8 dakika okuma süresi

Serapool, Görsel Anlamda Havuz Sektörüne Yön Veriyor

Serapool, Görsel Anlamda Havuz Sektörüne Yön Veriyor

Yüzme havuzunun peyzaj ile bütünleştiğinde muhteşem bir görsel şölen oluşturduğunu söyleyen Mimar Hazal Yalçın Esgün, bu noktada tercih edilen ürünlerin önemine vurgu yaptı. Esgün, Havuz&Sauna dergisine verdiği röportajda projelerinde tercih ettiği Serapool ürünlerini de yorumladı…  

Öncelikle sizi tanımak isteriz. Kendinizden ve projelerinizden biraz bahseder misiniz?

Öğrenimimi İstanbul Beykent Üniversitesi Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümünde tamamladım. Çevre düzenlemesine karşı her zaman ilgim vardı. Babam Ahmet Yalçın, Atol Havuz’un kurucusudur. Onun yaptığı işler hep ilgimi çekmiştir.  Üniversite eğitimimi tamamladıktan sonra çeşitli şirketlerde staj deneyimlerim oldu, sonra kendimi Atol Havuz’da buldum.

Atol Havuz olarak yüzme havuzları, SPA tasarımları, göletler, süs havuzları konusunda 30 yılı aşkın bir süredir hizmet veriyoruz. Anahtar teslim projeleri büyük bir başarı ile sürdürüyoruz. 

Yüzme havuzu sektörü bileşenleri arasında mimari tasarım ve mimarlık nasıl bir öneme sahiptir? Bu konuda küresel platformlarda ne gibi farklılıklar söz konusu?

Yüzme havuzu sektörünün önemli unsurlarından birisi de mimarlık. Mimarlık disiplininin bu sektördeki önemi azımsanamaz. Gelişen teknolojiler, trendler insanlara farklı bakış açıları sunuyor. Bunları da görsel anlamda, en doğru şekilde mimarların sunabildiğini düşünüyorum. Mimari tasarım hangi alanda uygulanırsa uygulansın, ortama çok başka bir değer katıyor. Olanı çok daha güzel hale getiriyor, adeta görsel bir şölen sunuyor. Yüzme havuzlarını mimari ile birleştirdiğinizde, gözünüz tasarıma doymuş oluyor. Sıradan bir havuzdan çok daha fazlası ortaya çıkıyor.

Sosyal ve kültürel değerler mimari projeleri nasıl etkiliyor? Bu etki mimarın hayal gücüne nasıl yansıyor?

Sosyal ve kültürel değerler elbette mimari projeleri olumlu yönde etkiliyor. İnsanların araştırma ve önerileri ile  farklı, güzel fikirlerle ortaya daha geniş kitlelere hitap edebileceğimiz güzel projeler çıkıyor. Bu da hem bizim hem de hizmet sektörü içerisinde yer almamızdan dolayı müşterilerimiz için çok büyük artı oluyor. 

Bir mimar olarak yüzme havuzlarının mimari tasarıma etkisini nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce yüzme havuzları mimariye nasıl bir değer katıyor?

Yüzme havuzlarının mimariye kattığı değerin azımsanamayacak kadar çok olduğunu düşünüyorum. Günümüzde mimarinin bulunduğu yere değer katmama durumu söz konusu olamaz. Tabi ki mesleğinde iyi olanlarla çalıştığınız sürece…   Havuzun bir tamamlayıcı olduğunu düşünüyorum. Yüzme havuzları, peyzaj ile bütünleştiğinde alanı değerlendirmenin yanı sıra ortaya muhteşem bir görsellik de katıyor. Bu noktada, havuzda kullanılacak ürünlerin doğru tercih edilmesinin önemini de vurgulamadan geçmeyelim.   

Mimarlar da zaman zaman projeleri ve kullandıkları ürünlerle aralarında bir bağ oluşturuyorlar mı? Yeni bir projeye başlarken neler hissediyorsunuz?

Bu soruya Atol Havuz’un bir parçası olarak yanıt vermek istiyorum. Uzun yıllardır bu işe emek veren bir firmanın parçası olarak, hangi projeyi yaparsak yapalım, onunla çok büyük bir bağ kurup sahipleniyoruz. Ahmet Bey’in bu işte uzun yıllar var olmasının ve sektörün ileri gelenlerinden olmasının sebebinin bu olduğunu düşünüyorum. Her yeni proje başlangıcında herkes gibi heyecanlanıp, o projenin en iyilerimizin arasına katılmasını bekliyoruz. Bu bizim için çok keyifli bir serüven oluyor. Heyecanımız da haliyle başarıyı getiriyor.

Projenizi hayata geçirirken teknoloji, malzeme ve inovasyon anlamında nelere dikkat ediyorsunuz? Bu noktada Serapool’un size sunduğu çözümler nelerdir?

Projelerimizi hayata geçirirken çok ince eleyip sık dokuyoruz. Malzeme seçimi bizim için en önemli konu. Doğru malzeme seçimleri yaptığımız için kendimize güvenebiliyoruz. Son trendi ve teknolojiyi takip edip yararlandığımız için bu konuda en sevdiğimiz çalışma arkadaşımız tabi ki Serapool. Serapool’un görsel anlamda havuza yön verdiğini, tamamlayıcı ürünlerinin de en az porselen karoları kadar mükemmel olduğunu düşünüyorum. Müşterilerimize havuz kaplama ile ilgili önerdiğim ilk ürün kesinlikle porselen oluyor. Kimyasala karşı dayanımı, estetik açıdan göze hitap etmesi, bulunduğu alana kattığı derinlik, güzellik ve tabii ki en önemlisi kalitesi… Serapool ile çalışmamızın en önemli sebepleri bunlar. Havuz yapmaya devam ettiğimiz sürece de Serapool Porselen ile takım arkadaşı olmaya devam edeceğiz.

Kemer Country’de hayata geçirdiğiniz bu projede Serapool Porselen’in Natural Seri’de yer alan Blue Bead ürünler kullanılmış. Bu ürünleri tercih etmenizde hangi faktörler etkili oldu?

Kemer Country’de yaptığımız havuzda malzeme seçerken başından beri aklımızda porselen vardı. Buradaki alan normal villalara oranla daha büyük olduğu için alanı çok iyi değerlendirmemiz gerekiyordu. Bununla birlikte,  havuzu bahçenin yıldızı yapmalıydık. Burada Serapool Natural Serisi’nden yararlanacağımız için bütün karoları düşündük. Mavi ve yeşilin uyumunu buraya çok yakıştırdık. Blue Bead serisi de sıradan mavi karolar yerine içinde 9 ayrı face bulunduğu için ortama çok farklı bir hava kattı. Bu ürünü çevreye uyumu, kalitesi, kimyasallara ve tuza karşı olan dayanımı ve ortama eşsiz bir güzellik sunması nedeniyle tercih ettik.  

Projelerinizde Serapool’un vazgeçemeyeceğiniz ürünleri hangileri? Neden?

Projelerimizde, Serapool’un Natural Seri ürünlerinden vazgeçebileceğimizi düşünmüyorum. Tamamlayıcılarından da, havuz ızgarası, içbükey ve dışbükey parçalar vazgeçilmezimiz. Bunların bütünüyle harika olduğunu düşünüyoruz. Gerçekten uzun yıllar kullanılabilecek malzemeler. 

Sizin için muhteşem bir yüzme havuzunun tanımı nedir? Bu muhteşemliği belirlerken kriterleriniz nelerdir?

Bizim için muhteşem havuz, yaptığımız bütün havuzlar. Bunun tanımını tam olarak şöyle açıklayabilirim;  doğru ekip, bilgili insanlar, doğru çözümler, doğru malzeme. Aslında her şey doğru gittiğinde sonuç da harika oluyor. İşini sevdiğin zaman da bütün işlerin muhteşem olması olağan. Eğer daha geniş pencereden bakacak olursak; havuz yapılacak alanı doğru analiz etmek, müşterinin isteğine uygun projeler sunmak, doğru işçilik ve kaliteli malzemelerle iş zaten mükemmel oluyor. Biz tamamladığımız bütün işlerimizde, iş bittiğinde karşısına geçip izlemekten keyif alıyoruz. 

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Uzun yıllardır var olduğumuz hizmet sektöründe bu işi en doğru şekilde yapıyor olabilmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Yaptığımız işlerle bunun karşılığını alabilmek bizim için çok değerli. Müşteri memnuniyetini yüzde 100 sağlayan bir firma olmanın kattığı değerler de var. Bu da insanların isteklerini doğru dinlemek, anlamakla mümkün. Havuz sektörünün çok daha ileri noktalara gideceğinden eminiz. Bu noktada Atol Havuz olarak üzerimize düşen her şeyi yapmaya çalıştık. Bundan sonra da sektöre yön vermeye devam edeceğimizi, hep birlikte çok daha başarılı işlere imza atacağımızı söylemek isterim.