7 dakika okuma süresi

Havuz Ters Yıkama Nasıl Yapılır?

Havuz Ters Yıkama Nasıl Yapılır?

Havuzlarda kullanılan filtreler, zaman içerisinde havuz suyundan gelip biriken kalıntı ve partiküller sebebiyle dolar ve tıkanmaya başlar. Böylelikle havuz filtreleri eski performansında çalışamaz hale gelir ve havuz suyunu yeterince temizleyemez. Havuz filtrelerinin temizlenmesi ve artıklarından arındırılması için ters yıkama “back wash” işlemi uygulanır. Filtrelerin verimliliklerini ve etkinliklerini arttırmak için uygulanan ters yıkama, filtrelerin içerisinde havuz suyunun ters bir şekilde çevrilmesinin ardından, toplanan kalıntıların tahliye portundan dışarı çıkması yoluyla sağlanır.

HAVUZ TERS YIKAMA NE DEMEK?

Havuz ters yıkama yöntemi, kişisel havuzlarda, olimpik havuzlarda, eğlence amacıyla kullanılan havuzlarda, işletme/otellerin havuzlarında ve diğer tüm yüzme havuzlarında derinlemesine temizlik için kullanılan bir işlemdir. Ters yıkama sayesinde, filtre sistemleri derinlemesine temizlenir. Özellikle kum filtre sistemlerinde manuel olarak bir temizlik yapılabilmesi mümkün değildir. Bu sebeple ters yıkama uygulaması havuzların en önemli hijyen sağlayıcılarını yani filtreleri, kalıntılardan arındırarak havuz suyunu saf ve temiz tutmaya yardımcı olur.

HAVUZ TERS YIKAMANIN ÖNEMİ NEDİR?

Havuzlarda kullanılan filtre sistemleri maliyetli ekipmanlardır. Bu sebeple filtre sistemlerini sağlıklı tutmak ve performansını olumsuz etkileyecek durumları önlemek filtrelerin kullanım sürelerini uzatır. Havuz filtreleri havuz suyunu temizleme işlemi yaptıktan sonra içinde biriken küçük ve büyük tüm kalıntılar haznesinde depolanır. Bu depo alanının dolması filtrenin çalışma seviyesini aşağı çeker ve havuz suyunu yeterince filtreleyemez hale gelir. Filtresi güçlü bir şekilde çalışmayan havuzlar, kirli ve mikroplu havuz sularında yüzmemize neden olur. Her filtre sistemi dolduğunda ters yıkama yapılırsa havuz suyu temiz kalır. Böylelikle hijyenik ve berrak bir havuz suyu elde edilir.

HAVUZ TERS YIKAMA NASIL YAPILIR?

Havuzlarda ters yıkama adımları;

  • Havuz içerisinde çalışmakta olan filtre ve pompalar kapatılmalıdır.
  • Havuzda kullanılan geri yıkama hortumu sabit değilse takılmalıdır. Sabitse bir sonraki adıma geçilmelidir.
  • 6 yollu vananın “Ters Yıkama” bölümüne getirilmesi gerekir.
  • Havuz içerisinde kapalı konumda olan filtre ve pompalar açılmalıdır.
  • Havuz suyu geri yıkama hortumundan 1 dakika kadar önce mi sonra mı? boşaltılmalıdır.
  • Havuz içerisinde çalışmakta olan filtre ve pompalar tekrar kapatılmalıdır.
  • 6 yollu vananın “Durulama” bölümüne getirilmesi gerekir.
  • Havuz içerisinde kapalı konumda olan filtre ve pompalar tekrar açılmalıdır.
  • 1 dakika süre ile durulama işlemi tamamlanmalıdır.
  • Havuz içerisinde çalışmakta olan filtre ve pompalar tekrar kapatılmalıdır.
  • 6 yollu vananın “Filtre” bölümüne getirilmesi gerekir.
  • Havuz içerisinde kapalı konumda olan filtre ve pompalar tekrar açılarak işlem tamamlanır.

HAVUZ TERS YIKAMA NE ZAMAN YAPILIR?

Havuzların ters yıkama yapılmasında filtrelerin basınç düzeyleri baz alınır. Manometre basıncı yeşil, sarı ve kırmızı renklerde gösterilmektedir. Bu renk yeşilin üstüne çıkarsa havuzun ters yıkama vakti gelmiş olur. Bu süreç 1-2 ayda bir tekrarlanır. Çok kullanılan havuzların ters yıkama süreleri ayda 2-3 olarak da değişkenlik gösterebilmektedir. Ters yıkama işleminin geciktirilmesi veya ertelenmesi filtrelerin tıkanarak bozulmasına yol açabilir.

TERS YIKAMANIN YAPILMASI GEREKTİĞİ NASIL ANLAŞILIR?

Ters yıkamanın yapılmasının gerektiği, havuzlarda kullanılan filtrelerin manometre basınçlarının 2,0 ‘ın üzerinde olduğu gözlemlendiği takdirde anlaşılır. Ters yıkama işlemi filtreleri komple temizlediğinde ve artıklarından arındırdığında çok daha sağlıklı bir şekilde işleyerek çalışmayı sürdürür. 

HAVUZ TERS YIKAMADA HANGİ MALZEMELER KULLANILIR?

Havuz ters yıkama malzemeleri; 6 kollu vana, filtreler ve geri yıkama hortumu. Bahsedilen 3 malzeme ile basit bir şekilde havuzların ters yıkama işlemleri tamamlanabilmektedir. Ters yıkama halihazırdaki havuz suyunun tamamının boşaltılıp uygulandığı bir işlem olmadığı için, kullanılan malzemeler bu doğrultuda sınırlıdır. Ana malzeme olan vana, kaliteli ve dayanıklı bir yapıda olmalıdır. 

HAVUZ TERS YIKAMA YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

Havuz ters yıkama yaparken dikkat edilmesi gerekenler:

  • Ters yıkama işleminin adımları, atlanmadan dikkatli bir şekilde uygulanmalıdır.
  • Ters yıkama işlemine başlamadan önce mutlaka tüm filtre ve pompalar kapatılmalıdır. Aksi halde  “Ters Yıkama” bölümüne çevrildiğinde vananın contaları zarar görebilir ve su sızıntılarına sebebiyet verebilir.
  • Ters yıkama adımlarında bulunan vana bölümleri, belirlenen sürelerden fazla çalıştırılmamalıdır.
  • Ters yıkama uygulaması filtrelerin hazneleri dolu olduğu müddetçe yapılmalıdır. Gereksiz yere yapılan ters yıkama temizliği, filtrelerin erkenden aşınmasına sebebiyet verebilmektedir. 
  • Havuzlarda ters yıkama işlemi tamamlandıktan sonra havuz suyunda azalma meydana gelir. Bu sebeple uygulama bittikten sonra havuz suyunun seviyesi kontrol edilerek gerekli ekleme yapılmalıdır.

HAVUZ TERS YIKAMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Havuzlardaki ters yıkama yöntemleri havuzların ebatlarına ya da kullanım sıklıklarına göre değişkenlik göstermez. Tek bir ters yıkama yöntemi vardır. Yukarıdaki “Havuz Ters Yıkama Nasıl Yapılır?” başlığı altında verilen adımlar ile ters yıkama uygulaması gerçekleştirilir. Ters yıkama için kullanılacak vananın marka ve modeli de bu yöntemi etkilemeyen bir unsurdur.

HAVUZ TERS YIKAMA AVANTAJLARI NELERDİR?

Havuz ters yıkama avantajları:

  • Havuz suyu temizliği ve hijyenini sağlayan filtrelerin revize edilmesi yani ters yıkama yapılması, havuz suyunun berrak olmasındaki en büyük etkendir.
  • Havuz suyundaki gözle görülmeyen bakteri ve mikropların barınmasının ve çoğalmasının önüne geçer.
  • Oldukça basit ve düşük maliyetli bir işlemdir.
  • İnsan sağlığı için zararlı olabilecek gözle görülmeyen kalıntı ve partiküllerin filtre sistemi içerisinde tekrar suya karışmasını engelleyerek havuz dışına atılmasını sağlar.

HAVUZ TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?

Havuzlar komple temizlik, yüzeysel temizlik ve derinlemesine temizlik yapılarak hijyenik bir hale getirilebilir. Bu temizlik çeşitlerinin bazılarında su tamamen boşaltılır. Örneğin havuz zemin ve duvarlarının temizlik robotları kullanılarak temizlenmesi gibi. Bazı temizlik çeşitlerinde ise suyun bir kısmı ile hijyen koşulları sağlanır. Örneğin ters yıkama işlemi gibi. Havuz temizliği havuzun ne ölçüde kirlendiğine ve ne kadar sıklıkta kullanıldığına göre değişkenlik gösteren bir ritüeldir. Ancak her koşulda havuz suyunun en yüksek seviyede temiz tutulması ve havuzda insan sağlığına zarar vermeyecek kimyasallar kullanılması gerekmektedir. Havuzların temizliği ile ilgili detaylı bilgilendirmeler için Havuz Temizliği Nasıl Yapılır? adlı blog yazısını ziyaret edebilirsiniz.