31 dakika okuma süresi

Sonsuzluk Havuzu

Sonsuzluk Havuzu

Sonsuzluk havuzları müthiş manzaraları ve göz alıcı güzellikleri ile dikkat çeken bir havuz türüdür. Genellikle büyük otellerde ve villa gibi lüks yaşam alanlarında bulunan bu havuz türü özel bir tasarıma sahiptir. Sonsuzluk havuzları, bu özel tasarımları sayesinde sanki manzaralarında bulunan denizle birleşmiş gibi görünürler. 

Denizle birleşmiş bir görüntü oluşturan yapıları nedeniyle sonsuzluğa uzanır gibi görünen bu havuzlar kullanıcılara eşsiz bir deneyim sunarlar. Sonsuzluk havuzları genellikle deniz manzarasına sahip olsalar da bu her zaman gerekli değildir. Önemli olan faktör hoş bir manzaranın bulunması ve havuzun yüksek bir mekana konumlandırılmasıdır. Kimi sonsuzluk havuzunun kenarları belirgindir ancak ideal olan, sonsuzluk havuzunun manzara tarafındaki kenarının mümkün olduğunca görünmez olmasıdır. Böylelikle havuzun manzarayla birleştiği illüzyonu oluşturulmuş olur.

Sonsuzluk havuzu yapımı, özellikle tasarımı açısından oldukça ustalık gerektiren bir projedir. Yapısal ve mimari olarak oldukça dikkatli bir çalışma gerektiren bu havuz türü oldukça masraflı olabilir. Bunun yanı sıra sonsuzluk havuzunun yapılacağı bölge dikkatli seçilmelidir. Hoş bir manzaraya bakan yüksek bir alanı seçmek gerekir. Aksi takdirde oluşturulması hedeflenen ihtişamlı illüzyonu ortaya çıkarmak mümkün olmayacaktır. Bu yüksek alanlar genellikle eğimli bölgeler arasından seçildiği için havuzun ve bağlı bulunduğu yapıların bu eğimli alana dikkatle sabitlenmiş olması gereklidir. Sonsuzluk havuzunun inşaatında yapılan mimari veya mühendislik hataları oldukça kötü sonuçlar ortaya çıkarabilir. Yapımında ciddi bir çalışma gerektiren sonsuzluk havuzlarını pek yaygın bir şekilde göremememizin başlıca sebebi yapımlarının oldukça pahalı olabilmesidir. Sonsuzluk havuzu konsepti ilk olarak 1960’lı yıllarda ABD’de ortaya çıkmıştır. Günümüzde de bu havuzlar lüks yapılarıyla kullanıcılara inanılmaz bir görsel deneyim sunmaya devam etmektedirler.

SONSUZLUK HAVUZU NEDİR?

Sonsuzluk havuzları yapımlarında gereken yüksek masraflara rağmen tercih edilen bir havuz türüdür. Hayal ettikleri görünüme ulaşmak için masraftan kaçınmayan işletme sahipleri ve lüks konutlarına farklı bir hava katmak isteyen kişiler için idealdirler. Çünkü sonsuzluk havuzları kendilerine özgü yapıları ile bulundukları yerde görkemli ve ilgi çekici bir görünüm oluştururlar. Özellikle yaz aylarının vazgeçilmezi olan havuzlara yeni bir boyut kazandırırlar. Temel olarak bir sonsuzluk havuzunun sağladığı en önemli fayda estetik açıdan hoş bir görünüm oluşturmasıdır. Bunun yanı sıra standart bir havuzun sağladığı tüm özellikler sonsuzluk havuzlarında da bulunmaktadır. Sonsuzluk havuzları dinlenme, keyifli vakit geçirme, egzersiz ve fiziksel terapi amaçlı kullanılabilen alanlardır. Özellikle oluşturdukları güzel manzara ile dinlenme için ideal bir alan oluştururlar.

Sonsuzluk havuzları yapıları gereği yalnızca açık havuz olarak kullanılabilmektedirler. Bu durum bir dezavantaj gibi görünse de bir avantaja da dönüştürülebilir. Çünkü sonsuzluk havuzları güzel bir manzarayı daha da iyi hale getirmek için ideal havuzlardır. Bulundukları yapıyı daha ilgi çekici ve değerli hale getirebilirler. Bunun yanı sıra kapalı havuz olarak kullanılamama özellikleri sonsuzluk havuzlarının dört mevsim kullanılmasını engellemez. Çünkü gerekli ısıtma sistemleri ile havuz suyunun sıcaklığı belirli bir noktada tutulabilir ve havuz soğuk havalarda da kullanılabilir. Yapımı bilgi ve deneyim gerektiren sonsuzluk havuzlarının örneklerine çok sık rastlamayız. Bu durum da sonsuzluk havuzlarını değerli kılar ve bu havuzlar kolayca bulundukları yerin sembolü haline gelebilirler. Tüm bu özellikleri nedeniyle sonsuzluk havuzları, yüksek fiyatlardan çekinmeyen kullanıcılar tarafından tercih edilirler.


SONSUZLUK HAVUZUNUN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Lüks görünümlü hoş bir havuz ortamı yaratmak isteyen kullanıcılar sonsuzluk havuzu seçeneğine yönelmektedir. Sonsuzluk havuzunun kendine özgü özellikleri bu havuz türünü kullanıcılar açısından oldukça çekici hale getirmektedir.
Kısaca sonsuzluk havuzunun bazı özelliklerini şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Sonsuzluk havuzları, güzel bir manzara ile adeta iç içe geçerek olduklarından daha büyük görünürler ve manzarayla uyum oluştururlar. Eğer uyum oluşturdukları manzara bir deniz manzarası ise, bu havuzlar sonsuzluğa uzanıyormuş hissi verir.
  • Sonsuzluk havuzlarında manzarayla birleşme illüzyonunu yaratan en önemli faktör havuzun dışa bakan kenarlarının mümkün olduğunca görülmeyecek şekilde tasarlanmasıdır. İdeal olarak bu kenar havuz yüzey seviyesinden düşük seviyede yapılır ve taşan su aşağıda bulunan ikinci bir havuza akar.
  • Sonsuzluk havuzları yeterli alan olduğu sürece istenilen büyüklüklerde yapılabilir. Ancak genellikle daha geniş ve ferah bir görünüm oluşturmak hedeflendiğinden büyük ölçüler tercih edilir.
  • Sonsuzluk havuzlarını genellikle otel gibi işletmelerde görmüş olsak da özel konutlara da sonsuzluk havuzu yapılabilmektedir. Önemli olan faktör yeterli alanın bulunması, bölgenin iyi bir manzaraya bakması ve yeterince yüksekte olmasıdır.
  • Sonsuzluk havuzunun yapımında ilk olarak en önemli faktör doğru alanın belirlenmesidir. Hoş bir manzara ve bölgenin yüksekliğinin yanı sıra havuzdan taşan suyu yakalamak için ikinci bir havuz yapımının da uygun olması idealdir.
  • Sonsuzluk havuzları bölgenin yapısına bağlı olarak birçok farklı şekil ve boyutta yapılabilir. Ancak özellikle bu havuz türünde, iyi bir dizayn ve inşaat süreci için profesyonel çalışma gereklidir.


SONSUZLUK HAVUZUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Sonsuzluk havuzu yapımı süreci bilgi, deneyim ve yaratıcılık gerektiren bir süreçtir. Yapımı ve bakımı ekstra çaba ve masraf gerektiren bu havuz türü, kullanıcılara sağladığı birçok faydadan dolayı tercih edilmektedir. 

Sonsuzluk havuzlarının bazı faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İlk olarak sonsuzluk havuzları, oluşturdukları estetik görünüm sebebiyle tercih edilirler. Yüksek bir zeminin tam köşesine yerleştirildikleri için manzarayla birleşmiş gibi görünürler. Kullanılan mimari teknikler, bu havuzlarda sonsuzluk illüzyonu oluşturmaktadır.
  • Toplu şekilde kullanıma uygun oldukları gibi, sonsuzluk havuzları özel konutlara da yapılabilir. Gereken alan ve yeterli kaynaklar bulunduğu sürece beklenilen sonuçlar elde edilebilir.
  • Standart yüzme havuzlarının sunduğu tüm kullanım amaçları için kullanılabilirler. İster spor ister dinlenme amaçlı olarak sonsuzluk havuzlarından faydalanılabilir.
  • Yapıları gereği sonsuzluk havuzlarının tamamen kapalı olarak yapılması mümkün olmasa da gerekli sistemler kurulduğu takdirde dört mevsim kullanılabilirler. Havuz suyu ısıtma sistemleri ile sonsuzluk havuzlarından soğuk mevsimlerde de faydalanmak mümkündür.
  • Işıklandırma sistemleri gibi eklentilerle sonsuzluk havuzlarının şık görünümü akşam saatlerinde de ortaya çıkabilir. Sonsuzluk havuzlarının yapımında birçok farklı dizayn seçeneği ve eklenti opsiyonu bulunmaktadır. Bu havuzlarda kullanıcının isteklerine göre çeşitli tasarımlar kullanılabilir.
  • Sonsuzluk havuzlarının estetik görünümleri, bu havuzları çeşitli toplu etkinlikler için ideal bir alan haline getirmektedir. Yani bir sonsuzluk havuzu yalnızca bir havuz değil aynı zamanda iyi bir sosyal alandır.

SONSUZLUK HAVUZU KAROLARI



SONSUZLUK HAVUZU TEHLİKELİ MİDİR?

Sonsuzluk havuzlarının dizaynında estetik faktörüne verilen önem kadar güvenlik de önemsenmelidir. Standart havuzların kendilerine özgü tehlikeleri bulunmaktadır. Yüzme havuzlarında yüzme bilmeyen kişilerin boğulması, havuzun dışarısında yanlış bir hareketin sonucunda kazaların görülmesi mümkündür. Sonsuzluk havuzları yüksek bir alana inşa edildikleri ve yapıldıkları bölgenin tam köşesinde bulundukları için ekstra bir tehlike oluşturuyor gibi görünebilirler. Doğru şekilde tasarlanmamış sonsuzluk havuzlarında bu durum geçerlidir diyebiliriz. Kenarlarının seviyesi doğru ayarlanmamış, güvenlik önlemleri yeterince alınmamış sonsuzluk havuzları tehlikeli olabilir. Ancak genellikle sonsuzluk havuzlarında oluşabilecek kazaları önlemek için çeşitli güvenlik önlemlerinden yararlanılır. Örneğin, sonsuzluk havuzlarının manzaraya bakan kenarı sanıldığı gibi aşırı düşük seviyeli olmak zorunda değildir. Bu kenarın su seviyesinin yalnızca birkaç milimetre altında olması sonsuzluk illüzyonunu yaratmakta yeterli olacaktır. Dolayısıyla güvenli şekilde tasarlanmış bir sonsuzluk havuzunda düşme ihtimaline karşı önlemler alınabilir.

Genellikle, sonsuzluk havuzlarından taşan suları toplamak için havuzun hemen alt kısmında ikinci bir havuz bulunur. Bu durum, tüm sonsuzluk havuzları için geçerli olmasa da birçoğunda buna benzer bir sistem vardır. Sonsuzluk havuzları için yapılan bu ikinci havuz ekstra bir güvenlik önlemi olarak görülebilir. Bu havuzlar doğru konumlandırıldıkları ve yeterince büyük yapıldıkları zaman düşme durumlarında çarpmanın etkisini azaltmakta kullanılabilirler. Tabii ki iki havuz arasındaki farkın yüksek olması nedeniyle oluşabilecek beton etkisi de unutulmamalıdır. Bunun yanı sıra kimi sonsuzluk havuzunda güvenlik için bariyerler bulunmaktadır. Her ne kadar gerekli tüm güvenlik önlemleri alınmış olsa da sonsuzluk havuzuna ilk girildiğinde güvensiz hissedilebilir. Köşesi görülmeyen bu havuzlarda her an aşağı düşme tehlikesi varmış gibi görünebilir. Kullanıcıların sonsuzluk havuzlarında dikkatli davranması, bu havuzları güvenli şekilde kullanmaları için önemlidir.

SONSUZLUK HAVUZU ÇOCUKLAR İÇİN TEHLİKELİ MİDİR?

Yeterli güvenlik önlemlerinin alınmadığı sonsuzluk havuzları özellikle çocuklar için tehlikeli olabilir. Yetişkinlerin kullanımına yönelik tüm havuzlar çocuklar için çeşitli tehlikeler yaratmaktadır. Standart yüzme havuzlarının kullanımı da çocuklar için uygun değildir. Aynı durum sonsuzluk havuzları için de geçerlidir. Bunun başlıca sebebi çocukların boyunun havuz derinliğinden oldukça düşük olmasıdır. Yüzme bilmeyen çocuklar yetişkin birinin gözetimi olmadan bu havuzları kullanırlarsa boğulabilirler. Çocuklar söz konusu olduğunda dikkatsizlikten kaynaklanabilen kazaların oluşma ihtimali de artmaktadır. Havuzda yüzerken oluşabilecek kazalarla birlikte çocuklar havuz çevresinde oynarken kayabilir ve düşebilirler.

Belirli bir derinliğin üzerinde olan sonsuzluk havuzlarının küçük yaştaki çocuklar tarafından kullanımı uygun değildir. Dolayısıyla işletmelerde sonsuzluk havuzlarının yakınına çocuklu aileler için çocuk havuzu yapılması akıllıca olacaktır. Eğer bir sonsuzluk havuzunun çocuklar tarafından da kullanılması planlanıyorsa ekstra güvenlik önlemleri alınmalıdır. Sonsuzluk havuzunun derinliği bu amaca yönelik olarak doğru şekilde ayarlanmalıdır. Havuzun manzaraya bakan kenarına düşmeyi engelleyici bariyerler yapılmalıdır. Bunun yanı sıra havuzun içindeki ve çevresindeki döşemeler kaymayı önleyici alternatifler  arasından seçilmelidir. Ayrıca havuz çevresinde gerekli uyarı levhaları asılmalı ve çocuklar sonsuzluk havuzlarını yalnızca bir yetişkinin kontrolünde kullanmalıdır. Mümkün olan tüm güvenlik önlemleri alınmalıdır ve çocukların sonsuzluk havuzu kullanmasının tehlikeli olabileceği unutulmamalıdır.

SONSUZLUK HAVUZUNUN DİĞER HAVUZLARDAN FARKLILIKLARI NELERDİR?

Sonsuzluk havuzunu özel yapan ve diğer havuzlardan farklı kılan bazı özellikleri bulunmaktadır. Bu özelliklerin bazıları ilk görüşte belli olsa da bazıları için sonsuzluk havuzlarını dikkatli incelemek gerekir. 

Sonsuzluk havuzunun diğer havuzlardan farklılıklarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İlk olarak sonsuzluk havuzlarında hedeflenen görüntüyü oluşturmak için açık bir alan gereklidir. Havuzun yapılacağı alan yüksek bir bölgede, hoş bir manzaraya bakar durumda olmalıdır. Bu nedenle sonsuzluk havuzları diğer birçok havuz türünün aksine kapalı havuz şeklinde yapılamaz.
  • Sonsuzluk havuzlarının yapımında mimari ve mühendislik konularında ciddi bir bilgi ve deneyim gerekir. Diğer havuz türleri için belirli bir formül üzerinden tasarım yapılabilir ancak sonsuzluk havuzları alanın yapısına göre özel gerekliliklere sahip olabilirler.
  • Çoğu sonsuzluk havuzunun hemen altında, köşeden taşan suyun sisteme geri kazandırılması için ikinci bir havuz bulunur. Bu ikinci havuz nedeniyle sonsuzluk havuzlarının bakımı ve temizliği ekstra uğraş gerektirebilir.
  • Sonsuzluk illüzyonunu daha iyi bir şekilde yaratmak için havuzun manzaraya bakan köşesinde döşeme kullanılmaması tercih edilebilir.
  • Diğer havuz türleri birçok farklı yapı ve özellikteki alana yapılabilir. Buna karşın sonsuzluk havuzları için iyi bir manzara ve yeterince yükseklik gereklidir.
  • Yapımında ve tasarımında ciddi bir uğraş gerektiren sonsuzluk havuzları diğer havuz türleri kadar yaygın değillerdir.

SONSUZLUK HAVUZU NASIL YAPILIR?

Sonsuzluk havuzlarının tasarım ve yapım süreci oldukça emek isteyen, karmaşık bir süreçtir. Diğer havuz türlerinin yapımında kullanılan malzemelerden yararlanılır. Sonsuzluk havuzlarının yapımındaki en zor süreç tasarım ve planlamadır. Öncelikle sonsuzluk havuzunun yapımı için uygun bir alan belirlenir. Bu alanın yüksek bir bölgede bulunması ve hoş bir manzaraya bakması gerekir. Tercihen bu manzara bir deniz veya okyanus manzarası olabilir. Böylelikle havuzun denizle birleştiği illüzyonu oluşur ve havuz olduğundan büyük görünür. İnşaat alanı belirlendikten sonra tasarım aşamasına geçilir. Sonsuzluk havuzları yüksek bir alanın tam köşesine yapıldıkları için tasarımda bölgedeki eğim de hesaba katılır. Havuzun eğimden etkilenmeden yıllar boyu hasar almayacak şekilde dizayn edildiğinden emin olunur. İlk havuz ve ikinci havuz beraber dizayn edilir ve aralarında hem işlevsel hem de estetik açıdan uyum sağlanır. Sonsuzluk havuzunun manzaraya bakan kenarı, istenilen görüntünün oluşması için havuz yüzeyinden bir miktar aşağıda tasarlanır. Havuzun tasarımına eklenmesi planlanan bölmeler varsa bu noktada onlar da tasarıma eklenir.

Dizayn süreci tamamlandıktan sonra sonsuzluk havuzunun inşasına geçilir. Öncelikle bölgede havuz için kazı yapılır ve havuzun temeli atılır. İkinci havuz da ilk havuz gibi tasarıma uygun şekilde yapılmaya başlanır. Havuzun su tesisatı ve elektrik sistemleri gibi parçaları yerleştirilir. Genellikle ışıklandırma gibi sistemler de sonsuzluk havuzlarına eklenmektedir. Filtrasyon ve hijyen için gerekli sistemler monte edilir. Sonsuzluk havuzlarında taşan su ikinci havuzda biriktiğinden, suyun asıl havuza geri kazandırılması için su tesisatı ve filtrasyon sistemlerinde bağlantı gereklidir. Bu bağlantı da sonsuzluk havuzunun yapımı sırasında gerçekleştirilir. Sonsuzluk havuzlarında yüzey temizliği için skimmerlardan yararlanılabilir. Yapım işlemleri sırasında bu aparatlar da havuza takılır. Gerekli tüm sistemlerin yerleştirilmesinden sonra havuz döşemeleri yerleştirilir. Sonsuzluk havuzunun inşaatının tamamlanmasının ardından çevrede gerekli düzenlemeler yapılır ve havuz suyla doldurulur. Havuz suyunda gerekli kontroller yapıldıktan sonra sonsuzluk havuzu kullanıma hazır hale gelir.

SONSUZLUK HAVUZU YAPIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

Bir sonsuzluk havuzu, yapım ve tasarım aşamaları doğru şekilde gerçekleştirildiği takdirde harika görünüme sahip, işlevsel bir havuza dönüşmektedir. Sonsuzluk havuzu yapımının doğru şekilde tamamlanması için dikkat edilmesi gereken bazı etkenler vardır.

Bu etkenleri kısaca şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Sonsuzluk havuzlarının tasarımı, bu havuzların yapımındaki en önemli adımlar arasındadır. Bu havuzlar yüksek bir alana yapılmaktadır ve genellikle eğimli bir bölgeye inşa edilirler. Bölgenin tüm özellikleri hesaba katılarak, işlevsel ve estetik bir tasarım oluşturulmalıdır.
  • Tüm havuz türlerinde su yalıtımının etkili bir biçimde yapılması önem taşır. Bu önem sonsuzluk havuzlarında daha da artmaktadır. Özellikle havuzun manzaraya bakan kenarının bulunduğu bölgede su yalıtımı iyi bir şekilde yapılmalıdır.
  • Sonsuzluk havuz yapımı oldukça maliyetli bir proje haline gelebilmektedir. Masrafların daha da artmasının önüne geçmek için inşaat süreci öncesinde detaylı bir planlama yapılmalı ve bu planlamaya uyulmalıdır.
  • Sonsuzluk havuzu, gerekli önlemler alınmadığı takdirde tehlikeli bir havuz türü olabilir. Havuzda ileride oluşabilecek kazaların önüne geçmek için tüm güvenlik önlemleri alınmalıdır. Havuz içinde ve çevresinde kaymayı önleyici döşemeler tercih edilebilir.
  • Sonsuzluk havuzunun yapım maliyetinin yanı sıra işletme ve bakım maliyetleri de hesaba katılmalıdır.
  • Taşan suyun akacağı ikinci havuz ile ana havuz arasındaki gerekli bağlantılar doğru şekilde yapılmalıdır. Tasarım sırasında bu iki havuz bir uyum içerisinde olacak şekilde dizayn edilmelidir.

SONSUZLUK HAVUZU YAPIMINDA KULLANILAN MALZEMELER NELERDİR?

Sonsuzluk havuzlarının tasarımında özel mimari teknikler kullanılsa da bu havuzların yapımında diğer havuzlardan farklı malzemelere ihtiyaç duyulmaz. Öncelikle sonsuzluk havuzu yapımında beton gereklidir. Havuzun temelini oluşturmakta sağlam ve iyi su yalıtımı sağlayan bir beton kullanılır. Buna ek olarak yalıtım malzemeleri ile havuzun su geçirmezliği sağlamlaştırılır. Diğer tüm havuz türlerinde olduğu gibi sonsuzluk havuzlarında da su tesisatı ve elektrik sistemi parçalarına gerek duyulur. Sonsuzluk havuzlarında su tesisatı ikinci havuz da hesaba katılarak yapılır. Bu sistemlere ek olarak, isteğe bağlı şekilde ışıklandırma, ısıtma gibi sistemlerin parçaları da gerekebilir. Ekstra işlevsellik sağlayan bu parçalar, gerekli olmasalar da havuza kullanım çeşitliliği katarlar.

Havuzun işlevselliği açısından hayati öneme sahip parçalar arasında su pompası ve filtrasyon sistemi bulunmaktadır. Su pompası havuzda su sirkülasyonu sağlamak için, filtrasyon sistemi ise yeterli hijyeni sağlamak ve korumak için gerekir. Sonsuzluk havuzunda yüzeydeki su sürekli olarak ikinci havuza aktığı için taşmalı havuz sisteminin kendiliğinden var olduğunu söyleyebiliriz. Ancak özellikle ikinci havuzun yüzey temizliği için taşmalı sistem veya skimmer kullanımı gerekir. Yüzey temizliği için kullanılacak sisteme bağlı olarak taşmalı sistem parçalarına veya skimmerlara ihtiyaç duyarız. Sonsuzluk havuzu yapımında ihtiyacımız olan diğer malzemeler havuz içi ve çevresi için kullanılan yüzey malzemeleridir. Bu malzemeler arasında sıva, boya ve fayans gibi malzemeler bulunmaktadır.

SONSUZLUK HAVUZU ÖLÇÜLERİ NASIL OLMALIDIR?

Sonsuzluk havuzlarının tasarımı ve inşaatı ile ilgili önemli faktörlerden biri havuzun ölçüleridir. Havuzun inşa edileceği alana bağlı olarak çeşitli tasarım ve ölçülere sahip sonsuzluk havuzu inşaatı yapmak mümkündür. Sonsuzluk havuzu ölçülerinin belirlenmesinde öncelikli olarak yapım alanının boyutu ve özellikleri hesaba katılmalıdır. Öncelikle bölgenin analizi detaylı bir biçimde yapılmalı ve havuzun boyutları kararlaştırılmalıdır. Sonsuzluk havuzlarında görkemli ve ferah bir görünüm elde edilmesi amaçlanır. Bu nedenle genellikle daha büyük ölçülere sahip tasarımlar tercih edilir. Havuzu manzarayla adeta birleşmiş gibi gösteren tasarım sayesinde sonsuzluk havuzu olduğundan büyük görünür.

Sonsuzluk havuzlarında boyut konusunda olduğu gibi tasarım konusunda da esneklik söz konusudur. Dört köşeli tasarımlar dizayn konusunda görece daha basit oldukları için sıklıkla tercih edilirler. Bunun yanı sıra yuvarlak veya eliptik sonsuzluk havuzu tasarımları, hatta daha detaylı ve ilginç tasarımlar da görebiliriz. Tercih edilen tasarım, kullanıcı sayısı ve inşa alanının boyutları gibi faktörlere bağlı olarak ideal sonsuzluk havuzu ölçüleri belirlenir. Sonsuzluk havuzlarında en ve boy ölçülerinin yanı sıra derinlik ölçüleri de önemlidir. Kalabalık bir kullanıcı potansiyeline sahip olan sonsuzluk havuzlarında her kullanıcıya hitap etmesi açısından ortalama bir derinlik tercih edilmelidir. Havuz için seçilen ölçülere bağlı olarak yapım masraflarının da değişiklik göstereceği unutulmamalıdır.

SONSUZLUK HAVUZU DÖŞEMELERİ NASIL OLMALIDIR?

Sonsuzluk havuzu yapımı sırasında kullanılan döşeme türü hem estetik görünüm hem de işlevsellik açısından öneme sahiptir. Havuzlar yapıları nedeniyle zaman zaman kazaların gerçekleştiği ortamlardır. Kullanılan döşeme malzemeleri ile suyun birleşmesi sonucunda kaygan bir ortam oluşmaktadır. Havuzda geçirilen keyifli zaman süresince dikkatsizlikler yapılabilir ve bunun sonucunda kazalar meydana gelebilir. Sonsuzluk havuzlarında estetik yönünden olduğu kadar güvenlik açısından da uygun döşemeler seçilmelidir. Havuz çevresinde kaymayı önleyici döşemeler tercih edilmelidir.

İşlevsellik konusunda diğer önemli bir faktör kullanılan döşemelerin aşınmaya ve darbelere karşı dayanıklı olmasıdır. Havuz içinde kullanılan döşeme malzemeleri suya ve havuz kimyasallarına dayanıklı olmalıdır. Bunun yanı sıra havuz içinde ve dışında kullanılan porselen havuz karoları darbelere karşı dayanıklılık özelliği de aranmalıdır.

Sonsuzluk havuzları öncelikle görünüm yönünden kendine özgü bir hava yaratılması amaçlanan havuzlardır. Dolayısıyla bu havuzlarda döşeme seçimi estetik özelliklerin en iyi şekilde ortaya çıkması açısından da önemlidir. Döşemelerde ilginç desenler seçilebileceği gibi daha doğal tasarımlardan da yararlanılabilir. Sonsuzluk havuzunun manzarasına bağlı olarak döşemelerin tasarımı seçilebilir. Dayanıklılık, güvenlik ve estetik faktörlerine özen göstererek sonsuzluk havuzlarında kullanılmaya uygun bir döşeme seçimi yapılabilir.

SONSUZLUK HAVUZU YAPIM MALİYETİ NEDİR?

Sonsuzluk havuzları yapım maliyeti açısından yüksek olan havuzlar arasındadır. Öncelikle havuzun yapılması için gereken alan oldukça spesifiktir. Bu alanın güzel bir manzaraya sahip, yüksek bir alan olması gerekir. Buna ek olarak sonsuzluk havuzu tasarımı mimari konusunda bilgi ve deneyim gerektirir. Aynı zamanda tüm inşaat işlemleri dikkat ve uzun uğraşlar gerektiren işlemlerdir. Bir sonsuzluk havuzu yaptırırken aslında iki tane havuz yaptırmış olursunuz. Birinci havuz ana havuz ikinci havuz ise sonsuzluk havuzundan akan suların toplandığı havuzdur. Bu havuzlar arasında su sirkülasyonu sağlanması için bağlantıların yapılması gerekir.

Sonsuzluk havuzu yapım işlemi profesyonellik gerektiren ve zor bir işlem olduğu için fiyatları da aynı oranda yüksektir. Bir sonsuzluk havuzunun yapım fiyatı inşaat alanının özelliklerinden havuzun tasarımı ve boyutlarına göre birçok faktöre bağlı olarak değişim gösterebilmektedir. Bu nedenle sonsuzluk havuzu fiyatları hakkında en doğru bilgiyi bu işte uzmanlaşmış bir firmadan alabilirsiniz. Yapım bölgesi, istenilen boyutlar ve bütçe gibi bilgileri bu tür bir firmayla paylaşarak sonsuzluk havuzu fiyatları konusunda en doğru bilgilere ulaşabilirsiniz.

SONSUZLUK HAVUZU NASIL TEMİZLENİR?

Sonsuzluk havuzlarının temizlik ve bakımı, havuzun uzun yıllar boyu keyifli ve sağlıklı şekilde kullanılması için önemlidir. Diğer tüm havuz türleri gibi, sonsuzluk havuzlarında da rutin bakımlar aksatıldığı ya da yapılmadığı zaman hijyen açısından çeşitli sorunlar oluşabilir. Sonsuzluk havuzlarında genellikle üst havuzdan taşan suyun biriktiği ikinci bir havuz bulunmaktadır. İkinci havuzda biriken su, filtrasyon sistemiyle temizlenerek üst kısma geri gönderilir. Sonsuzluk havuzunuzun temizliğinde bu iki havuz tek bir sistem olarak düşünülmeli ve ikisinin de bakımları aksatılmamalıdır.

Havuzun otomatik filtrasyon sistemlerinin yükünü azaltmak için manuel olarak da temizlik yapılabilir. Havuz kepçesi ve havuz fırçası gibi aparatlar yardımıyla manuel temizlik gerçekleştirilebilir. Bunun yanı sıra havuz kimyasalları ile gözle görülemeyen zararlıların temizliği yapılır. Tam temizlik sağlamak için belirli aralıklarla havuz suyu tamamen boşaltılır ve havuz taze suyla doldurulur. Bu işlem sırasında havuz tamamen boş olduğu zaman genel bir temizlik uygulanır. Sonsuzluk havuzunun temizliği ve tüm sistemlerinin bakımları aksatılmayarak kullanıcılar için hijyenik bir havuz ortamı oluşturulur.

TÜRKİYE’DE BULUNAN SONSUZLUK HAVUZLARI NELERDİR?

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sonsuzluk havuzlarına ilgi büyüktür. Büyüleyici bir dinlenme ve eğlence ortamı oluşturan sonsuzluk havuzları gün geçtikçe daha popüler hale gelmektedir. Ancak yapımı çok fazla uğraş ve kaynak gerektiren sonsuzluk havuzlarına genellikle yalnızca lüks yaşam alanları ve bazı otellerde rastlarız. Türkiye’de bulunan sonsuzluk havuzlarını tatil yörelerinde ve büyük şehirlerde bulunan bazı otellerde görmekteyiz. Bunun yanı sıra ülkemizde bulunan kimi lüks villalar da sonsuzluk havuzuna sahiptir.

SONSUZLUK HAVUZU REFERANSLARI