24 dakika okuma süresi

Doğal Havuz Nedir?

Doğal Havuz Nedir?

Havuzlar türlerine göre, dört mevsim keyifli vakit geçirmek, rahatlamak ve spor yapmak için kullandığımız alanlardır. Ancak havuzun türü fark etmeksizin, bir havuzda hijyenin sağlanması keyifli ve sağlıklı bir kullanım açısından en önemli etkenlerden biridir. Çünkü havuzlar yapay su kütleleridir ve durağandırlar. Başka bir su kaynağına bağlı olmayan ve akıntı ile temizlenmeyen bu alanları düzenli olarak çeşitli yöntemler kullanarak temiz ve hijyenik tutmamız gereklidir. Farklı havuz türlerinde bu işlem için farklı yöntemlerden yararlanılır. Genellikle birçok havuzda filtrasyon sistemleri ile beraber havuz kimyasalları yardımıyla hijyenik  bir ortam oluşturulur. Buna karşılık doğal havuzlarda ise bu kimyasallar kullanılmadan temizlik işlemleri gerçekleştirilmektedir. Doğal havuz, havuz kimyasalları yerine havuzun içinde oluşturulan doğal ekosistem yardımıyla temizlenen, yüzme amacıyla ve estetik amaçlarla kullanılabilen havuz türüdür.

Temizlik için kullanılan doğal ekosistemin yanı sıra, doğal havuzlarda yapay bir görünümün yerine daha natürel bir tasarım tercih edilmektedir. Bunu sağlamak için doğal havuzlarda, havuzdaki temizliği sağlayacak bakteri ve organizmaların yanı sıra çeşitli bitkiler ve kimi zaman hayvanlar da barındırılmaktadır. Ayrıca doğal havuzun dış tasarımı da natürel bir görüntü sağlayacak şekilde tamamlanmaktadır. Böylelikle hem havuzdaki hijyen doğal bir şekilde sağlandığı için zararlı kimyasallardan uzak kalınmış, hem de daha doğal bir görüntü ile rahatlatıcı bir ortam oluşturulmuş olur. Doğal havuzlar, kullanıcılar açısından hijyen ve hoş bir görüntü sağlamak gibi yararlarının yanı sıra tabiat için de daha faydalıdırlar. Çünkü bu havuzlar sayesinde tabiat zenginleşmekte ve birçok organizma için yaşam alanı oluşmaktadır. Kısacası bir doğal havuz, kendine ait bir ekosisteme sahip ve kullanıcılar açısından pek çok avantaj sağlayan bir alan oluşturmaktadır.

DOĞAL HAVUZ NE İŞE YARAR?

Doğal havuz, yapımı için uygun alana ve kaynaklara sahip olunduğu takdirde sıkça tercih edilen bir havuz türüdür. Gerek parklarda gerek özel yaşam alanlarında doğal havuzlara yaygın bir şekilde rastlamaktayız. Kimi zaman yüzme havuzu olarak kullanılan bu havuzlar, bazen de yalnızca estetik amaçlı kullanılmaktadır. Neredeyse hepimizin daha önce görmüş olduğu bu havuz türünün yaygın olarak tercih edilmesinin çok sayıda nedeni bulunmaktadır. Bunlardan ilki ve en önemlilerinden biri doğal havuzlarda kullanılan hijyen yöntemidir. Bir doğal havuz, kendi içinde barındırdığı özel bir ekosisteme sahiptir. Bu ekosistem yardımıyla, doğal havuzlarda etkili bir temizlik ve hijyen sağlanmaktadır. Her ne kadar su sirkülasyonunu sağlamak için doğal havuzlarda pompa ve filtrasyon sistemleri kullanılsa da bu ekosistem sayesinde havuz kimyasallarından uzak kalmak mümkün hale gelmektedir. Bu şekilde doğal havuz sayesinde havuz kimyasallarının çeşitli zararlı etkilerinden kaçınmış oluruz.

Doğal havuzun bir diğer önemli işlevi de diğer havuzlara göre daha doğal bir görünüme sahip ve estetik açıdan oldukça hoş bir ortam oluşturmasıdır. Çünkü bu havuzlarda yalnızca temizlik yönteminde değil, aynı zamanda tasarımda da daha doğal materyaller tercih edilmektedir. Bu şekilde bir doğal havuz ile kullanıcılar rahatlatıcı zaman geçirmek için özel bir alana sahip olurlar. Doğal havuzların ekosisteminde temizlik için çeşitli bakteri ve organizmalar bulunmaktadır. Bunun yanı sıra doğal havuzlar bitkilere ve zaman zaman hayvanlara bile ev sahipliği yapabilmektedir. Dolayısıyla bu alanlar yalnızca insanlar için değil, tüm tabiat için yararlı alanlar haline gelmektedir. Ancak yüzme havuzu olarak kullanılması planlanan doğal havuzlarda, havuzun ekosisteminin bu derece çeşitli olması tercih edilmez. Yüzme havuzu olarak kullanılan doğal havuzlarda, tercih edilen temizlik yöntemi sayesinde havuz kimyasallarının yan etkilerinden kaçınılmış olunmaktadır.

DOĞAL HAVUZUN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Çeşitli alanlarda yaygın bir şekilde tercih edilmekte olan doğal havuzların bu şekilde tercih edilmesini sağlayan çok sayıda özelliği bulunmaktadır. Bu özellikleri sayesinde daha sağlıklı bir yüzme fırsatı sunmalarının yanı sıra kullanıcılara daha dinlendirici bir alan da sağlamaktadırlar. Doğal havuzların bazı özelliklerinden şu şekilde bahsedebiliriz:

  • İlk olarak doğal havuzların en dikkat çekici özelliklerinden biri, kullanılan temizlik yöntemidir. Bu havuzlarda, havuzu kirletici etkiye sahip bakteri ve diğer organizmalara karşı havuzu temizleyici bakteri ve organizmalar kullanılmaktadır. Böylelikle doğal havuzların temizliğinde havuz kimyasalları kullanmak gerekmez.
  • Doğal havuzlarda tasarım da temizlik yöntemi gibi doğal bir şekilde yapılmaktadır. Havuzun iç yapısı daha natürel bir görünüm oluşturacak şekilde şekillendirilir. Bunun yanı sıra çevre düzenlemesi de doğal materyaller yardımıyla gerçekleştirilir. Tasarımı sebebiyle hoş ve rahatlatıcı bir alan oluşturan doğal havuzlar, site gibi özel yaşam alanlarının yanı sıra otel bahçelerinde, parklarda ve kimi zaman iş yerlerinde bile tercih edilmektedir.
  • Birçok farklı alanda estetik özellikleri nedeniyle tercih edilen doğal havuzlar aynı zamanda yüzme için de kullanılabilmektedir. Yüzme aktivitesine yönelik inşa edilen doğal havuzların ekosistemi de bunu mümkün kılacak şekilde oluşturulmaktadır.
  • Kimyasal seviyede temizlik için bakteri ve organizmalardan yardım alınan doğal havuzlarda daha büyük kirletici maddelerin temizliği ve havuz suyunun sirkülasyonu için filtrasyon sistemi kullanılmaktadır.
  • Doğal havuz yapımı için inşa alanının da bu tür havuz yapımına uygun olması gereklidir. Öncelikle havuz inşaatı için yeterli alana sahip olmak gerekir. Buna ek olarak, doğal havuz yapımı için bölgenin genel olarak natürel bir görünüme sahip olması idealdir.
  • Doğal havuzlar kullanıcılara çok sayıda yararlı özellik sunmaktadır. Bunun yanında bu havuzlar tabiat için de oldukça faydalıdırlar. Öncelikle ekosisteminde çeşitli canlılara ev sahipliği yapan bu havuzlar, aynı zamanda barındırdıkları bitkiler sayesinde çevreye temiz hava da sağlamaktadırlar.

DOĞAL HAVUZUN FAYDALARI NELERDİR?

Doğal havuz kendine özgü çeşitli özelliklerinin yanı sıra kullanıcılara hem tasarım hem de sağlık gibi yönlerden birtakım faydalar sunmaktadır. Kullanıcılara sunduğu faydaların yanı sıra doğal havuz, tabiat için de oldukça yararlı bir seçenektir. 

Doğal havuzun bazı faydaları şöyledir:

  • Öncelikle doğal havuzlarda havuz kimyasallarının kullanılmasına ihtiyaç duyulmamaktadır. Böylelikle yüzme sırasında gözlerde ve ciltte yanma, kızarıklık gibi etkiler oluşmamaktadır. Diğer havuz türlerine göre doğal havuz daha keyifli ve sağlıklı bir yüzme deneyimi sunar.
  • Havuz kimyasalları ufak tefek yan etkilerinin yanı sıra daha ciddi sorunlara da yol açabilmektedir. Örneğin havuz kimyasalları alerji, nefes alma güçlüğü ve mide sorunları gibi etkilere yol açabilmektedir. Doğal havuzda bu tür etkilerden kaçınılmış olur.
  • İnsan sağlığı açısından daha uygun bir seçenek olmasının yanı sıra doğal havuz, tasarım yönünden de avantajlar sunmaktadır. Öncelikle doğal havuzlarda daha natürel ve rahatlatıcı bir tasarım hedeflenmektedir. Bunun yanı sıra daha yaratıcı dizaynlar da uygulanabilmektedir.
  • Bu havuzların doğal tasarımları kullanıcılara dinlendirici bir ortam sunmaktadır. Doğal havuzlar kullanıcılar için rahatlatıcı etkiye sahiplerdir.
  • Doğal havuzun faydaları yalnızca daha sağlıklı bir seçenek olması ve yaratıcı tasarımlara imkan sunmasıyla sınırlı değildir. Ayrıca doğal havuz birçok bakteri, organizma, bitki ve hayvan için yaşam alanı oluşturmaktadır.
  • Çok sayıda canlıya ev sahipliği yapmasının yanı sıra doğal havuzlar tabiat için diğer faydalara da sahiptirler. Bu havuzlar sayesinde çevredeki doğal alanlar artmakta ve bu havuzlar bünyelerinde barındırdıkları bitkiler sayesinde çevreye oksijen sağlamaktadır.

DOĞAL HAVUZ NASIL KULLANILIR?

Temel olarak doğal havuzlar kullanıcılara daha sağlıklı ve kolay bir temizlik sunmaktadırlar. Bu özelliklerinin yanı sıra estetik bir görüntü de sağlamakta olan doğal havuzlar pek çok farklı alanda kullanılmaktadır. Yani doğal havuzların oldukça geniş bir kullanım alanı vardır. Örneğin bu havuzlara en sık şekilde rastladığımız bölgelerden bir tanesi parklardır. Birçok kişinin rahatlamak ve temiz hava almak için ziyaret ettiği bu alanlarda zaman zaman doğal havuzlardan yararlanılmaktadır. Doğal havuzlar bu alanlarda daha estetik ve rahatlatıcı bir ortamın yaratılmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca doğal havuzların bir diğer yaygın kullanım alanı da site bahçeleridir. Doğal havuz bu ortamlarda site sakinleri için dinlenip rahatlayabilecekleri bir alan sunar.

İş yerlerinin bahçeleri ve otellerde de doğal havuzlara sıklıkla rastlarız. Son olarak da doğal havuzların bir diğer kullanım alanı özel konutların bahçeleridir. Doğal havuzlar, tüm bu alanlara zarif ve oldukça doğal bir görüntü katmaktadır. Kullanıcılar bu alanları keyifli vakit geçirmek için kullanmaktadır. Doğal havuzlar, kimi zaman oldukça iyi bir piknik alanı sunmaktadır. Buna ek olarak, doğal havuzda kullanılması tercih edilen ekosisteme bağlı olarak yüzme havuzu olarak da kullanılabilmektedirler. Temel olarak bu havuzların kullanımında diğer havuzlara göre pek çok fark bulunmamaktadır. Bu havuzları diğer havuzlardan ayıran temel özellik, havuzda hijyenin sağlanma yöntemidir.

DOĞAL HAVUZUN DİĞER HAVUZLARDAN FARKLILIKLARI NELERDİR?

Her ne kadar kullanım açısından diğer havuzlarla birçok benzerlik gösterse de doğal havuz diğer havuz türlerine göre oldukça farklı ve kendine özgü bir havuz türüdür. Bu farklılıklar, doğal havuzu bazı kullanıcılar için ilgi çekici hale getirmektedir. 

Doğal havuzun diğer havuzlardan farklarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İlk olarak doğal havuzlar ile en yaygın şekilde karşımıza çıkan standart yüzme havuzlarının arasında bazı farklar bulunmaktadır. Örneğin havuzun tasarımı ve kimyasal seviyede temizlikte kullanılan yöntemler en dikkat çekici farklılıklar arasındadır. Doğal havuzlarda daha natürel bir tasarım tercih edilir ve hijyen için özel bakteri ve organizmalar kullanılır.
  • Bir diğer popüler havuz türü olimpik havuzdur. Olimpik havuz, çeşitli spor müsabakaları için kullanılan havuz türüdür. Bu havuz türünde resmi standartlara uygun ölçüler kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra olimpik havuzların tasarımı da spor karşılaşmalarında etkili bir şekilde kullanımını sağlayacak şekilde yapılmaktadır. Diğer bazı yönleriyle standart yüzme havuzlarına benzerlik gösteren olimpik havuzların doğal havuzlara göre en dikkat çekici farklılığı bahsettiğimiz bu tasarım özellikleridir.
  • Eğlence merkezlerinde sıkça karşımıza çıkan dalga havuzu da doğal havuza göre farklılıklara sahiptir. Öncelikle bu havuzlarda dalga yaratmak için çeşitli düzenekler kullanılmaktadır. Ayrıca dalga havuzu ve doğal havuz arasında tasarım, hijyen metodu ve kullanım alanları gibi yönlerden farklılıklar bulunmaktadır.
  • Doğal havuz ile çeşitli farklılıklara sahip bir diğer havuz türü de şok havuzudur. Sauna ve hamam gibi mekanlarda vücudu “şoklamak” için kullanılan şok havuzu düşük su sıcaklığıyla dikkat çeker. Şok havuzları genellikle kapalı alanlarda bulunurken doğal havuzlar açık alanlara yapılır.
  • Doğal alanları etkili bir şekilde kullanmayı sağlayan bir diğer havuz türü de termal havuzdur. Ancak termal havuz, yüksek su sıcaklığına sahiptir ve termal alanlara inşa edilmektedir. Doğal havuzların sıcaklığı ise genellikle ortalama seviyelerdedir ve yapım bölgeleri daha çeşitlidir.
  • Hoş bir görünüm denildiğinde doğal havuzlar dışında akla gelen diğer bir havuz türü de sonsuzluk havuzudur. Sonsuzluk havuzunun  yüksek bir bölgede yapılması gerekmektedir ve genellikle bu havuzlarda doğal havuzların tasarımından farklı bir dizayn kullanılır.
  • Son olarak başka bir havuz türü de terapi havuzudur. Terapi havuzu, kullanım alanı nedeniyle sınırlı ölçülere sahiptir. Ayrıca terapi havuzu çeşitli sağlık sorunlarının tedavi ve rehabilitasyonunda kullanılırken doğal havuz ise rahatlama, dinlenme ve spor gibi amaçlarla kullanılır.

DOĞAL HAVUZ NASIL YAPILIR?

Kullanıcılara pek çok avantaj sunmakta olan doğal havuzların yapımı bazı yönden kolaylıklara, bazı yönlerden ise çeşitli zorluklara sahip bir konudur. Öncelikle doğal havuz yapımı için uygun bir alanın olması gereklidir. İdeal olarak doğal havuzun yapıldığı alan, havuzun bu doğal görünümünü destekleyici nitelikte olmalıdır. Dolayısıyla doğal havuz yapımında ilk aşama inşaat bölgesinin incelenmesi ve uygunluğunun çeşitli standartlara dayalı olarak belirlenmesidir. Zeminin bu tür bir havuz yapımına uygun olması en önemli faktörlerden biridir. Buna ek olarak yapılması planlanan doğal havuz projesi için bölgede yeterli alanın bulunması gerekir. İnşa alanı belirlendikten ve tasarım tamamlandıktan sonra gerekli malzemeler toplanır ve yapım alanına getirilir.

Daha sonra doğal havuz yapımındaki diğer aşama, temel kazma işlemlerinin yapılmasıdır. Havuzun tasarımına göre olmak üzere yapım alanında kazı yapılır ve su, elektrik teçhizatı gibi parçalar yerleştirilir. Bu aşamada aynı zamanda eğer kullanılacaksa ışıklandırma sistemleri de monte edilmektedir. Filtrasyon sistemleri ve pompa gibi parçalar da havuza takılır ve havuzun tabanı yalıtım malzemeleriyle kaplanır. Havuzun iç kısmının inşası tamamlandıktan sonra havuz çevresinin tasarımı ve düzenlenmesine geçilir. Bu işlem sırasında tahta ve özel taşlar gibi doğal malzemelerin yanı sıra çeşitli bitkiler de kullanılmaktadır. Tüm bu işlemlerin sonunda havuz suyla doldurulur ve hijyen için gerekli bakteri ve organizmalar sisteme karıştırılır. Bu organizmaların işlevsel hale gelmesi belirli bir süre alabilmektedir. Doğal havuzlarda temizlik için kullanılan bakteri ve organizmalar işlevsel hale geldikten sonra havuz kullanıma hazır olmuş demektir.

DOĞAL HAVUZ YAPIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

Bir doğal havuzun yapılması hem tasarım hem de işlevsellik yönlerinden dikkatli bir çalışma gerektirmektedir. Dolayısıyla doğal havuz yapımı profesyoneller tarafından gerçekleştirilmelidir ve doğal havuz yapımında dikkat edilmesi gereken birçok faktör bulunmaktadır. Doğal havuz yapımında dikkat edilmesi gerekenlerden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Öncelikle doğal havuz yapımı için belirlenen alanın doğru bir şekilde seçilmesi gerekir. Alanın zemini doğal havuz yapımına uygun olmalıdır ve doğal havuzun tasarımına uygun bir bölge tercih edilmelidir.
  • Doğal havuzun inşaat bölgesiyle ilgili diğer bir önemli faktör ise tercih edilen tasarım için yeterli alanın olmasıdır. Ayrıca mümkünse kirletici maddelerden uzak bir alan tercih etmek akıllıca olacaktır.
  • Tasarım bölgenin yapısına ve kullanıcının isteklerine göre yapıldıktan sonra havuz temeli oluşturulmalı ve havuz için gerekli tüm sistemler dikkatli şekilde monte edilmelidir.
  • Doğal havuzlarda temizliği sağlamak için kullanılan bakteri ve organizmalar havuzun kullanım amacına uygun şekilde seçilmeli ve gerekli miktarda kullanılmalıdır. Eğer havuzun yüzme havuzu olarak kullanılması planlanıyorsa, ekosistem de buna göre belirlenmelidir.
  • Son olarak doğal havuz yapımında kullanılan tüm malzemelerin yüksek kalite ürünler olduğundan emin olunmalıdır.

DOĞAL HAVUZ YAPIMINDA KULLANILAN MALZEMELER NELERDİR?

Doğal havuz yapımında ustalık önemli olduğu kadar kullanılan malzemeler de bir o kadar önemlidir. Bu işlem için çeşitli malzemelerden yararlanılmaktadır. Öncelikle doğal havuzda büyük boyuttaki kirletici maddelerin temizlenmesi için filtrasyon sistemlerinden yararlanılmaktadır. Bunun yanı sıra pompa ile havuzdaki suyun sirkülasyonu sağlanır. Bu şekilde havuz suyu daima hareketli kalır ve bu sistemler yardımıyla havuz büyük parçalı kirletici maddelerden arındırılır. Bunun yanı sıra havuzun temel yapısını oluşturan malzemeler astar, tuğla, beton, plastik ve fiberglas gibi malzemelerdir. Tercihe bağlı olarak bu malzemelerden bir veya birkaçı havuz temeli başta olmak üzere projenin belirli aşamalarında kullanılmaktadır.

Doğal havuz yapımında kullanılmakta olan diğer önemli malzemelerden bazıları da su tesisatı ve elektrik sistemlerinde kullanılan malzemelerdir. Plastik borular ve kablo gibi malzemeler bu sistemlerde kullanılan malzemelerden bazılarıdır. Tüm bunlar  arasında doğal havuzu doğal havuz yapan en önemli malzeme, hijyen için kullanılan, bakteri ve organizmaların oluşumunu engelleyen   malzemelerdir. Sonuç olarak doğal havuzlarda diğer havuz türlerine benzer malzemeler kullanılmaktadır. Bu standart malzemelere ek olarak tasarım için doğal taşlar gibi malzemeler ve temizlik için bakteri ve organizmalar kullanılır. Bir doğal yüzme havuzu tüm bu malzemelerin kullanımı ile inşa edilmektedir.

DOĞAL HAVUZ ÖLÇÜLERİ NASIL OLMALIDIR?

Doğal havuz, uzun vadede birçok avantajının yanı sıra yapımında da özgürlük ve çeşitlilik sağlayan bir havuz türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Daha natürel bir görünüm oluşturulması amaçlanan doğal havuzlarda çeşitli tasarım şekillerinden faydalanmak mümkündür. Bunun yanı sıra tasarım için çeşitli doğal materyaller kullanılabilir. Örneğin doğal havuz kenarı, doğal taş kullanımı için ideal bir bölgedir. Doğal havuz tasarımı, kullanılan materyaller ve dizayn şekli konularında sağladığı özgürlüğün yanı sıra, ölçüler konusunda da yaratıcı davranmamızı mümkün kılmaktadır.

Doğal havuz ölçülerini öncelikli olarak etkileyen en temel faktör havuzun inşa alanının özellikleridir. Öncelikle yapım alanının bize sunduğu alan dikkate alınmalıdır. Bunun yanı sıra kullanıcının aklındaki tasarım ve havuzu kullanması planlanan kişi sayısı da önemli faktörler arasındadır. Eğer doğal havuzun yüzme havuzu olarak kullanılması planlanmıyorsa havuz ölçüleri konusunda daha özgür olunabilir. Örneğin havuzun derinliği buna göre daha sığ veya daha derin olacak şekilde tasarlanabilir. Kısacası havuzun yapım bölgesi el verdiği sürece, kullanım amacı ve kullanıcı sayısı gibi faktörlere bağlı olarak doğal havuz ölçüleri özgürce belirlenmektedir.

DOĞAL HAVUZ DÖŞEMELERİ NASIL OLMALIDIR?

Doğal havuzlarda işlevselliğin yanı sıra görselliği de önemli bir biçimde etkileyen malzemelerden bir tanesi de havuz döşemeleridir. Havuzun hem uzun vadede dayanıklı ve temiz kalması, hem de havuzda estetik bir görüntü sağlanması için kaliteli havuz döşemeleri tercih edilmelidir. Serapool Porselen ürünleri arasında doğal havuzlarda kullanıma uygun; estetik görünüme sahip olmanın yanı sıra hedeflenen dayanıklılık ve hijyeni oluşturmak konusunda da kullanışlı olan çok sayıda seçenek bulunmaktadır.

Doğal havuz yapımında aşağıdaki Natural Seri havuz karoları kullanılabilir:

Doğal ve hoş renklere sahip porselen mozaikler tercih edilebilir:

  • Versicolor Mozaik (Kırmızı – Turuncu)
  • Versicolor Mozaik (Hardal – Lacivert)

Bu seçeneklerin yanı sıra doğal havuzlarda antibakteriyel havuz içi karolar da kullanılabilmektedir:

DOĞAL HAVUZDA HANGİ BİTKİLER KULLANILMALIDIR?

Doğal havuzlarda organik bir biçimde temizliği sağlamak için çeşitli bakteri ve organizmalar kullanılır. Bu bakteri ve organizmalar doğal havuzlarda kullanıma yönelik, temizliği sağlayıcı özel bakteri ve organizmalardır. Bunların yanı sıra doğal havuzlar ekosistemlerinde diğer canlıları da barındırılabilmektedir. Bu canlılar hem havuzun doğal görünümünü desteklemekte hem de çeşitli faydalar sunmaktadır. Örneğin doğal havuzlarda birçok farklı bitki türü kullanılabilmektedir.

Bu konuda kullanıcıların tercihine bırakılan birçok farklı seçenek bulunmaktadır. Örnek olarak lotus çiçeği ve su mercimeği gibi bitkiler havuzun içinde; akasya, açelya ve damkoruğu gibi bitkiler de havuz çevresinde kullanılabilir. Doğal havuzlarda ve havuz kenarında kullanılabilecek bitkilerin seçiminde öncelikle doğadan ilham almak estetik açısından daha iyi sonuçlar elde etmemizi sağlayacaktır.

DOĞAL HAVUZ FİLTRESİ NASIL OLMALIDIR?

Doğal havuzları diğer havuz türlerinden ayıran temel özellik, kimyasal seviyede temizlik için doğal yöntemlerin tercih edilmesidir. Diğer havuzlarda kullanılan havuz kimyasalları doğal havuzlarda kullanılmamaktadır. Bunun yerine doğal havuzlarda, kimyasal seviyede temizlik amaçlı olarak bu işlem için özel olarak kullanılan bakteri ve organizmalardan yararlanılır.

Ancak doğal havuzlarda daha büyük boyutlara sahip kirletici maddelerin temizlenmesinde diğer havuzlarda kullanılan yöntemlerden yararlanılmaktadır. Yani doğal havuzlarda filtrasyon sistemleri de bulunmaktadır. Doğal havuz filtresi havuzun boyutlarına ve tasarımına uygun bir biçimde seçilmelidir. Filtre havuzda temizliği ve su sirkülasyonunu sağlayan özelliklere sahip kaliteli bir filtre olmalıdır.

DOĞAL HAVUZ YAPIM MALİYETİ NEDİR?

Bir doğal havuzun yapılması için gerekli maliyetler çok sayıda faktöre göre değişiklik gösterebilmektedir. Öncelikle maliyeti etkileyen önemli faktörlerden bir tanesi doğal havuzun boyutlarıdır. Daha büyük boyutlara sahip doğal havuzlarda daha fazla malzeme ve işçilik gerektiğinden dolayı fiyatlar da aynı şekilde yükselmektedir. Ayrıca doğal yüzme havuzu fiyatları havuzun tasarımına göre de değişmektedir. Daha özgün ve yaratıcı bir tasarım havuzun yapım maliyetlerinde artışa neden olabilmektedir.

Doğal havuz yapım maliyeti konusunda bir diğer faktör de kullanılan malzemelerin kalitesidir. Filtrasyon sistemleri, döşemeler ve yalıtım sistemi gibi parçaların kalitesi ve kullanılan tüm diğer malzemeler maliyeti etkilemektedir. Uzun yıllar kullanılması planlanan iyi bir doğal havuzun yapımında daima kaliteli malzemeler tercih edilmelidir. En güncel doğal havuz fiyatları için bu işte uzmanlaşmış bir firmadan fiyat bilgisi alınmalıdır.

DOĞAL HAVUZ NASIL TEMİZLENİR?

Doğal havuzların yapım ve kullanımı konusunda, “Doğal yüzme havuzu nasıl yapılır?” sorusunun yanı sıra “Doğal havuz nasıl temizlenir?” sorusu da sıkça sorulmaktadır. Diğer havuz türlerine göre doğal havuzlarda kimyasal seviyede temizlik için oldukça farklı bir yöntem kullanılmaktadır. Bu işlem için doğal havuzlarda çeşitli bakteri ve organizmalardan yararlanılır.

Ancak kullanıcıların yapacağı işlemler bakımından doğal havuz temizliği, diğer havuzların temizliğine oldukça benzemektedir. Öncelikle düzenli bir biçimde filtrasyon sistemlerinin bakımları yapılmalıdır. Bunun yanı sıra daha az sıklıkla, havuz suyunun tamamen boşaltılıp tekrar doldurulması işlemi gerçekleştirilir. Doğal havuz temizliğinde havuz kimyasallarından yararlanılmadığından klorlama gibi işlemler uygulanmamaktadır. Ancak havuz suyu yeniden doldurulduktan sonra temizlik için kullanılan bakterilerin tekrar oluşması sağlanmalıdır. Kısacası, çeşitli farklılıklar mevcut olsa da doğal havuzlarda havuz temizliği diğer havuz türlerine benzer şekilde gerçekleştirilmektedir.

DOĞAL HAVUZDA BALIK BESLENİR Mİ?

Ekosisteminde barındırdığı, temizlik için kullanılan bakteri ve organizmaların yanı sıra bir doğal havuz bazı diğer canlıları da bünyesinde barındırabilmektedir. Bu canlıların başında estetik bir görünüm oluşturan ve havuz çevresine temiz hava sağlayan bitkiler gelmektedir. Ayrıca kurbağa gibi canlılar da doğal havuz bünyesinde barınabilmektedir. Bunun yanı sıra doğal havuz ekosistemi balıkların yaşaması için de uygun hale getirilebilir. Yani havuz sistemi bunun için uygun hale getirildiği sürece doğal havuzda balık beslenebilmektedir.