8 dakika okuma süresi

SERAPOOL ve MAPEI işbirliği ile Doğru Havuz Yapımı

SERAPOOL ve MAPEI işbirliği ile Doğru Havuz Yapımı

SERAPOOL ve MAPEI İş Birliği ile Yüzme Havuzlarında Yalıtım, Porselen Karo Ve Derz Uygulaması 

Yüzme havuzları, bazen suyun rahatlatıcı gücüyle dinlendiğimiz, bazense sevdiklerimizle eğlenceli vakitler geçirdiğimiz, en çok keyif aldığımız mekanlardan biridir. Bu keyfi, hiç sorun yaşamadan, uzun yıllar sürdürebilmek için ise nitelikli bir havuz yalıtımı yapmak ve kaliteli bir havuz karosu seçmek en önemli konuların başında gelir. Dolayısıyla doğru malzemelerin seçimi ve doğru bir şekilde uygulanması yüzme havuzlarının ömrünü uzatmada kritik bir rol oynar.

Bu yazımızda da doğru yalıtım uygulaması, porselen havuz karosu döşemesi ve derz uygulamasının önemli noktalarını başlıklar halinde derleyerek sağlam ve uzun ömürlü bir yüzme havuzuna nasıl kavuşacağınızı madde madde sıraladık.  


Havuz Su Yalıtımı Nasıl Yapılır?

İyi bir yüzme havuzu yalıtımı için öncelikle alt yüzey hazırlığı yapılmalıdır. Alt yüzey hazırlığı ne kadar iyi olursa yalıtım ve havuz karosu uygulaması da o derece istenen düzeyde ve maksimum performansta gerçekleşecektir. O nedenle havuz kalıplarını sökerken oluşmuş segregasyonlar, kalıp hataları, mutlaka R3 ve R4 sınıfı yapısal tamir araçlarıyla tamir edilip yüzeyin düzgün, olabildiğince pürüzsüz hale getirilmesi gerekmektedir. Ayrıca boru geçişlerinin, projektör yuvalarının ve giderlerin mutlaka uygun montaj harçlarıyla tamir edilip yalıtım uygulamasına geçilmesi şarttır.

Havuz Su Yalıtımı Neden Önemlidir?

Doğru yüzey hazırlığı yapıldıktan sonra, ikinci aşama olarak yalıtım uygulamasına geçilmelidir. Yalıtım uygulamasında, önemli birkaç hususa dikkat edilmesi gerekir. Bunlar; pah bandının ve yüzeye gelecek olan filenin alkaliye karşı dayanıklı olması ile kullanılan yalıtım malzemesinin çimento bazlı tam elastik olmasına özen gösterilmesidir.

Bu malzemelerle oluşturulmuş yalıtım bir sistem olarak karşımıza çıkar ve şöyle uygulanması gerekir;

  • Pah bandı köşelere uygulanır ve güzel bir şekilde sabitlenir. Sabitledikten sonra yüzeye gelecek olan birinci kat yalıtımı yapılır. 
  • Birinci kat yalıtımında, malzeme henüz ıslakken file serilir ve ardından ikinci kat yalıtım uygulaması yapılır. Burada önemli olan bir husus vardır; tam kurumanın sağlanması için birinci kat ile ikinci kat yalıtım uygulaması arasında 5-6 saat beklenmesi gerekmektedir. 
  • Yalıtım işi bittikten sonra 5 gün beklenmeli ve 5 günün sonunda havuz karosu uygulamasına başlanmalıdır.

Mükemmel Bir Havuz Karosu Nasıl Seçilir? Havuz Karosu Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Öncelikle havuz karosu seçilirken, havuzlar için en ideal, en hijyenik ve en dayanıklı malzeme olan porselen havuz karoları tercih edilmelidir.

  • Kullanılan havuz karosunun, aşırı ve ani sıcaklık değişimleri ile dona dayanıklı olması,
  • Malzemenin su emme oranının en az 1000’de 3’ün ( 3/1000) altında olması,
  • Nitelikli hammaddelerden yapılmış ve iyi pişirilmiş karolardan teşkil edilmesi gerekmektedir. 

Bu özelliklere sahip nitelikli karolar ancak havuz için uzun ömürlü ve dayanıklı olabilir. Bundan dolayı porselen havuz karosu seçimi yapılmalıdır. 

Havuz Karosu Yapıştırıcı Seçimi: Püf Noktaları-Havuz Karosu Uygulama Teknikleri ve İpuçları

  • Bir diğer önemli malzeme seçimi ise yapıştırıcıdır. Bu hususta, C2TE S1 flex bir yapıştırıcı seçimi yapılmalıdır. 
  • Yapıştırıcı uygulamasında ise su oranına dikkat etmek gerekir. Öncelikle uygun su oranıyla yapıştırıcı karıştırılmalı, sonra biraz dinlendirilmelidir. Dinlendirmenin amacı, içindeki polimerlerin ve kimyasalların birbirleriyle reaksiyona girip daha iyi bir yapı oluşturmasıdır. 
  • Daha sonra, ikinci kez tekrar karıştırma işlemi yapılmalı ve malzeme uygulanabilir hale getirilmelidir. 
  • Malzeme harç haline gelince, uygulama yapılacak yüzeye yüklenmelidir. Yükledikten sonra taraklı mala yardımı ile lineer bir hat olacak şekilde yüzeye yayılmalıdır. Bunun sebebi, karo ile harç yapıştırıldığında hava boşluklarının oluşmasını önlemek ve tam yapışmayı sağlamaktır. 
  • Yapıştırıcı yüzeye uygulandıktan sonra, havuz karosu uygulamasına geçilir. Havuz karosunun arkasına da mutlaka yapıştırıcı sürülmelidir. Böylece yapıştırıcıdan beklenen performans da tam olarak gerçekleşecektir. 
  • Havuz karosu uygulaması yapıldıktan sonra 48 saat beklenmelidir. 48 saat beklenilmesinin amacı, kullanılan yapıştırıcının tam kurumasının sağlanması ve karşımıza çıkabilecek tuz kusmasının önüne geçmektir. 
  • Öte yandan, havuz karosunu uygularken iç ve dış köşelere, porselen içbükey ve dışbükey parçaların döşenmesi, yaralanmaların önüne geçmek için alınmış büyük bir önlem olacaktır.

Havuz Derz Dolgusu Nasıl Yapılır?

Havuz Karosu Uygulamasında Neden 3mm Derz Boşluğu Kullanmalısınız;

Havuz karosu uygulamasında üzerinde durulması gereken bir diğer konu ise karolar arasında bırakılacak derz boşluk miktarıdır. Havuz kullanım ömrünü uzatmak için karolar arasında bırakılacak derz boşluk miktarı da büyük önem taşımaktadır. Çünkü hava şartları ve mevsim geçişlerinin neden olduğu genleşme, su basıncı, deprem, havuzlarda oturma ve çökme gibi sebepler, havuz yapısında bazı hareketlenmelere sebep olur. Bu hareketlenmeler sonucunda karoların birbirine değmesinin ve zarar vermesinin önüne geçmek için en az 3 mm derz boşluğu bırakılarak döşeme yapılması gerekir. 

3 mm’nin altında derz boşluğu bırakıldığı zaman, boşluklar tam dolmamakta ve boşluklar arasında hava kabarcıkları olabilmektedir. Bu durum da boşlukların su ve kimyasala maruz kalmasına ve dolayısıyla da derzlerin bozulmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle, 3 mm derz boşluğu bırakılacak şekilde havuz karosu yüzeye yapıştırılmalıdır. 

Kullanılacak malzemenin ise flex bir derz dolgu malzemesi olduğuna dikkat edilmelidir. Flex derz dolgu malzemesi, uygun su oranı ile karıştırılmalıdır ve biraz beklenilmelidir. Beklenilmesinin sebebi, içindeki pigmentlerin tamamen karışıp birbiriyle reaksiyona girmesidir. Aksi takdirde içindeki pigmentler patlamaz, bu sefer yüzeyde farklı renk dalgalanmaları olabilir. 

Bekledikten sonra, ikinci kez bir daha karıştırma işlemi yapılmalı ve derz dolgu uygulaması gerçekleştirilmelidir. 

Derz dolgu uygulaması yapıldıktan sonra gerekli temizlik işlemi gerçekleştirilmeli ve genleşme derzlerinde, köşelerde silikon mastikle derz uygulaması tamamlanmalıdır.

Havuz Derz Kusması Önleme ve Onarım İpuçları

Son olarak, derz kusması diye bilinen tuz kusmasının nedenlerinden bahsedecek olursak, bunu iki şekilde açıklamak gerekir. Birincisi, yukarıda bahsedilen aşamaların, işlem sıralarında tam kuruma beklenmeden uygulama yapılırsa kalan nem yüzeye çıkar ve nemle beraber tuz taşınmasıyla oluşur. Eğer havuzda kullanılan malzeme, porselen gibi sağlam bir havuz karosu ise derz kusması derzlerde meydana gelir ve derzlerde beyazlama şeklinde karşımıza çıkar. 

Ancak, yüzeye uygulanan nitelikli bir havuz karosu değil, emiciliği yüksek olan bir seramik ya da bir doğal taşsa bu sefer hem derzden hem de malzemenin kendi bünyesinden kusmalar oluşur.

Doğru malzeme seçimi ve anlatılan uygulamaların doğru bir şekilde gerçekleşmesi, sağlam ve uzun ömürlü bir havuzun garantisidir.