23 dakika okuma süresi

Termal Havuzun Faydaları Nelerdir?

Termal Havuzun Faydaları Nelerdir?

Hangi tür olduğu fark etmeksizin havuzlar, keyifli zaman geçirmek ve rahatlamak için kullandığımız alanlardır. Yüksek ısıya ve çeşitli doğal minerallere sahip şifa dolu sularıyla termal havuzlar, yaygın bir şekilde tercih edilen havuz türleri arasındadır. Bu havuzların tercih edilmesinin ardında yatmakta olan çok sayıda sebep vardır. Öncelikle termal havuzlar kullanıcılara eşsiz bir rahatlık sağlayan alanlardır. İlk olarak yüksek ısısıyla dikkat çeken termal havuz suları aynı zamanda yüksek mineral oranlarına sahiptir. Dolayısıyla termal havuz kullanımı sağlık açısından pek çok faydayı beraberinde getirmektedir. Termal havuz nedir, tam olarak anlayabilmek için termal havuz kullanımının faydalarını öğrenmek gereklidir. Böylelikle kullanıcılar için harika vakit geçirmeyi mümkün kılan bu alanların tercih edilmesindeki bir diğer önemli sebebi anlamış oluruz.

Termal havuz kullanımı bedeni fiziksel olarak rahatlatmanın yanı sıra ruh sağlığına da iyi gelmektedir. Kasların ve eklemlerin rahatlamasını sağlayan bu alanlar depresyon ve anksiyete gibi sorunlara sahip bireylerin daha iyi hissetmesini sağlamaktadır. Bunun yanı sıra termal havuz kullanımı kan basıncını düzenlemekte ve astım, bronşit gibi fiziksel hastalıklara faydalı gelmektedir. Çünkü termal havuz suyu yüksek sıcaklığa sahip olmasının yanında, buharıyla  akciğerleri de rahatlatmaktadır. Yüksek sıcaklığa sahip termal havuz suyunun bir diğer etkisi de kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarına iyi gelmesidir. Bu nedenle termal havuzlar ameliyat sonrası hareket bozukluklarının tedavisinde kullanılabilmektedir. Ayrıca termal havuz sularındaki yüksek mineral oranı cilt hastalıklarının tedavisinde de kullanılmasını mümkün hale getirmektedir. Son olarak termal havuz, kadın hastalıklarına iyi gelmesinin yanında mide rahatsızlıkları ve obezite gibi hastalıkların tedavilerini desteklemektedir. Özetle termal havuz kullanımı, sağlık açısından pek çok olumlu etki yaratabilmektedir.

KAN BASINCINI DÜZENLER

Sağlığımız açısından dikkat etmemiz gereken en önemli faktörlerden biri kan basıncı seviyelerinin normal aralıkta olmasıdır. Kan basıncı aynı zamanda tansiyon olarak da bilinmektedir ve yüksek tansiyon sorununun yol açabileceği pek çok sağlık problemi bulunmaktadır. Örnek olarak, zaman içerisinde yüksek tansiyona bağlı olarak kalp krizi, inme veya diğer birçok komplikasyon görülebilir. Bu nedenle yüksek tansiyon sorunu sağlıklı bir yaşam sürdürerek ve stresten mümkün olduğunca uzak kalarak önlenmeye çalışılmalıdır. Aynı zamanda termal havuz kullanımı da kan basıncını düzenleyerek tansiyon problemleri açısından faydalı olabilmektedir. Çünkü termal havuzlardaki sıcak suda zaman geçirmek, kan damarlarının rahatlayıp genişlemesini ve vücutta kan dolaşımının daha etkili hale gelmesini desteklemektedir.

Vücudumuzda kan dolaşımını ve kan basıncını etkileyen çok sayıda faktör bulunmaktadır. Örneğin kalp kasının güçsüzleşmesi ve kan damarlarında tıkanıklık gibi sorunlar yüksek kan basıncı probleminde rol oynayabilmektedir. Kan damarlarının dar ve gergin olması da yüksek tansiyon problemini tetikleyebilmektedir. Bu problemin önlenmesinde en önemli faktörler arasında sağlıklı bir diyet uygulamak, yeterli miktarda egzersiz yapmak ve stresten uzak kalmak gibi faktörler bulunmaktadır. Ayrıca kan damarlarını rahatlatıp genişlettiğinden dolayı, termal havuz kullanımının da yüksek tansiyon sorununa karşı olumlu etkiler oluşturabileceği gözlemlenmiştir. Çok sayıda tehlikeli sağlık problemine yol açabilecek bu soruna karşı termal havuz kullanımı olumlu sonuçlar oluşturabilmektedir.

BEDENİ FİZİKSEL OLARAK RAHATLATIR

Termal havuz kullanımının sebeplerinin başında, termal havuz sularının bedeni fiziksel olarak rahatlatması ve keyifli vakit geçirmek için harika bir fırsat oluşturması gelmektedir. Yani, termal havuz neye iyi gelir sorusunun cevaplarından biri de bu alanların bedeni fiziksel açıdan rahatlatmasıdır. Sıcak su vücudumuzdaki kasların daha gevşek ve rahat hale gelmesini sağlamaktadır. Dolayısıyla termal havuzlarda vakit geçirmek, vücutta rahatlama hissi oluşmasına fırsat yaratmaktadır. Bu durum keyif verici olmasının yanı sıra sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Çünkü fiziksel açıdan rahatlamak birçok sağlık sorununa iyi gelmekte ve bilimsel çalışmalara göre ömrü bile uzatmaktadır. Kasların sürekli gergin olması stres hormonlarının salgılanmasına ve vücutta rahatsız edici hislerin oluşmasına yol açmaktadır. Termal havuz kullanımı kasları rahatlatarak stres hormonlarını azaltır ve daha rahat hissetmemizi sağlar.

Kronik gerginlik yalnızca psikolojik açıdan değil fiziksel açıdan da sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Sürekli gergin olan kaslar zaman içerisinde kulunç oluşumuna sebep olabilir. Bunun sonucunda kulunç oluşan bölgede ve bu bölgeye bağlı diğer yerlerde ağrı görülmesi yaygındır. Ayrıca kulunç oluşumu sonucunda eklemlerde uyuşma, baş ağrısı ve yorgunluk gibi sorunlar da görülebilmektedir. Termal havuz kullanımı ile vücutta genel olarak rahatlama hissi oluşur ve bu tür sorunların oluşmasına karşı termal havuzlar faydalı etkiler sağlayabilmektedir. Bedenin fiziksel olarak rahatlamasıyla hem fiziksel hem de psikolojik rahatsızlıklar açısından olumlu etkiler görülmektedir.

RUH SAĞLIĞINA İYİ GELİR

Termal havuzların ruh sağlığı açısından da kayda değer etkileri bulunmaktadır. Genel olarak, termal havuz kullanımı stres, depresyon ve anksiyete gibi ruh sağlığı sorunları açısından çeşitli faydalar oluşturabilmektedir. Öncelikle termal havuz kullanımının stres üzerindeki etkileri oldukça dikkat çekicidir. Termal havuzları kullanan kişilerin kasları ve eklemleri rahatlamaktadır. Vücutta oluşan bu rahatlama etkileri ile beraber, termal havuz kullanımı sayesinde stres azalmaktadır. Stres günümüzde en yaygın sorunlardan biridir. Bu kadar yaygın olmasının sonucunda, stresin sağlık açısından oluşturabileceği problemleri çoğunlukla göz ardı etmekteyiz. Ancak stres zaman içerisinde yalnızca bir ruh sağlığı problemi olmaktan çıkarak fiziksel sağlığı da önemli şekilde etkilemeye başlayabilmektedir. Termal havuz kullanımı stres seviyelerini azaltarak daha rahat olmamızı sağlamaktadır.

Strese oldukça benzer bir diğer ruh sağlığı sorunu da anksiyetedir. Anksiyete daha çok kaygılı olduğumuz zamanlarda ortaya çıkmaktadır. Bu kaygı durumu sürekli olmaya başlarsa kronik anksiyete problemi oluşmaya başlar. Aynı streste olduğu gibi, termal havuz kullanımı anksiyete problemi açısından da faydalı olabilmektedir. Termal havuz kullanımının sonucunda vücutta oluşan rahatlama, ruh halimizi de etkileyerek anksiyete gibi sorunların azalmasını sağlayabilmektedir. Böylelikle bu ruh sağlığı sorununun bir nebze de olsa azalması sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra termal havuz kullanımı depresyon sorunu için de olumlu sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir. Depresyon sonucunda kişide üzüntü hali ve hayata karşı ilgi kaybı görülmektedir. Termal havuzlar kullanıcılara keyifli vakit geçirme fırsatı sunarak depresyon probleminin de azalmasına yardımcı olmaktadır. Kısaca termal havuz, ruh sağlığını pek çok yönden etkileyebilmektedir.

ASTIM, BRONŞİT GİBİ ÜST SOLUNUM YOLLARI ENFEKSİYONLARI İÇİN FAYDALIDIR

Termal suların vücuttaki sağlıklı etkilerinin oluşmasında yalnızca sıcak suyla temas değil, aynı zamanda bu suyun buharını solumak da etkili olmaktadır. Sıcak termal suyun buharını solumak astım, bronşit gibi solunum hastalıklarına faydalı olabilmektedir. Üst solunum yollarını oluşturan başlıca faktör virüslerdir. Bunun yanı sıra alerjik etkilere bağlı olarak da solunum problemleri ortaya çıkabilmektedir. Bu solunum problemlerine bağlı olarak kişilerin hayat kalitesi önemli derecede etkilenmektedir. Dolayısıyla kronik olarak bu problemlerle başa çıkmak zorunda olan kişiler, bu sağlık sorunlarına çözüm aramaktadır. Her ne kadar kökten çözüm teşkil etmese de termal havuz kullanımı solunum yollarında oluşan birçok problem için semptomatik seviyede geçici iyileşme sağlayabilmektedir.

Termal havuzlar oldukça yüksek sıcaklık seviyelerine sahip ortamlardır. İster kapalı ister açık olsun termal havuzların bulunduğu çevrede bu sıcak suyun buharlaşması sonucunda su buharı oluşmaktadır. Termal havuzların sağlık üzerindeki çeşitli etkilerini oluşturan en önemli faktörlerden biri bu sulardaki minerallerdir. Termal havuz suyunda bulunan bu mineraller, bu suyun buharında da belirli miktarda mevcuttur. Bu yüksek mineralli buharın solunması ile pek çok solunum sorunu için olumlu sonuçlar meydana gelmektedir. Ancak kimi zaman astım, bronşit gibi hastalıklara sahip kişilerin termal havuz kullanması sakıncalı olabilir. Dolayısıyla termal havuz kullanımı konusunda öncelikle doktora danışılmalıdır. Ardından termal havuz kullanımı ile solunum yolları hastalıklarının bazı etkileri azaltılabilmektedir. Böylelikle termal havuzlar bu kişilerin yaşam kalitesinde önemli derecede artış sağlamaktadır.

MİDE RAHATSIZLIKLARI, OBEZİTE GİBİ HASTALIKLARIN TEDAVİLERİNİ DESTEKLER

Sağlıksız beslenme, genetik faktörler ve diğer bazı etkenlere göre vücutta gelişen mide ve sindirim sistemi hastalıkları genel olarak sağlığı derinden etkilemektedir. Bu hastalıkların oluşması sonucunda sağlıklı sindirim gerçekleşemediği için beslenme ile aldığımız vitamin ve mineraller yönünden eksiklikler oluşabilmektedir. Bunun yanı sıra “ikinci beyin” olarak da görülen sindirim sisteminin sağlığı, ruh halini önemli derecede etkileyebilmektedir. Dolayısıyla mide ve sindirim sisteminin sağlığı, tüm vücudun sağlığı için çok önemlidir. Termal havuz kullanımının önemli faydalarından biri de mide ve sindirim sisteminin sağlığını desteklemesidir. Sindirim sistemindeki asit dengesi termal havuzlar sayesinde olumlu şekilde etkilenebilmektedir. Ayrıca termal suların sağladığı rahatlık hissi de sindirim sistemi sağlığını desteklemektedir. Böylelikle termal sular, vücudumuzdaki tüm diğer sistemler için çok önemli bir yeri bulunan sindirim sisteminin sağlığını destekler.

Sağlıksız beslenmeye bağlı olarak gelişebilen bir diğer sağlık problemi de obezitedir. Obezite günümüzde oldukça yaygın ve yaygınlaşmaya devam eden bir sağlık sorunudur. Bu sorun kişilerin özgüvenini derinden etkileyebileceği gibi çok ciddi sağlık problemlerinin oluşmasına yol açabilmektedir. Termal havuz kullanımı, vücudun yaktığı kalorileri havuzun kullanımı süresince arttırmaktadır. Bunun yanı sıra havuz kullanımı bittikten sonra da bir süreliğine kalori yakımı yükselebilmektedir. Yükselen kalori yakımı ile beraber termal su sayesinde kilo kaybı desteklenebilmektedir. Tabii ki etkili bir kilo kaybı için belirli bir süreç boyunca sağlıklı bir diyet ve etkili bir egzersiz programı uygulamaya ihtiyaç duyarız. Özetle termal sular mide ve sindirim sistemi sorunlarına karşı etkilerinin yanı sıra obezite sorununun çözümünde de destek olabilmektedir.

KADIN HASTALIKLARINA İYİ GELİR

Kadın hastalıkları oldukça geniş bir tanıma sahip ve bu hastalıkları yaşayan kişilerin hayat kalitesini oldukça olumsuz şekilde etkileyebilen hastalıklardır. Çeşitli enfeksiyonlar, kistler, iltihaplanmalar kadın hastalıkları arasındadır. Örneğin bunlardan bazılarını, endometriozis, vaginitis, polikistik over sendromu, HPV enfeksiyonu ve miyom oluşumu şeklinde sayabiliriz. Bu hastalıklar kimi zaman bazı bakteri veya virüslere bağlı olarak gelişebilmektedirler ve diğer fiziksel veya psikolojik sebeplerden dolayı oluşabilmektedirler. Ancak bazen bu hastalıkların belirli bir sebep olmadan da geliştikleri görülmektedir. Her ne kadar çok çeşitli semptomlara sahip olsalar da kadın hastalıkları, adet düzensizlikleri, ağrılı adet görme ve cinsel fonksiyon bozuklukları gibi belirtiler oluşturabilmektedirler. Dolayısıyla kadın hastalıkları hayat kalitesini önemli derecede etkileyen ciddi sorunlardır.

Termal havuz kullanımı, çeşitli özellikleri nedeniyle bazı kadın hastalıkları açısından iyi sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir. Öncelikle termal havuz kullanımı ile vücutta dinlendirici ve sakinleştirici bir etki meydana gelmektedir. Bu etki birçok hastalığın tedavisini olumlu yönde etkileyebildiği gibi kadın hastalıklarının çözüme kavuşmasını da desteklemektedir. Ayrıca bu rahatlatıcı etki kökten çözüm sağlamasa da semptomatik seviyede bir iyileşme ortaya çıkarabilmektedir. Çeşitli kadın hastalıklarıyla baş etmekte olan kişiler termal havuz kullanımı ile belirtilerinde azalma görebilmektedir. Termal havuzun kadın hastalıklarına karşı etkilerini oluşturan bir diğer etken de bu havuzlardaki suların yüksek mineral oranlarıdır. Termal havuzlarda bulunan bu yüksek mineralli su, çeşitli kadın hastalıklarını olumlu yönde etkileyebilmektedir.

CİLT HASTALIKLARININ TEDAVİSİNDE KULLANILIR

Cilt vücudumuzdaki en büyük organdır ve sağlıklı bir cilde sahip olmak herkes için büyük öneme sahiptir. Hormonal sebeplere, bağışıklık sisteminin tepkilerine, alerjilere, genetik faktörlere ve çeşitli bakterilere bağlı olarak gelişen pek çok cilt hastalığı bulunmaktadır. Çok sayıda sebebi bulunan bu cilt hastalıkları kimi zaman bilinmeyen sebeplere bağlı olarak da gelişebilmektedir. Nedeni ne olursa olsun cilt hastalıkları kişinin hem görünüşünü hem de hayat kalitesini ciddi anlamda etkileyebilen sağlık sorunlarıdır. Bu yüzden cilt hastalıklarına sahip kişiler bu sorunlarına sürekli olarak farklı çözüm yöntemleri aramaktadır. Kimi zaman bu çözüm yöntemleri işe yarasa da kimi zaman cilt hastalıkları kronik hale gelebilmekte ve kişinin hayatını önemli derecede etkileyebilmektedir.

“Termal havuz ne demek?” diye sorduğumuzda termal havuzların sağlık açısından etkilerini anlamak önemli bir aşamadır. Cilt hastalıklarının tedavisini desteklemek, termal havuzların sağlık üzerindeki pozitif etkileri arasında yer almaktadır. Daha önce de belirttiğimiz gibi cilt hastalıkları alerji ve bakteriler gibi birçok farklı sebebe bağlı olarak gelişebilmektedir. Termal havuz suyu bu etkenlerin bazılarına karşı çalışarak cilt hastalıkların iyileşmesini desteklemektedir. Bu havuzlarda bulunan yüksek sıcaklığa sahip doğal olarak mineralli olan su, deride çeşitli değişimlerin oluşmasını sağlamaktadır. Bunun yanı sıra termal havuzlarda etkili bir temizlik sağlanmakta ve cilt üzerindeki ölü deriler kolayca atılmaktadır. Böylelikle termal havuzlar cilt hastalıklarının tedavisini desteklemek konusunda olumlu etkiler oluşturabilmektedir. Ayrıca termal havuz suları cildin nemlenmesini, mineraller yönünden beslenmesini ve daha sağlıklı olmasını sağlayabilmektedir.

İDRAR YOLLARI HASTALIKLARININ TEDAVİSİNDE KULLANILABİLİR

Fiziksel ve zihinsel sağlığımızı her yönden korumak, yaşam kalitemizi yüksek tutmak için oldukça önemlidir. Yarattığı rahatsız edici semptomlarla hayat kalitesini ciddi şekilde etkileyen hastalık türlerinden biri de idrar yolları hastalıklarıdır. Bu hastalıklar ağrılı idrara çıkma, idrarda kan ve sık sık idrara çıkma gibi belirtilere yol açabilmektedirler. Bunun yanı sıra idrar yolları hastalıkları zaman içerisinde böbreklere kadar yayılabilmekte ve daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedirler. Vücutta yarattıkları birçok rahatsız edici etki ve zaman içerisinde yol açabilecekleri sayısız hastalık sebebiyle idrar yolları hastalıklarının kısa zamanda çözümü çok önemlidir. Bunun için öncelikle etkili bir tedavi programı uygulanmalıdır. Daha sonra termal su kullanımı da bu hastalıkların tedavisini desteklemek için kullanılabilir. Aynı zamanda termal su kullanımı idrar yolları hastalıklarının belirtilerini azaltmakta da kullanılabilmektedir.

İdrar yolları hastalıklarının vücutta ortaya çıkmasına neden olan çok sayıda sebep vardır. Örneğin, çeşitli bakteriler, yetersiz sıvı alımı ve vücut direncinin düşmesi bu sebepler arasındadır. Termal havuz kullanımı vücutta genel bir hijyen sağlamanın yanında toksinlerin atılmasını da desteklemektedir. Ter yoluyla vücuttaki toksinlerin atılması sonucunda idrar yolu hastalıkları açısından bir rahatlama sağlanabilmektedir. Termal suların idrar yolu hastalıkları üzerinde olumlu etkiye sahip olmasının sebeplerinden bir diğeri de idrardaki albümin oranını azaltmasıdır. İdrarda yüksek albümin oranı böbrek hastalıklarının bir belirtisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Termal havuz kullanımının bir diğer olumlu etkisi de böbrek taşları üzerinde gerçekleşmektedir. Var olan böbrek taşlarının vücuttan atılmasında destekleyici etkileri bulunan termal sular aynı zamanda vücutta yeniden böbrek taşı oluşumuna karşı da işe yaramaktadır.

KAS, İSKELET SİSTEMİ RAHATSIZLIKLARINA İYİ GELİR

Çok sayıda kullanıcının termal havuzları tercih etmesinin başta gelen sebeplerinden biri bu havuzların kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarına olan etkileridir. Termal sular vücutta pek çok rahatsızlığın tedavisinde destekleyici özelliklere sahiplerdir. Bunun yanı sıra bu sular rahatlatıcı etkileri ve yüksek mineral oranları sayesinde fiziksel ve zihinsel sağlığı olumlu yönde etkilemektedirler. Termal suların olumlu etkiler sağladığı rahatsızlık türlerinden biri de kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarıdır. Bu rahatsızlıklar kişilerin hayat kalitesini önemli derecede düşürmektedir. Kronik ağrı, hareket kısıtlılığı ve hatta çeşitli nörolojik şikayetlere bile sebep olabilen bu rahatsızlıklar için etkili bir tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Aksi takdirde kas ve iskelet sistemi hastalıkları vücutta iyice yayılmaya ve daha ciddi hale gelmeye yatkındır. Uygulanan etkili tedavi yönteminin yanı sıra termal havuz kullanımı da bu rahatsızlıkların tedavisini destekleyici özellikler göstermektedir.

İlk olarak termal sular, yüksek sıcaklıkları sayesinde kullanıcılara rahatlatıcı ve dinlendirici bir deneyim sunmaktadır. Termal havuz kullanımının sonucunda kaslardaki gerginlik azalmakta ve vücutta genel bir rahatlama oluşmaktadır. Dolayısıyla termal havuz kas rahatsızlıklarına iyi gelmekte ve bu rahatsızlıkların belirtilerini azaltmaktadır. Böylelikle kas rahatsızlıklarıyla başa çıkmak zorunda olan kişiler daha olumlu sonuçlara ulaşabilmektedir. Sık sık baş ağrılarına sebep olabilen kulunçların yumuşamasında termal havuz kullanımı oldukça etkili olabilmektedir. Termal havuz kullanımı aynı zamanda romatizma gibi iskelet sistemi rahatsızlıklarının tedavisini destekleyici niteliklere sahiptir. Çünkü termal havuz suyu, kas ve eklemlerin rahatlamasını ve daha sağlıklı olmasını sağlayabilmektedir. Böylece termal havuz kullanımı ile bu tür rahatsızlıkların belirtileri azaltılabilmektedir. Romatizma dışında termal havuz suyunun olumlu etkiler oluşturduğu bazı iskelet sistemi ve kas hastalıkları arasında kireçlenme, miyalji ve siyatik gibi sorunlar da bulunmaktadır.

AMELİYAT SONRASI HAREKET BOZUKLUKLARININ TEDAVİSİNDE KULLANILABİLİR

Ortopedik problemlerin çözümü için birçok farklı yöntem kullanılabilmektedir ve ameliyat bu yöntemlerden biridir. Özellikle çeşitli ortopedi sorunlarının tedavisi için yapılan ameliyatların sonrasında hareket bozuklukları görülebilmektedir. Bu hareket bozuklukları hastanın hayat kalitesini etkilediği gibi zaman içerisinde vücutta diğer bozuklukların oluşmasına neden olabilmektedir. İskelet ve kas sistemlerinin vücudun tüm bölgelerinde bir uyum içerisinde çalışması gerektiğinden, hareket bozuklukları zamanla tüm vücutta kötü etkilere sebep olabilmektedir. Hastanın hareketinde kısıtlılığa ve ağrılara sebep olabilen bu durum için rehabilitasyon uygulamaları gerçekleştirilmektedir. Profesyonel ortamda uzmanlar tarafından gerçekleştirilen bu rehabilitasyon uygulamalarının yanı sıra termal havuz kullanımı da bu tür sorunlar için uygulanabilmektedir. Kaslarda, eklemlerde ve genel olarak kemik sisteminde rahatlama sağlayan termal havuzlar, ameliyat sonrası hareket bozukluklarının tedavisinde destekleyici bir rol oynayabilmektedir.

Hastanın hayatını önemli şekilde etkileyebilen ameliyat sonrası hareket bozuklukları, hem günlük hayatı etkilemekte hem de zamanla ilerleyerek kas ve iskelet sisteminde daha ciddi bozukluklara yol açabilmektedir. Bu nedenle bu tür sorunları yaşayan kişiler rehabilitasyon konusunda profesyonellerden yardım almalıdır. Etkili bir rehabilitasyon programının yanı sıra, kimi zaman termal havuzlar da bu tür problemlerin çözümünde destekleyici rol oynayabilmektedir. Bunun için öncelikle rehabilitasyon uzmanından ve doktordan bilgi almak gerekir. Daha sonra ameliyat sonrası hareket bozukluklarının tedavisinde destekleyici bir yöntem olarak termal havuz kullanımı uygulanabilir. Bu yöntem ile kas ve iskelet sisteminde oluşacak rahatlama, hareket bozukluluklarının giderilmesine yardımcı olabilmektedir.

TERMAL HAVUZ NASIL KULLANILMALIDIR ?

Termal havuzların vücuttaki faydalarını deneyimlemek için bu havuzların etkili ve doğru bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Dolayısıyla termal havuz kullanımı hakkında, “Termal otelde havuza giderken ne giyilir?, Termal havuzda ne kadar kalınır?” gibi aklınızda bazı soru işaretleri olabilir.

Ülkemizde ve dünyada farklı özelliklere sahip çok fazla miktarda termal havuz bulunmaktadır. Mineral yapısı ve sıcaklık gibi konular yönünden farklılıklara sahip bu termal havuzların kullanımı konusunda öncelikle işletmenin kuralları dikkate alınmalıdır. Genel olarak, termal havuzu kullanmadan önce ve sonra duşa girmek ve termal havuz kullanım süresini sınırlı tutmak önemli kurallar arasındadır.

TERMAL HAVUZDA NE GİYİLMELİDİR ?

Termal havuzun kullanımı konusunda yaygın bir soru da “Termal havuzda ne giyilir?” sorusudur. Bu havuzlar genellikle birçok kişi tarafından ortak olarak kullanılmaktadırlar. Aynı zamanda havuz suyunun mümkün olduğunca vücuda temas etmesi amaçlanmaktadır. Dolayısıyla giyecek seçimi buna uygun şekilde yapılmalıdır. Mayo, şort, bikini ve haşema gibi giyecekler termal havuzlarda tercih edilebilir. En önemli faktör de bu giyeceklerin temiz ve bakteri üretmeyen özellikte olmalarıdır.

TERMAL HAVUZDA NE KADAR SÜRE KALINMALIDIR ?

Uzun süre termal havuz kullanımı çeşitli sorunlara sebep olabileceğinden dolayı birçok kullanıcının aklında “Ttermal havuzda ne kadar kalınmalı?” sorusu bulunmaktadır. Farklı termal havuzların özellikleri diğerlerine göre farklılıklar gösterdiğinden dolayı bu konuda en doğru bilgiyi ziyaret ettiğiniz işletme size sağlayacaktır. Ancak genel olarak termal havuzların 20 dakikadan fazla kullanımı sağlık yönünden sıkıntılar ortaya çıkarabilmektedir. Ortalama 10-20 dakika arasında termal havuz kullanımı vücudun havuz suyundaki minerallerin etkisini hissetmesi için yeterli olacaktır ve termal havuzlar bir seferde 20 dakikadan uzun süre kullanılmamalıdır.

KİMLER TERMAL HAVUZ KULLANMAMALIDIR ?

Sağlık açısından pek çok faydası olduğu düşünülen termal havuzların kullanımıyla ilgili çok sayıda soru mevcuttur. Örneğin en basit “Termal havuza giderken ne giyilir?” sorusundan, termal havuzun sağlık açısından oluşturabileceği tehlikelere kadar merak edilen birçok konu bulunmaktadır. Her ne kadar termal havuzlar sağlık yönünden birçok faydaya sahip olsa da bazı kişiler için termal havuz kullanımı sakıncalı olabilir.

Örnek olarak, çeşitli kronik hastalıklara sahip  ve bu hastalıkların alevlenme dönemlerinde olan kişiler termal havuz kullanmamalıdır. Bunun yanı sıra ameliyat yaraları hala kapanmamış  kişilerin, aşırı kilolu kişilerin, menstrüasyon dönemindeki kadınların ve hamilelerin termal havuz kullanımı sakıncalı olabilmektedir. Ayrıca daha önceden ciddi sağlık problemleri yaşamış bazı kişilerin termal havuz kullanmaması gerekmektedir. Tüm bu durumların dışında da kimi zaman termal havuz kullanımı önerilmemektedir. Kronik hastalıklara sahip kişiler, termal havuz kullanımı konusunda doktorlarının önerilerine uymalıdır. Termal havuz kullanmadan önce herhangi bir sağlık sorununun bu uygulamaya engel teşkil edip etmediği araştırılmalıdır.

TERMAL HAVUZ TEMİZLİĞİ NASIL YAPILMALIDIR ?

Temizlik ve hijyen tüm diğer havuz türlerinde olduğu gibi termal havuzlarda da çok önemli bir konudur. Her ne kadar termal havuzların sağlık açısından pek çok olası faydası bulunsa da, termal havuzlarda yeterli hijyen sağlanmadığı takdirde bu alanlar birer bakteri yuvasına dönüşebilmektedir. Özellikle bu havuzlardaki yüksek sıcaklık ve nem oranı bazı bakterilerin kolayca üremesi için ideal koşulları oluşturmaktadır. Bu nedenle termal havuzlarda düzenli olarak temizlik ve bakım işlemleri gerçekleştirilmelidir.

Termal havuz temizliğinde ilk adım, havuzun otomatik olarak temizliğini gerçekleştiren sistemlerin bakımından oluşmaktadır. Periyodik aralıklarla termal havuzun filtrasyon sistemleri kontrol edilmeli ve bu sistemlerin bakımı yapılmalıdır. Bunun yanı sıra termal havuzlarda klorlama veya ozon sistemi gibi yöntemlerle havuzun kimyasal seviyede temizliği sağlanır. Ayrıca daha az sıklıkla olmak üzere havuz suyu boşaltılarak yerine taze su doldurulur.