Kış mevsiminde kullanılmayan açık ve kapalı yüzme havuzlarını kışa hazırlamak için birtakım bakımlar yapılmaktadır. Havuzlardaki bekleme süreleri iklim koşullarına ve sıcaklığa göre farklılık göstermektedir. Elektrik, su gibi tesisatların, havuz kaplamalarının diğer mevsimlerde de tadilat gerektirmeden sorunsuz bir biçimde kullanılabilmesi için havuz kış bakımı yapılması önerilmektedir. Havuzlarda kışlık bakım, havuzların kullanım ömrünü doğrudan etkiler. Kışlık bakım yapılmayan havuzlarda düşük sıcaklıklardan dolayı (-30) kaplamalarda çatlak ve kırılma görülebilir. Bu durum su sızıntılarına neden olurken, yüksek bir onarım maliyetine de sebep olur.
Yüzme havuzlarında kışlık bakım adımları:
Açık havuzlarda kışlık bakım işlemi meşakkatli bir uygulama değildir. Gerekli bakım kimyasalları tedarik edilmeli ve havuz suyuna eklenmeli, havuz ekipmanlarındaki kalan su boşaltılmalı ve sirkülasyon adımı sonrası bahsedilen süreç 15 gün - 30 gün arayla tekrarlanmalıdır. Açık havuzları çok sıcak ve çok soğuk hava şartlarına hazırlamak havuzların kullanım sürelerini etkiler. Havuza mevsim değişiklikleri esnasında ne kadar iyi bakılırsa, o kadar uzun ömürlü ve konforlu bir şekilde kullanılabilir.
AÇIK HAVUZLAR KIŞIN BOŞALTILIR MI?
Açık havuzların suyu kışın boşaltılmamalıdır. Havuz haznesinde su olmadığında düşük sıcaklıklarda kaplamalar çatlar ve kırılır. Derz uygulamaları, ısı ve su tesisatlarında su olmadığı sürece zarar görür. Havuz içerisindeki su, belirli kimyasal maddeler eklenerek düzgün bir şekilde muhafaza edilir. Açık havuzların sonraki sezonlarda bakımlı ve sağlıklı bir biçimde kullanılabilmesi için havuz suyu kış mevsimi süresince boşaltılmaz.
Kapalı yüzme havuzlarında kışlık bakım, açık yüzme havuzlarındaki bakım süreciyle benzerlik göstermektedir. Kapalı yüzme havuzunun su hacmine göre belirli miktar kadar su boşaltılır. Suyun pH seviyesi 7.0’ da dengelenir. Daha sonra gerekli kış bakım kimyasalları havuz suyuna eklenir. Havuz suyu devir daimi en az 6 saat kadar çalıştırılır. Tüm bu işlemleri yaparken kapalı havuzların çok iyi bir şekilde havalandırılması gerekmektedir. Kış mevsimi süresince bahsedilen uygulama 15 ya da 30 gün arayla tekrarlanmalıdır. Bu uygulamanın haricinde açık havuzlardan farklı olarak havuz suyu kış mevsimi süresince en az 2 kez tamamen boşaltılıp temizlenmeli ve tekrar aynı işlemler yapılmalıdır. Ayrıca havuz pompası, havuz vanaları gibi ekipmanların temizliği de her havuz suyunun boşaltıp temizlenme zamanlarında tekrarlanmalıdır.
Havuzlarda kışlık bakım yaparken dikkat edilmesi gerekenler:
Kışlık bakım, havuzları bir sonraki sezona bakım ve onarım masrafı oluşturmayacak şekilde hazırlamamızı sağlar. Cam mozaik, seramik, fayans gibi kaplama malzemeleri belli bir soğuk ve sıcaklığa göre üretilmektedir. Bu sebeple malzemeleri ve havuzu korumak gerekmektedir. Bunların beraberinde kışlık bakım, havuzları kış mevsimi süresince yosun ve bakteri oluşumundan korur. Daha temiz ve hijyenik bir kullanım sağlar.
Havuzlarda kışlık bakım yapılmazsa, gelecek sezonlarda çeşitli arıza ve problemler yaşanabilir. Hem tesisat açısından hem de havuz döşemeleri açısından problem teşkil eden soğuk hava şartları, oldukça maliyetli tadilatlar gerektirebilir. Havuz döşemeleri hem düşük sıcaklıkta hem de çok yüksek sıcaklıkta yapısal olarak bozulmalar yaşar. Kırılma, çatlama gibi deformasyonlara maruz kalabilen havuz kaplamaları, sadece bozulma olan yerlerin değişmesine değil, tüm zemin ya da duvar kaplamalarının değişmesine de sebep olabilir. Ayrıca derz dolgu bölümleri de zarar görerek su kaçaklarına sebebiyet verir. Kışlık bakım yapılmayan havuzlar her sezon yeni bir tadilat masrafı yaratarak, havuz keyfinizi kaçırabilir. Havuzların kullanım ömrü de her tadilat işlemi sonrası azalmaktadır.
Kış bakım kimyasalları ve bir bariyer olan yüzen buz kalıpları kullanılmadığı sürelerde, eksi sıcaklığa düşen iklim koşullarında havuz suyu donar. Havuz suyunun donması havuz kaplamalarına ciddi zararlar vererek kullanılamaz hale getirir. Ayrıca su ve ısı sistemleri de büyük ölçüde etkilenir. Havuz suyunun çok düşük sıcaklıklarda bile donmadan kalmasını sağlamak için kış bakımını doğru ve zamanında yapmak gerekmektedir.
Yüzme havuzlarını, mevsim normallerinin altındaki sıcaklıklarda koruyacak uygun maddelerden oluşan havuz malzemesine kış bakım kimyasalı denir. Konsantre formdaki kış bakım kimyasalları, havuzların düşük sıcaklıklarda sağlıklı bir şekilde korunmasını sağlar.
Kış bakım kimyasalının özellikleri:
KIŞLIK BAKIM KİMYASALI NE İŞE YARAR?
Kışlık bakım kimyasalı, havuzların don olaylarında ve çok düşük sıcaklıklarda formunu kaybetmeden korunmasını sağlar. Havuz suyunun pH değeri ayarlanır, gerekli miktarda havuz kimyasalları eklenir, tesisatlar, filtre, havuz pompası ve vanalar su kalmayacak şekilde boşaltılıp temizlenir, yüzen buz kalıpları da eklenerek havuzun kışa hazırlığı yapılmış olur. Havuz kimyasalları, havuzlarda kullanılan ve hassas bir yapıya sahip olan havuz kaplamalarının deforme olmasını engeller. Havuz kimyasalı ile kış mevsimine hazırlanmayan havuzlarda çeşitli tadilat gerektirecek sorunlar meydana gelebilmektedir.
KIŞLIK BAKIM KİMYASALI NASIL KULLANILIR?
Kışlık bakım kimyasalının ne ölçüde kullanılacağı havuz suyunun hacmine bağlıdır. 100 m³ havuz suyu için 15-20 litre kış bakım kimyasalı, 2-3 kg klor granül ile birlikte eklenmelidir. Tablet formdaki kış bakım kimyasalı ise 100 m³ havuz suyu için 4 kapsül olacak şekilde eklenmelidir. Kapsüller mevsim boyunca yenilenmelidir. Kışlık bakım kimyasalını havuz suyu hacminden az kullanmak havuzu düşük sıcaklıklarda koruyamaz. Benzer şekilde fazla eklenen kış bakım kimyasalı ise havuzu korumak yerine zarar verir. Bu nedenle havuz suyu miktarına göre uygun bir ölçüde ekleme yapılmalıdır.