14 dakika okuma süresi

Serapool Porselen’de Başarının Ardındaki Güç, Bir Dünya Markası Yaratma Arzusu

Serapool Porselen’de Başarının Ardındaki Güç, Bir Dünya Markası Yaratma Arzusu

Havuz sektöründe yeniliğe yön veren Serapool Porselen, Türkiye İnovasyon ve Başarı Ödülleri kapsamında “Yılın İnovatif Porselen Havuz Kaplama Malzemeleri Üreticisi” ödülünün sahibi oldu. Farklı renk tonları ve dokularıyla, her karosunda doğadan bir parça sunan ve ilk defa Patchwork stilini havuzlara yansıtan Natural Seri ürünleri, Serapool Porselen’e bu başarıyı kazandıran en iyi örneklerden…

1990’lı yıllarda Türkiye’nin ilk porselen havuz karosunu üreten ve Türkiye’de ilk kez kişiye özel butik üretim yaparak sektöre farklı bir anlayış getiren Serapool Porselen için inovasyon, “Daha önce yapılmamış olanı yapmak.” Bu anlayışla sektöre ilkler kazandırmaya devam eden Serapool Porselen, Türkiye İnovasyon ve Başarı Ödülleri kapsamında “Yılın İnovatif Porselen Havuz Kaplama Malzemeleri Üreticisi” ödülüne layık görüldü. Bu başarının ardındaki motivasyonu, tasarım, AR-GE ve üretim süreçlerini konuştuğumuz Serapool Porselen Kurumsal İletişim Müdürü Öznur Doğan, “Tüm başarılarımızın arkasında, kalitesi ve inovasyonu ile ürünlerinin arkasında duran bir Türk firmasından dünya markası yaratma arzusu yatıyor. Bir dünya markası olma vizyonumuzun temelinde ise yurt dışında “Türk Malı” algısını yükseltme, Türkiye menşeili ürünlere ve markalara olan güveni artırma çabalarına destek verme, bu yolla hem markamız hem de ülkemiz için sürdürülebilir refahı sağlamak var. İnsanların ihtiyaç duyduğu ürünleri tasarlayarak, mutluluk yaratmaya, üretmeye, ilkleri gerçekleştirmeye ve ülkemizi tüm dünyada en iyi şekilde temsil etmeye devam edeceğiz” diyor.

Türkiye İnovasyon ve Başarı Ödülleri kapsamında “Yılın İnovatif Porselen Havuz Kaplama Malzemeleri Üreticisi” ödülüne layık görüldünüz. Bizler de Havuz&Sauna dergisi olarak gururunuzu paylaşıyor, başarılarınızın devamını diliyoruz. Röportajımıza başlarken öncelikle duygu ve düşüncelerinizi dinlemek isteriz.

Öncelikle bu gururu bizimle paylaştığınız ve güzel dilekleriniz için çok teşekkür ederiz. 30 yılı aşkın süredir sektörünün daima öncüsü olmuş ve sektöre inovatif birçok ürün kazandırmış bir marka olarak bu ödülü hak ettiğimizi düşünüyoruz. Çünkü bu başarının ardında büyük bir emek ve istikrar var. Başarımızın takdir ediliyor olması ise yaptığımız işin en güzel mükâfatı. O nedenle çok gururlu ve mutluyuz.


İnovasyon, Serapool Porselen için ne ifade ediyor? Serapool Porselen’in buradaki başarısının arkasında nasıl bir hikaye ve çalışma süreci yer alıyor? 

Serapool Porselen için inovasyon, “Daha önce yapılmamış olanı yapmaktır.” Dolayısıyla yeni bir ürün, yeni bir fikir ve yeni bir yöntem geliştirmek için sürekli kendimizi geliştiriyoruz. Kurulduğumuz günden bugüne durmaksızın çalışan bir AR-GE ve tasarım ekibimiz var. Her yıl AR-GE çalışmalarına 200 bin doların üzerinde yatırım yapıyoruz. Her geçen gün daha hijyenik, daha fonksiyonel, daha sağlam ve daha estetik ürünler üretmek için çalışıyoruz. 

Bir bahçeyi güzelleştiren peyzajın en özel parçası olmak için her geçen gün yeni tasarımlara imza atıyor, bitmek bilmeyen bir azimle yeni çözümler üretiyoruz. Butik üretim anlayışımızla her projeye, her havuza özel çalışıyor, her müşterinin zevkine ve amacına uygun ürünler sunuyoruz.

Sahip olduğumuz deneyimin gücüyle yüzlerce çeşit yeni ürünü, farklı fonksiyonel çözümleri ve onlarca patentli tasarımı sektöre kazandırdık. Bilecik’teki fabrikamızda kullandığımız yeni üretim metotları ile müşterimizin istediği tasarımı, istediği miktarda ve istediği zamanda üretebilecek kapasiteye ulaştık.

“Başarımızın arkasında, kalitesi ve inovasyonu ile ürünlerinin arkasında duran bir Türk firmasından dünya markası yaratma arzusu yatıyor”

Natural Seri ile havuzlarda hiç denenmemiş tasarımları ve renkleri denedik, uygulanmamış farklı ebatları uyguladık. Böylece kalıplaşmış, standart ebatlardan farklılaşarak bu ligde ayrıştık.  Tüm bu başarının arkasında, kalitesi ve inovasyonu ile ürünlerinin arkasında duran bir Türk firmasından dünya markası yaratma arzusu yatıyor. “Bir dünya markası” olma vizyonumuzun temelinde ise yurt dışında “Türk Malı” algısını yükseltme, Türkiye menşeili ürünlere ve markalara olan güveni artırma çabalarına destek verme, bu yolla hem markamız hem de ülkemiz için sürdürülebilir refahı sağlamak var. 96 ülkeye ihracat gerçekleştirerek zaten bir dünya markası haline geldik. Ancak tüm dünyanın tercih ettiği bir marka olmak için kendimizi daha fazla anlatmaya ihtiyaç duyuyoruz. Ürünlerimizi bir kez kullanan tüketici, artık başka bir marka tercih etmeyecektir. Dolayısıyla burada önemli olan, “Türk Malı”na karşı duyulan önyargıyı yıkmak. Biz ürünlerimizin kalitesiyle bu algıyı yıkacağımıza yürekten inanıyoruz. 

“Her karosunda doğadan bir parça bulabileceğiniz farklı yüzeyleri bir arada kullanarak Patchwork stilini havuzlara uygulayan ilk marka olduk”

Size bu ödülü getiren Natural Seri ürünlerinin ortaya çıkış hikayesini de dinleyebilir miyiz? Natural Seri ürünleri hangi ihtiyaca çözüm olarak sektöre kazandırıldı? Fikir, tasarım, AR- GE ve üretim aşamalarında hangi zorluklarla karşılaştınız ve bu zorlukları aşmak için nasıl adımlar attınız? 

Son zamanlarda, insanların şehir yaşantısından uzaklaşmak için etraflarında daha çok doğayı andıran temalar görmek istemesi bizim de üretimde doğadan ilham almamızı sağladı. Bu nedenle seride, farklı renk tonu ve dokuya sahip, insanların her karosunda doğadan bir parça bulabileceği dokuz farklı yüzeyi bir arada kullanarak daha doğal bir görünüm elde etmek amacıyla yola çıktık. Böylece Patchwork stilini havuzlara uygulayan ilk marka olduk. Bu bağlamda gerektiğinde toprak tonlarını, gerektiğinde ise mercan kayalıkları ya da egzotik dokuları yansıtmak amacı ile koyu renkler de barındıran ürünler, doğallığı vurgularken ürünlerin su altında sıra dışı tasarımını belirginleştirerek alışılagelmişin dışında bir havuz tasarımı ortaya çıkarıyor. 

Bir de insanlar, havuzlarda 5x5 cm mozaikleri görmekten artık çok sıkılmışlardı. Natural Seri’de karoları 33x66 cm ebadında üreterek havuzlarda tekdüze görüntünün de önüne geçmiş olduk. Dolayısıyla bu ebatlar, mimarların hayallerindeki havuzları hayata geçirmesine katkı sağlayarak özgün bir döşemeye imkan sunuyor. 

Yeni trendlere yön vermeyi kendine prensip edinmiş bir marka olarak, öncülüğün getirdiği sorumlukla havuz sektöründe radikal bir değişim yaratılması gerektiğini düşünüyorduk. Bu değişimi de Natural Seri’nin geniş ürün gamı ile başlattık.

“Odak noktamız, zorluklardan ziyade insanların ihtiyaç duyduğu, onları mutlu edecek ürünleri tasarlamak ve üretimini gerçekleştirmek”

Kendini sürekli yenileyen bir marka olarak fikir ve tasarım konusunda zorlandığımızı söyleyemeyiz fakat üretim metotlarını değiştirmek noktasında çok sayıda denemelerimiz oldu. Elbette böylesi radikal bir değişim yeni zorlukları da beraberinde getirecekti. Bunun farkında olarak yola çıktık. Ancak biz, kendimize, 30 yılı aşkın süredir elde ettiğimiz deneyimimize ve çalışanlarımıza sonsuz güveniyoruz. Gelinen noktada bu güven ve inancın ne kadar yerinde olduğunu görüyoruz. 

Natural Seri ürünlerimiz müşteriler tarafından çok beğenildi ve büyük ilgi gördü. Bizim odaklandığımız yer, üretimdeki zorluklardan ziyade insanların ihtiyaç duyduğu, onları mutlu edecek ürünleri tasarlamak ve üretimini gerçekleştirmek. Dolayısıyla motivasyon kaynağımız, havuz kullanıcılarının mutluluğu. Bu mutluluğu görünce de bizim için aşılamayacak zorluk kalmıyor.

“Porselen, işlevsellik ve dayanaklılığı, hijyen ve şıklıkla birleştiren bir malzeme…”

Sektörde seramik, cam, mozaik gibi kaplama malzemelerine oldukça alışkınız. Bu açıdan bakıldığında porselen bir havuz kaplama malzemesinin sektörle buluşturulması gerçekten önemli bir inovasyon ve Natural Seri bunun en güzel örneklerinden. Ürünün porselen olması, uygulamada yeni yöntemler ve malzemeler gerektiriyor mu?   Ürünlerin uygulama yöntemlerinden bahseder misiniz?

Porselen, havuz sektörü için gerçekten büyük bir inovasyon. Çünkü porselen, işlevsellik ve dayanaklılığı, hijyen ve şıklıkla birleştiren bir malzeme. Bu noktada, kalite ve işlevsellik açısından çok fazla alternatifi bulunmuyor. 

Diğer materyaller, porselenin sağladığı dayanıklılık, bakım ve temizlik kolaylığı, estetik görünüm gibi özellikleri sağlamak konusunda geride kalabilir. Porselen, havuz karosu için en ideal olduğu seçenek.

Uygulama noktasına gelirsek de; ürünlerin porselen olmasından kaynaklı değil ama tasarım ve ebatlarından dolayı bazı farklılıklar var. Natural Seri ürünleri dokuz farklı yüzeyden oluştuğu için ürünleri döşerken dikkat edilmesi gereken nokta, aynı görünüme sahip yüzeylerin yani karoların yan yana gelmemesine özen göstermek. Bu nedenle karoların, seriyi bozmadan rastgele döşenmesini tavsiye ediyoruz. İki farklı yüzeyden oluşan Piazza grubu ürünlerimiz de var, 18 yüzeyden oluşan ürünlerimiz de… Bunların da aynı şekilde rastgele döşenmesini öneriyoruz. Ürünler, taş kesme – derz şaşırtma  dediğimiz yöntemle 3 mm’lik kamalı derz aparatı ile uygulanmalıdır. Böylece bizim de tasarlarken amaçladığımız gibi çok daha estetik ve doğal görünümlü havuzlar ortaya çıkacaktır. 

“Natural Seri, çevreye duyarlı bir yaklaşımdan doğdu”

Serapool Porselen’in sürdürülebilirlik vizyonu Natural Seri ürünlerine nasıl yansıyor? 

Artan dünya nüfusuna paralel olarak sanayileşmenin hızlanması, doğal kaynakların daha hızlı ve kontrolsüz bir şekilde tüketilmesine neden oldu. Sürdürebilirlik de bu noktada tüm dünya için önemli bir konu haline gelmiş ve sanayinin doğaya verdiği zararın minimuma indirilmesi amaçlanmıştır. Biz de çevreci yaklaşıma önem veren bir marka olarak, sürdürülebilir üretimi odağımıza alıyoruz. Bu doğrultuda üretim esnasında dikkat ettiğimiz bazı prensipler var. Bunları; kullanılan ham maddeden maksimum verimin sağlanması, üretim faaliyetlerinde atık oluşumunun azaltılması, çevre için tehlike oluşturabilecek kimyasalların daha az kullanılmasına özen gösterilmesi, enerji israfından kaçınılması ve verimliliğin artırılması, çevreye duyarlı yani çevre ekosistemlerin korunduğu tasarımların benimsenmesi ve ürünlerin ömrünün uzatılması, dayanıklılıklarının artırılması şeklinde sıralayabiliriz. 

Natural Seri, adından da anlaşılacağı gibi çevreci bir yaklaşımdan doğdu. Üretim esnasındaki negatif çevresel etkileri azaltmak ve gelecek nesillere yeşil bir dünya bırakmak için üzerimize düşen sorumlulukları yerine getiriyoruz. 

“Farklılaşmış ürün ve hizmetlerimizle dünyanın dört bir yanında her geçen yıl daha fazla insanın tercihi olmak, porselen havuz karosu sektöründe Türkiye’nin sanayileşerek kalkınmasına,  yerli üretimin gelişmesine katkı sağlamak en büyük amaçlarımız arasında…

Serapool Porselen olarak tasarımda, inovasyonda, AR-GE ve üretimde, iç pazarda ve dış pazarda 2023 için belirlediğiniz hedefler nelerdir? 

Bu yıl üretim kapasitemizi artırarak 2 milyon metrekareye çıkardık. Önümüzdeki yıllar için hedefimiz, dünyanın dört bir köşesinde etkinliğimizi artırarak farklılaşmış ürün ve hizmetlerimizle her geçen yıl daha fazla insanın tercihi olmak. 2023’ü, yepyeni pazarlarda var olmak ve varlık gösterdiğimiz pazarlarda gücümüzü artırmak için çok önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Yeni formüller geliştirmek, farklı ve öncü tasarımlar yapmak için her zaman yoğun bir çalışma içindeyiz. 2023 yılına 10 yeni ürünle girdik. Birbirinden şık ve sıra dışı tasarımlara sahip yeni kreasyonumuzu bu yaz havuzlarda görmeyi arzuluyoruz. Sektörde yine fark yaratacak, çok konuşulacak ürünlerle müşterilerimizin karşısına çıkacağız. 

2023 yılı içerisinde de yine AR-GE ve inovasyon yatırımlarımız devam edecek. Yeni tasarımlarımızla her zamanki gibi rekabette öncü olacağız.

Ana faaliyet alanımız olan porselen havuz karosu sektöründe, Türkiye’nin sanayileşerek kalkınmasına ve yerli üretimin gelişmesine katkı sağlamak en büyük amaçlarımızdan biri. Bu doğrultuda, insanların ihtiyaç duyduğu ürünleri tasarlayarak, mutluluk yaratmaya, üretmeye, ilkleri gerçekleştirmeye ve ülkemizi tüm dünyada en iyi şekilde temsil etmeye devam edeceğiz.

Son olarak eklemek istedikleriniz var mıdır?

1990’lı yıllarda Türkiye’nin ilk porselen havuz karosunu biz ürettik. Türkiye’de ilk kez kişiye özel ve butik üretim yaparak sektöre farklı bir anlayış getirdik. Sektöre ilk kez 33x66 boyutlarında porselen karoyu biz sunduk. Natural Seri ürünlerimizle havuzlara Patchwork stilini kazandırdık. Her biri farklı rengi ve dokuyu yansıtan tasarımlarımızla havuzlara sıra dışı ve stil sahibi bir dokunuş kattık. Bugüne kadar 1000'den fazla farklı ürün ile müşterilerimize hizmet verdik. Dünya çapında 250.000’in üzerinde havuzda tercih edildik. İnovatif ürünlerimizle sadece kendimizi değil, sektörün de vizyonunu geliştirdik. Dünyanın birçok ülkesine yaptığımız ihracatla hem ülkemizin uluslararası arenadaki marka değerine hem de ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyoruz.