Şok Havuzu Nedir?
Sauna, hamam ve buhar odaları gibi dinlenme ve keyifli vakit geçirme alanlarının kullanımının sağlık açısından pek çok fayda oluşturduğu düşünülür. Vücut sıcaklığını yükselterek rahatlama sağlayan ve vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olan bu mekanların kullanımından sonra şok havuzuna girilebilir. Şok havuzları genellikle yaklaşık 15-16 °C sıcaklığında olan ve sauna, hamam ve buhar odaları gibi alanların kullanımından sonra ekstra rahatlama için girilen havuzlardır. Sauna ve hamam kullanımı ile vücut sıcaklığı artar, vücudumuzdaki damarlar genişler ve toksinler ter yoluyla daha kolay bir biçimde atılır. Bunun yanı sıra bu alanlar kaslarda rahatlama ve genel olarak streste azalma sağlarlar. Bu alanların sağladığı rahatlama ve toksinlerin atılması sonrasında şok havuzu kullanımı ile vücutta dinçlik hissi, sinirlerin uyarılması ve diğer birçok fayda görülür.
Sauna ve hamam kullanımının hemen ardından soğuk bir havuza girmek başta göz korkutucu görülebilir. Ancak birçok kişinin gerçekleştirdiği bu uygulamanın mutluluk hissi yarattığı bilinmekte ve sağlık açısından sayısız faydaya sahip olduğu düşünülmektedir. Depresyona karşı birebir ve bağışıklık sistemini güçlendirmekte ideal olan şok havuzları küçük boyutları nedeniyle çoğu ortama yapılabilir. Şok havuzları düşük sıcaklıkları ile dikkat çekmektedir ve bu havuzların kullanımında yüzme gibi aktiviteler amaçlanmaz. Yalnızca şok havuzunda bulunan suya girmek ve beklemek yeterlidir. Bu yüzden şok havuzları standart yüzme havuzu boyutlarına sahip olmak zorunda değildirler. Şok havuzlarının küçük boyutları hem yapımını hem de bakım ve temizlik işlemlerini kolay hale getirmektedir. Kolay bir şekilde inşa edilen ve yıllar boyu kullanıcılar için pek çok fayda sağlayan şok havuzları geniş bir kullanıcı kitlesine hitap etmektedir.
Şok Havuzu Ne İşe Yarar ?
Şok havuzu kullanımı genellikle sauna ve hamam gibi alanların kullanımından sonra uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra havuzdaki suyun sıcaklığı daha da düşürülerek öncesinde hamam ve saunaya girmeden tek başına kullanılabilir. Genellikle 15-16 °C sıcaklığında tutulan şok havuzu suyunun sıcaklığı tercihen daha düşük sıcaklıklara indirilebilir. Temel olarak şok havuzlarının çalışma prensibi vücuttaki sinirlerin soğuk su yardımıyla uyarılmasına dayanır. Şok havuzundaki oldukça soğuk derecelerde tutulan suya girildiğinde önce derideki, sonra da kas ve eklemlerdeki sinirler uyarılır. Soğuk su aracılığıyla sinirlerin uyarılması sonucu vücut başta endorfinler olmak üzere birçok hormonu salgılar. Endorfinler mutluluk hormonu olarak da adlandırılırlar ve vücudun acı ve stresle başa çıkmak için salgıladığı hormonlardır. Bu hormonların salgılanması ile mutluluk hissi oluşur, vücuttaki inflamasyon, kas stresi ve eklem ağrıları azalır.
Şok havuzu kullanımı keyifli bir aktivite olmasının yanında sağlık açısından olası faydaları ile de dikkat çekmektedir. Bu aktivitenin metabolizmayı hızlandırıcı ve kilo kaybına yardımcı özellikleri olduğu düşünülmektedir. Bazı kültürlerde binlerce yıldır uygulanmakta olan şok havuzu kullanımı sayısız kişinin ilgisini çekmektedir. Bu durumun sebeplerinin başında, şok havuzu kullanımının zorlayıcı ama bir o kadar da keyif verici bir aktivite olmasıdır. Şok havuzları aynı zamanda sporcular tarafından, egzersiz sonrası iyileşme sürecini hızlandırmak için tercih edilirler. Sıkı idmanlar sonrası şok havuzu kullanımı kas ağrılarını azaltmakta ve kasların yenilenme sürecine destek olmaktadır. Tüm bu sebeplerden ötürü birçok kişi şok havuzu kullanmaktadır. Bu işlem kimi zaman sauna ve hamam sonrası, kimi zaman ise bu aktivitelerden bağımsız olarak tek başına uygulanmaktadır.
Şok Havuzunun Özellikleri Nelerdir ?
Hamam ve sauna sonrası genel olarak daha dinç ve enerjik hissetmek için girilen şok havuzları, bazı özellikleri bakımından diğer havuzlara göre farklılıklar göstermektedirler. Şok havuzlarının, iddia edilen etkilerini arttırmak ve kullanım kolaylığı sağlamak için bulunan bazı özellikleri vardır. Bu özelliklerden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Şok havuzlarında yüzmek amaçlanmadığı için boyutları yüzme havuzlarına kıyasla oldukça küçüktür. İdeal bir şok havuzu yaklaşık 2-3 m³ hacme sahiptir.
- Şok havuzuna girmenin ve içinde bir süre hareketsiz şekilde beklemenin kolay olması gerekir. Bu nedenle şok havuzunun derinliği ideal olarak 150 cm civarındadır.
- İdeal olarak oldukça küçük ölçülerle yapılsa da standart havuz boyutlarında şok havuzu yapmak da mümkündür. Ancak bu durumda soğutma ve bakım işlemleri daha zor olacaktır.
- Genellikle hamam ve sauna sonrası kullanımı tercih edilse de bu aktivitelerden bağımsız olarak şok havuzu kullanılabilir. Bu durumda daha düşük sıcaklıklar tercih edilebilir.
- Hamam ve sauna sonrası rahatlamış bir şekilde kullanıldıkları için şok havuzlarının tasarımları dikkatli bir biçimde yapılmalıdır. Kayma, düşme gibi kazaların önlenmesi için kolay kullanıma sahip ve doğru kaplama malzemelerinin kullanıldığı bir dizayn tercih edilmelidir.
- Şok havuzlarının temizliği için filtrasyon sistemi, havuz skimmerleri veya taşmalı sistem tercih edilebilir. Bunun yanı sıra küçük boyutları nedeniyle kolay şekilde havuzu boşaltıp tekrar doldurmak mümkündür. Şok havuzlarında sık sık genel temizlik uygulanabilir.
- Şok havuzuna girmenin vücuda direnç kazandıran, şifa veren ve birçok rahatsızlığa iyi gelen bir aktivite olduğu düşünülür. Kullanıcılar bu özelliklerinin yanı sıra keyifli bir aktivite olduğu için şok havuzlarını kullanmaktadırlar.
Şok Havuzunun Faydaları Nedir ?
Şok havuzu kullanımı öncelikle keyifli ve mutluluk verici bir aktivite olduğu için tercih edilmektedir. Bunun yanında şok havuzu kullanımının sağlık açısından birçok faydası bulunduğu düşünülmektedir. Şok havuzu kullanımının sağlık açısından olası faydalarını şu şekilde sayabiliriz:
- Hamam ve sauna kullanımı sonrası vücuttaki damarlar genişler ve kan dolaşımı hızlanır. Aynı zamanda sıcak havanın etkisiyle toksinler ter yoluyla daha kolay biçimde atılır. Ardından şok havuzu kullanımı ile vücuttaki kaslar daha diri ve sıkı hale gelir.
- Şok havuzları temel olarak deri, kas ve eklemlerdeki sinir uçlarının uyarılması ile vücuttaki faydalarını oluştururlar. Sinir uçlarının uyarılması ile mutluluk hissi oluşturan, ağrıları azaltan ve vücut direncini arttıran hormonlar salgılanır.
- Şok havuzunda bulunan soğuk suyun etkisiyle daha dinç, zinde ve enerjik hissetmek mümkündür. Vücudu aniden soğuğa maruz bırakmak şok etkisi yaratarak fiziksel ve mental açıdan daha dirençli olmamızı sağlar.
- Bağışıklık sisteminin doğal bir tepkisi olarak vücutta inflamasyon oluşur. Bu inflamasyon kronik hale gelirse ve çok artarsa vücut için zararlı olabilir. Şok havuzu kullanımı vücuttaki inflamasyon seviyesini düşürerek bu doğal sürecin zararlarını azaltmaktadır.
- Birçok araştırmaya göre soğuk suya belirli bir süre maruz kalmak bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bunun sebebinin soğuk sudan dolayı vücudun salgıladığı hormonlar ve bu işlemin vücuttaki pek çok sistemi daha sağlıklı hale getirmesi olduğu düşünülmektedir.
- Şok havuzu kullanımı sonucunda metabolizma hızı yükselir ve kilo vermek daha kolay bir hale gelebilir.
- Kan dolaşımını hızlandırma ve kas ağrılarını azaltma özellikleri bulunan şok havuzu kullanımı, spor sonrası kasların iyileşme sürecini destekler.
Şok Havuzu Nasıl Çalışır ?
Şok havuzları genellikle hamam, sauna ve buhar odası hizmeti sağlayan işletmelerde bulunur ve bu aktivitelerden sonra kullanılır. Hedeflendiği gibi çalışması için şok havuzunun belirli bir sıcaklık derecesinde tutulması gerekir. Genellikle 15-16 °C seviyesinde tutulan şok havuzu suyu tercihen daha düşük sıcaklıklara indirilebilir. Özel olarak kullanılan şok havuzlarında soğutma işlemi kimi zaman suya buz eklenmesiyle gerçekleştirilse de genellikle bu işlem için havuz suyu soğutma sistemleri kullanılır. Ayrıca şok havuzunun bulunduğu ortamın sıcaklığı kontrol edilerek de havuz suyundaki istenilen sıcaklık sağlanmaktadır. Şok havuzları temelinde standart yüzme havuzlarına benzer ancak ideal olarak yüzme havuzlarından oldukça küçük boyutlara sahip olurlar. Böylelikle hem kullanım kolaylığı açısından avantajlar sağlarlar hem de şok havuzlarını soğutmak ve bakımlarını gerçekleştirmek kolay hale gelir.
Şok havuzlarının vücuttaki beklenen etkileri sinir uçlarının uyarılmasıyla ve buna bağlı olarak vücuttaki belirli sistemlerin harekete geçmesiyle oluşur. Hamam veya sauna sonrası vücut sıcaklığı artar ve şok havuzuna girerek vücut hızla soğutulur. Bu ani sıcaklık değişimi başta derideki sinirler olmak üzere sinir uçlarını uyarır. Vücut bu sıcaklık değişimini stres olarak algılar ve endorfin gibi acıyı azaltan ve mutluluk veren hormonlar salgılanır. Endorfin hormonu vücudun ağrılarla başa çıkmak için doğal olarak salgıladığı bir hormondur. Aynı zamanda soğuk suyun etkisiyle vücudun lenfatik sistemi, kan dolaşımı sistemi ve kas sistemi etkilenir. Bu etkilere bağlı olarak kan dolaşımı hızlanır, bağışıklık sistemi güçlenir ve kas ağrıları azalır.
Şok Havuzu Nasıl Kullanılır ?
Şok havuzu kullanımının sağlık açısından birçok olası faydası bulunmaktadır ve bu uygulama birçok kullanıcının keyifli zaman geçirmesini sağlamaktadır. Gerek sağlık açısından yararları, gerek ise şok havuzunun sağladığı dinçlik hissi olsun, bu tür sonuçlara ulaşmak için şok havuzu kullanımı doğru şekilde uygulanmalıdır. Şok havuzları başta sporcular ve sağlıklı yaşama ilgi duyan kişiler olmak üzere birçok kullanıcı tarafından tercih edilmektedir. Genel olarak şok havuzlarına hamam, sauna ve buhar odası gibi alanların kullanımından sonra girilmektedir. Bu alanlarda vücut ısısı önce yükseltilir, ardından şok havuzundaki soğuk su ile istenilen hızlı düşüş sağlanır. Vücuda ani bir şekilde soğuk su teması ile sinir uçları uyarılır ve beklenen etkiler gerçekleşir.
Sauna sonrası şok havuzu kullanımı iki işlemin sağlıklı etkilerini bir araya getirmektedir. Hamam ve saunanın etkisiyle vücuttan toksinler atılır, şok havuzu ile de daha dinç ve zinde hissetmek sağlanır. Ancak şok havuzuna girmek için öncesinde hamam veya sauna kullanmak şart değildir. Hamam ve saunanın şok havuzu kullanımına başlıca etkisi havuza girmeden önce vücut sıcaklığının artmasıdır. Böylelikle 15-16 °C civarında bir sıcaklıkla yeterli ısı farkı sağlanmış olur. Daha düşük bir sıcaklık kullanılarak hamam ve saunanın etkisi olmadan da sinir uçları uyarılabilir. Şok havuzu kullanırken yalnızca suya girip belirli bir süre beklemek yeterlidir.
Şok Havuzunda Ne Kadar Durulmalıdır ?
Çeşitli faydalara sahip olduğu düşünülen şok havuzlarının kullanımında önemli bir etken de havuzun içerisinde ne kadar durulduğudur. Şok havuzları kullanım kolaylığı sağlaması açısından genellikle oldukça küçük boyutlarda yapılırlar. Dolayısıyla şok havuzlarında yüzme gibi aktiviteler yapılması amaçlanmaz ve yalnızca suyun içerisine girip beklenir. Hem soğuk suyun, hem de statik olarak beklemenin etkisiyle vücut sıcaklığı hızlı bir düşüş yaşar. Bu nedenle şok havuzunda çok uzun süre beklemek hipotermi gibi tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Ancak doğru şekilde kullanıldığında ve gerekli bekleme süresinin üzerine çıkılmadığında şok havuzu kullanımı güvenilir bir uygulamadır.
Şok havuzunda beklenilmesi gereken süre, havuza giriş sırasındaki vücut sıcaklığı ve havuzdaki suyun sıcaklığına göre bir miktar değişim gösterebilir. Ancak genellikle 3 ile 5 dakika arasında şok havuzunda kalmak beklenilen etkileri oluşturmak için yeterli olacaktır. Havuza girmeden önce sauna veya hamam kullanılmaması ve havuzdaki suyun daha düşük olması gibi faktörlere bağlı olarak daha kısa süre soğuk su içerisinde kalmak gerekebilir. Şok havuzunun kullanım süresi açısından vücudunuzun verdiği tepki önemlidir. Başlangıçta vücudunuzun tepkisini ölçmek için yalnızca 1 veya 2 dakikalığına şok havuzu kullanmanız akıllıca olacaktır. Ardından zamanla su içerisinde geçirdiğiniz zamanı arttırarak 3-5 dakika kadar şok havuzunda kalabilirsiniz. Fakat 5 dakika üzerine şok havuzu kullanımı deneyimli kullanıcılar için bile tehlike yaratabilir.
Şok Havuzunun Diğer Havuzlardan Farklılıkları Nelerdir ?
Şok havuzları temelde diğer havuz türleriyle, durağan bir su kitlesi olmaları açısından benzerlik gösterirler. Ancak bir şok havuzu, beklenilen etkileri oluşturması ve kullanım kolaylığı yaratması bakımından diğer havuzlara göre farklı bir şekilde dizayn edilir. Şok havuzunun diğer havuzlardan farklılıklarını genel olarak şu şekilde sıralayabiliriz:
- Şok havuzlarında yüzme amaçlanmadığı için ideal olarak oldukça küçük boyutlara sahiptirler. Belirli bir süre görece hareketsiz bir biçimde kullanılmalarına bağlı olarak ortalama insan boyundan daha düşük derinliğe sahip olacak şekilde yapılırlar.
- Şok havuzlarının küçük boyutları temizlik ve bakım konularında bir avantaja dönüşmektedir. Standart temizlik sistemleri ve kimyasal uygulamalarla hijyen oluşturmak şok havuzlarında daha kolaydır. Ayrıca sık sık şok havuzlarındaki su tamamen boşaltılarak taze su doldurulabilir.
- Şok havuzlarının tasarımında güvenlik ön planda olmak zorundadır. Hamam veya sauna sonrası dikkatsizlik sonucunda kazalar meydana gelebilir. Bu kazaları önlemek için kolay kullanılan bir tasarım yapılmalı ve doğru kaplama malzemeleri tercih edilmelidir.
- Şok havuzlarında bulunan su daima belirli bir sıcaklıkta tutulmalıdır. Bunun için yaygın olarak havuz suyu soğutma sistemleri kullanılır. Ayrıca özel kullanım amaçlanan şok havuzlarında buz kullanımı ile veya havuzun bulunduğu ortamın soğutulmasıyla havuz suyunun soğukluğu sağlanabilmektedir.
- Diğer havuzların öncelikli kullanım amacı genelde keyifli zaman geçirmektir ve şok havuzları da aynı özelliğe sahiptir. Ancak şok havuzlarının sağlık açısından faydaları daha çok öne çıkmaktadır.
Şok Havuzu Nasıl Yapılır ?
Birkaç önemli farklılık dışında şok havuzlarının yapımı diğer havuz türlerinin yapımına büyük oranda benzerlik gösterir. Şok havuzlarının yapımına başlamak için öncelikle doğru alanın belirlenmesi gereklidir. Bu alan ideal olarak hamam, sauna veya buhar odası bulunan işletmelerin farklı bir bölümüdür. Bunun yanı sıra şok havuzları küçük boyutları ile özel kullanıma da oldukça uygundur. Ayrıca şok havuzu yapımı için etrafında hamam veya sauna olması şart değildir. Yapım alanı belirlendikten sonra planlama aşamasına geçilir. Planlama sırasında kullanım amacına uygun olarak, konforlu ve güvenli bir tasarım oluşturulur. Şok havuzlarının tasarımında genellikle diğer havuz türlerine göre daha düşük derinliğe sahip ve daha az hacimli bir dizayn tercih edilir.
Tasarım ve planlama işlemlerinin ardından kazı işlemleri yapılır ve temel oluşturulur. Sonrasında su tesisatı, elektrik sistemleri ve soğutma düzeneği gibi teknik öneme sahip parçalar kurulur. Şok havuzlarında betonarme veya prefabrik havuz tercihi yapılabilir. Bu tercihe bağlı olarak yapım aşamalarında ufak değişiklikler oluşabilmektedir. Su yalıtımı gibi önemli işlemlerden sonra havuz kaplaması yapılır ve şok havuzunun kullanıma hazır hale getirilmesi için gerekli uygulamalar tamamlanır. Başta tasarımda dikkat edilen güvenlik unsurlarına havuz kaplaması seçiminde de ekstra özen gösterilir. Kullanıcıların kaymasını önleyecek kaplama malzemeleri seçmek ideal olacaktır. Şok havuzu inşaatı tamamlandıktan sonra havuz suyla doldurulur ve gerekli kontrollerin ardından su istenilen sıcaklığa düşürülür. Havuz suyu hedeflenen sıcaklığa ulaştıktan sonra şok havuzu kullanıma hazır hale gelir.
Şok Havuzu Yapımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir ?
Şok havuzu yapımında temel olarak diğer havuz türlerinin inşasında takip edilen adımlar uygulanmaktadır. Ancak şok havuzu yaparken özellikle dikkat edilmesi gereken faktörler bulunur. Bu faktörlerin bazılarını şu şekilde kısaca sıralayabiliriz:
- Şok havuzlarının kullanım şekli diğer havuzlardan farklıdır ve etkilerin oluşması için yüzmek gerekmez. Ayrıca vücut ısısını hızla düşüren şok havuzlarında yüzmek kolay değildir. Dolayısıyla tasarım yüzme odaklı değil, yalnızca suya girme odaklı olmalıdır.
- Şok havuzlarına girildiğinde vücutta ani sıcaklık düşüşü oluşur. Bu sıcaklık düşüşü çırpınma gibi tepkiler vermemize neden olabilir. Dolayısıyla boğulmaları önlemek için şok havuzlarının derinliği mümkün olduğunca düşük olmalıdır. 1 metre veya 1.5 metre aralığı şok havuzu derinliğinde idealdir.
- Şok havuzlarında kazaları önlemek için atılması gereken bir diğer adım da kaplama malzemelerinin doğru seçimidir. Kaymayı önleyici kaplama malzemeleri kullanılmalı ve özellikle merdiven tasarımı düşmeyi önleyici bir biçimde oluşturulmalıdır.
- Şok havuzlarında bulunan su sürekli olarak belirli bir sıcaklıkta tutulmalıdır. Bu durum özellikle genel kullanıma açık şok havuzlarında geçerlidir. Şok havuzlarında suyu istenilen sıcaklıkta tutmak için gerekli sistemler yapım sırasında kurulmalıdır.
- İdeal kullanım için şok havuzları hamam veya sauna bölmelerine yakın olacak şekilde inşa edilebilir.
Şok Havuzu Yapımında Kullanılan Malzemeler Nelerdir ?
Çeşitli yöntemlerden yararlanılarak farklı tasarım ve yapım şekline sahip şok havuzları inşa edilebilir. Şok havuzu yapımında kullanılan malzemeler diğer havuz türlerinin yapımında kullanılan malzemelere benzerlik göstermektedir. Ancak havuzun kullanım şekli ve amacının farklı olması nedeniyle yapımında kullanılan malzemeler de bir miktar değişiklik gösterebilmektedir. Betonarme veya prefabrik şok havuzları yapılabileceği gibi havuzun küçük boyutları nedeniyle kazı işlemi gerektirmeyen bir şekilde şok havuzu da yapılabilir. Şok havuzu yapımında genel olarak, öncelikle su sızdırmaya dayanıklı türde beton gereklidir. Kazı yapılan bölgeye dökülen bu beton, şok havuzu için dayanıklı ve su sızdırmaz bir temel oluşturacaktır.
Şok havuzu yapımında gerekli diğer önemli malzemeler ise su tesisatı ve elektrik sistemi için gerekli parçalardır. Diğer havuz türlerinden farklı olarak şok havuzlarında, havuz suyu soğutma sistemleri de en önemli parçalar arasındadır. Bunların dışında havuzda hijyen ve su sirkülasyonunun sağlanması için gerekli olan parçalara da ihtiyaç duyulur. Bu parçalar su pompası, filtrasyon sistemi ve yüzey temizliğinde gerek duyulan skimmerlar veya taşmalı sistem parçalarıdır. Estetik ve güvenlik açısından önemli olan kaplama malzemeleri ve döşemeler de gerekli olan parçalar arasındadır. İsteğe bağlı olarak ışıklandırma gibi sistemler için gerekli olan parçalar da kullanılabilir.
Şok Havuzu Ölçüleri Nasıl Olmalıdır ?
Şok havuzlarının yapımında dikkat edilmesi gereken en önemli özelliklerden biri havuzun derinliği başta olmak üzere ölçüleridir. Bu tür havuzların kullanımı sonucunda vücut ısısı hızlı bir şekilde düşmektedir. Hızlıca düşen vücut ısısına bağlı olarak kullanıcı çırpınmaya başlayabilir ve su üzerinde kalmakta zorlanabilir. Bu sebepten ötürü oluşacak kazaları önlemek için şok havuzu derinliği belirli bir ölçüyü geçmemelidir. Ancak şok havuzunun derinliği eğer çok düşük olursa suya tamamen girilmesi zorlaşacaktır. Hem kullanım kolaylığı hem de güvenlik açısından şok havuzlarının ideal derinliği 1 metre ile 1.5 metre arasındadır. Bu ölçülerin üzerinde veya altında bir derinlik, güvenlik ve kolay kullanım açısından sıkıntılara neden olabilir.
Şok havuzlarının ölçüleri konusunda diğer önemli bir faktör de havuzun toplam hacmidir. Yüzme aktivitesine uygun olma şartı bulunmayan şok havuzlarının çok büyük olması beklenmez. Ayrıca küçük bir şok havuzuna girmek ve havuzdan çıkmak kolay olacaktır. Bu sebepten ötürü ideal bir şok havuzunun hacmi yaklaşık 2-3 m³ civarında olmalıdır. Havuzun hacminin küçük olması aynı zamanda bakım, temizlik ve soğutma gibi işlemleri de kolaylaştırmaktadır.
Şok Havuzu Döşemeleri Nasıl Olmalıdır ?
Hem güvenlik hem de estetik bir görünüm açısından şok havuzlarında kullanılan döşemeler büyük öneme sahiptir. Şok havuzlarına girildiğinde ani bir vücut ısısı düşüşü yaşanır ve bu durum kontrolün kaybedilmesi sonucu kayma ve düşmelere yol açabilir. Kullanıcıların güvenliğinin sağlanması açısından kaymaya karşı dayanıklı karolar seçilmesi gerekir. Böylece kazaların önüne daha etkili bir biçimde geçilmiş olur. Havuz döşemelerinin seçiminde elbette ki bir diğer önemli faktör de döşemelerin yarattığı estetik görünümdür. Göze hoş görünen bir tasarım yaratmak için beğeni yaratan bir desene ve estetik renklere sahip havuz döşemeleri seçilmelidir.
Güvenlik ve estetiğin yanında havuz döşemeleri konusunda bir diğer önemli etken ise dayanıklılık ve uzun ömürlülüktür. Uzun yıllar boyu su sızdırmadan ve hasar almadan kullanılması hedeflenen döşemelerin seçiminde, kaliteye ve döşemelerin yapımında kullanılan malzemelere dikkat etmek gerekir. Tüm bu faktörlere özen göstererek güvenlik, tasarım ve dayanıklılık gibi faktörler açısından avantajlı bir havuz döşemesi seçimi yapılabilir.
Şok Havuzu Yapım Maliyeti Nedir ?
Bir şok havuzunun yapım maliyeti tercih edilen tasarıma, havuzun boyutlarına ve yapım için kullanılan malzemelerin kalitesine göre değişiklik gösterir. Küçük boyutları nedeniyle şok havuzları daha büyük boyutlara sahip diğer havuz türlerine göre daha hesaplı bir şekilde yapılabilir. Ancak şok havuzlarında sıcaklık kontrolü önemli olduğu için havuz suyu soğutma sistemleri ekstra bir masraf ortaya çıkarmaktadır.
Soğutma sistemi dışında fiyatı etkileyen diğer faktörler filtrasyon sistemleri, havuz yalıtımı için kullanılan malzemeler ve döşemeler gibi havuzun yapımında kullanılan diğer materyallerdir. Şok havuzu yapımında iyi sonuçlara ulaşmak ve uzun yıllar kullanılması hedeflenen bir havuz inşa etmek için kaliteli malzemeler seçilmelidir. Hedeflerinize bağlı olarak çeşitli fiyat aralıklarında şok havuzu yapımı gerçekleştirmek mümkündür.
Şok Havuzu Nasıl Temizlenir ?
Diğer tüm havuzlarda olduğu gibi şok havuzlarında da temizlik ve hijyen önemli konular arasındadır. Gerekli temizlik ve bakım işlemleri yapılmadığı zaman şok havuzları aşırı şekilde kirlenebilir. Bu durum hem kullanım keyfi açısından hem de sağlık yönünden dezavantajlar yaratmaktadır. Şok havuzlarında temizliği sağlamak için otomatik ve manuel olmak üzere çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Böylelikle havuzun daima temiz ve kullanım için uygun olması sağlanmaktadır. Öncelikle, şok havuzlarının küçük boyutları temizliğin sağlanması açısından avantaj sağlamaktadır. Filtrasyon sistemi şok havuzlarında hızlı bir su sirkülasyonu ve etkili bir temizlik sağlar. Yüzey temizliği için de skimmerlar, taşmalı sistem veya havuz kepçesi gibi aparatlar kullanılabilir. Bunun yanında havuz temizleme kimyasalları ile gözle görülmeyen kirletici maddelerden de şok havuzu arındırılır.
Oldukça küçük boyutlara sahip olan şok havuzları daha büyük havuz türlerine göre daha sık şekilde boşaltılıp yeniden doldurulabilir. Bu işlem sırasında havuz tamamen boşaldığı zaman genel bir temizlik uygulanabilir. Havuz fırçası gibi aparatlar yardımıyla tortulaşmakta olan kir kalıntılarından etkili bir biçimde kurtulmak mümkündür. Otomatik ve manuel temizleme yöntemleri, havuz kimyasalları ve periyodik genel bakım ile şok havuzlarında etkili bir temizlik sağlanabilir. Böylece kullanıcılar açısından sağlık riskleri doğurmayan, temiz ve hijyenik bir şok havuzu elde edilir.