5 dakika okuma süresi

Şişme Havuz Nedir?

Şişme Havuz Nedir?

Bebekler, çocuklar ve yetişkinlerin faydalanabildikleri, teras ve bahçelerde kullanılabilen plastik malzemeden üretilen ve içine hava doldurularak hazır hale getirilebilen havuz türlerine şişme havuz denir. Şişme havuzlar kullanılmadan önce havuz şişirme pompası ile şişirilerek hazır hale getirilir. Daha sonra içi su ile doldurulur. Genellikle bahçelerine havuz yaptırma imkanı ya da havuz için yeterli alanı olmayan kişilerce tercih edilen şişme havuzlar, hem daha az maliyetli hem de sadece kullanım esnasında yer kaplayan havuz modelleridir. 

Plastik şişme havuzlar kare, dikdörtgen ve yuvarlak şekillerde üretilmektedir. Şişme yüzme havuzu çeşitleri bebekler ve çocuklar için daha eğlenceli hale getirilebilir. Şişme havuzlar, havuz kaydırağı, su topu, su tabancası gibi ekipmanlar sayesinde keyifli vakit geçirilen havuzlara dönüştürülebilir.

ŞİŞME HAVUZUN AVANTAJLARI NELERDİR?

Şişme havuzun avantajları:

  1. Şişme havuzlar, beton havuzlara göre daha düşük maliyetlidir.
  2. Şişme havuzların temizliği ve bakımı kolaydır.
  3. Şişme havuzlar, kullanılmadığı dönemlerde kaldırılarak yer tasarrufu sunar. 
  4. Şişme havuzların tedarik edilebilmesi beton havuzlara göre daha kolaydır. 
  5. Şişme havuzlar taşınabilir olduğundan farklı alanlara konumlandırılabilir.

ŞİŞME HAVUZUN DEZAVANTAJLARI NELERDİR?

Şişme havuzun dezavantajları:

  1. Şişme havuzlar, beton havuzlara kıyasla daha hızlı deforme olurlar. 
  2. Şişme havuz suyunu temizlemek için havuz motoru veya havuz pompası kullanılamadığı için durgun suda özellikle bahar ve yaz aylarında mikrop, bakteri ve mikroorganizmalar daha hızlı oluşur. 
  3. Şişme havuz suyu bir filtrasyon sistemi ile temizlenmediği için, beton havuzlara kıyasla havuz sularının daha sık değiştirilmesi gerekmektedir.
  4. Beton havuzlar kadar derinliği olmayan şişme havuzlara atlama ve sıçramalarda, suyun bir kısmı sürekli olarak taştığından  havuza devamlı olarak su eklenmesine ihtiyaç duyulur.
  5. Devamlı olarak su eklenen şişme havuzlarda kullanılacak dezenfektan ve kimyasal miktarı hesaplanmakta zorluk yaşanabilir. 
  6. Şişme havuzlarda bir filtre sistemi bulunmadığından dolayı mikroplar daha hızlı ve daha kolay yayılmaktadır.
  7. Geniş şişme havuzlarını şişirmek ve sonrasında söndürmek zaman almaktadır. 

ŞİŞME HAVUZ NASIL ŞİŞİRİLİR?

Şişme havuzları şişirmek için çeşitli alternatifler bulunmaktadır. Elektrikli havuz pompası, el pompası, ayak pompası ve kompresör yardımıyla havuzlar şişirilebilir ve tekrar söndürülebilir. Şişme havuzları şişirmeden önce havuzun kurulacağı zeminde delici ve kesici aletlerin bulunmadığından emin olunmalıdır. Seçilen şişirme aleti havuz ile bağlanarak havuz, kalıp formunu alana dek şişirilmelidir. Büyük şişme havuzların şişirme işlemi küçük şişme havuzlara göre daha uzun sürmektedir. Havuz boyutunun büyüklüğüne göre elektrikli pompa çeşitleri tercih edilebilir.

ŞİŞME HAVUZ BAKIMI NASIL YAPILIR?

Şişme havuz bakımı ve temizliği de tıpkı beton havuzların bakımı gibi son derece önemlidir. Havuz bakımı için öncelikli olarak şişme havuzların çoğunlukla alt tarafında yer alan su vanası açılarak havuz suyu boşaltılmalıdır. Havuz duvarları ve zemini sabunlu su ile birlikte temizlenmelidir. Durulamadan sonra havuz güneş altında kurumaya bırakılır. Eğer havuz tipi havuz kimyasallarının kullanımına uygunsa, havuz kuruduktan sonra temiz su ile doldurulmasının ardından havuz pH değeri ölçülerek klor ve dezenfektan maddelerinin eklenmesi yapılmalıdır.

ŞİŞME HAVUZUN TEMİZLİĞİNDE HANGİ MALZEMELER KULLANILMALIDIR?

Şişme havuzların temizliğinde havuz modeline göre çeşitli havuz kimyasalları kullanılmaktadır. Bazı şişme havuzlar sadece sabun ile temizlenmeye uygunken, bazı şişme havuzları havuz filtresi ve temizlik kimyasallarının kullanımına müsaittir. Kullanılabilen temizlik malzemelerinin arasında; sabun, klor, dezenfeksiyon maddeleri, sıvı topaklayıcısı ve pH düşürücü maddeler mevcuttur. Tüm temizlik malzemelerini havuzun pH ve klor dengesine göre ayarlamak ve havuz suyuna eklemek oldukça önemlidir.

ŞİŞME HAVUZDA KLOR KULLANILABİLİR Mİ?

Şişme havuzun bakım talimatları arasında ‘kimyasal madde ve klor kullanımına uygundur’ maddesi yer alıyorsa şişme havuzun temizliğinde klor kullanılabilir. Şişme havuzların çeşitlerine, markasına ve modeline göre sadece su ve sabun ile temizlenilen türleri de bulunmaktadır. Bu sebeple ilgili havuzun kullanma kılavuzu incelenerek klor kullanımına uygun olup olmadığı anlaşılabilir.  

ŞİŞME HAVUZUN SUYU NE ZAMAN DEĞİŞTİRİLMELİDİR?

Özellikle bahar ve yaz dönemlerinde kullanılan şişme havuzların suları gün aşırı olarak değiştirilmelidir. Havuz suyu bir sistem aracılığı ile yenilenemediğinden oluşan mikrop ve bakteriler yayılarak insan sağlığını tehdit edecek sorunlara yol açabilmektedir. Hem bebek ve çocuk şişme havuzları hem de yetişkin şişme havuzları her gün tazelenmeli, gün sonunda havuzun kendi temizliği de yapılmalıdır.

ŞİŞME HAVUZLARDA HANGİ AKSESUARLAR KULLANILABİLİR?

Şişme havuzlar sonradan eklenen aksesuarlar ile daha eğlenceli ve keyifli olabilir. Bu aksesuarlar arasında; kaydırak, su topu, su tabancası, bebek ve çocuk yüzdürme simitleri, havuz yatağı, yüzen ışıklı havuz topları, havuz koltuğu vb.

En İyi Şişme Havuz Markaları Nelerdir?

  1. Intex,
  2. Bestway,
  3. Altis,
  4. Bermuda.