8 dakika okuma süresi

Havuz Derzi Nasıl Yapılır?

Havuz Derzi Nasıl Yapılır?

Fayans aralarında yapıştırma ve sabitleme işlemi için en çok tercih edilen madde olan derz, en basit anlamıyla dolgu malzemesidir. Havuz döşemesinde kullanılan vazgeçilmez malzemelerden bir tanesi de derz dolgudur. Derz dolgu, havuz kalitesini arttıran ve havuza değer katan unsurlardan biridir. Bu nedenle güvenilir ve kaliteli bir markadan tercih edilmesi, iyi bir şekilde uygulanması ve korunması gerekir. 

Havuz derzi, döşenen fayanslarda bırakılan aralıklara uygulanmaktadır. Silikonlu havuz derzi de bu alanlarda kullanılmaktadır. Derzin hazırlanması için toz halde bulunan derz su ile karıştırılarak bir kıvam elde edilir. Havuz derzinin koyu ve akışkan bir kıvamı bulunur. Fayansların altına su sızıntısını engellemek için derz çekilmektedir.

HAVUZ DERZİ UYGULAMASI NASIL YAPILIR?

Havuz yapımı esnasında, derz geçişleri için fayansların 3 mm aralıklar ile yerleştirilmesi gerekir. Fayansların bitişik şekilde konumlandırılması derz uygulamasının sağlıklı bir şekilde yapılabilmesini engeller. Havuz derzi uygulanmadan önce tüm yüzeyin tamamen toz ve kirden arındırılmış olması gerekmektedir. Temiz ve pürüzsüz bir zemine derz işlemi yapılmalıdır. Derz uygulaması kaliteli bir işçilik ile yapılmalıdır. Derz işlemine başlamadan önce kullanılan yapıştırıcı maddenin kürlenmiş olması gerekmektedir. Fayans yüzeylerin korunması ve kirlenmemesi adına derz uygulamasından evvel yüzey koruyucuların kullanılması önerilir.

HAVUZ DERZİ UYGULAMASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

Havuz derzi uygulamasında dikkat edilmesi gerekenler:

  • Derz yapılacak aralık eğer çok fazla açık ise derz tutmayabilir. Bu yüzden açıklık kadar derz uygulaması yapılmalıdır. (Derz paketlerinde hangi aralıklar için uygun olduğu bilgisi yer almaktadır.)
  • Derz yapılacak zeminlerin temizlenmiş ve inşaat kalıntılarından arındırılmış olması gerekmektedir.
  • Derz işleminden önce mutlaka fayans altına su yalıtımı yaptırılmalıdır. Derz uygulamasını destekleyen su yalıtımı, havuz suyunun sızdırmaması için büyük önem taşır. 
  • Derz uygulaması bittikten sonra en az yarım saat beklenerek bez veya sünger yardımıyla derz yapılan alanlar temizlenmelidir.
  • Derz işlemi esnasında fayans aralarında boşluk kalmamasına dikkat edilmelidir.

HAVUZ DERZİ FAYANS DÖŞEME İŞLEMİNDEN SONRA MI YAPILIR?

Havuz derzi, fayans döşeme işleminden sonra yapılmaktadır. Fayans döşeme işlemlerinin detaylı anlatımı için Havuz Fayansı Nasıl Döşenir? içeriğini okuyabilirsiniz. Fayans döşemesinin tamamen kuruması ile derz işlemine başlanır. Betonun ve fayansların su aşımından korunması için yapılan derz uygulaması ne kadar kaliteli malzemeler ile yapılırsa o kadar uzun süre dayanıklılığını korumaktadır.

HAVUZ, DERZ UYGULAMASINDAN NE KADAR ZAMAN SONRA KULLANILABİLİR?

Derz uygulamasından 4 saat sonra havuz kullanılabilmektedir. Havuz zemininde ve duvarında kullanılan derz malzemesine ve markasına göre bu süre farklılık gösterebilmektedir. Daha sonra havuz suyu doldurularak havuz kullanıma hazır hale gelir.

HAVUZLARA DERZ UYGULAMASI YAPILMAZSA NE OLUR?

Havuzlara derz uygulaması yapılmaması durumunda, havuzların kullanım ömrü kısalmış olur. Derz, havuz suyunun fayans aralarından, havuzun köşe ve diğer birleşim bölümlerinden sızmasını engellemektedir. Hem dönemsel kullanılan havuzlarda hem de dört mevsim kullanılabilen havuzlarda derz işlemi mutlaka yaptırılmalıdır. Derz uygulaması, havuzların su yalıtımı açısından önemli bir etkiye sahiptir. Derz dolguları uygulanırken; çeşitli kalınlık ve renklerde olabilir. Doğru derz dolgu seçimi ve doğru işçilik ile derz dolgusu uzun yıllar kullanılabilir. 

HAVUZ DERZİNİN BAKIMI NASIL YAPILIR?

Havuz derzinin bakım sıklığı, havuzun büyüklüğüne göre değişkenlik göstermektedir. Havuz derzlerine hiç bakım yapılmazsa zamanla derzler soyulur ve mikrop, yosun vb. kirliliklerin oluşmasına zemin hazırlar. Derzlerin bakımında, öncelikle havuz suyu boşaltılarak bozulan ve kopan derzler temizlenir. Daha sonra yüzey temizlenir. Son olarak ise yeni derz uygulaması yapılır. Derz uygulamasının kuruması beklenir. Havuz zemininin ve duvarlarının tamamen kuruduğuna emin olduktan sonra havuz kullanılmaya başlanır.

HAVUZ DERZİ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Havuz derzi çeşitleri:

  • Antibakteriyel Derz (2 mm - 10 mm arası kullanılır),
  • Epoksi Derz (2 mm - 15 mm arası kullanılır),
  • Silikonlu Derz (2 mm - 10 mm arası kullanılır),

ANTİBAKTERİYEL HAVUZ DERZİ NEDİR?

Antibakteriyel havuz derzi, havuz fayanslarının arasında kullanılan, 2 mm ve 10 mm arasındaki boşluklar için uygun bir yalıtım malzemesidir. Beyaz ve mavi renk seçenekleri ile havuzların fayans modellerine uyumlu olarak seçilebilmektedir. Sağlık açısından içerisinde kullanılan tüm malzemeler zararsızdır, mikrop yosun gibi kirlilikleri önler ve bu sebeplerle antibakteriyel özelliktedir.  Antibakteriyel havuz derzlerinin markalarına göre farklı fiyatları bulunmaktadır.

EPOKSİ HAVUZ DERZİ NEDİR?

Epoksi havuz derzi, havuz fayanslarının arasında kullanılan, iki bileşenli, 2 mm ve 15 mm arasındaki boşluklar için uygun bir yalıtım malzemesidir. Çimento bazlı bir derz olmadığından dolayı insan sağlığı açısından daha yararlıdır. Havuz temizliğinde kullanılacak malzemelere karşı da dayanıklı bir derz türüdür. Kolay uygulanabilir yapıdadır. Aynı zamanda anti bakteriyel özelliğe de sahiptir. Havuzlar, hamamlar ve saunalarda kullanılmaktadır. Epoksi havuz derzlerinin markalarına göre farklı fiyatları bulunmaktadır.

MAPEI HAVUZ DERZİ NEDİR?

Mapei havuz derzi, havuz fayanslarının arasında kullanılan, çimento bazlı, 2 mm ve 10 mm arasındaki boşluklar için uygun bir yalıtım malzemesidir. Tozlanma sorunu bulunmamaktadır. Ekonomik bir dolgu malzemesidir. Aşınmaya oldukça dayanıklıdır. Havuzlar, saunalar ve kaplıcaların su yalıtımları için uygundur. Mapei havuz derzlerinin markalarına göre farklı fiyatları bulunmaktadır.

SİLİKONLU HAVUZ DERZİ NEDİR?

Silikonlu havuz derzi, havuz fayanslarının arasında kullanılan, çimento bazlı, 2 mm ve 10 mm arasındaki boşluklar için uygun bir yalıtım malzemesidir. Çimento bazlıdır. Silikonlu derz havuz işletmeleri, kaplıca, sauna, otel havuzlarındaki su yalıtımları için uygundur. Silikonlu havuz derzlerinin marka ve boyutlarına göre değişen fiyatları bulunmaktadır.

HAVUZ DERZİ HER YIL YENİLENİR Mİ?

Havuzlara yapılan derzler genel yıllık bakımlarda kontrol edilir. Derz çekilen bölgelerde bir hasarla karşılaşılmaz ise yenilenmesine gerek yoktur. Fakat küçük hasarlar göz ardı edilmemelidir. İnsan sağlığını doğrudan etkileyen havuz suyunun, temiz ve güvenilir olması adına derz bakımının da dikkatle yapılması gerekmektedir. 

HAVUZ DERZİNİN ÖZELLİKLERİ NEDİR?

Havuz derzinin özellikleri:

  • Yüksek (+50) ve düşük (-30) ısılara karşı dayanıklıdır.  
  • Havuz suyunun sızdırmazlığını önlemek için kaliteli bir yalıtım malzemesidir. 
  • Havuz suyunda bulunan kimyasal maddelere karşı dirençlidir.
  • Esnek yapılıdır.
  • Düzenli bakım yapıldığında kabarma ve çatlama gibi problemlerin önüne geçilir. 
  • Havuz zemin ve duvarlarındaki fayansların birleşim alanlarında pürüzsüzlük sağlar.
  • Kaliteli maddeler kullanarak hazırlandığında rengi solmaz.

HAVUZ DERZİNİN ÖNEMİ NEDİR?

Havuz derzinin, havuz suyunun havuz içerisinde tutulmasında, kaçak ve sızıntıları engellemekte büyük ölçüde önemi bulunmaktadır. Bunların yanı sıra havuzların daha uzun süre sağlıklı bir şekilde kullanılmasında ve yalıtımlarında da katkısı mevcuttur. Havuzların inşası esnasında ne kadar kaliteli ve sağlam malzemeler kullanılırsa, tadilat problemleri de doğru orantıda azalır. Bu sebeple havuz fayansları döşendikten sonra yapılan derz işlemi hem kimyasalların suya karışması yönünden insan sağlığına hem de havuzun kullanılabilirliği açısından havuz sağlığına uygun yapılmalıdır.