7 dakika okuma süresi

Havuz Blower Nedir?

Havuz Blower Nedir?

Havuz blower, havuz suyunun sirkülasyonunu sağlamak için kullanılan bir pompa türüdür. Blower kelimesi İngilizce Üfleyici ya da Körük gibi anlamlara gelmektedir. Düşük basınçlı ortamlarda hava transferini gerçekleştiren havuz blower, fan mekanizmasıyla benzer şekilde çalışır. Fan mekanizması sayesinde su içinde hava akımı oluşturarak basınç düzenlemesine yarayan havuz blower, fonksiyonel bir çalışma prensibine sahiptir. Blower çeşitlerinden ve fan sayısından havuz tipine ve yapısına uygun olan modeli seçilerek kullanılmalıdır. 

Tüm yüzme havuzu çeşitlerinde blower kullanılabilmektedir. Özellikle daha temiz ve sessiz bir çalışma düzeneği olduğundan sıradan fanlara göre blower’ler daha kullanışlı ve uygun yapıdadır. 

HAVUZ BLOWER NE İŞE YARAR?

Endüstriyel alanlarda da kullanılan blower’lar havuz suyunda devridaim  yapmayı sağlar. Düzenek içerisinde yer alan motor/motorlar sayesinde bulunan hava vakumlanır ya da basınçlandırılmak suretiyle hareketlendirilir. Blower gövdesinde yer alan hava, gerekli kanallardan çıkar. Pervanelerin hareketlenmesiyle birlikte pratik bir çözüm sunar. Birçok farklı marka ve modelde blower türleri bulunmaktadır. 

HAVUZ BLOWER’IN FAYDALARI NELERDİR?

Havuz blower’ın faydaları:

Belirli bir noktayı havalandırma özelliği sayesinde istenilen alanlarda ayrı kullanım imkanı sunar.

Bakım ve onarım uygulamaları benzer ekipmanlara göre daha kolaydır.

Montaj ve kurulum uygulamaları benzer ekipmanlara göre daha kolaydır.

Verimli kullanımda uzun ömürlü bir cihazdır. 

Yüksek ve düşük sıcaklıklarda da sağlıklı bir şekilde çalışabilmektedir. 

Çevre kirliliğine yol açmaz. Yağsız şekilde de çalışabilir. 

Gürültü düzeyi düşüktür. 

Düzenli bir hava akışı için ideal bir araçtır. 

HAVUZ BLOWER ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Santrifüj Havuz Blower ve Roots Havuz Blower olmak üzere 2 çeşit havuz blower bulunmaktadır. 

Santrifüj Havuz Blower: Tek fanlı, çift fanlı ve üç fanlı olan 3 seçenekli Santrifüj blower cihazların, 0,4 KW gücünden 18,5 KW gücüne kadar motor çalışma performansı bulunmaktadır. Kolay kullanımı sayesinde sıklıkla tercih edilen blower modellerinden biridir. 

Roots Havuz Blower: Etkili bir blower olan Roots modeli, tek fanlı olarak çalışmaktadır. Gürültüsüz çalışma prensibi ile hem işletmelerde hem de kişisel yüzme havuzlarında kullanılmaktadır. 

DİĞER HAVUZ BLOWERLARI NELERDİR?

Havuz blower modelleri yukarıda ifade edilen yapılara göre farklılık göstermektedir. Harcadıkları enerji miktarına ve değişen güç seçeneklerine göre farklılaşan blowerlar için yukarıda bahsettiğimiz türlerden farklı bir tür bulunmamaktadır.

HAVUZ BLOWER’ININ ÖNEMİ NEDİR?

Havuz blower’ı suyun görsel netliğini korumak, su sirkülasyonunu sağlamak ve suyun temiz kalması için oldukça önemli bir ekipmandır. Havuz suyu ne kadar sık devridaim yaparsa  o kadar hijyenik bir yapısı olur. Dolayısıyla bakteri  ve yosun oluşumları engellenmiş olunur. Blower’lar aynı zamanda havuz kimyasallarının dengeli bir şekilde dağılması için de kullanılmaktadır.

HAVUZ BLOWER’IN AVANTAJLARI NELERDİR?

Blower’a gelen ekleri ya her yerde ayıralım ya da hiçbir yerde ayırmayalım….

Havuz blowerının avantajları:?

Sessiz çalıştığından rahatsız eden bir gürültüye sebep olmaz.

Hava akışını düzenli bir şekilde sağladığından temiz bir ortam yaratılır. 

Dinamik yapılı balans ayarı sayesinde titreşim düzeyi çok azdır.

Düzenli kullanıldığında çok büyük maliyetli arızalar yaşanmaz.

Bakımları ve onarımları kolaydır.

Ömürleri uzun ve kullanışlıdır.

HAVUZ BLOWER SEÇİMİ NASIL YAPILIR?

İşletme ve kamuya açık havuzların kullandığı blower’lar ve şahsi havuzlarda kullanılan blower’lar birbirinden farklıdır. Havuz büyüklüğü, havuzu kullanan kişi sayısı ve havuzun kullanım süresi (4 mevsim, sadece bahar ve yaz ayları gibi) doğrultusunda blower marka ve modeli seçilir. Özellikle 4 mevsim aktif kapalı ve açık havuzlarda yüksek kaliteli blower cihazlar tercih edilmelidir. 5 yıldan fazla kullanım süreleri bulunan blower’lar  için dayanıksız malzeme kullanıldığında, bu süre yarı yarıya düşmektedir. 

HAVUZ BLOWER MALİYETİ NEDİR?

Havuz blower maliyeti, kullanılan malzemenin kalitesine göre değişkenlik göstermektedir. Ne kadar kaliteli malzemeler kullanılırsa o kadar yüksek performanslı ve uzun ömürlü havuz blower’ları  üretilmektedir. Markaya ve modele göre de blower fiyatları farklılaşmaktadır. Filtre sistemlerinin değişme sıklığına göre bakım masrafı belirlenir. 

Havuzunuza uygun blower seçmek için havuz ebatlarını ve havuzun hangi periyotlarda kullanıldığını tespit etmek gerekmektedir. Bahsedilen bilgiler doğrultusunda havuzda çalıştırılacak blower sayısı belirlenir. 

HAVUZDA KAÇ TANE BLOWER OLMALIDIR?

Havuzda kaç adet blower olacağı havuzların en ve boy ölçülerine göre ve havuzu kullanacak kişilerin yoğunluğuna göre değişkenlik göstermektedir. En az 2 blower cihazı yüzme havuzlarında kullanılmaktadır. Eğer geniş ve uzun bir havuz için tercih edilecekse en az 4 blower cihazına ihtiyaç duyulmaktadır. 

HAVUZ BLOWER BAKIMI NASIL OLUR?

Blower cihazlarının 3, 6 ve 9 aylık olacak şekilde üç farklı temizlik ve bakım periyodu vardır. Filtre haznesi dolduğunda blower temizliği yapılmalıdır. Cihaz çalışırken temizlenmemelidir. Belirli aralıklarda basınç valfi kontrolü yapılmalıdır. Rutin kontrol ve bakımları aksatılmamalıdır. Motorun kuvvetinden dolayı gevşeyebilen bağlantı cıvaları rutin kontrol esnasında takip edilmelidir. Blower’da bulunan kayışların gergin olmamasına, esneme payı bırakılmasına dikkat edilmelidir. Motorun devreye girdiği andan itibaren olması gerekenden daha farklı sesler çıkarması halinde teknik ekibe danışılmalı ve motorun çalışması durdurulmalıdır. 

HAVUZ BLOWER VE HAVUZ POMPASI ARASINDAKİ FARKLILIKLAR NEDİR?

Havuz blower ve havuz pompası arasındaki farklılıklar:

Havuz blower’da  tek kademeli, çift kademeli ve üç kademeli olarak fan mekanizması bulunurken, havuz pompasında tek bir fan yapısı vardır. 

İki cihaz arasındaki minimum çalışma saatleri birbirinden farklıdır. 

Havuz blower cihazları havuz pompasına kıyasla daha sessiz çalışmaktadır.

Havuz pompalarının temizlik periyotları daha sık yapılır, havuz blower temizliği daha seyrek yapılır.   

Havuz Pompası Nedir, Ne İşe Yarar? başlıklı içeriğimizi ziyaret ederek havuz pompaları ile ilgili tüm bilgilere erişebilirsiniz.

KUM TUTUCU HAVUZ BLOWER NEDİR?

Kum tutucu havuz blower’lar, hem manuel hem de otomatik olarak çalışabilmektedir. Havuz dibine çöken kum, taş ve benzeri atıkların saklandığı haznesi ile kum tutucu blower’lar özellikle işletme havuzları gibi çok fazla kullanıcısı olan havuzlarda tercih edilmektedir. Katı maddelerin diğer blower cihazlarını tıkaması veya bozması gibi durumlarda kum tutucu blower’lar daha kullanışlı olduğundan talep görmektedir.