9 dakika okuma süresi

Peyzaj Tasarımcı Tolga Uysal Gözünden Serapool

Peyzaj Tasarımcı Tolga Uysal Gözünden Serapool

Serapool Natural Seri Ürünleriyle Su, Deniz ve Göl Etkisini Havuz Tasarımına Taşımak Mümkün...


Şehir Plancı-Peyzaj Tasarımcı Tolga Uysal her aşamasında ciddi harcama, yatırım gerektiren yüzme havuzlarının inşa ve kullanımında, güncel, gelişmiş malzeme ve maddeleri kullanmak durumunda olduklarını söyledi. Uysal, projelerini hayata geçirirken teknoloji, malzeme ve inovasyon anlamında Serapool’un kendisine sunduğu çözümlere dikkat çekti. 

Öncelikle sizi yakından tanımak isteriz. Mesleki geçmişinizden ve imza attığınız projelerden bize kısaca bahseder misiniz?

Merhabalar, ben Tolga Uysal, şehir plancı – peyzaj tasarımcıyım, Bodrumluyum. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimimi Bodrum’da, üniversite öğrenimimi İstanbul ve Ankara’da (İTÜ – ODTÜ) tamamladıktan sonra, Bodrum’a döndüm. 1996 yılından bu yana da, Bodrum Yarımadası’nda pek çok otel, butik otel, beach club, malikane, çok üniteli konut siteleri, kafe ve restoranlar için peyzaj tasarım ve uygulamaları yapmaktayım.

“Yüzme havuzları, ait olduğu mimari yapılarla doğru entegre edilerek tasarlanır ve nitelikli olarak inşa edilirse, hem mimariye hem de insan hayatına zenginlik, güzellik katar.”

Bir peyzaj mimarı olarak yüzme havuzlarının mimari tasarıma ve peyzaja etkisini nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce yüzme havuzları mimariye nasıl bir değer katıyor?

Yüzme havuzları da; bina, pergola vb gibi mimari yapılar...  Dolayısıyla, yapıları, peyzajı, nasıl mimarinin temel prensipleriyle tasarlıyorsak, yüzme havuzlarını da aynı prensiplerle tasarlıyoruz. Yüzme havuzlarının projelerini geliştirirken, havuzun inşa edileceği konut, konut grubu veya otelin mimari yapısıyla entegrasyonunun yanı sıra; yön, eğim, müşteri – kullanıcı istek ve ihtiyaçlarını da göz önünde bulunarak geliştiriyoruz. Yüzme havuzlarıyla beraber, havuzun yakın çevresindeki güneşlenme alanları, gölgelendirilecek (pergola, şemsiye, tente vb) alanlar, ıslak mekanlar (duş, wc) ve teknik mekanlar da (hidrofor, enerji panosu, denge tankı vb.) tasarlanıp projelendirilir.

Kısaca özetlersek, yüzme havuzları, ait olduğu mimari yapılarla doğru entegre edilerek tasarlanır ve nitelikli olarak inşa edilirse, hem mimariye hem de insan hayatına zenginlik, güzellik katar.

“En pahalı yapı grubunda yer alan yüzme havuzlarını inşa ederken, kaliteli, güncel, gelişmiş malzeme kullanımı ve kaliteli uygulama ile sorunsuz, uzun yıllar kullanılabilecek yüzme havuzları elde edebiliyoruz.”

Projelerinizi hayata geçirirken teknoloji, malzeme ve inovasyon anlamında nelere dikkat ediyorsunuz? Bu noktada Serapool’un size sunduğu çözümler nelerdir?

Yüzme havuzları, inşasından, kullanımına; işletmesinden tadilatına kadar her aşaması ciddi yatırım, bütçe ve harcama gerektiren yapılar. Donatılı betonla (betonarme) inşa ettiğimiz havuzları, nitelikli izolasyon malzemeleri ile izole edip; izole edilmiş bu hacimleri seramik, cam mozaik, porselen gibi yüzey malzemeleriyle kaplayarak, havuzları görsel ve estetik açıdan daha çekici;  su, deniz, göl etkisini yaratacak, artıracak hale getiriyoruz. Tüm bu inşa, imalat süreci tamamlandıktan sonra da havuzun teknik ekipmanı (hidrofor, pompa, filtre vb) devreye alınır, suyu temiz tutacak kimyasal maddeler kullanılarak da havuzun sağlıklı ve hijyenik kullanımı sağlanır. Her aşamasında ciddi harcama, yatırım gerektiren yüzme havuzlarının inşa ve kullanımında, her zaman güncel, gelişmiş malzeme ve maddeleri kullanmak durumundayız. Burada, kullanılacak malzemelerin kalitesinden ödün vermek; kaliteli malzeme kullanmamak, her zaman ancak daha yüksek bütçelerle telafi edilebilecek sonuçlar doğurur. Özetle, en pahalı yapı grubunda yer alan yüzme havuzlarını inşa ederken, kaliteli, güncel, gelişmiş malzeme kullanımı ve kaliteli uygulama ile sorunsuz, uzun yıllar kullanılabilecek yüzme havuzları elde edebiliyoruz. 

Bu bağlamda Serapool’un, porselen ürünlerinin önemine işaret etmek isterim. Porselen, en dayanıklı ve en pürüzsüz seramik türüdür. Anadolu’nun binlerce yıllık geçmişe dayanan toprak - seramik kültürü var; Hititlerden, Bizans’a; Selçuklu’dan Osmanlı’ya, bu topraklarda gelişmiş büyük uygarlıkların, imparatorlukların hepsinde bu köklü, zengin toprak -  seramik kültürünün çok değerli örnekleri var. Serapool, porselen ürünleriyle bu binlerce yıllık kültürü hem daha ileriye; hem de geleceğe taşıyor, yani gelenekle geleceği birleştiriyor. Bildiğim kadarıyla, porselen havuz ürünleri üreten tek firma Serapool’un, porselen ürünleriyle yarattığı bu bağlantıyı çok önemsiyorum.

“Serapool’un ürün, renk ve doku çeşitliliği hem kullanıcıya, hem tasarımcıya çok keyifli, çok zengin, çok geniş bir yelpaze sunuyor.”

Bir peyzaj mimarı olarak Serapool vizyonu ile ilgili en çok dikkatinizi çeken, en beğendiğiniz noktalar neler oldu?

Serapool’un ürün, renk ve doku çeşitliliği hem kullanıcıya, hem tasarımcıya çok keyifli, çok zengin, çok geniş bir yelpaze sunuyor. Yüzme havuzlarını sadece inşa ettiğimiz havuzun zemin ve duvarlarını kaplayarak bitiremiyoruz. Yanı sıra, küpeşte, merdiven kaymazları, tutamaklar, taşma kanalı, kanal ızgarası, havuz çevresinin su drenajları, güneşlenme terası için, hem teknik hem de estetik olarak doğru tasarlanmış tamamlayıcı elemanlara, ürünlere ihtiyacımız var. Serapool tüm bunları, geniş bir çeşitlilik ve tutarlılık içinde bizlere sunuyor. 

“Serapool Natural Seri ürünlerinin büyük ebatı, hem havuz içinde gördüğümüz derz yüzeyleri azaltırken, hem de zamanı geldiğinde bunların yenilenmesinde kolaylık ve tasarruf sağlıyor.”

Natural Seri ürünleri gerek ebat gerekse tasarım açısından bilinen havuz karolarından çok farklı. Bu ürünlerin, havuz tasarımında estetik açıdan yarattığı etkiyi değerlendirir misiniz? 

Serapool Natural Seri ürünlerini iki farklı bakımdan değerlendirmek isterim. Birincisi, Natural Seri ürünlerinin sunduğu çok zengin renk ve doku alternatifi. Bu sayede, pek çok iklim ve coğrafyadaki (Akdeniz, Ege, Tropik, Uzak Doğu vb) su, deniz, göl etkisini; estetiğini havuz tasarımına taşımak mümkün...

İkincisi ise, Natural Seri ürünlerinin büyük ebatla sunduğu teknik bir üstünlük, kolaylık, dayanıklılık... Havuz kaplama malzemeleri, banyolarımızda, teraslarımızda olduğu gibi derz uygulaması ile tamamlanıyor. Kaplama malzemesinin ebatları ne kadar küçük ise havuz içinde gördüğümüz derz yüzeyi de o kadar artıyor, çoğalıyor; tabi ki bu arzu ettiğimiz bir durum değil. Ayrıca, derzler sürekli kimyasal içeren suya maruz kaldığı için, belirli aralıklarla yenilenmesi gereken uygulamalar. 

Serapool Natural Seri ürünlerinin 33x66 cm, büyük ebatı, hem havuz içinde gördüğümüz derz yüzeyleri azaltırken, hem de zamanı geldiğinde bunların yenilenmesinde kolaylık ve tasarruf sağlıyor.

Sizin için muhteşem bir yüzme havuzunun tanımı nedir? Bu muhteşemliği belirlerken kriterleriniz nelerdir?

Kullanıcının istek ve ihtiyaçlarını, mimari prensip ve standartlarla tutarlı şekilde entegre eden; mimari olarak doğru tasarlanmış, uygulamasında nitelikli malzeme ve nitelikli işçilik kullanılmış, doğru teknik donanımla tamamlanmış bir havuz muhakkak ki, uzun yıllar keyifle, sıkıntısız, dertsiz kullanılır. Bence sahiplerinin keyifle, mutlulukla kullandığı her havuz, muhteşemdir. 

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Serapool’a, bizlere sunduğu, nitelikli, geniş ürün kategorisi ve çeşitliliği ile ülkemizdeki mimarlık, peyzaj mimarlığı inşaat ve üretim hayatına yaptığı önemli katkıdan dolayı teşekkür etmek isterim. Teşekkürler Serapool...

Peyzaj Tasarımcı Tolga Uysal Gözünden Serapool
Peyzaj Tasarımcı Tolga Uysal Gözünden Serapool

Tolga Uysal

Şehir Plancı - Peyzaj Tasarımcı