6 dakika okuma süresi

Havuz Temizleme Robotu Nedir?

Havuz Temizleme Robotu Nedir?

Havuz temizleme robotu, havuzların dibi ve duvarlarının temizliğinde kullanılan, ileri teknolojiler ile tasarlanmış olan havuz ekipmanıdır. Profesyonel bir temizlik imkanı sunan havuz robotları, çok fonksiyonlu, zaman ayarı yapılabilen, havuz ebatlarına göre marka ve model değişikliği gösteren işlevselliği yüksek araçlardır.

Hem kişisel  hem de halka açık havuzlarda kullanılabilen havuz robotu, insan gücünden minimum seviyede yararlanıldığı bir temizlik süreci yönetir. Çalışma prensipleri ve amaçlarına göre farklı kategorilere ayrılan havuz temizleme robotları, ihtiyaca göre satın alınmaktadır.

HAVUZ TEMİZLEME ROBOTU NE İŞE YARAR?

Manuel olarak temizlenen havuzlarda, hem zaman hem de israf daha yüksektir. Havuz temizleme robotları sayesinde özellikle büyük havuzlarda temizlik süreci yarı yarıya kısaltılmış olur. Aynı zamanda su ve havuz temizleme malzemelerinin kullanımı da havuz robotlarıyla birlikte kontrole alınır ve daha kolay takip edilebilir. Havuz robotları, havuz temizliği ve bakımında en çok tercih edilen temizlik araçlarından biri olarak rol oynar. 

Havuz temizliği ve bakımında robotlar geniş fırçaları sayesinde havuzların her alanını ovalayarak temizler. Özellikle havuz köşe ve tabanında oluşan yosun, mikrop, bakteri ve kirlerin tamamına nüfuz ederek ortadan kaldırır. Maliyet ve zaman tasarrufu sağlayan havuz robotları oldukça kullanışlı ve hijyen şartlarının gerekliliklerini yerine getirebilen bir havuz ekipmanıdır. 

HAVUZ TEMİZLEME ROBOTUNUN ÖZELLİKLERİ NEDİR?

Havuz temizleme robotunun özellikleri:

  • Havuz zemininde birikmiş olan en küçük kir ve toz parçalarını temizleyerek filtre haznesine hapseder,
  • Otomatik ayarlanabilir zaman programı ile havuz temizliği için belirlenen sürede çalışmaya başlar,
  • Fırça yüzeyi havuz duvarlarına ve zeminine zarar vermeden derinlemesine temizlik yapar,
  • Tüm havuz çeşitlerinde performans gösterebilmektedir,
  • Minimum 2, maksimum 4 saat süresince çalışmaktadır,
  • Fiyatları performanslarıyla doğru orantılı olarak değişkenlik göstermektedir. 

HAVUZ ROBOTU NASIL ÇALIŞIR?

Üstün temizlik gücüyle havuz zemini ve duvarlarının temizliğinde etkin rol oynayan havuz robotlarının marka ve modeline göre çalışma şekilleri farklılık gösterse de temelde aynı mantıkta çalışmaktadır. Robot, güç kaynağından aldığı enerji ile çalışmaya başlar. Belirlenen havuz alanlarında birikmiş pislikleri ve kirleri temizleyerek su atığının önüne geçerler. Elektrikli süpürge programında çalışan havuz robotları, havuz temizliğinde kesin ve uzun soluklu çözümler sunar. 

HAVUZ ROBOTUNUN AVANTAJLARI NELERDİR?

Havuz robotunun avantajları aşağıdaki gibidir: 

  • Daha kısa sürede daha geniş havuz alanlarının temizlenmesini sağlar,
  • Her havuz türü için kullanılabilir olduğundan, uygun havuz ebatlarında uygun havuz robotları çalıştırılır,
  • Çeşitli şekillerdeki (yıldız, kalp gibi) havuzlarda, insanların ulaşamayacağı kenar ve köşelere ulaşarak detaylı bir temizlik gerçekleştirir,
  • Havuz filtre sistemleri, kolay temizlenebilen ve değiştirilebilen yapıdadır,
  • Havuz fırça darbeleri, oluşan yosun, kir, leke, toz, mikrop ve bakterilerin tümünü temizler,
  • Uzun kabloları sayesinde havuz içerisinde gezinmeleri ve tüm alanlara erişmeleri kolaydır. 

HAVUZ ROBOTU NASIL KULLANILIR?

Havuz robotunu kullanmanın ilk adımı, robotu güç sağlayıcısına bağlamaktır. Eğer robot daha önceden kullanılmışsa filtre doluluğunu kontrol etmek de gerekir. Daha sonra robot havuz zeminine bırakılarak çalışmaya başlatılır. Havuzun duvarlarını tırmanmakta zorlanan havuz robotlarında teker ve palet arasına sıkışmış herhangi bir cisim olabileceği kontrol edilmelidir. Havuz robotu tamamen çalışmayı bırakana kadar havuza girilmemelidir. Havuz temizliğinin bitişinin ardından robot kablosuyla birlikte kuru ve nemsiz bir ortamda muhafaza edilmelidir. Havuz robotunun varsa diğer teknik özellikleri de kullanma kılavuzundan öğrenilerek kullanılabilir. 

HAVUZ ROBOTU KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

Her havuz robotunun kendine özgü kullanım koşulları bulunmaktadır. Bunun için kullanma talimatlarını okumak ve robot temizliğini, robot bakımını ve havuz temizliğini bu çerçeve doğrultusunda uygulamak gerekmektedir. En çok dikkat edilmesi gereken unsurlara; kabloların özenli bir şekilde muhafaza edilmesi, robotu güç sağlayıcısına (priz) bağlarken hiçbir ucun ıslak olmamasına dikkat edilmesi, robotu havuza sert bir şekilde bırakmamak, robotu havuzda konumlandırdıktan sonra başlatmak ve robotun filtresini belirli periyotlarla temizlemek örnekleri verilebilir. 

HAVUZ ROBOTU BAKIMLARI NASIL YAPILIR?

Havuz temizliğinde olduğu gibi havuz robotlarında da belirli sürelerde bakım ve temizlik yapılmalıdır. Havuz robotu bakımı tıpkı kullanımı kadar kolaydır. Birçok havuz robotu markasında dolan filtre sistemini şeffaf dış kaplaması sayesinde rahatlıkla görebilir veya uyarı işareti ile birlikte filtre temizliği/bakımı yapabilirsiniz. Robot parçalarının ayrılabilir olması ve tek tek temizlenebilmesi de bakımı açısından avantaj sunar. 

HAVUZ ROBOTU SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Havuz robotu seçerken dikkat edilmesi gereken ilk özellik, havuz modeliyle ve ebatıyla denk bir robot satın almaktır. Küçük havuzlar için yüksek performanslı ve ultra büyük bir havuz robotuna gerek duyulmaz. Büyük havuzlar içinse daha düşük çalışma performansına sahip, kablo oranı kısa havuz robotları yeterli gelmez. Bu nedenle havuz modeli baz alınarak marka ve model belirlenmelidir. 

Bir diğer dikkat edilmesi gereken unsur ise havuz robotunun özellikleridir. Havuzların temizlenmesi için gerekli filtrasyon sistemine sahip olması, güçlü bir vakum özelliğinin bulunması ve robot gövdesinin kolay temizlenebilir olması gibi özellikler havuz robotlarının ayırt edici nitelikleri arasındadır. 

EN İYİ HAVUZ TEMİZLEME ROBOTU MARKALARI NELERDİR?

En iyi havuz temizleme robotları  arasında aşağıdaki markalar yer almaktadır:

  • Dolphin,
  • Zodiac,
  • BWT vb.