8 dakika okuma süresi

Tuzlu Su Havuzu Nedir?

Tuzlu Su Havuzu Nedir?

Tuzlu su havuzları, klasik tatlı su havuzlarının aksine sağlıklı bir şekilde yüzmek ve hijyenik bir su düzeyi oluşturmak için kimyasal kullanımı gerektirmeyen havuzlardır. Deniz suyunu andıran tuzlu su havuzunda klor, alkol, sodyum ve sülfürik asit gibi maddelerin düşük oranlarda kullanılması veya hiç kullanılmaması sebebiyle tuzlu su havuzları yeni yaygınlaşan havuz türlerindendir. Tuzlu su havuzları, insan sağlığı ve çevre açısından  son derece yararlıdır.  


TUZLU SU HAVUZU NE İŞE YARAR?

Tuzlu su havuzu, daha az kimyasal ile deniz suyu temizliğinde ve doğallığındaki havuz suyunda keyifli bir yüzme deneyimi sunar. Tuzlu su havuzlarının bakımı tatlı su havuzlarının bakımlarına göre daha kolay ve hızlıdır.
 

TUZLU SU HAVUZUNUN FAYDALARI NEDİR?

Tuzlu su havuzunun faydaları:

  • Tuzlu su havuzu bakım ve temizliğinde kullanılan maddeler ile tasarruf sağlanabilmektedir.
  • Tuz partikülleri sayesinde havuzu kullanan kişilerin solunum yolları açılır ve daha rahat nefes alışverişi gerçekleşir. 
  • Peeling (cilt temizleme) etkisi olan tuz, tüm vücut için tahriş etmeden arındırıcı ve yenileyici etkiye sahiptir.  Akne gibi cilt problemlerinde oldukça yararlıdır. 
  • Yüksek klor oranı bulunmadığından göz ve  geniz yanması gibi durumlar yaşanmaz.
  • Tuzlu suda yer alan potasyum ve magnezyum mineralleri sayesinde vücudun doğal nem dengesi korunur. 
  • Tuzun eklem ve kas ağrılarını da azaltan özellikleri bulunmaktadır. Bu sebeple tuzlu su, çeşitli ağrıları gidermeye ve vücudu rahatlatmaya yardımcı olur.


TUZLU SU HAVUZUNUN ZARARLARI NEDİR?

Tuzlu su havuzunun zararları:

  • Tuzlu su havuzları, belirli periyotlarla temizlenmezse havuz zemininde tuz kalıntıları ve topakları meydana gelebilir. 
  • Zamanla filtre sistemlerinde kireçlenme meydana gelebilir. Bu yüzden filtre sistemlerinin düzenli bakımı yapılmalıdır. 
  • Uygun havuz kaplama malzemeleri seçilmezse döşemeler zarar görebilir ve tuzlu su havuzu uzun vadeli olarak büyük masraflara yol açabilir.


TUZLU SU HAVUZUNUN ÖZELLİKLERİ NEDİR?

İnsan sağlığına zararlı içeriklerden uzak olan tuzlu su havuzları, geleneksel yüzme havuzlarının yaydığı klor kokusunu yaymadığı için çevre ve doğa açısından da oldukça zararsızdır. Tuzlu su havuzlarında da çok az miktarda bulunan klor, benzer yüzme havuzlarına kıyasla buharlaşarak kaybolduğu için daha duyarlı bir havuz modelidir.  Özellikle havuzların en çok kullanıldığı yaz ve bahar aylarında, maliyet açısından daha düşük bütçelerle bakımları gerçekleştirilebilmektedir.


TUZLU SU HAVUZLARINDA KLOR KULLANILIR MI?

Diğer yüzme havuzlarında kullanılan klor miktarından çok daha az ölçüde klor, tuzlu su havuzlarında da kullanılmaktadır. Temizlik için azami miktarda atılan klor ile tuzlu su havuzlarının daha hijyenik olması sağlanır. Bu klor miktarı kişisel havuzlarda ve halka açık havuzlarda olduğu gibi gözlerde yanma ve ciltte tahrişe sebep olmaz.


TUZLU SU HAVUZU NASIL YAPILIR?

Tuzlu su havuzu yapımındaki ilk adım, iskeleti oluşturmaktır. İkinci adım olarak iskeletin iç cephelerine izolasyon yapılır. İzolasyon sonrası mekanik sistemi yapılarak seçilen havuz kaplama malzemeleri yerleştirilir. Havuz kaplama malzemeleri tuz yoğunluğuna dayanıklı formda olmalıdır. Tuzlu su havuzları yuvarlak, kare ve dikdörtgen şekillerinde bulunabilmektedir.


TUZLU SU HAVUZU YAPIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

Tuzlu su havuzu yapımında dikkat edilmesi gerekenler:

  • Tuzlu su havuzunda kullanılacak filtre sistemleri diğer havuzlara nazaran daha güçlü olmalıdır. Bu sebeple özel filtrelerin boyutlarına göre havuz şemasında filtre bölmeleri ayrılmalıdır. 
  • Tuzlu su havuzu yapılırken kullanılan tüm döşeme ve kaplama malzemeleri kaliteli ve dayanıklı olarak seçilmelidir. Böylelikle döşemelerin ve kaplamaların renkleri solmadan ve dayanıklılığı etkilenmeden uzun süreler kullanılabilir. 
  • Tuzlu su havuzları genellikle uzun süreli yüzme sporu için kullanılmaz. Çok geniş ve büyük tuzlu su havuz ebatlarına gereksinim duyulmamaktadır. Maliyetinden tasarruf edilebilmesi için daha küçük boyutlarda tuzlu su havuzları inşa edilebilir.  


TUZLU SU HAVUZU YAPIMINDA KULLANILAN MALZEMELER NELERDİR?

Tuzlu su havuzu yapımında kullanılan malzemeler:

  • Havuza su dolumu ve boşaltımı için kanallar,
  • Tesisat malzemeleri,
  • Beton,
  • Filtre boruları,
  • Yapıştırıcı malzemeler,
  • Demir,
  • Havuz kaplama malzemeleri vb. 


TUZLU SU HAVUZU ÖLÇÜLERİ NASIL OLMALIDIR?

Tuzlu su havuzu ölçüleri, tamamen kullanıcıların tercihine bağlı olarak belirlenmektedir. Standart en ve boy ebatları yoktur. Derinlikleri en az 1.80 metre olmalıdır. Havuzun inşa edileceği alana göre hem şekil  hem de boy ölçüleri olarak yapılan planlar doğrultusunda ortalama bir tuzlu su havuz büyüklüğü tasarlanır. 


TUZLU SU HAVUZU DÖŞEMELERİ NASIL OLMALIDIR?

Tuzlu su havuzlarında bulunan döşemeler leke tutmaz, kaydırmaz, dayanıklı ve kaliteli işçilikle hazırlanmış döşemeler olmalıdır. Tuzun deforme etmeyeceği havuz döşemelerini uzun yıllar onarım gerektirmeden kullanmak mümkündür. Tuzlu su havuzunun bulunduğu ortama göre seçilen döşemeler farklı boyut, model ve renklerde kullanılarak havuz görünümü estetik bir hale getirilebilir. Bunların yanı sıra havuz döşemelerinin antibakteriyel olması da hijyen açısından büyük bir rol oynamaktadır.


Tuzlu su havuzlarında kullanılabilecek ürünlerden bazıları aşağıdaki gibidir:

 ve diğer Serapool Porselen Ürünleri de kullanılabilir.


TUZLU SU HAVUZU YAPIM MALİYETİ NEDİR?

Klasik yüzme havuzlarıyla aynı adımlar izlenerek inşa edilen tuzlu su havuzları, ortalama olarak da aynı maliyetlere sahiptir. İşçilik ücretleri, kullanılan tesisat ve döşeme malzemelerinin kalitesi, havuz büyüklüğü gibi özellikler sonucunda havuz yapım maliyeti belirlenir. Tuzlu su havuzu ne kadar fonksiyonlu ve profesyonel şekilde inşa edilirse, kullanım süresi de doğru orantılı olarak artacaktır. Böylelikle firmaların 100 yıla yakın verdiği garanti süreleri ile uzun vadelerde tuzlu su havuzlarının keyfini sürmek mümkün kılınır. 


TUZLU SU HAVUZU NASIL TEMİZLENİR?

Tuzlu su havuzları, tüm yüzme havuzlarında olduğu gibi en çok kullanılan zaman dilimlerinde yani yaz ve bahar aylarında sık sık temizlenmelidir. Havuz suyunun temizliği insan sağlığını direkt olarak etkilediğinden, tuzlu su havuzlarının  hem genel hem de detaylı temizliklerini aksatmadan yapmak gerekmektedir. Temizlik için su pompaları, havuz fırçaları, temizlik kepçeleri, dip temizleme motorları ve robotları kullanılabilir. Her sezon başında saf suya eklenecek tuz miktarı havuz suyu kapasitesine göre farklılık göstermektedir. Havuz suyu kapasitesi ölçülerek belirli dönemlerde tuz eklemesi yapılmalı ve tuzlu su havuzu daima hijyenik tutulmalıdır. 


TUZLU SU HAVUZLARININ DİĞER HAVUZLARDAN FARKI NEDİR?

Tuzlu su havuzu, diğer havuzlardan farklı olarak insan sağlığına temas eden kimyasal miktarının az olması sebebiyle daha hijyenik ve temizdir. Geleneksel havuz türlerinde havuz suyunu devamlı olarak temiz tutmak için kullanılan malzemeler ne kadar sağlığa zararsız olarak bilinse de kimyasal içerdiğinden dolayı uzun vadede etkileri görülmektedir. Tuzlu su havuzları, yüzme dışında terapi havuzu ve atlama havuzu olarak da kullanılabilmektedir.  


İSTANBUL'DA TUZLU SU HAVUZU BULUNAN OTELLER HANGİLERİDİR?

İstanbul'da tuzlu su havuzu olan oteller:

  • Swissotel Hotels & Resorts,
  • Grand Şile Hotel,
  • Pen Hotel vb.