7 dakika okuma süresi

Havuz Seramiği Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Havuz Seramiği Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Havuzlarda kullanılan seramikler yada fayanslar için pek çok ölçüt ve özellik vardır. Havuzların kullanım alanı, boyutları ve yapısı doğrultusunda en uygun olan seramik modeli seçimi yapılmalıdır. Bu ölçüt ve özelliklerden bazıları aşağıda verilmiştir:

  • Hem havuz içindeki hem de havuz etrafındaki seramik karoların kaydırmaz özelliği taşıması gerekmektedir.
  • Fayanslar uzun vadeli kullanımlarda çatlak oluşumuna yol açmaması için güneş ışınlarına karşı dayanıklı olmalıdır. Bunun için Porselen havuz karoları seçilmelidir.
  • Fayansların değiştirilmesi veya onarılması ihtimalleri göz önüne alınarak tedarik edilmesi mümkün olan işletmelerden satın alınmalıdır.
  • Fayansların fiyat düşüklüğü sebebiyle performans açısından değerlendirmeye alınmadan tercih edilmemesi gerekmektedir.
  • Seçilen fayansların döşeme işlemi sırasında uygun terazi ölçümüne tabii tutularak yerleştirilmesine dikkat edilmelidir.
  • Seçilen fayansların döşeme işlemi sırasında zemine ve birbirlerine boşluk bırakılmayacak şekilde yapıştırılmasına dikkat edilmelidir. Aksi halde ilerleyen sürelerde kaza ve yaralanmalara mahal verebilir.
  • Seçilen fayansların döşeme işlemi sırasında derz çalışmasının özenli bir biçimde yapılmasına dikkat edilmelidir. Aksi halde fayansların su ile temasından sonra araları açılmaya başlar.
  • Tercih edilen fayansların en ve boy ölçüleri havuz etrafına, içine ve kenarlarına tam olmalıdır.

HAVUZ DÖŞEMELERİ NE TÜR SERAMİKLERDEN YAPILMALIDIR?

Havuzlar özel-kişisel havuzlar, profesyonel havuzlar, işletme havuzları ve müsabaka havuzları gibi türlerde farklılık gösterdiğinden dolayı fayans türleri de farklılık göstermektedir. Antibakteriyel formda, kare dikdörtgen gibi geometrik şekillerde, desenli, düz, renkli gibi pek çok alternatif bulunmaktadır. Havuz fayans modelleri görselliğinden çok yapısal olarak önem taşımaktadır. Yapısal havuz fayans türleri aşağıda verilmiştir:

  • Porselen Karo
  • Cam mozaik kaplama,
  • Seramik kaplama,
  • Klinker karo,
  • Mermer,
  • Liner kaplama
  • Granit vb.

HAVUZ FAYANSLARININ KAYDIRMAZ OLMASI ÖNEMLİ MİDİR?

Havuz içi ve etrafının kaydırmaz bir yüzeye sahip olması oldukça önemlidir. Havuzların taban fayanslarının yapısı, havuz içi kenar fayansların yapısından çok daha mühimdir. Su ile beraber kayganlığı artan taş, mermer veya porselen zemin yaşanabilecek kazalara sebebiyet vermektedir. Aynı zamanda çok sıcak olmayan havalarda, havuz etrafındaki zeminin kuruma süresi de gecikmektedir. Bu durumda da daha az kaymaz bir fayans yüzeyi tercih edilmektedir.

HAVUZ FAYANSI SEÇERKEN FAYANSLARIN DAYANIKLI OLMASI ÖNEMLİ MİDİR?

Havuz fayanslarının dayanıklı olması, havuzların daha uzun ömürlü kullanımını sağlar. Havuz fayanslarının onarımları ve yeniden düzenlenmeleri maliyetli işlemlerdir. Bu yüzden havuz fayanslarının ilk yaptırıldığı süre zarfında, kaliteli bir işçilik ve kaliteli malzemeler ile döşenmelidir. Havuz fayansları basınç karşısında da dayanıklı olmalıdır. Dayanıklı malzemeler kullanıldığı takdirde havuzların ve yapı materyallerinin ortalama olarak 100 yıla yakın garanti süresi bulunmaktadır.

Dayanıklı malzemelerden üretilmeyen havuz içi ve havuz etrafındaki fayanslar fazla ısı gördüğünde çatlama yapabilir, darbe aldığında daha çabuk kırılabilir ve çürüme yapabilir. Havuzlarda sağlam ve dayanıklı fayans çeşitlerinin kullanımı, hem sağlık açısından hem de maliyet açısından oldukça önemlidir. 

HAVUZ FAYANSI SEÇİMİNDE FAYANS RENKLERİ ÖNEMLİ MİDİR?

Havuzlarda kullanılan fayanslar genellikle açık ve canlı renklerde seçilerek, berrak ve temiz olan havuz suyunun daha rahat görülmesi sağlanır. Havuzlar genellikle olimpik yüzme havuzlarında, işletmelerde, spor yarışmalarının düzenlendiği tesislerde mavi havuz fayansı ile kaplıdır. Kişisel havuzlarda farklı renklerde havuz fayanslarına rastlamak mümkündür. Fayans rengi havuzun kalitesine etki etmemektedir.

HAVUZ FAYANSLARININ DİĞER FAYANSLARDAN FARKLARI NELERDİR?

Havuz fayansları banyo, hamam, mutfak, balkon gibi alanlarda kullanılan fayanslardan daha farklıdır. Fayansların sızıntı yapmaması, insan sağlığı için tehlike durumu yaratabilecek bir türde olmaması da oldukça önemlidir. Diğer fayanslardan farkları aşağıdaki gibidir:

  • Basınca karşı dirençli olması,
  • Uzun süreli kullanım için uygun olması,
  • Dayanıklı olması,
  • Daha kalın tabakalı olması,
  • Fiyatlandırma açısından daha yüksek ücretli olması,
  • Hijyenik olması,
  • Çok sıcak (+50) ve çok soğuk (-30) gibi değişken hava şartlarına uyumlu olması.

HAVUZ FAYANSLARI HANGİ MADDELERDEN ÜRETİLİR?

Havuz fayansları birçok farklı bileşenin bir araya gelmesinden sonra belirli işlemlerden geçerek üretilmektedir. Seramik fayansların yapılarında fedspat, kil, kireç taşı, mermer, kuvars ve kaolen maddeleri bulunmaktadır. Bunların yanı sıra yan maddeler de mevcuttur. Zirkon, çinko, borik asit gibi. Mozaik fayansların yapılarında ise cam boyası ve artık cam parçaları bulunmaktadır. Aynı zamanda birçok yan maddesi de mevcuttur.

HAVUZ SERAMİKLERİ NERELERDEN ALINABİLİR?

Havuz fayansları yapı marketlerden, havuz ekipmanları satılan mağazalardan ve çevrimiçi alışveriş sitelerinden satın alınabilmektedir. Serapool Porselen bünyesinde Natural Seri Havuz İçi Karolar, Olimpik Seri Havuz İçi Karolar, Universal Seri Havuz İçi Karolar, Antibakteriyel Seri Havuz İçi Karolar birbirinden farklı renklerde, ölçülerde ve parlaklık seçenekleri ile tüm havuz çeşitlerine uygun fayans türleri bulunmaktadır.

Serapool Porselen’de pastel tonlardan, desenli türlere kadar pek çok renkte, 5 × 5 cm ölçülerinden, 33 × 66 cm ölçülere kadar uzanan pek çok ebatta fayans seçenekleri bulunmaktadır.

HAVUZ SERAMİKLERİ METREKARE FİYATLARI NASIL BELİRLENİR?

Havuz fayansı metrekare fiyatları ebat ölçülerine göre, kullanılan malzemelerin sınıf kalitesine göre ve adet sayısına göre belirlenmektedir. Küçük boyutlardaki fayans çeşitleri daha uygun fiyatlı, büyük boyutlardaki fayans çeşitleri daha maliyetlidir. A sınıfı kaliteli malzemelerle hazırlanmış havuz fayansları ikinci ve üçüncü sınıf kaliteye göre daha pahalıdır. Fayans cinsi metrekare fiyatlarındaki en büyük kriterlerden biridir.

HAVUZ SERAMİKLERİ NASIL DÖŞENİR?

Havuzlara fayans döşeme çalışmaları, aşamalı bir işlemdir. Havuz modeline ve boyutlarına göre seçilen ve kesilen fayanslar, çift taraflı yapıştırıcı yardımıyla yapıştırılır. Fayansların arasında derz işlemi için 2 cm’ye yakın boşluklar bırakılmalıdır. Fayans yapışkanları kuruduktan en az bir gün sonra derz çalışması yapılmalıdır. Havuz fayansı döşemesi esnasında ortalama hava ısısı göz önüne alınarak işlemlerden bahsedilmiştir. Normalin altında ya da daha soğuk bir ısı söz konusu ise hem derz için hem de yapıştırma işlemi için daha uzun süreler beklenir. Yapılan tüm işlemlerin sırasına uygunluğu, uzman kişiler tarafından yürütülmesi ve kaliteli materyaller ile yapılması havuzun su sızdırmazlığı açısından önem arz etmektedir.