8 dakika okuma süresi

Havuz Fırçası Nedir?

Havuz Fırçası Nedir?

Havuz fırçası, havuz temizliği için kullanılan bir temizlik ekipmanıdır. Yüzme havuzlarının hem zemin hem de duvarlarında kullanılabilen havuz fırçaları, pratik bir havuz temizleme ürünüdür. Havuz fırçalarının farklı amaçlara hizmet eden ve bu amaçlara yönelik özellikleri bulunan çeşitli versiyonları mevcuttur. Benzer şekilde fırça sapları da kullanım yerlerine göre farklı boyutlarda tercih edilebilmektedir. Havuz fırçaları hem maliyeti düşük hem de kolay tedarik edilebilen bir temizlik ekipmanı olması sebebiyle, özellikle bahçe havuzlarında oldukça işe yaramaktadır. Havuzlarda zamanla oluşan yosun ve diğer kirli maddeleri temizlemek için havuz dip fırçası modeli kullanılmaktadır. 

HAVUZ FIRÇASI NE İŞE YARAR?

Havuzlar özellikle bahar ve yaz aylarında çok sık kullanılmaktadır. Bu sebeple yaprak, böcek gibi dış etkenlerden ve havuz kimyasalları, insan faktörü gibi iç etkenlerden kaynaklı olarak hızlı bir şekilde kirlenmektedir. Kirlenen havuzları, hem havuzu tamamen boşaltmadan temizleme yolları, hem de havuz suyunun tamamen boşaltılarak derinlemesine temizleme uygulamaları mevcuttur. Bu durum havuzun ne kadar kirli olduğuna ve ebatlarına göre değişkenlik göstermektedir. Havuz suyunun tamamen boşaltılıp temizlendiği süre zarflarında kullanılan araçlardan biri de havuz temizleme fırçasıdır. Havuz fırçaları yoğun kıl yüzeyi ile havuz duvarlarının ve havuz zemininin her noktasını kolaylıkla temizler.  

HAVUZ FIRÇASININ FAYDALARI NELERDİR?

Havuz fırçasının faydaları şu şekildedir:

  • YOSUNLARI ÖNLER

Özellikle havuzların zeminlerinde ve köşe bölgelerinde oluşan yosunları, havuz fırçası ile önlemek mümkündür. Köşe fırçaları, yosun fırçaları ve kıvrık fırçalar yosun temizliğinde kullanılan havuz fırçası türleridir. Havuzdaki her alana temas edebilen şekilli fırça türleri sayesinde hiçbir yosun kalıntısı kalmadan havuz tamamen arındırılır.  

  • LEKELERİ ÖNLER

Havuzların temizlik periyotlarında 2 ya da 3 haftada bir komple temizlik yani havuz suyunun tamamen boşaltılıp temizlenme işlemi yapılırken, üstten temizlik ve bakım işlemleri 2 ya da 3 günde bir yapılmaktadır. Bu yüzden havuzların dış kenarlarında, duvarlarında ve zeminlerinde oluşan lekeler yeterince temizlenmemektedir. Havuz fırçası ile yapılan temizliklerde ovalayarak ve havuzun tüm köşe ve kenarlarına ulaşarak yoğun bir temizlik yapılabilir. Böylelikle var olan lekeler temizlenerek, bir sonraki leke oluşumunun süresi geciktirilir.  

  • AŞINMALARI ÖNLER

Havuz temizliğinde kullanılan birçok ekipman mevcuttur. Havuz temizlik ekipmanları havuzların döşeme ve fayanslarına zarar vermeyecek şekilde seçilmelidir. Fazla güç uygulayarak  zarar verecek  şekilde sert darbelerle temizlik yapan aletler tercih edilmemelidir. Havuz fırçaları, tüm havuzların hassas fayanslarını zedelemeyecek şekilde tasarlanmıştır. Bu sayede havuzdaki kaplama aşınmaları önlenmiş olur. 

Havuz fırçasının aşınmaları önlemedeki bir diğer faydası ise havuzlarda derinlemesine temizlik yapılmadığında oluşan çeşitli mikroorganizmalar, bakteri, yosun ve çamur birikintisi gibi maddelerin  havuz karolarının  yıpratarak kullanılamaz duruma getirmesidir. Özellikle zemindeki birikintiler havuz kaplamalarının renginin bozulmasına ve aşınmasına neden olur. Havuz fırçaları ile tamamen temizlenen havuz döşemelerinin ömürleri uzamış olur. 

HAVUZ FIRÇASININ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Havuz fırçası çeşitleri aşağıdaki gibidir:

  • NAYLON KILLI FIRÇA

Havuz basamaklarını, duvarlarını, zemini ve fayanslarını temizlemek için tüm havuz tiplerine uygun olan naylon kıllı fırçalar havuzlarda oluşan madde, birikinti ve kalıntılara karşı dayanıklı yapıdadır. Genellikle 28-30 cm çapına sahip olan naylon kıllı fırçalar, havuz kaplamalarına  zarar vermeden yumuşak bir şekilde temizlik imkanı sunar. 

  • ÇELİK ZIRHLI FIRÇA

Naylon kıllı fırçalar gibi çelik zırhlı fırçalar da havuz basamaklarını, duvarlarını, zemini ve dayanıklı fayans yüzeyleri temizlemek için hemen tüm havuz tiplerine uygundur. Dikdörtgen şeklindeki tek tip çelik zırhlı havuz temizleme fırçalarının cam mozaik kaplama gibi hassas fayans yüzeylerde kullanılması önerilmez. Çelik zırhlı fırçalar özellikle kış ayları gibi uzun süreli kullanıma kapalı olan havuzların genel temizliğinde kullanılmaktadır. Çelik zırhlı temizleme fırçaları naylon kıllı fırçalara göre daha sert ovmalar ile havuz temizliğini gerçekleştirmektedir. 

HAVUZ FIRÇASI NASIL KULLANILIR?

Havuz temizliğinde öncelikle havuz fırçası teleskopik direğine oturtulur. Gerekli temizlik ve dezenfektan malzemeleri boş havuza eklenerek fırça yardımıyla ovma ve temizleme işlemi uygulanır. Eğer temizlenecek havuz boyasız bir beton kaplama ise çelik zırhlı fırça da naylon kıllı fırça da kullanılabilir, eğer temizlenecek havuz püskürtme beton kaplama ise çelik zırhlı fırça kullanılması önerilir, temizlenecek havuz eğer boyalı beton, fiberglass veya vinil kaplama ise naylon kıllı fırça kullanılması önerilmektedir. 

Havuzun şekline göre tercih edilecek havuz fırçası dikdörtgen veya kare havuzlarda köşeli fırça şeklinde, daire havuzlarda standart kalıpta (dikdörtgen) kullanılmalıdır. Öncelikle havuz duvarları, sonra havuz zemini ve en son varsa merdiven havuz fırçası yardımıyla temizlendikten sonra arındırılmalıdır. Böylelikle havuzlarda alg, yosun ve bakterilerin oluşması önlenmiş olur. 

HAVUZ FIRÇASI HANGİ TEMİZLİK MALZEMELERİ İLE BİRLİKTE KULLANILMALIDIR?

Havuz fırçası yosun önleyici sıvı temizlik malzemesi, temizlik asidi, havuz arıtma malzemesi ile birlikte kullanılabilmektedir. Çoğunlukla sıvı klor da havuz fırçasıyla beraber kullanılan temizlik maddeleri arasında yer almaktadır. Fakat kapsül formundaki klor, havuz suyunu doldurduktan sonra daha çok tercih edilmektedir. Genellikle sıvı ürünlerin yayılması ve fırçalanması daha kolay olacağından, eğer temizlikte havuz fırçası kullanılıyorsa toz ürünler daha az tercih edilir. 

HAVUZ NE ZAMAN FIRÇALANMALIDIR?

Havuzlar, özellikle yaz ve bahar aylarında sık sık temizlenmelidir. Havuz büyüklüğüne göre temizlik periyotlarını takiben en az haftada 1 kez havuz fırçası ile arındırılmalıdır. Havuz fırçalarının her temizlik esnasında kullanılması, havuz suyunun daha temiz ve berrak görünmesini sağlamaktadır. 

HAVUZ TEMİZLİĞİNDE HAVUZ FIRÇASININ ÖNEMİ NEDİR?

Havuz bakımı ve temizliği uygulamalarında hem maliyet hem derinlemesine temizlik hem de tasarruf açısından havuz fırçası oldukça önemlidir. Manuel olarak kullanılan havuz fırçaları elektrik maliyetini ortadan kaldırır. Her alana girebilen fırça kılları ile derinlemesine temizlik sağlayan havuz fırçaları, havuz dibinde yer eden bakteri ve yosunları tamamen yok eder. Elektrik faturası, onarım masrafı gibi faktörleri bulunmadığından tasarruf imkanı sunar. Naylon kıllı fırçalara nispeten eğer havuz yapısı uygunsa çelik zırhlı fırçaların kullanımı daha çok önerilmektedir. Çelik zırhlı fırçalar daha uzun ömürlüdür ve bakım-onarım gibi işlemlere ihtiyaç duymazlar. 

HAVUZ FIRÇASI SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Havuz fırçası seçerken dikkat edilmesi gerekenler:

  • Temizlik işlemi yapılacak havuzun şekline göre uygun bir havuz fırçası seçilmelidir.
  • Havuz kaplamalarında kullanılan fayans çeşitlerine göre uygun bir havuz fırçası seçilmelidir. 
  • Kısa sürede deforme olmayan kaliteli havuz fırçası markaları tercih edilmelidir.
  • Havuz fırçaları havuz zeminini, duvarlarını ve merdivenlerini zarar vermeden ve aşınma yapmadan temizleyebilecek esnek fırça kıllarına sahip olmalıdır. 
  • Eğer sadece havuz fırçası satın alınıyorsa, fırça yuvası var olan teleskopik direğe uyumlu olmalıdır. Bir teleskopik direk mevcut değilse havuz fırçası ile beraber teleskopik direk de tedarik edilmelidir.  

SERAPOOL PORSELEN ÜRÜNLERİ FIRÇALAMAYA KARŞI DAYANIKLI MIDIR?

Usta pişirme teknikleriyle hazırlanmış %100 porselen  karolar, fırçalamaya karşı son derece dayanıklıdır. Kaliteli hammaddelerden üretilen Serapool Porselen ürünleri fırça temizliği ve diğer temizlik ekipmanlarına karşı kırılma, çatlama, çizilme gibi deformasyonlar göstermez. Uzun yıllar rahatlıkla kullanılabilecek şekilde üretilen Serapool Porselen  karolar, fırçalama, robot ile temizleme gibi temizlik çalışmalarına karşı oldukça sağlam yapıdadır.