Havuz Nasıl Yapılır?
Asıl amacı yüzme olan havuzlar, süs ve çevre dekorasyonu için de kullanılan içi su dolu alanlardır. Birbirinden farklı özelliklere göre kategorilere ayrılan havuzların pek çok çeşidi vardır. Havuz yapımında ise öncelikli olarak belirlenmesi gereken, havuzun iç ve dış mekanlardan hangisinde ve ne amaçla kullanılacağıdır. Belirlenen maddelere göre fizibilite çalışması yapılır. Çalışmaya göre zemin kazılarak havuz için hazırlanır. Bu doğrultuda kalite standartlarına uygun yapı malzemeleri temin edilir, ölçüler belirlenir ve uzman bir ekip ile havuz yapım süreci başlar. Havuz yapımındaki ilk adım, iskeleti oluşturmaktır. İkinci olarak iskeletin iç cephelerine izolasyon yapılır. İzolasyon sonrası mekanik sistemi yapılarak seçilen havuz kaplama malzemeleri yerleştirilir. Tüm bu süreç ortalama 15 gün içerisinde tamamlanarak müşteriye teslim için hazır hale gelir. Tabi ki bu süre havuzun büyüklüğüne, uygulama ekibinin performansına ve projenin mahiyetine göre değişiklik göstermektedir.
Havuz Yapımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Havuz yapımında, hem sağlık hem de kullanım ömrü açısından dikkat edilmesi gereken belirli kurallar vardır. Bunlardan bazıları aşağıda verilmiştir:
- İşlemlerin tümü tamamen bitirilmeden havuz su ile doldurulmamalıdır. Kullanılan yapıştırıcı, sıva gibi maddelerin kuruduğundan emin olunması için belirtilen sürelerin geçmesi beklenmelidir.
- Kullanılan malzemeler kalitesiz ve tekrar temin edilemeyecek türden seçilmemelidir. İleride ortaya çıkabilecek tadilat durumu için havuz porseleni ya da seramik ve fayansların rahatlıkla bulunabileceği bir marka ile çalışılmalıdır.
- Yapılan mekanik tesisatın hiçbir noktasında su ile temas olmamalıdır. Tesisat özenli bir şekilde kaplanmalı ve üzeri örtülmelidir.
- İklim koşullarına uygun yapı malzemelerinin kullanılmasına dikkat edilmelidir.
- Güneş ışığından en uzun şekilde faydalanabilecek alanları seçmeye dikkat edilmelidir.
Yuvarlak Havuz Nasıl Yapılır?
Havuzların genelinde yapım süreci aynıdır. Havuzun yapılacağı alana ve havuz için istenilen büyüklüğe göre şekiller değişkenlik göstermektedir. Yuvarlak şekil ise iskeleti oluştururken verilmektedir. Özellikle yuvarlak havuzun dönemeç kısımlarında estetik bir görünüm elde etmek için tasarıma uygun olarak çalışmaya dikkat edilmelidir. Bir diğer dikkat edilmesi gereken unsur ise döşenecek havuz fayanslarının ya da porselenlerinin yuvarlak havuzun dönemeç kısımlarına uygun kesilmesi ve yapıştırılmasıdır.
Yuvarlak Havuz Fiyatları Nelerdir?
Yuvarlak havuz fiyatları, havuzun ölçülerine, havuzda kullanılan malzemeye ve uygulama ekibine göre büyük ölçüde değişiklik göstermektedir. Yuvarlak havuz yapım aşaması, belirlenecek ölçümler, satın alınan malzemeler ve istenilen şekil doğrultusunda çok da zor olmayan bir süreçtir.
Dikdörtgen Havuz Nasıl Yapılır?
Havuz yapılacak alana dikdörtgen şekli, iskeleti oluştururken verilmektedir. Özellikle dikdörtgen havuzun köşe kısımlarında deformasyon oluşmaması için altyapısı dikkatli bir şekilde planlanmalıdır. Yuvarlak havuzlara kıyasla daha çok tercih edilen dikdörtgen havuzların zemini de eşit şekilde kazılmalı ve herhangi bir eğiklik oluşmamalıdır.
Dikdörtgen Havuz Fiyatları Nelerdir?
Dikdörtgen havuzlar, projenin büyüklüğü, kullanılan malzemeler, havuz yapım firmasının tasarrufları vs. gibi birçok etkenden yola çıkarak farklı fiyatlarda yapılabilmektedir. Bir havuz, uygun maliyetlerle tamamlanmak istendiğinde maliyetin en çok düşürüleceği bölüm havuz boyutları olmalıdır. Aksi takdirde havuz yapımında daha düşük kalitede kullanılan malzemeler, insan sağlığına zararlı hastalıklara yol açabilir.
Yüzme Havuzu Nasıl Yapılır?
Yüzme havuzu yapımı için genellikle tercih edilen minimum boyut 15-25 metre arasında değişkenlik gösterir. 0.30-1.80 metre arası derinliğe sahip olan bu havuzlarda konum oldukça önemlidir. Örneğin bir ev için bahçe havuzu yapımı gün ışığının en uzun süre kaldığı alanlarda inşa edilmelidir. Yüzme havuzunu kullanacak kişi sayısı belirlenerek bu doğrultuda hijyen kurallarına dikkat edilmelidir. Ekonomik havuz yapımı için kaliteli malzemelerden ve usta işçilik ücretinden tasarruf edilmemelidir. Bu durum, uzun vadede çok daha fazla bakım, onarım ve tadilat masrafına yol açacaktır.
Süs Havuzu Nasıl Yapılır?
Süs havuzlarında, yüzme amaçlı kullanılan havuzlarda olduğu gibi güneş ışığından yararlanma ve hijyen kuralları aranmaz. Eğer süs havuzunda balık vb. bir deniz canlısı bulunmayacaksa, suyun kendi kendini yenilemesi yeterlidir. Süs havuzları, basit havuz yapım sürecinden geçer. Derinlik, en ve boy ölçülerinden çok estetik görünüm önemsenmektedir. Süs havuzunun özelliklerine göre -ışıklandırma, desen ve kullanılan malzeme gibi- fiyatlandırması da değişmektedir. Süs havuzu yapım maliyetlerini, boyutlarını küçülterek ve diğer özelliklerini azaltarak daha uygun fiyatlara düşürmek mümkündür.
Prefabrik Havuz Nasıl Yapılır?
Prefabrik havuz imalatı, büyük ölçekli yüzme havuzları kadar zahmet gerektiren bir çalışma değildir. Prefabrik havuzlar yalıtkan malzemelerle yapılmaktadır. Prefabrik havuzlarda taşınmaya dayanıklı yapı malzemeleri kullanılması önerilmektedir. Prefabrik havuzların maliyetleri çok daha düşüktür. Taşınabilir olması en büyük avantajlarından biridir. Tamir ve onarım işlemleri daha hızlı ve daha uygun fiyatlıdır. Kullanacak kişi sayısına, havuzun materyaline (ahşap, sert plastik, suya dayanıklı bez gibi) ve istenilen boyuta göre farklılık gösteren ücretlendirmeler yapılabilmektedir.
Havuz Betonu Nasıl Olmalıdır?
Havuzlarda kullanılan betonların sınıfları, katkı maddeleri ve kalitesi oldukça önemlidir. Havuz betonunun katkı maddelerinin içerisinde su sızdırmama özelliği olmalıdır. Soğuk derz kullanılmamalıdır. Beton azar azar değil tek bir seferde dökülerek yayılmalıdır. Betonun miktarı havuz için kazılan bölgede az ya da fazla kullanılmamalıdır.
Havuz İçinde Nasıl Karolar Kullanılmalıdır?
Havuz içinde kullanılan karoların yosun tutma ve kirlenme ihtimalleri göz önüne alınarak antibakteriyel yapıda olmaları önemlidir. Karoların uzun süre kullanıma dayanıklı olmaları ve çabuk yıpranmamalarına dikkat edilmelidir.
Çeşitli sakatlanma ve yaralanma olaylarını önlemek için kayma riski yüksek alanlarda kaydırmaz karolar seçilmelidir. Serapool Porselen olarak teraslarda kullanılmak üzere ürettiğimiz teras kaymazlarını ve havuz kenarlarında kullanılabilecek tutamak kaymazlarını bu anlamda inceleyebilirsiniz.
Havuz kenarlarında ve köşelerinde oluşan keskin ve sivri alanları tehlikesiz bir hale getirmek üzere özel olarak tasarlanan ve üretilen iç ve dış bükey parçalar, havuza giren insanların sağlığını korumakta büyük bir katkı sunmaktadır.
Karoların renk ve modelleri havuzun ve havuz etrafının ambiyansına uygun seçildiğinde estetik bir görünüm elde edilmektedir. Birbirinden farklı renk seçenekleri sunduğumuz Olimpik Seri havuz karoları ve Universal Seri havuz karolarını incelemenizi öneririz.
Serapool porselen havuz karoları, farklı ebatları ve özgün desenleriyle kullanıcılarına sınırsız renk, boyut ve tasarım seçeneği sunar. Doğadan ilham alan tasarımlarını canlı ve göz alıcı renklerle harmanlayarak havuzlara benzersiz bir dokunuş katar. Serapool porselen karolar, güneş ışığına karşı da dayanıklıdır. Böylece renklerinde solma ya da matlaşma yaşanmaz. Her koşulda ilk günkü göz alıcı halini korur.
Su geçirmeyen ve leke tutmayan pürüzsüz yüzeyi ile bakteri oluşumunu engelleyen porselen havuz karoları oldukça hijyeniktir. Yüksek basınçla preslenmeleri nedeniyle bünyelerinde gözenek oluşmaz, pekişmiş yapıları sayesinde yüzeyinde bakteri barındırmaz. Temizliği de son derece kolaydır.
Havuz Yapımında Gerekli Malzemeler Nelerdir?
Havuz yapım aşamasında kullanılan malzemeler şu şekildedir:
- Havuza su dolumu ve boşaltımı için kanallar,
- Tesisat malzemeleri,
- Beton,
- Filtre boruları,
- Yapıştırıcı malzemeler,
- Demir,
- Son olarak havuz kaplama malzemesi olarak havuz porselenleri
Havuz Kaç Günde Yapılır?
Beton havuz yapımı, ortalama 10-20 gün arasında değişmektedir. Burada havuzun bitiş süresini etkileyen faktörler arasında havuzun açık ya da kapalı olması, küçük veya çok büyük boyutlarının olması ve ek donanımlar (merdiven, sıçrama tahtası, az derinden çok derine giden havuz zemini gibi) bulunmaktadır.
Havuzların inşa sürecinde en büyük zamanı; betonun kuruması, havuz kaplama malzemelerinin yerleştirilmesi ve kuruması almaktadır. Prefabrik havuzlarda bu süre 1 gün olmakla birlikte, süs havuzlarında 2-5 günü bulmaktadır.
Havuz Yapımındaki Önemli Faktörler Nelerdir?
Havuz yapımındaki önemli faktörlerin başında fizibilite planlaması gelmektedir. Su kanallarının nerede olacağı, havuza girişin hangi taraftan yapılacağı gibi düzenlemeler havuz şekline uygun bir biçimde yapılmalıdır. Havuz inşası bitirildikten sonra herhangi bir işlem yapılamaz. Eksik veya hatalı bir çalışma mevcut ise havuz tamamen tadilata sokulmalıdır. Havuzun, çocuk ve yetişkin havuzu ölçülerine uygun bir şekilde yapılması çok önemlidir. Özellikle derinlik açısından havuza atlama ve dalış esnalarında çeşitli sakatlanma ve yaralanmalara sebebiyet verilmemelidir.