background-image

Çocuk Havuzu Nedir?

cocuk-havuzu-nedir

Çocuk Havuzu Nedir?

Serapool Porselen
16/09/2021

Çocuk havuzları, derinlikleri 1.5 metreyi geçmeyen ve genellikle diğer havuzlara göre daha çok eğlence amacı ile kullanılan havuzlardır. Havuzların eni ise isteğe göre değişiklik göstermektedir. Çocuklar için yüzme havuzu dikdörtgen, yuvarlak ve kare şekillerinde inşa edilebilmektedir. 2 yaş ve 16 yaş arası kullanımlara uygun olarak çocuk havuzları kapalı ve açık da tercih edilebilmektedir. Çocuk havuzları, otel havuzlarında, kapalı yüzme havuzlarında ve özel havuzlarda ana havuza eklemlenmiş olarak inşa edilebileceği gibi ana havuzdan bağımsız olarak yalnızca çocuk havuzu olarak da inşa edilebilir.

Çocuk Havuzu Ne İşe Yarar?

Çocuk havuzu yetişkin havuzlarına göre daha çok güvenli ve daha az risklidir. Bu sebeple çocukların eğlenceli vakitler geçirirken kullanabilecekleri yardımcı ekipmanları da barındırır. Örneğin su kaydırakları, şelale, atlama tahtası gibi. Çocuk havuzları yapım şekline göre 4 mevsim de kullanılabilecek şekilde tasarlanabilmektedir. 

Çocuk Havuzu Nasıl Yapılır?

Çocuk havuzu, yetişkin havuzları ile aynı şekilde inşa edilmektedir. Zemini istenilen en ve boyuta göre hazırlanır. Bu en ve boyut havuzu kullanacak çocukların yaş aralığına göre şekillenir. Gerekli teknik altyapı işlemleri tamamlandıktan sonra seçilen porselen veya seramik fayanslar döşenir. İskelet oluşturulduktan sonra izolasyon işlemi tamamlanır ve en fazla 2 hafta içerisinde yüzme havuzu çocuklar için hazır hale getirilir. 

Çocuk Havuzu Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Çocuk havuzu yaparken tıpkı yetişkinlerin kullandıkları havuzlardaki gibi dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Çocuk havuzu yaparken dikkat edilmesi gerekenler: 

  • Havuz içinde ve havuz etrafında kullanılan tüm madde ve malzemelerin sağlığa zararlı yapıda olmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü çocukların yanlışlıkla ve bilmeden havuz suyunu yutma ihtimalleri vardır. Bu sebeple havuz hijyeni çok önemlidir.
  • Havuz içinde ve havuz etrafında kullanılan fayans ve karoların kaydırmaz özellikte olmalarına dikkat edilmelidir. Çünkü çocukların koşarak havuza atlamaları veya havuzdan çıkmaları esnasında düşerek yaralanma ihtimalleri vardır. 
  • Havuz içerisinde eğer merdiven varsa bu merdivenin de kaymaz özellikte olması gerekmektedir.
  • Çocukların dikkatini çekmek için yazı ve semboller kullanılmalıdır. Örneğin derinlik uyarısı gibi. Bu durum opsiyoneldir.

Çocuk Havuzunda Ne Tür Fayanslar Kullanılmalıdır?

Çocuklar için yüzme havuzu tasarlarken kullanılan fayansların mikrop barındırmaz, kir tutmaz ve havuz kimyasallarından aşınmaz özellikte olması gerekir. Böylelikle çocuk havuzlarının kullanım ömrü uzatılır, çocukların sağlığına zarar verebilecek maddelerin kullanımından kaçınılmış olur. Fayansların renk ve desenleri isteğe bağlı değişkenlik gösterir. Çocuk havuzlarında genellikle yetişkin havuzlarına kıyasla daha renkli ve eğlenceli görünen fayanslar tercih edilmektedir. 

Çocuk Havuzunda Hangi Renk Fayanslar Kullanılmalıdır?

Yetişkin havuzlarına benzer şekilde çocuk havuzlarında da en sık rastlanılan fayans rengi mavi tonlu fayanslardır. Açık ve canlı renklerden seçilen bu fayanslar, özellikle derinleşen bölüme gidildikçe koyulaşır ve koyu bir renge dönüşür. Böylelikle boğulma tehlikesi ortadan kaldırılmış olur. Kişisel çocuk havuzlarının renklendirmeleri havuz etrafındaki ortamın ambiyansına göre de seçilebilmektedir. 

Çocuk Havuzu Fayansları Nereden Alınır?

Çocuk havuzu için kullanılacak fayansların satın almaları, ileride oluşabilecek tadilat veveya onarım süreci de düşünülerek tekrar aynı model ve rengin temin edilebileceği marka ve mağazalardan yapılmalıdır. Kaliteli malzemeleri ve birbirinden farklı renk-desen seçeneği ile Serapool Porselen fayanslar, çocuk havuzları için ideal yapıdadır. Oldukça kaliteli hammaddelerden üretilen bu fayansların bakteri oluşumunu engelleme, çok yüksek (+50 °C) ve çok düşük (-30 °C) sıcaklığa karşı dayanıklı olma ve kaydırmaz özellikleri bulunmaktadır.

Çocuk Havuzu Nasıl Dekore Edilmelidir?

Yüzme ve eğlence amacı ile kullanılan çocuk havuzlarını dekore etmek tamamen kişisel bir faaliyettir. Renkli havuz duşları, farklı boyutlarda havuz kaydırakları, havuz derinliği göz önüne alınarak yapılan atlama tahtası, yağmur perdeleri ve benzer araç gereçler ile çocuk havuzları zenginleştirilebilir. Bu sayede havuzların çocuklar için daha eğlenceli bir ortama dönüştürülmesi mümkün kılınır. Çocukların yüzmeyi öğrenmeleri de teşvik edilmiş olur. 

Çocuk Havuzu Özellikleri Nelerdir?

Çocuk havuzlarında olması gereken belirli özellikler:

  • Çocukların havuz suyundan mikrop kapmamaları için havuzların düzenli bakımlarının yapılması gerekmektedir.
  • Havuz temizliği önemli olduğu için, kolay temizlenebilir havuz kaplama malzemeleri ile inşa edilmesi gerekmektedir.
  • Havuz çevresinde, ıslak zeminde yaşanabilecek kayma riskine karşı kaydırmaz özelliğe sahip karolar kullanılmalıdır.
  • Havuzların kenarlarının ve köşelerinin keskin olması durumunda yaşanabilecek çarpma ve kesilme riskine karşı, içbükey ve dışbükey parçalar kullanılmalıdır.
  • Havuz derinliği aşıldığı takdirde boğulma riski yaşanabildiğinden, belirlenen ölçütlerin dışına çıkılmamalıdır. 
  • Çocukların uzun süre güneş ışığına maruz kalmamaları için havuz gölgelikleri kullanılmalıdır. 

Çocuk Havuzu Ölçüleri Nelerdir?

Yetişkin havuzlarında olduğu gibi çocuk havuzlarında da en ve boy ebatları önemlidir. Tavsiye edilen çocuk havuzu ölçüleri:

  • Çocuk havuzlarında en fazla yaptırılabilen boy ölçüsü 150 cm’dir. 
  • En ölçüsüne ise havuz yapılacak yerin genişliği ve havuzu kullanacak çocukların sayısı (örneğin site bahçesine yapılacak bir havuzda geniş en boyutları kullanılmaktadır) gibi bilgiler neticesinde karar verilir. 
  • Minimum en ve boy ölçüsü ise 150 × 150 olarak yaptırılmaktadır. 

Çocuk Havuzu Nasıl Temizlenir?

Havuz suyunun yüzeyinde oluşan kir ve tozların, havuz dibinde oluşan yosun ve alglerin temizliğinin sık sık yapılması önerilmektedir. Bu temizlik işlemini el ile yapabileceğiniz gibi havuz robotları ve havuz süpürgeleri tercih ederek de yapabilirsiniz. Özellikle büyük ebatlardaki havuzlarda bir ekipman kullanmak işlemi hızlandırmaktadır. Şahsi havuzların en çok kullanıldığı dönemlerde (yaz ve bahar ayları) 3 günde bir değiştirilmesi ve yenilenmesi önerilmektedir. Bunların dışında çocuk havuzlarının temizliği, normal havuz temizliği yöntemleri kullanılarak yapılabilir.

Çocuk Havuzu Hangi Aralıklarla Temizlenmelidir?

Çocuk havuzlarında düzenli periyotlarla (örneğin 1 gün ara ile) ölçülen pH değeri ve havuz yüzeyinde görülen toz ve kirlerin (yaprak, böcek gibi) çoğaldığı gözlemlendiğinde havuzların suyu tamamen boşaltılarak temizlenmelidir. Havuz filtreleri sayesinde havuzun kullanımı esnasında veya havuza girilmediği sürelerde devir daim işlemi zaten yapılmaktadır. Bunlara ek aylık-haftalık olarak zemin ve duvar temizliği için havuzun boşaltılarak derinlemesine temizliği yapılmalıdır. Temizlikten sonra tekrar doldurulan suyun klorlanması işleminden en az 24 saat sonra havuza tekrar girilebilmektedir.

Çocuk Havuzunun Su Değişimi Hangi Aralıklarla Yapılmalıdır?

Çocuk havuzunun suyunu kullanım sıklığına göre değiştirmek gerekmektedir. Örneğin yaz aylarında her gün girilen çocuk havuzlarının en az 3 günde bir tamamıyla boşaltılıp yenilenmesi önerilmektedir. Suyu değiştirilen havuzlara 4’er saat aralıklarla gerekli kimyasallar eklenmelidir. Böylelikle 1 gün içerisinde ortalama büyüklükteki çocuk havuzları tekrar kullanıma hazır hale gelir.  

Çocuklar İçin Yüzme Neden Önemlidir?

Tüm sporlarda olduğu gibi yüzme de küçük yaşta öğrenilmesi tavsiye edilen bir spordur. Çocukların hem fiziksel hem de zihinsel gelişimlerine doğrudan katkı sağlayan yüzme, çocukken öğrenildiği zaman temelleri daha sağlam atılmış olur. Yüzmenin tüm vücut kaslarını hep birlikte çalıştıran tek spor olması çocukların fiziksel gelişim sürecini olumlu yönden etkiler. Ayrıca yüzmek kol ve bacak uyumu içerdiği için zihinsel bir çalışma da söz konusudur. Bu sebeplerle yüzme çocuk yaşlarda öğrenilerek profesyonel seviyelere getirilmelidir. 

Küçük Yaşta Yüzmenin Faydaları Nelerdir?

2 yaşından itibaren tüm çocukların yüzme için gerekli eylemleri yapabilme yetkinlikleri gelişmeye başlar.  Çocukları en az 2 yaşından sonra korkutmadan, suya ve havuza alıştırarak yüzmeyi öğrenmeleri teşvik edilmelidir. Bahsedilen yaşlarda yüzmeyi öğrenmek çocuklara pek çok fayda sağlar. Bu faydalardan bazıları aşağıda verilmiştir:

  • Erken yaşlarda öğrenilen yüzme, ileriki dönemlerde daha iyi ve daha güvenli yüzüş tekniklerinin temelini oluşturur. 
  • Çocukların kendilerine olan güvenlerinin gelişmesine yardımcı olur.
  • Çocukların tek başına bir işi becerebilme durumu özgüvenlerini yükseltir.
  • Yüzmeyi geliştiren ve teknik detaylarını öğrenen çocuklar için sportif bir gelecek hazırlar.