15 dakika okuma süresi

İlhamı Doğa, Malzemesi Porselen

İlhamı Doğa, Malzemesi Porselen

Serapool Porselen, havuz sektörüne porseleni kazandırarak önemli bir inovasyon yaratıyor. Serapool Porselen havuz malzemeleri havuzlarda kaliteyi, dayanıklılığı ve hijyeni artırdığı gibi daha estetik tasarımların hayata geçmesine de imkân sağlıyor.  Serapool Porselen Kurumsal İletişim Müdürü Öznur Doğan ile porselen malzemelerle üretilen Natural Seri’yi konuştuk. Öznur Doğan, “Doğadan ilham alarak tasarladığımız Serapool Natural Seri ile sektörde yeni bir dönemi başlattık” diyor. 

 

Porselen havuz kaplama malzemeleri üreten Serapool Porselen, Türkiye’de bir ilke imza atıyor. Diğer havuz malzemeleriyle karşılaştırıldığında porselen kaplama malzemeleri sektörde nasıl bir inovasyon yaratıyor?

Hem kalabalık kullanıcı kitlesine sahip olan hem de müstakil konut ve daha az kişinin kullanımında olan yüzme havuzlarında sağlıklı ortam oluşması son derece önemli. Bu nedenle de havuzlar için en sağlıklı, en hijyenik ve en güvenilir malzeme olan porseleni sektöre kazandırarak sektörde önemli bir inovasyon yarattığımızı düşünüyoruz. Alternatif ürünlere göre her açıdan üstün olan porselenler, kalite, dayanıklılık ve hijyen sağlamasının yanı sıra estetik açıdan da üstün özellikler taşıyor.

 

Ürünlerimiz, su emmesinin düşük olmasından dolayı sıcak ve soğuk ısı değişimlerinden etkilenmiyor, dolayısıyla yağmur, kar ve dona karşı son derece dayanıklı olmasıyla öne çıkıyor. Bu da ürünlerin uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanılmasını sağlıyor. Porselen karolar, su emmesinin neredeyse sıfıra yakın olması nedeniyle aynı zamanda hijyenik malzemeler. Üretim aşamasında yüksek basınçla preslenmeleri nedeniyle bünyelerinde gözenek oluşmuyor. Yüksek ısılarda fırınlandığı için diğer malzemelere göre yüzeyleri de daha pürüzsüz. Böylece ürünler leke tutmuyor, bünyelerinde bakteri oluşmuyor ve oldukça kolay temizleniyor. Bu da havuz suyunun sağlıklı ve temiz kalmasına yardımcı oluyor. 

 

Ürünlerimiz üzerinde gerçekleştirdiğimiz sürekli iyileştirme çabalarının temelinde, mutlu müşteriler yaratma ve mükemmel havuzlar inşa etme isteği yatıyor. Bu istek ve azmin sonucu olarak da üretimdeki gücümüzü, değişime öncülük eden ürün çeşidimiz ve kalitemizle ortaya koyuyoruz. Yurt içinde ve yurt dışındaki binlerce seçkin havuzda tercih edilen bir dünya markası olmamız da başarımızın en büyük teminatı. Kurulduğumuz günden beri, porselenin üstün kalitesini ve sağladığı birçok faydayı müşterilerimize doğru anlatmış olacağız ki Dünya’nın en çok referansına sahip firma olarak konumlanıyoruz. 

 

Porselen havuz kaplama ürünlerinin prosesi, diğer malzemelerden elde edilen kaplama malzemelerinin prosesine göre farklılık gösteriyor mu? Porselen malzemelerin üretim aşamalarından bahseder misiniz?

Porselen havuz kaplama malzemelerinin üretimi, diğer malzemelerin üretimine göre çok daha meşakkatli. Biraz önce de dile getirdiğim gibi porselen havuz kaplama malzemeleri, muadillerine göre çok daha dayanıklı ve kaliteli malzemeler. Bunun sebebi de üretimde kullanılan metotlar ve pişirme teknikleri. Porselen havuz kaplama malzemeleri, 6 farklı üretim aşamasından geçirilerek ürün haline geliyor. Tüm porselen ürünler, sırasıyla çamur hazırlama, susuzlaştırma, şekillendirme, kurutma, sırlama-desen, baskı ve pişirim süreçlerinden geçiyor. 

 

İlk aşamada, porselen üretimi çamur hazırlama ile başlıyor. Hammadde olarak kil, kaolen, kuvars, K-feldspat, kalsit, dolomit gibi yüksek kalitedeki hammaddeler kullanılıyor. 

 

İkinci aşamada, hazırlanan çamur, şekillendirme yöntemine göre susuzlaştırılıyor. Kuru presleme yöntemi ile şekillendirilecek ise sprey dryer ünitelerinde nem yüzde 5’lere getirilerek susuzlaştırma işlemi gerçekleştirilerek çamur içindeki su uzaklaştırılıyor. Yaş şekillendirme yöntemi ile şekillendirilecek ise filtre pres ünitelerinde nem yüzde 20’lere getirilerek susuzlaştırma işlemi gerçekleştiriliyor ve çamur içindeki su uzaklaştırılıyor.

 

Üçüncü aşamada şekillendirme işlemi yapılıyor. Kuru presleme ile şekillendirme işleminde, hidrolik preslerde masse adı verilen toz haline gelmiş çamurun, prese bağlı kalıplarda basınç ile sıkıştırılarak şekillenmesi ile ilk şekillenmiş yarı mamul ürün oluşuyor. 

 

Dördüncü aşama, şekillendirme işlemi tamamlanmış yarı mamul ürünün kurutma fırınlarında kurutularak içerisindeki nemin uzaklaştırıldığı proses oluyor. 

 

Beşinci aşama, ürünlerin üzerindeki renkli, desenli, camsı görüntünün oluşturulduğu proses. Çamur hazırlama bölümünde üretilen sır, ürünün yüzeyine atılıyor ve tasarıma göre gerekli ise sır atım sonrası dijital baskı makineleri ile desenler veriliyor.

 

Altıncı aşama ise ürünlerin mukavemet kazanarak nihai ürüne dönüşmesi için gerekli olan son üretim prosesi. Pişirim fırınlarında 1230°C’lerde pişen ürünler, pişirim sonrası porselen nitelik kazanıyor.  

“Türkiye’deki en sıra dışı ve stil sahibi havuzlarda Serapool Porselen imzası”

Serapool Porselen fark yaratmayı kendisine misyon edinmiş bir marka. Bu misyon doğrultusunda ürettiğiniz Natural Seri ürünleri de oldukça dikkat çekici. Bu seri içerisindeki ürünler renk, desen ve yüzey dokusu açısından nasıl seçenekler sunuyor? Natural Seri ürünlerinin mimari tasarıma etkisi nedir?

Son zamanlarda, insanların şehir yaşantısından uzaklaşmak için etraflarında daha çok doğayı andıran temalar görmek istemesi bizim de üretimde doğadan ilham almamızı sağladı. Bu ilhamdan hareketle Natural Seri ürünlerini tasarladık. İnsanlar tarafından büyük ilgi gören ve çok beğenilen Natural Seri ürünlerimizle sektörde yeni bir dönemi başlattığımızı düşünüyoruz. Çünkü daha önce havuzlarda hiç denenmemiş tasarımları ve renkleri deniyor, uygulanmamış farklı ebatları uyguluyoruz. Sektörde bir ilki gerçekleştirerek 33x66 boyutlarında üretim yapıyoruz. Böylece kalıplaşmış, standart ebatlardan farklılaşarak bu ligde ayrışıyoruz. 

 

Natural Seri’de, 25 farklı tasarıma sahip ürün var ve bu ürünlerin her biri 9 farklı yüzeyden oluşuyor. Farklı renk tonu ve yüzey dokusuna sahip karoları bir arada kullanarak daha doğal bir görünüm elde etmeyi amaçladık. Gerektiğinde toprak tonlarını, gerektiğinde ise mercan kayalıkları ya da egzotik dokuları yansıtmak amacı ile yüzeyinde koyu renkler barındıran ürünler, doğallığı vurgularken ürünlerin su altında sıra dışı tasarımını belirginleştiriyor. 25 ürünün her biri farklı bir rengi ve dokuyu yansıtıyor. Her tarza ve zevke uygun geniş bir yelpazede üretim yapmamız, mimarların da elini güçlendiriyor. Özgün tasarımlara ve boyutlara sahip Natural Seri ürünlerimiz, mimarlara ilham vererek hayallerindeki havuzları dizayn etme özgürlüğü sunuyor. Bu nedenle Türkiye’deki en sıra dışı ve stil sahibi havuzlarda Serapool Porselen’in imzası olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Bunun için çok gururluyuz. 

“Natural Seri’ye ekleyeceğimiz sıra dışı ve çok şık yeni ürünlerimizle sektörde fark yaratacağız” 

Ayrıca mimarların hayal ettiği tasarımları da hayata geçirebilecek bir üretim anlayışımız var. Yakın zamanda çok sevdiğimiz ünlü bir peyzaj mimarının havuzlarda görmek istediği bir tasarım oldu ve bize “Bunu üretebilir misiniz?” talebiyle geldi. Şu an onun üzerinde çalışıyoruz. Yakın zamanda o da yeni kataloğumuzda yerini alabilir. Natural Seri’ye 10 yeni ürün daha ekleyeceğiz. Önümüzdeki yaz onları da havuzlarda görmeyi arzuluyoruz. Çok şık, sıra dışı ve sektörde yine fark yaratacak ürünlerle müşterilerimizin karşısına çıkmaya hazırlanıyoruz. 

Natural Seri ürünlerinin teknik özelliklerine de mercek tutmak isteriz. Buradaki ürünleri UV dayanımı, havuz suyu içerisindeki kimyasal maddelere dayanım, çizilme sertliği gibi kriterler doğrultusunda nasıl değerlendirirsiniz?

Sadece Natural Seri ürünlerimiz değil, ürettiğimiz tüm ürünlerimiz, UV ışınlarına karşı son derece dayanıklı. Böylece ürünler, renklerinde solma ya da matlaşma yaşanmadan uzun yıllar ilk günkü göz alıcı halini koruyor. Termal şok ve havuz içinde kullanılan yüksek derişimli kimyasal maddelere karşı da oldukça dirençli olan ürünlerimizin, aşınma, çizilme ve darbeye karşı dayanımı da uluslararası standartlara sahip kalite belgelerimizle destekleniyor. 

“Müşterimizin istediği tasarımı, istediği miktarda ve istediği zamanda üretebilecek kapasitedeyiz.”

AR-GE ve inovasyon çalışmalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz? Bu konuda nasıl faaliyetler yürütüyorsunuz?

AR-GE ve inovasyonun küresel rekabetin en önemli unsularından biri olduğunu biliyor ve bu bilinçle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yeni pazarlar için, dünyadaki yenilikleri takip etmekle yetinmeyip AR-GE’ye de büyük önem veriyoruz. Her yıl AR-GE çalışmalarına 200 bin doların üzerinde yatırım yapıyoruz. Bugüne kadar 1000'den fazla farklı ürün ile müşterilerimize hizmet verdik. Yeni bir ürün ve tasarım geliştirmek için durmaksızın çalışan AR-GE ve tasarım ekibimiz var. Her geçen gün daha hijyenik, daha fonksiyonel, daha sağlam ve daha estetik ürünler üretmek için çalışıyoruz. Biriktirdiğimiz güçlü deneyimle yüzlerce çeşit yeni ürünü, farklı fonksiyonel çözümleri ve onlarca patentli tasarımı sektöre kazandırdık. Kişiye özel butik üretimimizle sektöre farklı bir anlayış getirdik. Bilecik’teki fabrikamızda kullandığımız yeni üretim metotları ile müşterimizin istediği tasarımı, istediği miktarda ve istediği zamanda üretebilecek kapasiteye ulaştık. Yılda 1 milyon metrekare porselen havuz kaplama malzemesi üretiyoruz.1990 yılından bu yana AR-GE yatırımlarını havuz sektörüne yönelten, edindiği birikimler ve son teknoloji üretim hattına sahip iki aktif fabrikasıyla hizmet veren firmamız, sektöründe lider üretici olarak kabul görüyor ve Dünya çapında 250.000’in üzerinde havuzda tercih ediliyor. 

“Artsera ile orijinal fikirleri ve alışılagelmişin dışında uygulamaları benimseyen bir anlayışla hizmet veriyoruz”

Çarpıcı tasarımlarıyla dikkat çeken ürünleriniz, aslında yaratıcılığa verdiğiniz önemi de vurguluyor. Sektöre sunmuş olduğunuz Artsera da bu vurgunun hissedildiği serileriniz arasında. Bu seriye istenen tasarımları malzemeye işleme yeteneği kazandıran teknolojilerden bahseder misiniz?

Porselen karolar üzerine uygulanan dijital baskı sanatı Artsera, dijital fotoğraf teknolojisinin geniş olanaklarını kullanarak kişiye özel tasarımlara imkân tanıyor. Artsera desenleri, sürrealist tasarımların havuzlara yansıtılması ve sanatsal bir yaklaşım ile havuzlar inşa edilmesi için özel olarak tasarlanıyor.

 

Artsera ile orijinal fikirleri ve alışılagelmişin dışında uygulamaları benimseyen bir anlayışla hizmet veriyoruz. Böylece havuzlar, kişilerin kendi tarzlarını yansıtabildikleri özgün bir alana dönüşüyor. Özellikle villa havuzları, kişilerin kendi kimliklerini yansıttıkları özel alanlar oluyor. İnsanlar bu alanlara hayal ettikleri her tasarımı, objeyi hatta bir fotoğrafı bile yansıtabilir. Bizim üretim teknolojimiz, bu taleplerin hepsine cevap verebilecek kapasitede. 

Artsera teknolojisi sayesinde müşteriler, havuz içine ve çevresine dilediği motifleri, logoları ve fotoğrafları uygulayabilirler. 

Serapool Porselen ürünlerinin uluslararası pazardaki konumu nedir? Uluslararası pazardaki Made in Türkiye algısı nasıl ve Serapool Porselen bu algıya nasıl bir katkı sağlıyor? Önümüzdeki süreç için belirlediğiniz yeni pazar hedefleriniz var mı?

Türkiye’nin ilk porselen havuz kaplama malzemeleri üreticisi olarak liderliğin gerektirdiği sorumlulukla ve ortaya koyduğumuz yeniliklerle yalnızca kendi işini büyüten değil, sektörün vizyonunu da geliştiren bir markayız. Bu anlamda gerek porselenin kalitesi ve sağlamlığı gerekse tasarımlarımızın eşsizliği bizi uluslararası pazarda da benzersiz kılıyor. 

 

Ülkelerin marka değeri, insanların o ülkede üretilen ürünlere olan taleplerini de etkiliyor. Örneğin mühendislik ürünlerinde Almanya akla geliyor. Teknolojik ürünlerde Japonya, Kore gibi ülkeler önemli atılımlar gerçekleştiriyor. Dolayısıyla her ülkenin mallarının dünya pazarında farklı algılandığını söylemek mümkün. İşte bu algılar, ülkelerin ekonomilerini de büyük ölçüde etkiliyor. Türkiye ekonomisinin de küresel ekonomideki payı ve rolü gün geçtikçe artıyor. Bu da ülkenin marka değerine katkı sağlıyor. O nedenle uluslararası pazarda “Made in Türkiye” algısının ivme kazandığını çok yakından gözlemliyoruz. Havuz kaplama malzemeleri deyince dünyada akla ilk gelen ülkenin Türkiye olmasını kendi markamızla sağlamak istiyoruz. Bunu da büyük ölçüde başardığımızı düşünüyoruz. 

 

Yıllardır sürdürdüğümüz istikrarlı büyüme ile bugün 5 kıtada 96 ülkeye ihracat yapıyoruz. Farklı coğrafyalarda, dört mevsim kullanılmaya uygun özel ürünlerimizle bir dünya markası olarak konumlanıyoruz. Yerli üretimle ithalata olan bağımlılığı azaltıyor ve yenilikçi ürünlerle ülkeye döviz girdisi sağlıyoruz. Dolayısıyla dünyanın birçok ülkesine yaptığımız ihracatla hem ülkemizin uluslararası arenadaki marka değerine hem de ekonomisine katkı sağlıyoruz. 

 

Önümüzdeki yıllar için hedefimiz, dünyanın dört bir köşesinde etkinliğimizi artırarak farklılaşmış ürün ve hizmetlerimizle her geçen yıl daha fazla insanın tercihi olmak. Yeni dönemi, yepyeni pazarlarda var olmak ve varlık gösterdiğimiz pazarlarda gücümüzü artırmak için çok önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Üretim kapasitemizi artırmak, yeni formüller geliştirmek, farklı ve öncü tasarımlar yapmak için her zaman yoğun bir çalışma içindeyiz. Kullanıcı taleplerini önceden sezip onların mutlu olacakları fonksiyonel ve estetik tasarımları hayata geçirmek ve stratejik ürünlere yatırımla ithalatın önünü kesmeyi hedefliyoruz. 

Ana faaliyet alanımız olan havuz kaplama malzemeleri sektöründe, Türkiye’nin sanayileşerek kalkınmasına ve yerli üretimin gelişmesine katkı sağlamak en büyük amaçlarımızdan biri. Bu doğrultuda, insanların ihtiyaç duyduğu ürünleri tasarlayarak, mutluluk yaratmaya, üretmeye, öncü olmaya ve ülkemizi tüm dünyada en iyi şekilde temsil etmeye devam edeceğiz.

Son olarak eklemek istedikleriniz var mıdır?

Sürekli değişen ve gelişen dünyada, mevcut enerjimizi, değişim ve gelişim için harcamak, her zaman en iyisini aramak ve kalitenin izinde ilerlemek iş kültürümüzün temelini oluşturuyor. Bu kültürden hareketle “her günü birbirine denk olmamak” felsefesinden yola çıkarak, yaptığımız işi daha ileri taşıyıp mükemmele ulaşma bilinciyle hareket ediyoruz. Bu anlamda müşterilerimize sadece yeni ürünler değil yeni hizmetler de sunmak için çalışıyoruz. Bu anlayışla, İstanbul’daki showroomumuzu yenileyerek müşterilerimize daha iyi hizmet vermek için faaliyetlerimize başladık. Yeni showroomumuzda müşterilerimizin projelerine ait tüm süreçlere destek oluyor, deneyimli ve uzman satış ekibimizle, beklentilerine uygun öneriler sunuyoruz. Aynı zamanda profesyonel ekibimizle 3D modelleme hizmeti vererek tasarlamak istedikleri havuzları daha önceden görmelerini sağlıyoruz. Öte yandan showroomdan yapacağımız canlı bağlantı görüşmelerimizle hem yurt içindeki hem de yurt dışındaki müşterilerimize ürünlerimizi tanıtıp, yakından gösterebilme şansı buluyoruz. Ürünlerimizi yakından görmek isteyen herkesi showroomuza davet ettiğimizi buradan da belirtmek isteriz.