Fayans döşeme çalışması yapılacak havuz için en ve boy ölçüsü yapıldıktan sonra, eşdeğer ölçülerde fayans ve fayans malzemeleri temin edilir. Sızıntıları engelleyecek ve uzun süreli kullanıma uygun olacak fayansların tercih edilmesi önerilir. Özellikle havuza su dolan ve havuzdan su boşaltılan bölgelerin kenarlarında daha dikkatli olunmalıdır. Havuzun tamamına yalıtım harcı uygulanır. Fayanslar havuz kenarlarına ve içine sürülen yapıştırıcı yardımı ile yapıştırılır. Fayansların aralıkları 3mm olacak şekilde işlem tüm havuz içine uygulanır. 24 saat bekleme aşamasından sonra ise derz çalışması yapılarak 48 saat tüm döşemelerin kuruması beklenir. Tamamen kuruduğuna emin olunduktan sonra, havuz kullanıma hazır hale gelir.
Havuz fayansı döşerken, su kanallarının kenarları gibi önemli bölgelerde fayansların uygun ölçülere göre ayarlanmaması durumunda su sızıntıları meydana gelebilmektedir. Fayansların aralarında derz işlemi için 3mm’ lik boşluk bırakmadan döşenmesi yapıştırma işleminin yeterince sağlam yapılamamasına neden olur. Bu sebeple uzun vadede basınç, hava sıcaklığı, su kimyasalları gibi faktörlerin de etkisiyle fayanslar yerlerinden çıkabilir. Havuz içine uygulanacak çalışmalardan sonra havuzu tamamıyla kurumadan su ile doldurmak da yanlış bir davranıştır.
Havuz fayansları kullanılan materyallere, kaymazlık özelliğine, renk ve modellerine göre türlere ayrılır. Porselen karo ve porselen mozaik olmak üzere havuz fayans çeşitleri aşağıda verilmiştir:
Porselen karolar, fayanslar 5×5cm, 16,5x16,5cm ebatlarından 33×66 cm ebatlarına kadar birçok renk ve desende bulunmaktadır. Çok geniş bir model yelpazesine sahiptir. Bakteri oluşumunu engellemektedir. Farklı ısıl koşullara dayanıklıdır. Leke tutmayan bir yüzeyi bulunmaktadır. Havuz suyundaki kimyasallara karşı direnç göstermektedir.
Porselen mozaikler, fayanslar 2,5×2,5cm, 5x5cm ebatlarından 5 × 10 cm ebatlarına kadar birçok renk ve desende bulunmaktadır. Aynı zamanda spa fayans döşemelerinde de kullanılmaktadır. Kaydırmaz özelliktedir. En çok tercih edilen havuz kaplama malzemeleri porselen mozaiklerdir. Yapısal olarak daha az miktarda derz işlemine tabii tutulduğu için daha hesaplıdır. Yüksek dayanıklılık sağlar.
HAVUZ SERAMİĞİNİN DÖŞENMESİNDE AŞAMALAR NELERDİR?
Havuz seramiği döşenirken belli başlı kural ve adımlar mevcuttur. Adımların sıra ile uygulamak ve havuz yaptırmak isteyen kişilerin talepleri göz önüne alınarak kullanıma uygunluğunu sağlamak önemlidir. Havuz seramiği döşeme üç adet aşamadan oluşmaktadır. Aşamalar aşağıda verildiği gibidir:
YÜZEY HAZIRLAMA AŞAMASI
Tüm havuz yüzeyinin toz ve kirden temizlenmiş olması gerekmektedir. Eğer havuz seramiği yenileme işlemi söz konusu ise havuz suyunun tahliyesinden sonra havuz içinin kuruması beklenmelidir. Daha sonra varsa su akıntıları olan ve yıpranmış bölgelerin tadilatı yapılmalıdır. Bölgelere derz ve sıva ile tıkama harcı uygulanır.
YALITIM HARCI
Yalıtım harcı toz haliyle su ile karıştırılır. Gerekli harç kıvamı elde edildikten sonra, havuz kaplama alanına 2 ayrı kat olacak şekilde uygulanır. İlk kat kuruduktan sonra ikinci kat uygulanır. Yalıtım harcı 2 mm kalınlıkta olmalıdır.
FAYANSIN UYGULANMASI
Seçilen fayans modelleri, havuz yapısına uyumlu olacak şekilde tedarik edilir. Fayanslar 3 mm boşluklarla yapıştırıcı yardımı ile havuz içine yapıştırılır. Boşta kalan kısımlara derz çekilir. Her işlem için bekleme ve kuruma süreleri bulunur.
SERAMİK UYGULAMASI SONRASI YAPILMASI GEREKENLER NELERDİR?
Seramik uygulaması sonrasında toplamda 72 saat içerisinde havuz kullanıma hazır hale gelir. Bu süre zarfında havuzun su ile teması önerilmez. Seramiklerin tam anlamıyla birbirine ve zemine yapışması için uygun hava koşullarında bekleme süresi 24 saat, derz işleminin bekleme süresi ise 48 saat olarak belirlenmiştir. Fakat daha yüksek ve daha düşük sıcaklıklarda süre uzayıp kısalabilir. İlk olarak havuz test amaçlı su ile doldurulur. Su sızıntıları veya zemin yamukluğu gibi bir durum söz konusu ise ilgili firmaya bildirilir.
HAVUZ SERAMİKLERİNİ UZUN SÜRELİ KULLANMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER NELERDİR?
İşletme havuzları, müsabaka için kullanılan havuzlar ve özel havuzlar olmak üzere çeşitlendirilen havuz tipleri vardır. Bu havuzlardan bazıları tuzlu, bazıları tatlı, bazıları 4 mevsim kullanımda, bazıları ise sadece yaz ve bahar aylarında kullanımdadır. Bu sebeple önce havuzun hangi amaçla tasarlandığını belirlemek önemlidir. Havuz seramikleri bahsedilen şartlar ve özellikler doğrultusunda, hizmet ettiği amaca yönelik seçilmelidir. Böylelikle daha uzun vadeli kullanımlar için uygunluk barındırır. Havuz suyu içerisinde bulunan klor, dezenfektan maddeleri, alkalinite oranı gibi kimyasallar sebebiyle, havuz seramikleri etkilenebilmektedir. Havuz kimyasallarına, ısıl durumlara ve kullanım sıklığına göre seramik seçimi yapmak uzun süreli kullanıma büyük ölçüde yardımcı olmaktadır.
HAVUZ FAYANSI SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?
Havuz fayansları, havuzun mimari dayanıklılığından sonra dikkat edilmesi gereken en önemli noktadır. Düşük fiyatlı havuz fayansları hesaplı bir alışveriş olur düşüncesi ile tercih edildiğinde, havuzun belli bir süre kullanımından sonra fayanslarda çatlaklar, sızıntılar ve kırıklar meydana gelebilmektedir. Bu sebeple her koşul altında daha iyi bir performans gösteren fayans modelleri kullanılmalıdır. Havuz fayansı seçerken dikkat edilmesi gereken maddelerden bazıları:
Havuz fayanslarını, havuz gereçleri ve havuz malzemeleri satan firmalardan satın almak mümkündür. Kişisel havuzlar için renk seçeneği ve model seçeneği fazla olan markalar tercih edilebilir. Serapool Porselen’in bünyesinde bulunan çeşitli renk ve desenlerdeki kaliteli havuz fayansları, tüm havuzları estetik bir görünüme kavuşturmaktadır. Serapool havuz porselenleri, döşeme sonrasında uzun yıllar kullanım garantisi vermektedir. Fakat oluşabilecek herhangi bir bakım veya arıza durumu için havuzda kullanılan fayans model ve rengini her zaman temin edebilecek mağazalardan alışveriş yapmak daha yararlıdır.