4 dakika okuma süresi

Havuz Nozulu Nedir?

Havuz Nozulu Nedir?

Havuz nozulu, havuz temizleme ekipmanlarının bağlandığı, havuz duvarlarına yerleştirilen ve pompalanan bir vakum hattına bağlanan bir cihazdır. Havuz temizleme ekipmanı kullanılacağı zaman nozul çıkış uçları açılır ve havuz kullanımda iken kapalı konumda tutulur.

Havuz başlığı, havuzun büyüklüğüne ve kullanılacak temizlik aletlerinin sayısına göre farklılık gösterir. Genellikle sert plastikten imal edilen havuz nozulunun üzerinde gizleyici bir kapak bulunmaktadır. 

HAVUZ NOZULU NE İÇİN KULLANILIR?

Havuz içi temizlikte kullanılan havuz nozulu, havuz ekipmanlarının bağlantılarının yapıldığı sökülebilir ve takılabilir aparat görevi görür. Havuz nozulu, havuz süpürgesi, havuz robotu ve diğer temizlik makinelerinin kullanımı sırasında yardımcı bir elemandır. 

HAVUZ NOZULUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Havuzların temizlik ve bakımında birçok farklı araç kullanılmaktadır. Temizlik ekipmanlarının havuzun her noktasında rahatlıkla kullanılabilmesi için gerekli bağlantı sistemini havuz nozulu ile sağlamak mümkündür. Pratik bir bağlantı aracı olan havuz nozulu çoğunlukla 2 dişli olarak bulunur ve minimum 7000 debide çalışır. 

HAVUZ NOZULLARININ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Havuz nozulları türleri:

  • PASLANMAZ NOZUL

Çeşitli marka ve modellerde bulunan paslanmaz nozul, havuz suyundaki kimyasallardan etkilenmez. Uzun ömürlü ve dayanıklı paslanmaz nozul, aşınmaya karşı da korumalıdır. Açık ve kapalı yüzme havuzlarında kullanılabilen tıkanmayan paslanmaz nozul modeli, uygun fiyatlı bir havuz ekipmanıdır. 

  • VAKUM NOZULU

Havuz vakum nozulu, genellikle havuz vakum süpürgelerinin bağlı olduğu bir nozul türüdür. Havuz perde duvarlarında bulunan vakum nozulları yüksek ve düşük sıcaklıklara karşı dayanıklıdır. Havuz duvarına yapıştırılarak sabitlenen vakum nozulunun 2 adet bağlantısı bulunmaktadır. 

  • TAŞMA NOZULU

Taşmalı havuzlarda kullanılan taşma nozulu diğer nozul tipleri gibi havuz duvarına sabitlenir. PVC gövdeli taşırma nozulu havuz suyuna karşı dayanıklıdır. Taşma nozulu 75 bar  ve 90 bar basınçlı temizlik ekipmanlarına uygun boru bağlantısı ile kullanılır. 

  • JET NOZUL

Jet nozul modeli büyük ve geniş ebatlı havuzlar için tercih edilen bir havuz bağlantı aracıdır. Özellikle yüksek debilerde kullanılabilen jet nozullar deformasyona karşı dayanıklı ve güçlüdür. Jet nozul, havuz robotlarının bağlantısında etkili olan nozul çeşitlerinden biridir. 

HAVUZ NOZULU NASIL KULLANILIR?

Havuz nozulu havuz ölçülerine ve havuz tipine göre belirlenerek havuz duvarlarına monte edilir. Havuz temizliği için tercih edilen havuz ekipmanı bağlantı aracına yani havuz nozuluna bağlanır. En çok tercih edilen havuz nozulu tipi vakumlu nozuldur. Çıkış uçları ile bağlantı sağlayan havuz nozulunun kullanımı oldukça kolaydır. 

HAVUZ NOZULU HANGİ TÜR HAVUZLARDA KULLANILIR?

Havuz nozulu belirli havuz türlerinde kullanılabilir. Örneğin

  • Açık yüzme havuzları,
  • Olimpik havuzlar,
  • Süs havuzları
  • Dinlenme havuzları vb;

HAVUZDA KAÇ TANE NOZUL BULUNMALIDIR?

Havuzun derinliğine ve büyüklüğüne göre nozul sayısı artar veya azalır. Derinliği 1,35 cm'den fazla olan yüzme havuzları için 8 m² başına bir havuz nozulu eklenebilir. Derinliği 1,35 cm'den az olan yüzme havuzları için 6 m² başına bir havuz nozulu kullanılır. 

Debi hesabına göre havuz nozul sayısını belirlemek de mümkündür. Havuzun metrekaresi ve debi oranına bölünerek havuzda olması gereken nozul sayısı öğrenilir.