Seramik ve porselen farkı, ürün arayışında olan birçok insan için merak konusu. Seramik ve porselen, havuzlardan yaşam alanlarına, sağlıktan mutfağa kadar birçok alanda kullanılan iki temel materyal. Bu kadar geniş bir alanda kullanılıyor olmaları, karar aşamasındaki insanların kafasında soru işaretleri bırakmaktadır. “Seramik mi dayanıklıdır porselen mi?”, “Porselen mi sağlıklıdır yoksa seramik mi?” gibi sorular bunlardan sadece birkaçı.
Havuz yaptıracak insanların birbirine alternatif olarak gördüğü ve aralarındaki farkı bilmedikleri için kafa karışıklığı yaşadığı seramik ve porselen arasında birçok ayrım bulunmaktadır.
Özellikle havuz kaplaması sürecinde “seramik mi porselen mi?” sorusuna yanıt verdiğimiz bu video; bu iki malzemenin kullanım alanlarına, hammadde bileşenlerine, hangisinin daha sağlıklı ve dayanıklı olduğuna dair konuları da cevaplamaktadır.
Seramik ve porselen arasındaki temel farklar; hammadde bileşenleri, üretim teknikleri ve pişirme sıcaklıklarıdır.
Seramik karolar düşük derecelerde pişer, porselen karolar ise yüksek derecelerde pişer. Seramik karoların gövde (masse) renkleri daha siyah ve koyu renklidir, porselen karolar ise daha beyaz ve açık renge sahiptir.
Seramikler yapıları itibariyle yumuşak ve gözeneklidir, su geçiren özelliklere sahiptir ve uzun süre kullanıldıklarında bünyelerinde kılcal çatlaklar oluşur. Bu çatlaklar bakteri oluşumuna uygun ortamlar sağlar, dolayısıyla hijyenik değillerdir. Yüzeyleri leke tutabilir ve temizliği zordur.
Seramikler suya karşı da mukavim değillerdir. Bünyelerine emdikleri su nedeniyle dona karşı mukavemetleri yoktur. Kış aylarında eksi dereceli ısılarda bünyelerindeki suyun genleşmesiyle patlama ve çatlamalar, havuz içinde dökülmeler görülebilir.
Porselen karolar, su emmeme özellikleri ile hijyeniktir, yüksek basınçla preslenmeleri sayesinde bünyelerinde gözenek oluşmaz, daha serttir ve daha sağlamdır. Dolayısıyla termal şok ve kimyasallara karşı da oldukça dayanıklıdır. Dış etkenlere karşı seramikten daha mukavimdir.
Yüksek ısılarda fırınlandığı için seramik karolara göre yüzeyleri daha pürüzsüzdür, leke tutmaz. Yüzeyinde bakteri oluşmaz ve kolay temizlenir. Çarpma ve sıcaklık değişimlerine karşı daha dayanıklıdır. Ayrıca daha hafif olduğundan taşmada avantaj sağlar.
Porselen karolar kil, kaolen, silikat ve zirkonyum katkılı bileşenlerden oluşmaktadır. Daha yoğun ve sıkıştırılmış yapılarıyla yalıtım özelliği vardır, elektriği iletmezler.
Porselen ve seramik karoların ideal kullanım alanları vardır. Seramik karolar, kuru ve düşük trafik alanlarında, daha çok iç mekanlarda kullanılmaktadır. Porselen karolar ise ıslak zeminler ve insan trafiğinin yoğun olduğu alanlar için uygundur.
Porselen karolar seramiklerden daha pahalıdır. Bunun sebebi, porselenin daha çok üretim aşamasından geçmesi ve dolayısıyla üretim maliyetlerinin yüksek olmasından kaynaklanmaktadır. Ancak porselenler dış mekanlarda uygulandığında, faydaları itibariyle büyük mali avantajlar gösterir.
Diş hekimliği başta olmak üzere sağlık sektöründe, hijyen gerektiren mutfak ve ev eşyalarında da porselen tercih edilir.
Tüm bu özellikleri sayesinde porselen, havuzlarda olmazsa olmaz bir malzemedir.