktır. Yüksek ısılara ulaşabilen termal su ile doldurulacak bir havuzun özellikle ısıya karşı dayanıklı malzemeyle kaplanması önemlidir. Bu anlamda Serapool Porselen ürünleri gönül rahatlığıyla tercih edilebilir. Serapool ürünleri, porselen yapısı sayesinde yüksek ısılı sulara karşı oldukça dayanıklıdır. Tüm bu süreçlerden sonra termal su havuzu, su ile doldurulur ve kullanıma hazır hale getirilir.