5 dakika okuma süresi

Havuz Çevresi Güvenlik Sistemleri Nelerdir?

Havuz Çevresi Güvenlik Sistemleri Nelerdir?

Havuz çevresi güvenlik sistemleri, havuzların etrafına ve üzerine kurulan otomatik ve manuel olarak farklılık gösteren önlem ekipmanlarıdır. Havuz çevresinde, çocukların ve evcil hayvanların tehlike oluşturacak kazalara yol açmamaları için birçok farklı güvenlik sistemi kullanılmaktadır.

Havuz güvenlik sistemleri, hem özel havuzlarda hem de halka açık havuzlarda uygulanan önlemlerdir. Havuz çevresinin güvenlik sistemleri eksikliği ve zorunlu kurallara tabi tutulmaması nedeniyle, can kaybı gibi sonuçlar sıklıkla meydana gelebilmektedir. Güvenlik sistemleri, genellikle tüm havuz modelleriyle uyum sağlayacak şekillerde üretilmektedir.

HAVUZ ÇEVRESİ GÜVENLİĞİ İÇİN HANGİ MALZEMELER KULLANILMALIDIR?

Havuz çevresinin güvenliği sağlamak ve tehlikeleri önlemek için güvenlik fileleri ve bariyerleri, havuz örtüsü, havuz panjuru ve güvenlik alarmı gibi ekipmanlar kullanılabilmektedir. Kullanılan malzemeler, havuz sahiplerinin tercihine kalmış olup, gerektiği takdirde birden çok malzeme ile de önlem alınmaktadır. Havuz çevresi güvenliği için kullanılan malzemeler:

1. HAVUZ GÜVENLİK FİLESİ

Havuz filesi, benzer güvenlik önlemlerine kıyasla çoğunlukla havuzların kullanıma kapalı olduğu dönemlerde havuz üzerine örtülerek kullanılır. Havuz güvenlik filesi seçerken, filenin esnemelere ve kopmaya dayanıklı olmasına dikkat edilmelidir. Önlem için oldukça etkili bir yöntem olan güvenlik filesi, maliyeti düşük olmasının beraberinde uzun süreli kullanıma uygun bir havuz çevresi güvenliği sağlar. 

2. HAVUZ ÖRTÜSÜ

Havuz örtüsü de tıpkı havuz filesi gibi maliyetsiz ve uzun süreli kullanıma uygun havuz çevresi güvenlik tedbirlerinden biridir. Branda görünümlü havuz örtüleri, havuz yüzeyini tamamen kaplayacak şekilde havuz köşelerinden tutturularak, havuzların kapalı olduğu ve kullanılmadığı dönemlerde tercih edilir. Zemin havuzları dışında, yüksek girişli havuzlar için de havuz örtüleri yere sabitlenen ayaklar ile havuz üstüne örtülmektedir. Havuzlar için  önlem sağlayan havuz örtüleri, aynı zamanda havuzların kirlenmesini de önlemektedir. 

3. HAVUZ GÜVENLİK BARİYERİ

Havuz güvenlik bariyeri, küçük çocukların ve evcil hayvanların havuza ulaşabilmesini engelleyen, genellikle şeffaf camdan üretilerek havuz çevresini kaplayan, ortalama olarak 1 metre boyundaki barikatlardır. Tüm havuzlar için kullanılması mümkün olan güvenlik bariyerleri, havuzların kullanıldığı dönemlerde sökülerek, kapalı kaldığı dönemlerde yeniden çevrelenir. Havuz güvenlik bariyerleri, cam veya kalın  plastikten üretilebilmektedir. Etkili tedbir yöntemlerinden biri olan güvenlik bariyerleri de bir kere yaptırıldıktan sonra uzun ömürlü kullanılabilmektedir. 

4. HAVUZ PANJURU

Havuz panjurları, özellikle şahsi havuzlarda görülen bir havuz çevresi güvenlik sistemi ekipmanıdır. Havuz panjurları, kumanda ile kontrol edilerek, havuzların kullanıma kapanacağı dönemde, havuz üstü çevresindeki döşemelerle uyum sağlayacak bir panjur kaplamasıyla örtülür. Havuz panjuru, son derece garantili bir havuz güvenlik önlemi oluşturur. Güvenlik önleminin yanı sıra, havuz alanının da başka amaçlar için kullanılabileceği bir zemin hazırlamaktadır. Bahçeli evlerde yaptırılan havuzlar, havuz panjuru ile kapatıldıktan sonra havuz bölgesi üstü kapalı bir şekilde kullanılmaya devam edilmektedir. Diğer güvenlik ekipmanlarına göre daha maliyetli bir sistemdir. 

5. HAVUZ GÜVENLİK ALARMI

Havuz güvenlik alarmı, hem kişisel hem de halka açık havuzlarda en güvenilir önlemler arasındadır. Havuz suyunun içerisinde de çalışmakta olan güvenlik alarmı, havuz döşemelerine de kurulabilir. Sonar sistemiyle çalışan havuz güvenlik alarmı, bariyer etrafında da kullanılabilmektedir. Özellikle bariyer etrafında kurulan güvenlik alarmları, havuza yaklaşan cisimleri direkt olarak bildirerek uyarı göndermektedir. 

Havuz güvenlik alarmı; site havuzları, kamuya açık havuzlar, aquapark gibi eğlence amacıyla kullanılan havuzlarda gerekli görülerek, genellikle bu alanlarda tercih edilmektedir. 

HANGİ HAVUZLARDA GÜVENLİĞE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Havuz güvenliği, tüm havuz türleri için dikkat edilmesi gereken hususlar arasındadır. Ancak, özellikle havuz güvenlik sistemlerini kurması ve güvenlik önlemini oluşturması gereken havuzlar arasında çocuk havuzları, eğlence havuzları, olimpik havuzlar, su oyunları havuzları ve halka açık tesis havuzları bulunmaktadır. 

Bu tür havuzlarda bir cankurtaran bulundurulması da zorunlu olmakla beraber, havuzların sık kullanıldığı dönemlerde bariyer, file gibi malzemeler de kullanılmalıdır. Hem havuzların sık kullanıldığı hem de kapalı olduğu dönemlerde ise güvenlik alarmı mutlaka aktif olmalıdır. 

HAVUZ GÜVENLİĞİ İÇİN HANGİ KURALLARA DİKKAT EDİLMELİDİR?

Havuz güvenliği için dikkat edilmesi gereken kurallar:

  • Havuz çevresinin güvenliğini sağlamak için panjur, örtü, file, alarm sistemi veya bariyer önlemlerinden en az biri mutlaka tercih edilmelidir. 
  • Havuz derinliğini belli eden levha veya işaretler herkesin görebileceği alanlara konumlandırılmalıdır. 
  • Havuz güvenliği kişisel havuz dışındaki tüm havuz türlerinde cankurtaran bulundurulmalıdır. 
  • Bütün havuz türlerinde yakın mesafede en az 1 can simidi saklanmalıdır. 
  • Havuz suyunun temizliği ve hijyeni sık sık kontrol edilerek düzenli iyileştirmeler yapılmalıdır. 
  • Olimpik havuzlarda, yetkili yüzücüler hariç diğer kişilerin kullanımlarını sınırlandırmak için kartlı geçiş sistemleri bulunmalıdır.